Sedan 2006 har Benoit Courault arbetat med sina marker i Faye d’Anjou, alldeles i närheten av floden Layon som rinner genom det lantliga landskapet Anjou. Hans parceller är fint belägna, och med sina jordar av vittrad schist särdeles väl lämpade för chenin blanc. De flesta av stockarna är gamla och vissa av dem har nått en bra bit över hundra års ålder.
Medan han utbildade sig till vinmakare i Beaune förtjusades Benoit av vinerna från Yvon Métras och Dominique Derain. Senare fick han lära han sig konsten att odla vin hos Eric Pfifferling i Tavel. Här jobbade han 2003-2005 och tog till sig grunderna för att göra vin utan tillsatser – grunder som var ganska annorlunda jämfört med vad han lärt sig på utbildningen.
2006 hittade Benoit och hustrun Emmanuelle äntligen några fina lägen till salu i Loire – i byn vid namn Faye d’Anjou ett par mil söder om Angers. Benoît inledde arbetet med att försöka hjälpa jorden tillbaka till livet efter decennier av kemikalier och skaffade flera djur som kunde bidra till gödningen. Inte minst hästen Norway, som plöjer markerna tillsammans med Benoît.
Hela familjen, med sonen Alphonse, lever idag på en gammal bondgård i närheten. Häromåret köpte de fyra hektar till, med skog, bete åt hästarna och två hektar chenin. Allt som allt odlar Courault numera nio hektar planterade med chenin blanc, cabernet franc och grolleau på gamla rankor som ger naturligt låga skördeuttag i områdets jordar av vittrad schist. De yngsta stockarna är uppåt fyrtio år gamla – de äldsta planterades 1905!
Efterhand har Benoit utvecklat och förbättrat sin källare som fortfarande är minimalistisk nog, med den inhyrda horisontalpressen stående ute på gården. Inomhus har han ett antal tankar för jäsning och ett gäng använda fat (228 och 500 liter) till lagring. För flera år sedan investerade han i ett par foudres från Grenier som bland annat används till Le Petit Chemin. Trots den skenbara enkelheten ägnar Benoit ständig uppmärksamhet åt de små detaljerna, och som den musikälskare han är så är det sällan tyst i källaren.
Läs om vårt senaste besök i september 2023 här.
En utförlig presentation skriven av fantastiska Pascaline Lepeltier här.
Certifierad ekologisk produktion