Frankrike – Loire

Benoît Courault

Sedan 2006 har Benoit Courault arbetat med sina marker i Faye d’Anjou, alldeles i närheten av floden Layon som rinner genom det lantliga landskapet Anjou. Hans parceller är fint belägna, och med sina jordar av vittrad schist särdeles väl lämpade för chenin blanc. De flesta av stockarna är gamla och vissa av dem har nått en bra bit över hundra års ålder.

Medan han utbildade sig till vinmakare i Beaune förtjusades Benoit av vinerna från Yvon Métras och Dominique Derain. Senare fick han lära han sig konsten att odla vin hos Eric Pfifferling i Tavel. Här jobbade han 2003-2005 och tog till sig grunderna för att göra vin utan tillsatser – grunder som var ganska annorlunda jämfört med vad han lärt sig på utbildningen.

2006 hittade Benoit och hustrun Emmanuelle äntligen några fina lägen till salu i Loire – i byn vid namn Faye d’Anjou ett par mil söder om Angers. Benoît inledde arbetet med att försöka hjälpa jorden tillbaka till livet efter decennier av kemikalier och skaffade flera djur som kunde bidra till gödningen. Inte minst hästen Norway, som plöjer markerna tillsammans med Benoît.

Hela familjen, med sonen Alphonse, lever idag på en gammal bondgård i närheten. Häromåret köpte de fyra hektar till, med skog, bete åt hästarna och två hektar chenin. Allt som allt odlar Courault numera nio hektar planterade med chenin blanc, cabernet franc och grolleau på gamla rankor som ger naturligt låga skördeuttag i områdets jordar av vittrad schist. De yngsta stockarna är uppåt fyrtio år gamla – de äldsta planterades 1905!

Efterhand har Benoit utvecklat och förbättrat sin källare som fortfarande är minimalistisk nog, med den inhyrda horisontalpressen stående ute på gården. Inomhus har han ett antal tankar för jäsning och ett gäng använda fat (228 och 500 liter) till lagring. För flera år sedan investerade han i ett par foudres från Grenier som bland annat används till Le Petit Chemin. Trots den skenbara enkelheten ägnar Benoit ständig uppmärksamhet åt de små detaljerna, och som den musikälskare han är så är det sällan tyst i källaren.

Läs om vårt senaste besök i september 2023 här.

En utförlig presentation skriven av fantastiska Pascaline Lepeltier här.

Viner

Éphémères Pétillants 2021
Namn:Éphémères Pétillants 2021
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chenin blanc
Jord:Vittrad schist och lera
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:"Pétillant naturel" (méthode ancestrale). Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i glasfibertank med malolaktisk omvandling. Det jäsande vinet fick en lätt filtrering innan buteljering inför utjäsningen i flaska. Buteljerna är förslutna med kronkapsyl och har inte degorgerats.
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:4 g/l
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Petit Chemin 2022
Namn:Le Petit Chemin 2022
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Prieuré, Faye d'Anjou (0,7 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc från både yngre och äldre rankor
Jord:Mjuka sluttningar med skiftande exponering ovanför floden Layon. Jordmån av sandig lera och vittrad schist med vulkaniska inslag
Odling:Ekologisk (Nature et Progrés, ej Ecocert)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i glasfibertank, foudre (12 hl Grenier) samt några använda fat. Malolaktisk omvandling. och sex månaders lagring på jästfällningen. Buteljerat våren 2022 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Empreinte 2021
Namn:Empreinte 2021
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Prieuré des Gastines, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc (nyligen införskaffad mark om 2 hektar, togs över 2021)
Jord:Mjuk sluttning ovanför floden Layon, omgiven av skogsdungar. Jorden består av sandig lera på vittrande berggrund av schist.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i glasfibertank (Vaslin) med malolaktisk omvandling. Sedan omdragning och sex månaders lagring på jästfällningen i använda små och mellanstora fat. Därefter sex månader i större ekliggare (foudre). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Alkohol:13 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Gilbourg 2022
Namn:Gilbourg 2022
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Prieuré des Gastines, Côteau des Mailles, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc från stockar planterade 1958 av massalt urval, beskurna som fristående buske (knappt 1 ha)
Jord:Två parceller på samma kulle. Rak södersluttning samt ett högre norrläge. Grund jordmån (40 cm jordlager) av sandig lera ovanpå vittrad schist med järnoxid och vulkaniska inslag.
Odling:Ekologisk (Nature et Progrés, ej Ecocert)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och åtta månaders lagring på jästfällningen utan omrörning i äldre mellanstora fat (600 liter) samt ekliggare (foudre). Därefter assemblage i tank innan buteljering i november 2023 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Gilbourg 2021
Namn:Gilbourg 2021
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Prieuré des Gastines, Côteau des Mailles, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc från stockar planterade 1958 av massalt urval, beskurna som fristående buske (knappt 1 ha)
Jord:Två parceller på samma kulle. Rak södersluttning samt ett högre norrläge. Grund jordmån (40 cm jordlager) av sandig lera ovanpå vittrad schist med järnoxid och vulkaniska inslag.
Odling:Ekologisk (Nature et Progrés, ej Ecocert)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och åtta månaders lagring på jästfällningen utan omrörning i äldre mellanstora fat (600 liter) samt ekliggare (foudre). Därefter assemblage i tank innan buteljering i november utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Guinechiens 2021
Namn:Les Guinechiens 2021
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Plessis, Montbenault, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc från stockar planterade 1964 av massalt urval, beskurna som fristående buske (0,62 ha)
Jord:Högt söderläge på toppen av en ås. Ytjord av vittrad schist och lera på berggrund av schist.
Odling:Ekologisk (Nature et Progrés, ej Ecocert)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och ett års lagring på jästfällningen utan omrörning i äldre små och mellanstora fat (228 och 600 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Alkohol:13 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Le Quart des Gâtines 2017
Namn:Le Quart des Gâtines 2017
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Lieu-dit Le Quart des Gâtines, Clos des Mailles, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc
Jord:Vittrad schist och lera
Odling:Ekologisk (Nature et Progrés, ej Ecocert)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och ett års lagring på jästfällningen i äldre fat (228 och 500 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Éphémères 2020
Namn:Éphémères 2020
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Bonnezeaux (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Grolleau noir och gris, lika delar (köpta druvor från 20-åriga rankor)
Jord:Vittrad schist och lera
Odling:Ekologisk utan certifiering
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i sluten glasfibertank under koldioxid, med sex dygns maceration utan aktiv extraktion. Efter pressning mognade vinet sex månader i små fat innan assemblage i betongtank. Buteljerat i juli utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Alkohol:10,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Tabeneaux 2021
Namn:Les Tabeneaux 2021
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Prieuré, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Cabernet franc och grolleau, lika delar (1 ha)
Jord:Mjuk sluttning med sandig lera ovanpå vittrande berggrund av schist
Odling:Ekologisk (Nature et Progrés, ej Ecocert)
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i sluten glasfibertank under koldioxid, med tolv dygns maceration utan aktiv extraktion. Blandning av frirunnet vin och pressvin. Efter pressning mognade vinet sju månader i äldre fat, därefter assemblage i tank. Buteljerat i juli utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Le Verger de l'étang 2022
Namn:Le Verger de l'étang 2022
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Grolleau (75%) och pineau d'aunis (25 %)
Jord:Mjuk sluttning med sandig lera ovanpå vittrande berggrund av schist
Odling:Ekologisk (Nature et Progrés, ej Ecocert)
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i sluten glasfibertank under koldioxid, med tolv dygns maceration utan aktiv extraktion. Blandning av frirunnet vin och pressvin. Efter pressning mognade vinet sju månader i äldre fat, därefter assemblage i tank. Buteljerat i juli utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Coulée 2021
Namn:La Coulée 2021
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Prieuré des Gastines, Coteau des Mailles, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Grolleau och pineau d'aunis i proportionerna 70/30 (0,5 ha)
Jord:Mjukt norrläge i nedre mitten av sluttningen med lerig jord ovanpå vittrande berggrund av schist
Odling:Ekologisk (Nature et Progrés, ej Ecocert)
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i sluten glasfibertank under koldioxid, med tolv dygns maceration utan aktiv extraktion. Blandning av frirunnet vin och pressvin. Efter pressning mognade vinet åtta-nio månader i äldre fat, därefter assemblage i tank. Buteljerat i juli utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
La Coulée 2020
Namn:La Coulée 2020
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Prieuré des Gastines, Coteau des Mailles, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Grolleau och pineau d'aunis i proportionerna 70/30 (0,5 ha)
Jord:Mjukt norrläge i nedre mitten av sluttningen med lerig jord ovanpå vittrande berggrund av schist
Odling:Ekologisk (Nature et Progrés, ej Ecocert)
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i sluten glasfibertank under koldioxid, med tolv dygns maceration utan aktiv extraktion. Blandning av frirunnet vin och pressvin. Efter pressning mognade vinet åtta-nio månader i äldre fat, därefter assemblage i tank. Buteljerat i juli utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Les Rouliers 2020
Namn:Les Rouliers 2020
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Prieuré des Gastines, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Cabernet franc, från stockar med 40 års snittålder (1,3 ha)
Jord:Nordvästsluttning med jordmån av vittrad schist och lera
Odling:Ekologisk (Nature et Progrés, ej Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i sluten glasfibertank under koldioxid, med tio dygns maceration utan aktiv extraktion. Blandning av frirunnet vin och pressvin. Efter pressning mognade vinet sju månader i äldre fat, därefter assemblage i tank. Buteljerat i juli utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Les Rouliers 2019
Namn:Les Rouliers 2019
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Prieuré des Gastines, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Cabernet franc, från stockar med 40 års snittålder (1,3 ha)
Jord:Nordvästsluttning med jordmån av vittrad schist och lera
Odling:Ekologisk (Nature et Progrés, ej Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i sluten glasfibertank under koldioxid, med tio dygns maceration utan aktiv extraktion. Blandning av frirunnet vin och pressvin. Sju månaders mognadslagring i äldre barriques (228 liter), därefter assemblage i tank. Buteljerat i juli utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
La Grande Maille 2019
Namn:La Grande Maille 2019
Vinbonde:Benoît Courault
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Prieuré des Gastines, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Cabernet franc (1,3 ha)
Jord:Vittrad schist och lera
Odling:Ekologisk (Nature et Progrés, ej Ecocert)
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i sluten glasfibertank under koldioxid, med ett par veckors maceration. Blandning av frirunnet vin och pressvin. Sju månaders mognadslagring i äldre barriques, därefter assemblage i tank. Buteljerat i juli utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats (10 mg/l) so2 vid omdragning under våren
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion