Domaine de la Loue

Catherine Hannoun bodde tidigare i Paris och arbetade med film - bland annat producerade hon Jonathan Nossiters film Mondovino - men längtade efter något annat. Under produktionen av Mondovino fick hon upp ögonen för området Jura. 2005 bestämde hon sig för att lämna filmbranschen och flytta ut till landet och vinrankorna, närmare bestämt till Port-Lesney.

Catherine startade upp sin domän på riktigt 2008 och har i dagsläget två hektar vinmark fördelade i Pupillin, Villette-les-Arbois samt i Buffard, strax norr om hennes gård i Port-Lesney. Mikroskopiskt kan tyckas, men för Catherine är det en perfekt start. På sikt vill hon vill ha lite mer mark att jobba med - kanske 2,5 hektar - men tycker det är viktigt att växa sakta och säkert.

I vingårdarna jobbar Catherine enligt ekologiska och biodynamiska principer. Hon använder häst för grovgörat medan precisionsarbetet utförs av henne själv och för hand. Catherine vill producera viner som smakar gott samtidigt som de är framställda på ett sätt som respekterar tradition och terroir. Hon tror mer på druvor som skämts bort av en vinbondes slit än som "skyddats" med kemikalier.

Catherines marker är planterade med savagnin och chardonnay, pinot noir och lite trousseau. Druvorna resulterar i viner fulla av karaktär, livlighet och elegans. Till parollen "inget tillsatt, inget borttaget" vill Catherine addera att hon gärna tillsätter mycket tålamod, omtanke och kärlek.

Viner

Ursprung: Jura. 75% Pupillin, 10% Marnoz, 10% Aiglepierre, 5% Buffard
Druvsort: Chardonnay
Uppväxt: Spontan jäsning i ståltank. Buteljerat maj 2018.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Arbois-Pupillin
Druvsort: Savagnin, planterade 2005
Jord: Syd/sydöstlig exponering. Grå Marne-lera.
Uppväxt: Spontan jäsning i ståltank. Åtta månaders lagring 'sous voile' i ett stort gammalt fat. Buteljerat i november 2018
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Jura. Marnoz, Aiglepierre, Buffard.
Druvsort: Trousseau
Jord: Lera & kalksten.
Uppväxt: Spontan jäsning i ståltank med tre veckors maceration semi-carbonique.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml
Ursprung: Molamboz
Druvsort: Pinot noir
Uppväxt: Spontan jäsning i ståltank. Sju dagars maceration med båda avstjälkade druvor och hela klasar.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk utan cert.
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: