Frankrike – Jura

Domaine de la Loue

I sitt tidigare liv bodde Catherine Hannoun i Paris och arbetade med film – bland annat producerade hon Jonathan Nossiters film Mondovino – men längtade efter något annat. Under produktionen fick hon upp ögonen för området Jura. 2005 bestämde hon sig för att lämna filmbranschen och flytta ut till landet och vinrankorna, närmare bestämt till den historiska byn Port-Lesney.

Catherine startade upp sin domän på riktigt 2008. Idag har hon drygt tre hektar vinmarker fördelade i Pupillin, Marnoz, Aiglepierre och Molamboz, samt i Buffard, strax norr om hennes rymliga 1700-talsgård i Port-Lesney. Tre hektar kan tyckas lite, men för Catherine var det en perfekt start och en vettig storlek att jobba med. Namnet fick hon från floden Loue som flyter förbi alldeles nedanför gården.

I vingårdarna har Catherine Hannoun från början arbetat enligt biodynamiska riktlinjer, och numera även med formell ekologisk certifiering. Hon använder häst till grovgörat medan precisionsarbetet görs för hand av henne själv och halvtidsanställde Thomas Jacquin, som också producerar vin på egen hand. Catherine vill göra viner som smakar gott samtidigt som framställningsmetoderna respekterar omgivning, tradition och terroir.

Catherines marker är planterade med savagnin och chardonnay, pinot noir och trousseau. Druvorna resulterar i viner fulla av karaktär, livlighet och elegans. Till parollen ”inget tillsatt, inget borttaget” vill Catherine addera att hon gärna tillsätter mycket tålamod, omtanke och kärlek.

Portrait photo credits: Joe Woodhouse (@joe_woodhouse)

Viner

La Bulle Bleue 2016
Namn:La Bulle Bleue 2016
Vinbonde:Domaine de la Loue
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Pupillin, Marnoz, Aiglepierre och Buffard, Jura (Vin de France)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från rankor vars ålder varierar från 6 till 60 år
Jord:Kalkrik märgel, lera och kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:"Vin Mousseux Méthode Traditionelle". Direkt pressning av hela druvklasar. Spontan jäsning i och 22 månaders lagring på jästfällning i fat och foudre. Buteljerat i juli 2018 utan klarning eller filtrering. Sjutton månader 'sur lattes'. Degorgerat i december 2019 utan dosage.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage).
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Blanc 2018
Namn:Le Blanc 2018
Vinbonde:Domaine de la Loue
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Pupillin, Marnoz, Aiglepierre och Buffard, Jura (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från rankor vars ålder varierar mellan 6 och 60 år
Jord:Kalkrik märgel, lera och kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Efter direkt pressning av hela druvklasar jäste musten av egen kraft i ståltank och fick sedan mogna sjutton månader på jästfällningen, hälften av vinet i tank och hälften i använda fat. Buteljeringen gjordes i februari 2020 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Carbone 2017
Namn:Carbone 2017
Vinbonde:Domaine de la Loue
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Jura: 75% Pupillin, 10% Marnoz, 10% Aiglepierre, 5% Buffard (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Kalkrik märgel och kalksten
Odling:Ekologisk/biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i ståltank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat i maj 2018.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Arbois-Pupillin Savagnin 2018
Namn:Arbois-Pupillin Savagnin 2018
Vinbonde:Domaine de la Loue
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit Sous la Roche, Pupillin (Arbois-Pupillin AOC)
Färg:Vitt
Druvsort:Savagnin, planterade 2005
Jord:Sydöstläge med jordmån av grå kalkrik märgel
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Efter omgående pressning av hela druvklasar jäste musten spontant i använda 600-liters fat (2/3) samt ståltank (1/3) och fick sedan mogna sjutton månader på jästfällningen med upptoppning ("ouillé"). Efter assemblage i januari buteljerades vinet i september 2020 (andra tappningen) utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Arbois-Pupillin Savagnin 2017
Namn:Arbois-Pupillin Savagnin 2017
Vinbonde:Domaine de la Loue
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit Sous la Roche, Pupillin (Arbois-Pupillin AOC)
Färg:Vitt
Druvsort:Savagnin, planterade 2005
Jord:Sydöstläge med jordmån av grå kalkrik märgel
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Efter omgående pressning av hela druvklasar jäste musten spontant i använda 228-liters fat (2/3) samt ståltank (1/3) och fick sedan mogna 22 månader på jästfällningen med upptoppning ("ouillé") innan assemblage i tank juli 2019. Buteljerat i slutet av augusti 2019 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Arbois-Pupillin Savagnin Savagnin 2016
Namn:Arbois-Pupillin Savagnin Savagnin 2016
Vinbonde:Domaine de la Loue
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit Sous la Roche, Pupillin (Arbois-Pupillin AOC)
Färg:Vitt
Druvsort:Savagnin, planterade 2005
Jord:Sydöstläge med jordmån av grå kalkrik märgel
Odling:Ekologisk/biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i ståltank. Två års lagring 'sous voile' i ett stort gammalt fat som Catherine tagit över från Jacques Puffeney. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat i november 2018.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Cuvée Raphaëlle 2019
Namn:Cuvée Raphaëlle 2019
Vinbonde:Domaine de la Loue
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Pupillin (Arbois-Pupillin AOC)
Färg:Orange
Druvsort:Savagnin, planterade 2005
Jord:Sydöstläge med jordmån av grå kalkrik märgel
Odling:Ekologisk/biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i tank, med tolv dagars skalmaceration. Efter pressning mognade hälften av vinet i äldre fat (600 liter och 228 liter) och resten i tank. Buteljerat i slutet av juni 2020 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Rouge 2019
Namn:Le Rouge 2019
Vinbonde:Domaine de la Loue
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Marnoz, Aiglepierre och Molamboz, Jura (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Lika delar trousseau och pinot noir, från alla Catherines parceller i norra Jura (årgången gav en liten skörd pga vårfrost). Stockarnas ålder varierar mellan 56 år (Marnoz), 20-40 år (Aiglepierre) samt 36 år (Molamboz).
Jord:Röd märgel, kalksten och kalkrik lera
Odling:Ekologisk/biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i sluten ståltank med varvade lager avstjälkade druvor och hela klasar ("millefeuille/ gateau/ layer cake"). Sedan följde åtta dagars maceration "semi-carbonique" (dvs under naturligt bildad koldioxid). Efter pressning fick vinet mogna på tank innan det buteljerades i maj 2020 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Cuvée Roger 2017
Namn:Cuvée Roger 2017
Vinbonde:Domaine de la Loue
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Marnoz, Aiglepierre, Buffard (AOC Côtes du Jura)
Färg:Rött
Druvsort:Trousseau
Jord:Märgel och kalksten
Odling:Ekologisk/biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i ståltank med tre veckors maceration "semi-carbonique". Efter pressning fick vinet mogna på tank innan det buteljerades utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Cuvée Clémence 2017
Namn:Cuvée Clémence 2017
Vinbonde:Domaine de la Loue
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Molamboz, Arbois AOC
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk/biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Hälften av druvorna avstjälkades för hand. Spontan jäsning i ståltank. Sju dagars maceration med varvade lager avstjälkade druvor och hela klasar ("gateau/layer cake"). Efter pressning fick vinet mogna på tank innan det buteljerades utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion