Frankrike – Loire

Vincent Wallard

Vincent Wallard är en äventyrlig profil på den progressiva vinscenen. Han var med om att grunda Terroirs Wine Bar – en av de första vinbarerna i London med fokus på naturliga viner. Under perioden 2005 till 2011 bodde han i Argentina, och i mars 2011 gjorde han sina första viner av inköpta ekologiska druvor av  malbec från Maipú i Mendoza.

Efterhand sökte sig Vincent vidare mot kalkrika marker på hög höjd i Gualtallary. De här vinerna görs i ett samarbete med kompanjonen Emile Hérédia och buteljeras under etiketten ”Quatro Manos”. Vid sidan av vinmakandet startade han 2013 upp en liten import av småskaliga hantverksviner från Chile och Argentina till Europa.

2015 flyttade Wallard hem till Frankrike och slog sig ner som négociant i byn Chouzé-sur-Loire. Här gör han vin av inköpt frukt från bönder som delar hans ideal, både i närområdet (bland annat Chinon och Saumur) och lite längre bort. Druvsorterna han arbetar med är främst chenin blanc och cabernet franc, samt grolleau och gamay. Wallards viner är framställda helt utan tillsatser i stilar som är lika komplexa som drickvänliga!

winesofthecordillera.com

winesofthecordilleracom.wordpress.com

Viner

Tonton Blanc 2019
Namn:Tonton Blanc 2019
Vinbonde:Vincent Wallard
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Anjou (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc (inköpt frukt från Xavier Cailleau)
Jord:Jordmån av lera och flinta på kalkstensgrund från Jura-perioden
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning och lagring på jästfällningen i glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Beaujognier Oxydatif 2018
Namn:Le Beaujognier Oxydatif 2018
Vinbonde:Vincent Wallard
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Pierres Dorées, södra Beaujolais (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Viognier, inköpt frukt (Jean-François Debourg)
Jord:Sand med inslag av kalk.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning samt oxidativ uppväxt i glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,7 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Tonton Rouge Cabernet Franc/Sauvignon 2019
Namn:Tonton Rouge Cabernet Franc/Sauvignon 2019
Vinbonde:Vincent Wallard
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Puy-Notre-Dame, Saumur (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Cabernet franc och cabernet sauvignon (inköpt frukt från Jacky Ripoche)
Jord:Högsta delen av Saumur (ca 80 möh), med jordmån av lera och flinta på kalkstensgrund från Jura-perioden.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkning för hand. Spontan jäsning av hela bär i tank med fem veckors passiv urlakning (delvis "macération carbonique" - 60/40). Tre olika vinifikationer innan assemblage efter avslutad jäsning. Sexton månaders lagring i äldre barriques (6-8 år gamla). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat för hand med hjälp av gravitation.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Tonton Rouge Cabernet Franc 2016
Namn:Tonton Rouge Cabernet Franc 2016
Vinbonde:Vincent Wallard
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Puy-Notre-Dame, Saumur (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Cabernet franc (inköpt frukt från Thibaut Stephan)
Jord:Högsta delen av Saumur (ca 80 möh), med jordmån av lera och flinta på kalkstensgrund från Jura-perioden.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkning för hand. Spontan jäsning av hela bär i tank med fem veckors passiv urlakning (delvis "macération carbonique" - 60/40). Tre olika vinifikationer innan assemblage efter avslutad jäsning. Sexton månaders lagring i äldre barriques (6-8 år gamla). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat för hand med hjälp av gravitation.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Tonton Rouge Cabernet Franc 2014
Namn:Tonton Rouge Cabernet Franc 2014
Vinbonde:Vincent Wallard
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Clos du Curé, Beaumont-en-Véron, Chinon (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Cabernet franc, inköpt frukt (Jérôme Lenoir)
Jord:Eroderat grus på berggrund av kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkning för hand. Spontan jäsning av hela bär i tank med fem veckors passiv urlakning ("macération carbonique"). Tre olika vinifikationer innan assemblage efter avslutad jäsning. Fjorton månaders lagring i äldre barriques (6-8 år gamla). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat för hand med hjälp av gravitation.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,8 %
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion