Frankrike – Bourgogne

Laisse Tomber

De senaste åren har det bubblat upp en ny scen av yngre vinmakare i och kring Bourgogne. Inte sällan kommer de från andra områden, länder eller världsdelar och har skaffat sig massor av erfarenhet genom träget arbete på framstående adresser. Slående talang, delad vänskap och inte så lite karisma är också något dessa nomader tycks ha gemensamt.

Bastian Wolber kommer från Staufen im Breisgau, där hans bror driver Domaine Wasenhaus. 2013 lämnade han karriären som ekonom för att ge sig vinet i kast. Det blev påhugg hos Rudolf och Rita Trossen i Mosel, hos Jean-Marc Dreyer i Alsace, och så en ofrivilligt kort sejour hos Ganevat innan Bastian bröt handen i en skateboard-olycka strax innan skörd 2019. 

“Laisse tomber”, sa Ganevat. Det betyder ungefär “glöm det” – eller ordagrant “låt det falla”. Istället tog Bastian chansen att göra sin första årgång av köpt frukt i brorsans källare i Baden, och namnet på det nya projektet låg nära till hands. Nästa årgång – 2020 – gjorde han i en källare i Auxey-Duresses som delades med andra, bland annat Jonathan Purcell. Och det var med den amerikanske vännens hjälp som han till slut fann sin nuvarande plats i Volnay.

Byggnaden ligger högt upp i byn invid bergssidan och har två rymliga våningsplan med låga temperaturer och gott om utrymme att växa i. Den första skörden 2021 gav inga stora volymer, och så jobbade Bastian fortfarande största delen av sin tid hos Jean-Yves Bizot i Vosne. Först i december 2021 vågade han ta steget att lägga det mesta av sin tid på sin egen verksamhet.

Wolber gillar idén med “négoce”. Den som har goda kontakter på odlarsidan kan få utmärkt frukt att arbeta med utan att behöva göra allt vingårdsarbetet själv. Å andra sidan kan det finnas risk för att kvaliteten på den inköpta frukten inte håller för vinmakarens ambitioner. För Bastians del känns det till exempel spännande att jämföra pinot noir från hans hemby i Baden med samma druvsort från Hautes-Côtes, vinifierade på samma sätt.

Vinmakningen är delvis inspirerad av Bastians tid hos Jean-Yves Bizot. För de röda handlar det alltid om spontanjäsning av hela druvklasar, oftast med runt två veckors maceration, till en början med “semi-carbonique” och efterhand med aktiv nedtryckning av skalhatten. Både de röda och vita får sin uppväxt i använda små eller medelstora fat, och strävan är att så långt möjligt undvika tillsatser.

När vi besökte Volnay i november 2021 underströk Bastian att han fortfarande bara är i början. Årgång 2020 blev det inte mer än 3 000 flaskor, men 2022 planerar han för kunna att buteljera uppåt 15 000. I den första vändan presenterar han nu en riesling från Alsace, en chardonnay från Arbois, en gamay från södra Beaujolais samt en pinot noir från Mercurey.

Viner

Riesling Schiest 2020
Namn:Riesling Schiest 2020
Vinbonde:Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Schieferberg, Gertwiller, Alsace (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling (inköpt frukt från Régis Bard)
Jord:Branta sluttningar med jordmån av vittrad skiffer och schist
Odling:Ekologisk och biodynamisk under omställning till Ecocert.
Press:Korgpress
Uppväxt:Långsam pressning av hela klasar (24h). Spontan jäsning och tio månaders vila på jästfällningen i använda medelstora fat (350-600 liter). Ingen klarning eller filtrering. Produktion: 443 flaskor och 25 magnum.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chardonnay 2020
Namn:Chardonnay 2020
Vinbonde:Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Arbois, Jura (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Kalkrik märgel
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och arton månaders vila på jästfällningen i använda medelstora fat (350-600 liter). Ingen klarning eller filtrering. Produktion: 570 flaskor och 25 magnum.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Gamay 2020
Namn:Gamay 2020
Vinbonde:Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Saint-Germain-Nuelles, södra Beaujolais (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från gamla stockar
Jord:Granitsand
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i sluten tank under koldioxid med sexton dygns maceration "carbonique" samt tre dygn i öppen tank "semi-carbonique". Tio månaders lagring i två använda bourgognefat (228 liter). Ingen klarning eller filtrering. Produktion: 570 flaskor och 25 magnum.
Tillsatser:10 mg/l so2 sex veckor innan buteljering.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pinot Noir 2020
Namn:Pinot Noir 2020
Vinbonde:Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Saint-Jean-de-Vaux, Mercurey/Côte Chalonnaise (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i öppen ekståndare. Till en början "semi-carbonique", därefter med lätt pigéage. Arton månaders lagring i två använda bourgognefat (228 liter). Ingen klarning eller filtrering. Produktion: 490 flaskor och 25 magnum.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion