De senaste åren har det bubblat upp en ny scen av yngre vinmakare i och kring Bourgogne. Inte sällan kommer de från andra områden, länder eller världsdelar och har skaffat sig massor av erfarenhet genom träget arbete på framstående adresser. Slående talang, delad vänskap och inte så lite karisma är också något dessa nomader tycks ha gemensamt.
Bastian Wolber kommer från Baden där hans bror Christian driver Domaine Wasenhaus. 2013 lämnade han karriären som ekonom för att ge sig vinet i kast. Det blev påhugg hos Rudolf och Rita Trossen i Mosel, hos Jean-Marc Dreyer i Alsace, och så en ofrivilligt kort sejour hos Ganevat innan Bastian bröt handen i en skateboard-olycka strax innan skörd 2019.
“Laisse tomber”, sa Ganevat. Det betyder ungefär “glöm det” – eller ordagrant “låt det falla”. Istället tog Bastian chansen att göra sin första årgång av köpt frukt i brorsans källare i Baden, och namnet på det nya projektet låg nära till hands. Nästa årgång – 2020 – gjorde han i en källare i Auxey-Duresses delad med Jonathan Purcell (Vin Noé). Och det var med den amerikanske vännens hjälp som han till slut fann sitt nuvarande vineri i Volnay.
Byggnaden ligger högt upp i byn invid bergssidan och har två rymliga våningsplan med låga temperaturer och gott om utrymme att växa i. Den första skörden 2021 gav inga stora volymer, och så jobbade Bastian fortfarande största delen av sin tid hos Jean-Yves Bizot i Vosne. Först i december 2021 vågade han ta steget att lägga det mesta av sin tid på sin egen verksamhet.
Wolber gillar idén med ’négoce’. Den som har goda kontakter på odlarsidan kan få fin frukt att jobba med utan att behöva göra allt vingårdsarbetet själv. För Bastians del känns det till exempel intressant att jämföra pinot noir från hans hemby i Baden med samma druvsort från Hautes-Côtes, vinifierade på samma sätt. Men siktet är inställt på egen domän, och sedan 2021 brukar Bastian flera egna parceller i liten skala i Côte de Nuits-Villages och Haute-Côte de Beaune där han sätter sitt eget namn på etiketten.
Vinmakningen är delvis inspirerad av Bastians tid hos Jean-Yves Bizot. För de röda handlar det alltid om spontanjäsning av hela druvklasar, oftast med runt två veckors maceration, till en början med “semi-carbonique” och efterhand med aktiv nedtryckning av skalhatten. Både de röda och vita får sin uppväxt i använda små eller medelstora fat, och strävan är att så långt möjligt undvika tillsatser.
Certifierad ekologisk produktion