Frankrike – Bourgogne

Bastian Wolber – Laisse Tomber

De senaste åren har det bubblat upp en ny scen av yngre vinmakare i och kring Bourgogne. Inte sällan kommer de från andra områden, länder eller världsdelar och har skaffat sig massor av erfarenhet genom träget arbete på framstående adresser. Slående talang, delad vänskap och inte så lite karisma är också något dessa nomader tycks ha gemensamt.

Bastian Wolber kommer från Baden där hans bror Christian driver Domaine Wasenhaus. 2013 lämnade han karriären som ekonom för att ge sig vinet i kast. Det blev påhugg hos Rudolf och Rita Trossen i Mosel, hos Jean-Marc Dreyer i Alsace, och så en ofrivilligt kort sejour hos Ganevat innan Bastian bröt handen i en skateboard-olycka strax innan skörd 2019. 

“Laisse tomber”, sa Ganevat. Det betyder ungefär “glöm det” – eller ordagrant “låt det falla”. Istället tog Bastian chansen att göra sin första årgång av köpt frukt i brorsans källare i Baden, och namnet på det nya projektet låg nära till hands. Nästa årgång – 2020 – gjorde han i en källare i Auxey-Duresses delad med Jonathan Purcell (Vin Noé). Och det var med den amerikanske vännens hjälp som han till slut fann sitt nuvarande vineri i Volnay.

Byggnaden ligger högt upp i byn invid bergssidan och har två rymliga våningsplan med låga temperaturer och gott om utrymme att växa i. Den första skörden 2021 gav inga stora volymer, och så jobbade Bastian fortfarande största delen av sin tid hos Jean-Yves Bizot i Vosne. Först i december 2021 vågade han ta steget att lägga det mesta av sin tid på sin egen verksamhet.

Wolber gillar idén med ’négoce’. Den som har goda kontakter på odlarsidan kan få fin frukt att jobba med utan att behöva göra allt vingårdsarbetet själv. För Bastians del känns det till exempel intressant att jämföra pinot noir från hans hemby i Baden med samma druvsort från Hautes-Côtes, vinifierade på samma sätt. Men siktet är inställt på egen domän, och sedan 2021 brukar Bastian flera egna parceller i liten skala i Côte de Nuits-Villages och Haute-Côte de Beaune där han sätter sitt eget namn på etiketten.

Vinmakningen är delvis inspirerad av Bastians tid hos Jean-Yves Bizot. För de röda handlar det alltid om spontanjäsning av hela druvklasar, oftast med runt två veckors maceration, till en början med “semi-carbonique” och efterhand med aktiv nedtryckning av skalhatten. Både de röda och vita får sin uppväxt i använda små eller medelstora fat, och strävan är att så långt möjligt undvika tillsatser.

Viner

Bourgogne blanc 2022
Namn:Bourgogne blanc 2022
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Plottes, Mâconnais (Bourgogne AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Kalkrik lera på kalkstensgrund
Odling:Ekologisk utan cert. Plöjning med häst.
Press:Korgpress
Uppväxt:Handskörd. Nedkylning av druvorna över natten till 17 graders temperatur. Långsam pressning (2-3 timmar) av hela klasar, därefter klarning genom sedimentering över natten. Jäsningen inleddes med 'pied de cuve' i använda fat om 350, 450, 500 och 600 liter, därefter vilade vinet 18 månader på jästfällningen innan det drogs om till tank för två veckors 'assemblage'. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (<10 mg/l)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Blanc 'Sur Schiste' 2021
Namn:Blanc 'Sur Schiste' 2021
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Schieferberg, Bernardvillé, Alsace (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling, från stockar med 40 års snittålder (0,15 ha, inköpt frukt från Régis Bard)
Jord:Högt läge i brant sluttning på 400 meters höjd med vit/grå jord av vittrad skiffer och schist
Odling:Ekologisk och biodynamisk utan cert.
Press:Korgpress
Uppväxt:Handskörd. Nedkylning av druvorna över natten till 17 graders temperatur. Långsam pressning (2-3 timmar) av hela klasar, därefter klarning genom sedimentering över natten. Jäsningen inleddes med 'pied de cuve' i använda fat om 228 och 600 liter, därefter vilade vinet 18 månader på jästfällningen innan det drogs om till tank för två veckors 'assemblage'. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 401 flaskor och 30 magnum.
Tillsatser:Inga tillsatser. So2 totalt <10 mg/l.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chardonnay 2021
Namn:Chardonnay 2021
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Péronne, Mâconnais (Bourgogne AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade i slutet av 1980-talet (0,2 ha)
Jord:Märgel
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Korgpress
Uppväxt:Handskörd. Nedkylning av druvorna över natten till 17 graders temperatur. Långsam pressning (2-3 timmar) av hela klasar, därefter klarning genom sedimentering över natten. Jäsningen inleddes med 'pied de cuve' i använda fat om 228 och 600 liter, därefter vilade vinet 18 månader på jästfällningen innan det drogs om till tank för två veckors 'assemblage'. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 897 flaskor och 25 magnum.
Tillsatser:Inga tillsatser. So2 <10mg/l totalt.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Gamay 'Sur Granit' 2023
Namn:Gamay 'Sur Granit' 2023
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Beaujeu, södra Beaujolais (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från stockar planterade 1935 och 1972 (0,5 ha) beskurna som gobelet med Guyot-Poussard
Jord:Sydvästläge på 350 meters höjd med jordmån av både granit och kalksten
Odling:Biodynamisk utan cert. 'Tressage' av rankornas toppar. Spray med mjölk mot mjöldagg.
Press:Vertikal korgpress
Uppväxt:Handskörd. Jäsning av hela druvklasar i sluten tank. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. 21 dygns maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes två-tre fottrampningar och överspolningar av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank. Efter pressning vilade vinet tio månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (<10 mg/l)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne rouge 2023
Namn:Bourgogne rouge 2023
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Plottes, Mâconnais samt Ladoix-Serrigny, Côte de Beaune (Bourgogne AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, planterade under 1970-talet samt två parceller i Ladoix med 30 och 70 års ålder (0,3 ha + 0,5 ha)
Jord:Kalklera på kalksten
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikal korgpress
Uppväxt:Handskörd och gemensam vinifiering av de båda lägena. Jäsning av hela druvklasar i varvade lager med redan jäsande druvor i öppen 55 hl ekståndare. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. Sju dygns maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes en fottrampning och lätt överspolning av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank (totalt alltså 14-16 dygn). Efter pressning vilade vinet tio månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (<10 mg/l)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne rouge 2022
Namn:Bourgogne rouge 2022
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Plottes, Mâconnais samt Côte du Couchois (Bourgogne AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, planterade under 1970- och 1980-talen (0,3 ha + 0,3 ha)
Jord:Kalklera på kalksten samt järnrik jord på granit
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikal korgpress
Uppväxt:Handskörd och separat vinifiering av de båda lägena. Jäsning av hela druvklasar i täckt jäskärl. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. Fem till nio dygns maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes två-tre fottrampningar och överspolningar av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank (totalt alltså 14-16 dygn). Efter pressning vilade vinet tio månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser. So2 totalt <10 mg/l.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Spätburgunder 2023
Namn:Spätburgunder 2023
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Tuniberg, Breisgau, Baden
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, planterade under 1970-talet med fyra tyska kloner av Spätburgunder (0,3 ha)
Jord:Sluttning i sydvästläge ovanför den lilla sjön Rimsinger Baggersee. En tredjedel av vinmarken utgörs av terrasser, och jorden består av kalksten och löss.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikal korgpress
Uppväxt:Handskörd. Jäsning av hela druvklasar i ekståndare eller ståltank. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. 2-3 veckors maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes två-tre fottrampningar och överspolningar av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank. Efter pressning vilade vinet tio månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (<10 mg/l)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Spätburgunder 2022
Namn:Spätburgunder 2022
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Tuniberg, Breisgau, Baden
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, planterade under 1970-talet med fyra tyska kloner av Spätburgunder (0,3 ha)
Jord:Sluttning i sydvästläge ovanför den lilla sjön Rimsinger Baggersee. En tredjedel av vinmarken utgörs av terrasser, och jorden består av kalksten och löss.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikal korgpress
Uppväxt:Handskörd. Jäsning av hela druvklasar i täckt jäskärl. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. Fem till nio dygns maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes två-tre fottrampningar och överspolningar av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank (totalt alltså 14-16 dygn). Efter pressning vilade vinet tio månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 990 flaskor och 30 magnum.
Tillsatser:Inga tillsatser. So2 totalt <10 mg/l.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Spätburgunder 2021
Namn:Spätburgunder 2021
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Tuniberg, Breisgau, Baden
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, planterade under 1970-talet med fyra tyska kloner av Spätburgunder (0,3 ha)
Jord:Sluttning i sydvästläge ovanför den lilla sjön Rimsinger Baggersee. En tredjedel av vinmarken utgörs av terrasser, och jorden består av kalksten och löss.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikal korgpress
Uppväxt:Handskörd. Jäsning av hela druvklasar i täckt jäskärl. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. Fem till nio dygns maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes två-tre fottrampningar och överspolningar av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank (totalt alltså 14-16 dygn). Efter pressning vilade vinet tio månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 520 flaskor och 30 magnum.
Tillsatser:Inga tillsatser. So2 totalt <10 mg/l
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pinot Noir 'Sur Calcaire Blanc' 2022
Namn:Pinot Noir 'Sur Calcaire Blanc' 2022
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Saint-Jean-de-Vaux, Mercurey (Bourgogne Côte Chalonnaise AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från stockar med 50-60 års ålder
Jord:Vit kalksten
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Korgpress
Uppväxt:Handskörd och separat vinifiering av de båda lägena. Jäsning av hela druvklasar i täckt jäskärl. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. Fem till nio dygns maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes två-tre fottrampningar och överspolningar av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank (totalt alltså 14-16 dygn). Efter pressning vilade vinet tio månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 896 flaskor och 30 magnum.
Tillsatser:Inga tillsatser. So2 totalt <10 mg/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Haute-Côte de Beaune 2023
Namn:Haute-Côte de Beaune 2023
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Mont Battois, Beaune (Hautes-Côtes de Beaune AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, planterade på 1980-talet
Jord:Högt läge (350 m.ö.h.) ovanför norra delen av Beaune, på en platå omgiven av skog. Mager jordmån av kalksten.
Odling:Biodynamisk utan cert.
Press:Korgpress
Uppväxt:Handskörd. Jäsning av hela druvklasar i ekståndare eller ståltank. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. Tre veckors maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes två-tre fottrampningar och överspolningar av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank. Efter pressning vilade vinet tio månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 546 flaskor och 30 magnum.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (<10 mg/l)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Savigny-lès-Beaune 2023
Namn:Savigny-lès-Beaune 2023
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit 'Dessus Les Vermots', Savigny-les-Beaune AOP
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från stockar med 130 års ålder - 0,5 ha planterade under 1890-talet (!)
Jord:Stenig jordmån av kalksten
Odling:Biodynamisk utan cert.
Press:Vertikal korgpress
Uppväxt:Handskörd och separat vinifiering av de båda lägena. Jäsning av hela druvklasar i täckt jäskärl. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. Tre veckors maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes två-tre fottrampningar och överspolningar av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank. Efter pressning vilade vinet tio månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 842 flaskor och 30 magnum.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (<10 mg/l)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mon Poulain 2023
Namn:Mon Poulain 2023
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Pommard (AOP Coteaux Bourguignons)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Tyngre jordar av kalkhaltig röd lera
Odling:Ekologiska metoder utan cert.
Press:Vertikal korgpress
Uppväxt:Handskörd. Jäsning av hela druvklasar i täckt ekståndare eller ståltank. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. Fjorton dygns maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes två eller tre fottrampningar och fuktning av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank (totalt alltså tre veckor). Efter pressning vilade vinet arton månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (<10 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Canopé 2023
Namn:Canopé 2023
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Pommard (Bourgogne Côte d'Or AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Tyngre jordar av kalkhaltig röd lera
Odling:Ekologiska metoder utan cert.
Press:Vertikal korgpress
Uppväxt:Handskörd. Jäsning av hela druvklasar i täckt ekståndare eller ståltank. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. Fjorton dygns maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes två eller tre fottrampningar och fuktning av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank (totalt alltså tre veckor). Efter pressning vilade vinet arton månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (<10 mg/l)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Côte de Nuits-Villages 2023
Namn:Côte de Nuits-Villages 2023
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieux-dits Aux Vignottes (Prémeaux-Prissey) och Aux Faucques (Corgoloin)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från 70-åriga rankor (0,4 ha)
Jord:Relativt tung lerjord mittemot Clos de la Maréchale samt högre sluttning med större andel kalksten
Odling:Ekologiska metoder utan cert.
Press:Korgpress
Uppväxt:Handskörd. Separat vinifiering av de två lägena. Jäsning av hela druvklasar i täckt ekståndare eller ståltank. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. Fjorton dygns maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes två eller tre fottrampningar och fuktning av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank (totalt alltså tre veckor). Efter pressning vilade vinet arton månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (<10 mg/l)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Côte de Nuits-Villages 'Bastian Wolber' 2023
Namn:Côte de Nuits-Villages 'Bastian Wolber' 2023
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieux-dits Clos Magny och La Montague, Corgoloin (Côte de Nuits-Villages AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, planterade på 1970-talet, beskurna som Guillot-Poussard (0,7 ha varav hälften till denna cuvée)
Jord:Historiskt österläge (muromgärdat av munkarna i Cluny) i brant sluttning på 300 meters höjd bredvid byns stenbrott. Sandig ytjord på kalkstensgrund.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Korgpress
Uppväxt:Handskörd och separat vinifiering av de båda lägena. Jäsning av hela druvklasar i täckt jäskärl. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. Tre veckors maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes två-tre fottrampningar och överspolningar av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank. Efter pressning vilade vinet elva månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (<10 mg/l)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Volnay 2022
Namn:Volnay 2022
Vinbonde:Bastian Wolber - Laisse Tomber
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieux-dits Grands Champs (90 %) och Grands Poisots (10 %) - Volnay AOP
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från rankor med 40-50 års ålder (0,5 ha)
Jord:Röda järnrika lerjordar av liknande slag som i Pommard
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikal korgpress
Uppväxt:Handskörd. Jäsning av hela druvklasar i täckt ekståndare. Några av klasarna mosades lätt innan alkoholjäsningen startade med 'pied de cuve'. Fjorton dygns maceration "semi-carbonique". Mot slutet gjordes en eller två fottrampningar och fuktning av skalhatten med hjälp av hink. Den malolaktiska omvandlingen skedde under sista veckan i tank (totalt alltså tre veckor). Efter pressning vilade vinet arton månader i använda bourgognefat (228 och 350 liter) följt av någon veckas assemblage i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (<10 mg/l)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion