Italien – Piemonte

Cascina Tavijn

När man färdas från Langhe österut mot Monferrato Astigiano är det lite som att resa tillbaka i tiden. Här, i den lilla byn Scurzolengo, ligger Cascina Tavijn. Ända sedan 1908 har familjen Verrua drivit ett blandat jordbruk där hasselnötterna spelat en viktig roll. Förr i tiden såldes vindruvorna till det lokala kooperativet, men efter millennieskiftet började man att buteljera själva. Sedan mer än tio år är det Nadia Verrua som leder verksamheten, med hjälp av föräldrarna Maria Teresa och Ottavio (“Tavijn”).

Verrua brukar idag omkring elva hektar, varav ungefär fyra är planterade med hasselbuskar. Familjen har alltid arbetat utan kemikalier i markerna – numera under formell ekocertifiering – och gör det mesta av jobbet för hand. Druvsorterna som odlas är de lokalt förankrade: barbera, grignolino, freisa och den rosigt parfymerade ruché. Närmast bortglömda lokala sorter som slarina har också fått plats.

När skörden bärgats till gården inne i byn avstjälkas druvklasarna försiktigt, så att bären lämnas hela. Sedan startar jäsningarna av egen kraft och fortskrider i långsam takt alltmedan höstens temperaturer sjunker. Urlakningstiderna blir ofta markant långa, uppåt två månader, men utan aktiv extraktion. Efter press får vinerna mogna vidare i tankar eller ekliggare (“botti”) tills de upplevs färdiga att buteljera.

2011 föddes en vild barbera som fick avslag av Asti DOC. Nadia döpte vinet till “Bandita Denominata” och gav det en slående etikett som med tiden blivit ikonisk. Sedan 2014 arbetar Nadia utan tillsatser, vilket lett till friare och emellanåt ostyrigare uttryck. Förra året skaffade Nadia en kall källare i en grannfastighet där flaskorna kan finna sin balans på ett naturligt sätt.

Idag gör Nadia ett flertal cuvéer, främst druvrena viner av grignolino, barbera och ruché. På sistone har hon utökat med viner från nyplantering eller inköpt frukt, dels ett par vita av cortese och moscato, dels ett par röda av freisa och slarina. När vi besökte gården i november 2019 upplevde vi en obändig energi och en lovande utveckling som vi gärna vill vara med om att följa framöver. Verrua är också några av de härligaste människor man kan vilja arbeta med som importör!

En intervju med Nadia finns att läsa här.

Viner

Bianca 2020
Namn:Bianca 2020
Vinbonde:Cascina Tavijn
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Monferrato
Färg:Vitt
Druvsort:Cortese, chardonnay och moscato giallo
Odling:Ekologisk/biodynamisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i tank med fyra dygns skalmaceration. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
MostRo 2020
Namn:MostRo 2020
Vinbonde:Cascina Tavijn
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Szurzolengo, Monferrato
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Grignolino
Odling:Ekologisk/biodynamisk (Ecocert)
Uppväxt:Metodo ancestrale ("pet'nat"). Spontan jäsning med kort skalmaceration i slutna tankar av stål och betong. Buteljerat på vårkanten för vidare jäsning i flaska. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Vino Rosso 2020
Namn:Vino Rosso 2020
Vinbonde:Cascina Tavijn
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Szurzolengo, Monferrato
Färg:Rött
Druvsort:Barbera och freisa
Jord:Branta sluttningar med sand och kalkrik lera
Odling:Ekologisk/biodynamisk (Ecocert)
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning i tank med två månaders maceration. Efter pressning ett års lagring i tank och botti. Ingen klarning eller filtrering.

Husvin på Ristorante Conzorzio i Torino, som drivs av Nadias man.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 (högst 20 mg/l) efter malolaktisk omvandling
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'68' Vino Rosso 2019
Namn:'68' Vino Rosso 2019
Vinbonde:Cascina Tavijn
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Szurzolengo, Monferrato
Färg:Rött
Druvsort:Lika delar barbera och ruché
Jord:Branta sluttningar med sand och kalkrik lera
Odling:Ekologisk/biodynamisk (Ecocert)
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning i tank med två månaders maceration. Efter pressning ett års lagring i tank och botti. Ingen klarning eller filtrering.

Husvin på Ristorante Conzorzio i Torino, som drivs av Nadias man.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 (högst 20 mg/l) efter malolaktisk omvandling
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ottavio 2020
Namn:Ottavio 2020
Vinbonde:Cascina Tavijn
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Szurzolengo, Monferrato
Färg:Rött
Druvsort:Grignolino
Jord:Branta sluttningar med sand och kalkrik lera
Odling:Ekologisk/biodynamisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkning av hela oskadade druvor. Spontan jäsning i sluten tank med en mindre andel mosade druvor i botten. Två månaders maceration utan aktiv extraktion (semi-carbonique). Ingen klarning eller filtrering.

Ottavio har fått sitt namn efter Nadias pappa.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 (högst 20 mg/l) efter malolaktisk omvandling
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Slarina 2020
Namn:Slarina 2020
Vinbonde:Cascina Tavijn
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Szurzolengo, Monferrato
Färg:Rött
Druvsort:Slarina
Jord:Branta sluttningar med sand och kalkrik lera
Odling:Ekologisk/biodynamisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkning av hela oskadade druvor. Spontan jäsning i sluten tank med en mindre andel mosade druvor i botten. Två månaders maceration "semi-carbonique" utan aktiv extraktion. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 (högst 20 mg/l) efter malolaktisk omvandling
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Little Teresa 2020
Namn:Little Teresa 2020
Vinbonde:Cascina Tavijn
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Szurzolengo, Monferrato
Färg:Rött
Druvsort:Ruché
Jord:Branta sluttningar med sand och kalkrik lera
Odling:Ekologisk/biodynamisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkning av hela oskadade druvor. Spontan jäsning i sluten tank med en mindre andel mosade druvor i botten. Två månaders maceration utan aktiv extraktion (semi-carbonique). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 (högst 20 mg/l) efter malolaktisk omvandling
Skriv ut informationsblad
Teresa 2020
Namn:Teresa 2020
Vinbonde:Cascina Tavijn
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Szurzolengo, Monferrato
Färg:Rött
Druvsort:Ruché
Jord:Branta sluttningar med sand och kalkrik lera
Odling:Ekologisk/biodynamisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkning av hela oskadade druvor. Spontan jäsning i sluten tank med en mindre andel mosade druvor i botten. Två månaders maceration utan aktiv extraktion (semi-carbonique). Ingen klarning eller filtrering.

Teresa har fått sitt namn efter Nadias mamma Maria Teresa.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 (högst 20 mg/l) efter malolaktisk omvandling
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bandita 2018
Namn:Bandita 2018
Vinbonde:Cascina Tavijn
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Szurzolengo, Monferrato
Färg:Rött
Druvsort:Barbera, från 40-åriga stockar
Jord:Branta sluttningar med sand och kalkrik lera
Odling:Ekologisk/biodynamisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkning av hela oskadade druvor. Spontan jäsning i sluten tank med en mindre andel mosade druvor i botten. Två månaders maceration utan aktiv extraktion (semi-carbonique). Ingen klarning eller filtrering.

Bandita fick sitt namn i och med årgång 2011 som förvägrades DOC.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 (högst 20 mg/l) efter malolaktisk omvandling
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Guercia 2019
Namn:Guercia 2019
Vinbonde:Cascina Tavijn
Region:Italien - Piemonte
Ursprung:Szurzolengo, Monferrato
Färg:Rött
Druvsort:Barbera, från stockar planterade 1949
Jord:Branta sluttningar med sand och kalkrik lera
Odling:Ekologisk/biodynamisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkning av hela oskadade druvor. Spontan jäsning i sluten tank med en mindre andel mosade druvor i botten. Två månaders maceration utan aktiv extraktion (semi-carbonique). Ett år mognadslagring i betongtank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 (högst 20 mg/l) efter malolaktisk omvandling
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion