I provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet, ligger Azienda Agricola Lamoresca. Känslan är att befinna sig mitt ute i ingenstans. En av få referenspunkter är vulkanen Etnas topp som sträcker sig mot himlen i horisonten.
Namnet på domänen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten Moresca till Lamorescas olivolja. Det hela startade med att Filippo Rizzo köpte en olivlund med den här sortens träd runt år 2000. Idag odlar han fem hektar olivträd och ungefär fem hektar vin.
Filippo Rizzo jobbade tidigare i restaurangbranschen både på Sicilien och i Belgien – dit han flyttade för kärleks skull – innan han bestämde sig för att göra vin och olivolja på Sicilien. En bekant belgare, Frank Cornelissen, hade redan emigrerat till vulkanen Etnas sluttningar med liknande planer. Filippo tog arbete hos Cornelissen medan han startade upp sin egen vingård.
Druvsorterna som odlas är huvudsakligen frappato, nero d’avola, grenache och vermentino. Dessutom har Filippo mer nyligen planterat nerello mascalese, av sticklingar som han fått från Cornelissen. De äldsta stockarna är ungefär femtio år gamla, medan majoriteten är drygt tio. Vinmarkerna med frappato är de högst belägna och jordmånen består mest av sand, medan resterande rankor växer i en blandning av lera och sand. Alla odlingar sköts med certifierat ekologiska metoder.
Så här pass högt över havet är temperaturskillnaderna mellan natt och dag ganska stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Svängningarna kan vara ganska extrema även över året, från kännbart kalla vintrar till fyrtio grader i skuggan på sommaren.
Idag gör Rizzo fem röda viner. Han gör även en aromatisk rosato samt det vita vinet ’Lamoresca Bianco’ av vermentino med skalkontakt. I källaren vill han bara visa upp förra årets arbete i vingården. Vinerna får jäsa spontant och utvecklas i tank utan vare sig temperaturkontroll eller tillsatser under själva vinifieringen. Det vita vinet får laka ur med skalen i två dygn.
Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvsorter och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser, och med att visa upp de unika växtplatsernas kvaliteter.
Foto: Petter Bäcklund
Certifierad ekologisk produktion