Lamoresca

Egendomen Lamoresca ligger i provinsen Catania på södra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Känslan är att man befinner sig mitt ute i ingenstans. En av få referenspunkter är vulkanen Etnas topp, som sträcker sig mot himlen i horisonten.

Namnet kommer från de uråldriga olivträd som också växer på egendomen, som ger oliver av sorten ”Moresca” till Lamorescas olivolja. Det hela startade med att Filippo Rizzo köpte en olivlund med den här sortens träd runt år 2000. Idag odlar man 5 hektar olivträd och ungefär 5 hektar vin.

Filippo Rizzo jobbade i restaurangbranschen både på Sicilien och i Belgien, dit han flyttade på grund av kärlek, innan han bestämde sig för att göra vin och olivolja på Sicilien. En annan belgare, Frank Cornelissen, hade redan flyttat till vulkanen Etnas sluttningar med samma planer. Rizzo jobbade hos Cornelissen, som sedan dess blivit en naturvinsvärldens förgrundsfigurer, medan han satte igång sin egen vingård.

I vinmarkerna odlas frappato, nero d’avola, grenache och vermentino. Filippo Rizzo har nyligen planterat nerello mascalese, som han fått på sticklingar från Cornelissen.

De äldsta vinrankorna är ungefär femtio år gamla, medan majoriteten är runt tio. Vinmarkerna med frappato ligger högst upp och består mest av sand, medan resterande rankor står i en blandning av lera och sand.

Så här högt över havet är temperaturskillnaden mellan natt och dag ganska stor, vilket är en av anledningarna till att viner som växer i detta medelhavsklimat kan behålla fräschören. Svängningarna kan vara ganska extrema även över året, från väldigt kalla vintrar till fyrtio grader i skuggan på sommaren.

Idag gör man tre röda viner: “Lamoresca Rosso”, en blandning av Nero d'Avola, Frappato och Grenache. Från de äldsta stockarna, ett urval av de bästa druvorna. “Nerocapitano”, som består av 100% Frappato. Och ”Mascalisi", en blandning av Nerello Mascalese (95%) och Frappato (5%). Här görs även en rosé, samt det vita vinet, “Lamoresca Bianco” på vermentino.

I källaren är det enda man vill göra att visa upp förra årets arbete i vingården. Vinerna växer upp på tank utan temperaturkontroll eller några som helst tillsatser under vinifikationen. De vita vinet får ligga på skalen två dygn. Odlingen här görs under ekologisk certifiering.

Lamoresca är en tydlig del av de senaste årens renässans för vin från Sicilien. De viner som förut kom från trakten var ofta billiga och av låg kvalité - tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där många nya odlare omfamnar regionens klassiska druvor och jobbar mycket med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser, och framförallt med att visa upp den här unika växtplatsens alla kvalitéer.

Viner

Ursprung: San Michele di Ganzaria, Catania
Druvsort: Vermentino
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: två dagar skalkontakt
jäst på plasttank, uppväxt på cement & gamla ekfat.
hl/ha: 25
Odling: Ekologisk (Q certificazioni)
Volymer: 750ml
Ursprung: Contrada Camemi, Piazza Armerina, Province of Enna
Druvsort: Frappato 90% & Moscato
Jord: Sandiga jordar
Uppväxt: Uppväxt på tank
Odling: Ekologisk (Q certificazioni)
Volymer: 750ml
Ursprung: San Michele di Ganzaria, Catania
Druvsort: Frappato 50 %, nero d'avola 20 % & grenache 30%
Jord: Lera med kalksten
Uppväxt: Ca 30 dagars maceration. Spontan jäsning och lagring i plasttankar.
Odling: Ekologisk (Q certificazioni)
Volymer: 750ml
Ursprung: Passopisciaro, Etna & San Michele di Ganzaria, Catania
Druvsort: Nerello mascalese från 80-åriga stockar i Passopisciaro, Etna. Frappato från Gigliotto, Catania
Jord: Vulkanisk i Passopisciaro & lera med kalksten i San Michele di Ganzaria.
Uppväxt: 30 dagars skalmaceration. Spontan jäsning i plastkar. Lagring i betongtank.
Odling: Ekologisk (Q certificazioni)
Volymer: 750ml
Ursprung: San Michele di Ganzaria, Catania
Druvsort: Frappato
Jord: Lera & Kalksten
Uppväxt: Skördat andra veckan i oktober. 15 dagars skalkontakt. Spontan jäsning i plasttank. Lagring i betongtank.
hl/ha: 25
Odling: Ekologisk (Q certificazioni)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: