Lamoresca

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Känslan är att befinna sig mitt ute i ingenstans. En av få referenspunkter är vulkanen Etnas topp, som sträcker sig mot himlen i horisonten.

Namnet härstammar från de uråldriga olivträd som växer på egendomen, som ger oliver av sorten 'Moresca' till Lamorescas olivolja. Det hela startade med att Filippo Rizzo köpte en olivlund med den här sortens träd runt år 2000. Idag odlar han fem hektar olivträd och ungefär fem hektar vin.

Filippo Rizzo jobbade tidigare i restaurangbranschen både på Sicilien och i Belgien - dit han flyttade för kärleks skull - innan han bestämde sig för att göra vin och olivolja på Sicilien. En annan belgare, Frank Cornelissen, hade redan emigrerat till vulkanen Etnas sluttningar med samma planer. Filippo arbetade hos Cornelissen, som senare blivit en av den naturliga vinvärldens förgrundsfigurer, medan han startade upp sin egen vingård.

I markerna odlas frappato, nero d’avola, grenache och vermentino. Filippo Rizzo har mer nyligen också planterat nerello mascalese av sticklingar som han fått från Cornelissen. De äldsta vinrankorna är ungefär femtio år gamla, medan majoriteten är runt tio. Vinmarkerna med frappato ligger högst upp och består mest av sand, medan resterande rankor växer i en blandning av lera och sand. Alla odlingar sköts med ekologisk certifiering.

Så här pass högt över havet är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i detta sydliga medelhavsklimat kan behålla fräschören. Svängningarna kan vara ganska extrema även över året, från kännbart kalla vintrar till fyrtio grader i skuggan på sommaren.

Idag gör Rizzo tre röda viner: 'Lamoresca Rosso', en blandning av nero d'avola, frappato och grenache från de äldsta stockarna och ett urval av de bästa druvorna. 'Nerocapitano' som består av enbart frappato. Och så 'Mascalisi', en blandning av nerello mascalese (95%) och frappato (5%). Han gör även en rosato av frappato, nero d'avola och moscato, samt det vita vinet 'Lamoresca Bianco' av vermentino.

I källaren vill man bara visa upp förra årets arbete i vingården. Vinerna får jäsa spontant och utvecklas i tank utan temperaturkontroll eller några som helst tillsatser under vinifikationen. Det vita vinet får laka ur med skalen i två dygn.

Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. De viner som tidigare präglat regionen var ofta billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där många nyblivna odlare omfamnar regionens klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser, och med att visa upp de unika växtplatsernas kvaliteter.

Viner

Ursprung: San Michele di Ganzaria, Catania
Druvsort: Vermentino
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning i plastkar med två dagars skalkontakt. Lagring i betongtank och gamla ekfat.
hl/ha: 25
Odling: Ekologisk (Q certificazioni)
Volymer: 750ml
Ursprung: Contrada Camemi, Piazza Armerina
Druvsort: Frappato (70%) & nero d'avola (30%) med en skvätt moscato
Jord: Sandiga jordar
Uppväxt: Spontan jäsning i tank
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Q certificazioni)
Volymer: 750ml
Ursprung: Contrada Camemi, Piazza Armerina
Druvsort: Frappato (90%) & moscato
Jord: Sandiga jordar
Uppväxt: Spontan jäsning i tank
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Q certificazioni)
Volymer: 750ml
Ursprung: San Michele di Ganzaria, Catania
Druvsort: Frappato
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: Skördat andra veckan i oktober. Spontan jäsning i plasttank med femton dagars skalkontakt. Lagring i betongtank.
hl/ha: 25
Odling: Ekologisk (Q certificazioni)
Volymer: 750ml
Ursprung: San Michele di Ganzaria, Catania
Druvsort: Frappato
Jord: Lera & kalksten
Uppväxt: Skördat andra veckan i oktober. Spontan jäsning i plasttank med femton dagars skalkontakt. Lagring i betongtank.
hl/ha: 25
Odling: Ekologisk (Q certificazioni)
Volymer: 750ml
Ursprung: San Michele di Ganzaria, Catania
Druvsort: Frappato 50 %, nero d'avola 20 % & grenache 30%
Jord: Lera med kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning med cirka 30 dagars maceration och vidare lagring i plasttankar.
Odling: Ekologisk (Q certificazioni)
Volymer: 750ml
Ursprung: Passopisciaro, Etna & San Michele di Ganzaria, Catania
Druvsort: Nerello mascalese från 80-åriga stockar i Passopisciaro, Etna. Frappato från Gigliotto, Catania
Jord: Vulkanisk i Passopisciaro & lera med kalksten i San Michele di Ganzaria.
Uppväxt: Spontan jäsning i plastkar med 30 dagars skalmaceration. Lagring i betongtank.
Odling: Ekologisk (Q certificazioni)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: