Italien – Sicilien

Lamoresca

I provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet, ligger Azienda Agricola Lamoresca. Känslan är att befinna sig mitt ute i ingenstans. En av få referenspunkter är vulkanen Etnas topp som sträcker sig mot himlen i horisonten.

Namnet på domänen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten Moresca till Lamorescas olivolja. Det hela startade med att Filippo Rizzo köpte en olivlund med den här sortens träd runt år 2000. Idag odlar han fem hektar olivträd och ungefär fem hektar vin.

Filippo Rizzo jobbade tidigare i restaurangbranschen både på Sicilien och i Belgien – dit han flyttade för kärleks skull – innan han bestämde sig för att göra vin och olivolja på Sicilien. En bekant belgare, Frank Cornelissen, hade redan emigrerat till vulkanen Etnas sluttningar med liknande planer. Filippo tog arbete hos Cornelissen medan han startade upp sin egen vingård.

Druvsorterna som odlas är huvudsakligen frappato, nero d’avola, grenache och vermentino. Dessutom har Filippo mer nyligen planterat nerello mascalese, av sticklingar som han fått från Cornelissen. De äldsta stockarna är ungefär femtio år gamla, medan majoriteten är drygt tio. Vinmarkerna med frappato är de högst belägna och jordmånen består mest av sand, medan resterande rankor växer i en blandning av lera och sand. Alla odlingar sköts med certifierat ekologiska metoder.

Så här pass högt över havet är temperaturskillnaderna mellan natt och dag ganska stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Svängningarna kan vara ganska extrema även över året, från kännbart kalla vintrar till fyrtio grader i skuggan på sommaren.

Idag gör Rizzo fem röda viner. Han gör även en aromatisk rosato samt det vita vinet ’Lamoresca Bianco’ av vermentino med skalkontakt. I källaren vill han bara visa upp förra årets arbete i vingården. Vinerna får jäsa spontant och utvecklas i tank utan vare sig temperaturkontroll eller tillsatser under själva vinifieringen. Det vita vinet får laka ur med skalen i två dygn.

Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvsorter och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser, och med att visa upp de unika växtplatsernas kvaliteter.

Foto: Petter Bäcklund

agrimoresca.it

Viner

Lamoresca Bianco 2022
Namn:Lamoresca Bianco 2022
Vinbonde:Lamoresca
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:San Michele di Ganzaria, Catania (Terre Siciliane IGP)
Färg:Orange
Druvsort:Vermentino corso, med genomsnittligen sexton års ålder
Jord:Sluttningar på 430 meters höjd med sandstensjordar och kalk- och järnrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert/ Q certificazioni)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd första veckan i september. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) i öppna 1000-liters plastkar, med två dygns skalmaceration innan den mjuka pressningen. Vinet jäste ut med malolaktisk omvandling och sex månaders vila i äldre ekståndare, och därefter ytterligare ett halvår i betongtank. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 8000 flaskor.

"Lamoresca Bianco is crafted from Vermentino, a typical Mediterranean variety. Thriving in island settings near the sea, these plants were planted as bush vines on our farm in 2006 at an altitude of 430 m above sea level. Cultivated in clay soil, these vines impart a salty note to the wines. This well-structured white wine holds significant aging potential.”
Tillsatser:20 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lamoresca Rosato 2023
Namn:Lamoresca Rosato 2023
Vinbonde:Lamoresca
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Contrada Camemi, Piazza Armerina (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rosé
Druvsort:Nero d'avola (75%) frappato (20 %) samt en skvätt moscato (5 %)
Jord:Sandiga jordar
Odling:Ekologisk (Ecocert/ Q certificazioni)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd i mitten av september. 3-4 timmars maceration i öppna 1000-liters plastkar innan mjuk pressning. Jäsning med 'pied de cuvé' (spontan förjäsning) i tankar av rostfritt stål, med malolaktisk omvandling. Buteljerat tidigt våren 2024 utan klarning eller filtrering. Produktion: 8000 flaskor.

"This year's Rosato is unique due to challenges with downy mildew during the 2023 harvest, leading to a shortage of Frappato. Consequently, this year's blend comprises 20% Frappato, 75% Nero D'Avola, and 5% Moscato, resulting in a captivating Rosato with a delightful balance of structure and playful red fruit notes. The higher proportion of Nero D'Avola lends a much deeper color than usual, making for a truly special and intriguing rosé. Even though we find this structure interesting, we will return to the normal ratio of Frappato next year."
Tillsatser:20 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Nerocapitano 2023
Namn:Nerocapitano 2023
Vinbonde:Lamoresca
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:San Michele di Ganzaria, Catania (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Frappato, från 20-åriga stockar
Jord:Lägen på 430 meters höjd med sandstensjordar och kalk- och järnrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert/ Q certificazioni)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd första veckan i oktober. Jäsning med 'pied de cuve' i öppna 1000-liters plastkar med två veckors skalkontakt och ett par nedtryckningar dagligen av skalhatten. Åtta månaders mognadslagring i betongtank. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 8000 flaskor.

"Nerocapitano is born from the Sicilian tradition of crafting a wine exclusively from Frappato grapes. In the Sicilian dialect, Frappato is referred to as Capitano Nero,
hence the name. Despite reduced production, this wine promises to be a fan favorite once again, particularly as temperatures rise. This wine is light on alcohol and is best enjoyed when young. We recommend serving this wine lightly chilled during the summer, paired with a simple pizza.”
Tillsatser:30 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lamoresca Rosso 2022
Namn:Lamoresca Rosso 2022
Vinbonde:Lamoresca
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:San Michele di Ganzaria, Catania (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Frappato (60 %), nero d'avola (35 %) och grenache (5 %), från 40-åriga stockar
Jord:Sluttningar på 430 meters höjd med sandstensjordar och kalk- och järnrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert/ Q certificazioni)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd mellan 20 september och 15 oktober. Jäsning med med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 30 dygns maceration i öppna 1000-liters plastkar. Ett par nedtryckningar av skalhatten dagligen under hela urlakningen. Ett års mognadslagring i större ekståndare. Buteljerat utan klarning eller filtrering.

“Lamoresca Rosso is crafted by blending two grape varieties, Nero d'Avola and Frappato, both typical of our region near the Cerasuolo di Vittoria DOCG area. It was our first wine and a perfect marriage of these varietals. Nero d'Avola contributes sharp tannins and a robust body, harmonized by the Frappato's easy, red cherry fruitiness. The blend evolves each year, influenced by the vintage, quality, and our preferences.”
Tillsatser:30 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lamoresca Rosso 2021
Namn:Lamoresca Rosso 2021
Vinbonde:Lamoresca
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:San Michele di Ganzaria, Catania (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Frappato (50 %), nero d'avola (20 %) och grenache (30%), från 40-åriga stockar
Jord:Sluttningar på 430 meters höjd med sandstensjordar och kalk- och järnrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert/ Q certificazioni)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Jäsning med med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 30 dygns maceration i öppna 1000-liters plastkar. Ett par nedtryckningar av skalhatten dagligen under hela urlakningen. Ett års mognadslagring i betongtank. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 8000 flaskor.
Tillsatser:30 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Nero 2020
Namn:Nero 2020
Vinbonde:Lamoresca
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:San Michele di Ganzaria, Catania (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nero d'avola, från 20-åriga stockar
Jord:Sluttningar på 550 meters höjd med sandstensjordar och kalk- och järnrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert/ Q certificazioni)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med två månaders maceration i öppna 1000-liters plastkar, med två nedtryckningar av skalhatten dagligen i början av jäsningen. Efter pressning vilade vinet ett år i ekståndare. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och sedan fick vinet mogna ett år i flaska innan det släpptes till försäljning - alltså ett slags "riserva" av det bästa urvalet. Produktion: 1500 flaskor
Tillsatser:30 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Elsa 2020
Namn:Elsa 2020
Vinbonde:Lamoresca
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:San Michele di Ganzaria, Catania (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese (70%) och resten lika delar frappato och nero d'avola
Jord:Sluttningar på 430 meters höjd med sandstensjordar och kalk- och järnrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert/ Q certificazioni)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med två månaders maceration i öppna 1000-liters plastkar, med två nedtryckningar av skalhatten dagligen i början av jäsningen. Efter pressning vilade vinet ett år i ekståndare. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och sedan fick vinet mogna ett år i flaska innan det släpptes till försäljning - alltså ett slags "riserva" av det bästa urvalet. Produktion: 1500 flaskor
Tillsatser:30 mg/l so2 vid buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Elsa 2019
Namn:Elsa 2019
Vinbonde:Lamoresca
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:San Michele di Ganzaria, Catania (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese (60%) och resten lika delar frappato och nero d'avola
Jord:Sluttningar på 430 meters höjd med sandstensjordar och kalk- och järnrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert/ Q certificazioni)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med tre veckors maceration i öppna 1000-liters plastkar. Efter pressning vilade vinet ett år i betongtank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och sedan fick vinet mogna två år i flaska innan det släpptes till försäljning - alltså ett slags "riserva" av det bästa urvalet.
Tillsatser:30 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mascalisi 2018
Namn:Mascalisi 2018
Vinbonde:Lamoresca
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Passopisciaro, Etna & San Michele di Ganzaria, Catania (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese från 80-åriga stockar i Passopisciaro, Etna (80%) och frappato från Gigliotto, Catania (20%)
Jord:Vulkanisk jordmån i Passopisciaro - lera med sand och kalk i San Michele di Ganzaria.
Odling:Ekologisk (Ecocert/ Q certificazioni)
Uppväxt:Spontan jäsning i plastkar utan temperaturkontroll, med fjorton dagars skalmaceration. Ett års lagring i betongtank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:30 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Olio Extra Vergine di Oliva 2022
Namn:Olio Extra Vergine di Oliva 2022
Vinbonde:Lamoresca
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:San Michele di Ganzaria, Catania (Terre Siciliane IGP)
Färg:Olivolja
Druvsort:Oliver (Tondo Iblea, Biancolilla, Moresca, Nocellara del Belice och Ogliarola Messinese)
Jord:Sluttningar på 430 meters höjd med sandstensjordar och kalk- och järnrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert/ Q certificazioni)
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
'Argilla' Olio Extra Vergine di Oliva 2023-2024
Namn:'Argilla' Olio Extra Vergine di Oliva 2023-2024
Vinbonde:Lamoresca
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:San Michele di Ganzaria, Catania (Terre Siciliane IGP)
Färg:Olivolja
Druvsort:Oliver (Tondo Iblea, Biancolilla, Moresca, Nocellara del Belice och Ogliarola Messinese)
Jord:Sluttningar på 430 meters höjd med sandstensjordar och kalk- och järnrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert/ Q certificazioni)
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion