Frankrike – Rhône

Stéphane Otheguy

Branterna i Côte-Rôtie är några av vinvärldens mest arbetskrävande terroirer. Under tiden efter andra världskriget rådde stor brist på arbetskraft och liten efterfrågan på områdets viner, som ofta såldes lokalt till ohållbart låga priser. Lösningen på den bittra ekvationen stavades ”herbicider”. Idag ser marknaden helt annorlunda ut, men de vinbönder i Côte-Rôtie som jobbar i samklang med naturen (det vill säga ekologiskt eller mer än så) kan fortfarande räknas på ena handens fingrar.

Stéphane Otheguy arbetade med barn innan han skolade om sig till vinbonde. 1997 fick han jobb på Domaine Gasse-Lafoy i Côte-Rôtie. Vincent Gasse hade odlat ekologiskt ända sedan 1988, året då han startade sin lilla domän. När veteranen drog sig tillbaka 2004 fick Stéphane ta över arrendet av hans vinmarker. Sedan dess har han engagerat fortsatt att arbeta i samma anda, kallar sig ödmjukt för ”paysan-vigneron” och är medlem av den franska ekologiska organisationen Nature et Progres som grundades redan 1964.

Domänen omfattar inte mer än ett par dryga hektar vinrankor. Lotterna ligger väl samlade ovanför Ampuis i centrala Côte-Rôtie – Ritolas, Leyat, Bonnivières, Rozier och Côte Rozier – samt i AOP Saint-Joseph och Condrieu (båda inom kommunen Malleval). Otheguy sköter hela arbetet för hand, med häst och med vinsch. Han är en varm förespråkare för biologisk mångfald och har dessutom fem hektar egna fruktodlingar med äpplen, aprikoser, päron och fikon på andra sidan Rhône.

Otheguys finaste parceller i Côte-Rôtie är en yngre plantering i Côte Rozier och två gamla vinmarker i lieu-dits Leyat och Bonnivières, på höjderna i kommunen Ampuis. De här lägena är planterade 1945 respektive 1955 med ett massalt urval av den äldre syrah-varianten som lokalt går under namnet sérine. Bara en tiondel av arealerna i Côte-Rôtie är fortfarande planterade med den sorten. Viner av sérine anses vara mer aromatiskt komplexa och finessrika än senare klonala urval av syrah. Frukten från Leyat och Bonnivières gick förr i tiden till Domaine Gasse-Lafoy Vieilles Vignes.

Druvorna handskördas försiktigt och vinifieras med det mesta av stjälkarna kvar (vanligen runt fyra femtedelar). När druvorna kommer till källaren får de några dygns kall maceration innan jäsningen startar spontant med naturligt förekommande jäststammar. Urlakningen i öppna jästankar varar i drygt tre veckor, med daglig pigéage och regelbundna överspolningar. Efter pressning i traditionell korgpress får vinet mogna under 13-18 månader i äldre 228-liters bourgognefat och buteljeras utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

Stéphane bekymrar sig inte mycket om berömmelse. ”Varför skulle jag låta vinskribenter prova mina viner – vad är poängen? Det vore synd på en hygglig flaska vin som kunde njutas istället. Jag gör mina viner för dem som bryr sig tillräckligt för att stötta mina metoder och vill dricka mina viner vid matbordet med sin familj.”

Viner

Une Quille de Marsanne 2018
Namn:Une Quille de Marsanne 2018
Vinbonde:Stéphane Otheguy
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Malleval (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Marsanne
Jord:Vittrad granit
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder (Ecocert + Nature et Progres)
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning vid 17-19 graders temperatur. Lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage innan buteljering
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Condrieu 2019
Namn:Condrieu 2019
Vinbonde:Stéphane Otheguy
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Malleval (Condrieu AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Viognier, från en parcell med 25-åriga stockar
Jord:Söderläge i brant sluttning med jordmån av vittrad granit
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder (Ecocert + Nature et Progres)
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning vid 17-19 graders temperatur och sexton månaders lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.

"Växtsäsongen 2019 blev markant varm och torr efter en vår med fuktigt väder. Den här parcellen med viognier är belägen på sluttningarna i Malleval och klarade sig det här året med en enda behandling på vinrankorna".
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage innan buteljering
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Saint-Josèph 'Le Temps des Cerises' 2019
Namn:Saint-Josèph 'Le Temps des Cerises' 2019
Vinbonde:Stéphane Otheguy
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Chavanay (Saint-Josèph AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah, massalt urval (petite sérine)
Jord:Branta sluttningar med mager jordmån av vittrad granit
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder (Ecocert + Nature et Progres)
Uppväxt:Mestadels hela klasar (70-80 %) utan avstjälkning. Delvis fottrampning och några dygns kall maceration innan jäsningen startar spontant med druvornas egna jäststammar. 23 dygns maceration i tank, med daglig pigéage. Sexton månaders mognadslagring i äldre bourgognefat. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage innan buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Côte-Rôtie 2019
Namn:Côte-Rôtie 2019
Vinbonde:Stéphane Otheguy
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Lieux-dits Ritolas, Leyat, Bonnivières, Rozier och Côte Rozier, Ampuis (Côte-Rôtie AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah, från 30-åriga rankor
Jord:Stenig jordmån med vittrad glimmerskiffer ("mica-schiste") och järnrik brun jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder (Ecocert + Nature et Progres)
Uppväxt:Mestadels hela klasar (70-80%) utan avstjälkning. Delvis fottrampning och dygns kall maceration innan jäsningen startar spontant med druvornas egna jäststammar. Tre veckors maceration i tank, med daglig pigéage. Tretton månaders mognadslagring i äldre bourgognefat. Buteljering utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage innan buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Côte-Rôtie 'Rozier' 2019
Namn:Côte-Rôtie 'Rozier' 2019
Vinbonde:Stéphane Otheguy
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Lieu-dit Côte Rozier, Ampuis (Côte-Rôtie AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah, en parcell med massalt urval (sérine) planterade 2002-2003
Jord:Stenig jordmån av vittrad glimmerskiffer ("mica-schiste")
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder (Ecocert + Nature et Progres)
Uppväxt:Mestadels hela klasar (70-80%) utan avstjälkning. Delvis fottrampning och några dygns kall maceration innan jäsningen startar spontant med druvornas egna jäststammar. Tre veckors maceration i tank, med daglig pigéage. Tretton månaders mognadslagring i äldre bourgognefat. Buteljering utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Côte-Rôtie 'Les Massales' 2019
Namn:Côte-Rôtie 'Les Massales' 2019
Vinbonde:Stéphane Otheguy
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Lieu-dits Leyat och Bonnivières, Ampuis (Côte-Rôtie AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah, massalt urval (sérine) planterade 1945-1955 (0,5 ha)
Jord:Öster- och söderläge med mager järnrik brun jordmån med glimmerskiffer ("mica-schiste")
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder (Ecocert + Nature et Progres)
Uppväxt:Mestadels hela klasar (70-80%) utan avstjälkning. Delvis fottrampning och några dygns kall maceration innan jäsningen startar spontant med druvornas egna jäststammar. Tre veckors maceration i tank, med daglig pigéage. Tretton månaders mognadslagring i äldre 228-liters bourgognefat. Buteljering utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Côte-Rôtie 'Les Massales' 2018
Namn:Côte-Rôtie 'Les Massales' 2018
Vinbonde:Stéphane Otheguy
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Lieu-dits Leyat och Bonnivières, Ampuis (Côte-Rôtie AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah, massalt urval (sérine) planterade 1945-1955 (0,5 ha)
Jord:Öster- och söderläge med mager järnrik brun jordmån med glimmerskiffer ("mica-schiste")
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder (Ecocert + Nature et Progres)
Uppväxt:Mestadels hela klasar (70-80%) utan avstjälkning. Delvis fottrampning och några dygns kall maceration innan jäsningen startar spontant med druvornas egna jäststammar. Tre veckors maceration i tank, med daglig pigéage. Tretton månaders mognadslagring i äldre 228-liters bourgognefat. Buteljering utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage innan buteljering
Alkohol:13 %
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion