Frankrike – Jura

La Grange 476

Namnet Château-Chalon förknippas med månghundraåriga traditioner och beskrivs ofta som en av Frankrikes mest enastående platser för vinodling. I denna utpräglat historiska miljö finns samtidigt utrymme för förnyelse. Ett av de senaste namnen är La Grange 476, en gård som drivs av det unga paret Dmitri Vetois och Marion Valverde. Med bakgrund i Loire och Auvergne flyttade de hit och startade sin verksamhet 2020. Källaren ligger i byn Ménetru-le-Vignoble, medan parcellerna är utspridda i flera berömda lägen – totalt fyra hektar inom appellationen Château-Chalon.

Odlingarna omfattar Jura-klassikerna savagnin, chardonnay och mélon à queue rouge för de vita vinerna – samtliga med namn efter läget – samt poulsard för det röda vinet, som döpts efter gårdens arbetshäst Soferino. Sedan starten har paret arbetet ekologiskt ute i vinmarkerna, med biodynamiska metoder, och plöjer mellan raderna med hjälp av sina två hästar. Deras inställning är egentligen lika självklar som den är nyskapande för närområdet och innebär att alla parceller vinifieras var för sig. Druvorna till de vita vinerna pressas direkt och musten jäser sedan i använda fat med två vintrars vila på jästfällningen.

La Grange 476 gör slanka, intensiva och mineraliska viner med distinkt uttryck för terroir – fria från tillsatser och uppenbart skapade för en längre framtid. Eftersom appellationen Château-Chalon endast omfattar viner framställda ’sous voile’ så har paret valt att buteljera som Vin de France. När vi provade den första årgången 2020 var det ingen tvekan om att detta var något för oss. Läs vad Dmitri och Marion har att berätta om aktuella 2022:

”Millésime 2022,

The 2022 vintage is essentially a sunny vintage. It was marked by a particularly hot year, with heat waves from May to the harvest which took place from 28 August to 8 September.

The vines budded in mid-April, a rather late start in view of the latest vintages, which made it possible to avoid the traditional Jura frost at the beginning of spring. Then the vines grew rapidly due to the exceptional climatic conditions. This sunny vintage allowed for a smooth flowering and the vines continued to grow at a frantic pace until veraison which took place in mid-July. Meanwhile, Soferino ploughed the vines relentlessly, going from plot to plot at first light before the temperatures became too harassing for horse and man.

The sanitary state of the vineyard was incredibly good throughout the vegetative cycle, allowing us to drastically reduce phytosanitary treatments, which could be counted on the fingers of one hand that year.

During the months of July and August, thanks to a few saving stormy rains, the vine, this unparalleled plant, was able to grow without suffering too much from the overwhelming heat that fell on our hillsides. The vines overcoming these difficulties would even allow the grapes to acquire a very high maturity at harvest time.

The grapes, finally returned to the coolness of the cellars, were going to put us to the test again. While this perfect harvest, of small golden and fleshy bunches, was a sign of the good health of the vines, the fermentations were to suffer the consequences of the repeated heat. The successive heat waves consumed a very large part of the nitrogen available in the berries, leading to long and laborious fermentations on the Chardonnays.

After 24 months of ageing without any inputs, the wines now have a particularly fresh profile in terms of the vintage, the tensions and acidities specific to the marl terroirs of the Jura, which would make us forget the scorching year we had experienced.”

Viner

Les Bouchettes 2022
Namn:Les Bouchettes 2022
Vinbonde:La Grange 476
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit Les Bouchettes, Menétru-le-Vignoble (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från 15-åriga rankor
Jord:Södersluttning med grå märgel (Lias)
Odling:Ekologisk utan certifiering
Uppväxt:Skördat för hand vid full mognad 1-2 september. Jäsningen skedde spontant och långsamt i använda fat med 24 månaders vila på jästfällningen. Buteljerat utan klarning eller filtrering.

"15-year-old Chardonnay, planted on grey marl of the Lias and facing south. The harvest was carried out at full maturity, on September 1st and 2nd. Alcoholic fermentation was spread over a year, and the malolactic was then triggered on the sugars that were still fermenting, causing the volatil acidity to increase. Aged for 24 months on lees, the wine recreated an acidity on its own, a backbone that the heat waves had taken away from it."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
L'Angevré 2022
Namn:L'Angevré 2022
Vinbonde:La Grange 476
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit Angevré, Nevy-sur-Seille (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från 25-åriga rankor
Jord:Svalt västerläge med kalkstensgrus (Bajocien) på grå märgel (Lias)
Odling:Ekologisk utan certifiering
Uppväxt:Skördat för hand 7 september. Direkt pressning. Jäsningen skedde spontant i använda fat med 24 månaders vila på jästfällningen. Buteljerat utan klarning eller filtrering.

"25-year-old Chardonnay, planted on the limestone scree of the Bajocians in the grey marls of the Lias and facing due west. An extremely fresh plot harvested on September 7th, it was able to keep a very strong acidity and pH, the strength of the slopes of Nevy-sur-Seille."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Isles 2022
Namn:Les Isles 2022
Vinbonde:La Grange 476
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit Les Isles, Nevy-sur-Seille (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Melon à queue rouge, från 50-åriga stockar
Jord:Västerläge med grå märgel och silt på banken av floden Seille
Odling:Ekologisk utan certifiering
Uppväxt:Skördat för hand 7 september. Direkt pressning. Jäsningen skedde spontant i använda fat med 24 månaders vila på jästfällningen. Buteljerat utan klarning eller filtrering.

"Red-tailed melon about fifty years old, on grey marl and seille silt. Facing west, on the banks of the river, the vines kept a freshness throughout the season and were able to ripen a little sheltered from the summer heat until the harvest on September 7th. Chafouin at the end of the ageing process, this is a wine to wait for some time to come."
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Beaumont 2022
Namn:Beaumont 2022
Vinbonde:La Grange 476
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit Beaumont, Menétru-le-Vignoble (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Savagnin
Jord:Söderläge med grå märgel (Lias)
Odling:Ekologisk utan certifiering
Uppväxt:Skördat för hand 6 september. Direkt pressning. Jäsningen skedde spontant i använda fat med 24 månaders vila på jästfällningen. Buteljerat utan klarning eller filtrering.

"Savagnin of about fifty years, planted in the Château-Chalon appellation, on grey marl of the Lias and facing south. Harvested on September 6th with a very high alcoholic and phenolic maturity. A high degree of alcohol and great acidity: all the power of the Menétru terroir."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sous-Roche 2022
Namn:Sous-Roche 2022
Vinbonde:La Grange 476
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit Sous-Roche, Château-Chalon (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Savagnin, från 35-åriga stockar
Jord:Västerläge i brant sluttning med grå märgel (Lias)
Odling:Ekologisk utan certifiering
Uppväxt:Skördat för hand 6 september. Direkt pressning. Jäsningen skedde spontant i använda fat med 24 månaders vila på jästfällningen. Buteljerat utan klarning eller filtrering.

"Savagnin 35 years old, planted in the Château-Chalon appellation, on grey marl from the Lias and facing due west. Also harvested at full maturity on September 6th, with a very high pH. A tension specific to the hillsides located under the rock of Château-Chalon.
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Soferino 2022
Namn:Soferino 2022
Vinbonde:La Grange 476
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Menetru-le-Vignoble (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Poulsard, från 20-åriga rankor
Jord:Södersluttning med grå märgel (Lias)
Odling:Ekologisk utan certifiering
Uppväxt:Handskördat vid full mognad 29-30 augusti. Hälften av druvorna jäste som hela klasar och häften som direktpressad must, bägge i tank. Mot slutet av lagringen blandades delarna innan buteljering utan klarning eller filtrering.

"20-year-old Poulsard, planted on grey marl of the Lias and facing south. The harvest was carried out at full maturity on 29 and 30 August, the important scalding of the bunches concentrated the remaining ones even more. 50% of the harvest was macerated in whole bunches, the other part was vinified by direct pressing. The blending of the two at the end of the ageing process brought a freshness to the power of the vintage."
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion