Namnet Château-Chalon förknippas med månghundraåriga traditioner och beskrivs ofta som en av Frankrikes mest enastående platser för vinodling. I denna utpräglat historiska miljö finns samtidigt utrymme för förnyelse. Ett av de senaste namnen är La Grange 476, en gård som drivs av det unga paret Dmitri Vetois och Marion Valverde. Med bakgrund i Loire och Auvergne flyttade de hit och startade sin verksamhet 2020. Källaren ligger i byn Ménetru-le-Vignoble, medan parcellerna är utspridda i flera berömda lägen – totalt fyra hektar inom appellationen Château-Chalon.
Odlingarna omfattar Jura-klassikerna savagnin, chardonnay och mélon à queue rouge för de vita vinerna – samtliga med namn efter läget – samt poulsard för det röda vinet, som döpts efter gårdens arbetshäst Soferino. Sedan starten har paret arbetet ekologiskt ute i vinmarkerna, med biodynamiska metoder, och plöjer mellan raderna med hjälp av sina två hästar. Deras inställning är egentligen lika självklar som den är nyskapande för närområdet och innebär att alla parceller vinifieras var för sig. Druvorna till de vita vinerna pressas direkt och musten jäser sedan i använda fat med två vintrars vila på jästfällningen.
La Grange 476 gör slanka, intensiva och mineraliska viner med distinkt uttryck för terroir – fria från tillsatser och uppenbart skapade för en längre framtid. Eftersom appellationen Château-Chalon endast omfattar viner framställda ’sous voile’ så har paret valt att buteljera som Vin de France. När vi provade den första årgången 2020 var det ingen tvekan om att detta var något för oss. Läs vad Dmitri och Marion har att berätta om aktuella 2022:
”Millésime 2022,
The 2022 vintage is essentially a sunny vintage. It was marked by a particularly hot year, with heat waves from May to the harvest which took place from 28 August to 8 September.
The vines budded in mid-April, a rather late start in view of the latest vintages, which made it possible to avoid the traditional Jura frost at the beginning of spring. Then the vines grew rapidly due to the exceptional climatic conditions. This sunny vintage allowed for a smooth flowering and the vines continued to grow at a frantic pace until veraison which took place in mid-July. Meanwhile, Soferino ploughed the vines relentlessly, going from plot to plot at first light before the temperatures became too harassing for horse and man.
The sanitary state of the vineyard was incredibly good throughout the vegetative cycle, allowing us to drastically reduce phytosanitary treatments, which could be counted on the fingers of one hand that year.
During the months of July and August, thanks to a few saving stormy rains, the vine, this unparalleled plant, was able to grow without suffering too much from the overwhelming heat that fell on our hillsides. The vines overcoming these difficulties would even allow the grapes to acquire a very high maturity at harvest time.
The grapes, finally returned to the coolness of the cellars, were going to put us to the test again. While this perfect harvest, of small golden and fleshy bunches, was a sign of the good health of the vines, the fermentations were to suffer the consequences of the repeated heat. The successive heat waves consumed a very large part of the nitrogen available in the berries, leading to long and laborious fermentations on the Chardonnays.
After 24 months of ageing without any inputs, the wines now have a particularly fresh profile in terms of the vintage, the tensions and acidities specific to the marl terroirs of the Jura, which would make us forget the scorching year we had experienced.”
Certifierad ekologisk produktion