Beställning

Beställning görs på Systembolagets hemsida genom beställningssortimentet eller privatimporten. I BS har vi alltid några intressanta artiklar tillgängliga: blandade lådor, 3- eller 6-pack med favoriter (bilderna till höger).

För privatimport går det bra att plocka fritt – vi har inget minimikrav, men ser helst en beställning om minst sex flaskor för att fördela kostnader för plock och frakt. I prislistan för privatkunder hittar du mer information om fraktkostnader och om hur du beställer.

Restaurangprislistan presenterar hela vårt sortiment, medan privatprislistan för närvarande är mer begränsad vad gäller antalet artiklar. Detta eftersom Systembolagets administrativa hantering kring privatimport av varje enskild artikel i nuläget är relativt komplicerad och tidskrävande. Det mesta är ändå möjligt att lösa och förhoppningsvis blir det enklare med tiden!

För alla önskemål och frågor angående beställning, kontakta emil.persson@vinnatur.se

 

Prislista Privatkund

Lanseringar TSE Systembolaget

Frank Cornelissen, Sicilien TSE April

Säljstart: 2019-05-02

Munjebel Rosso CS 2016 Nr. 99514, 499 kr (Webblansering)

Magma Rosso 2016 Nr. 99584, 1544 kr (Webblansering)

Säljstart: 2019-04-26
Susucaru Rosso 2017. Nr. 92249, 230 kr

Munjebel Rosso 2017 Nr. 92247, 377 kr

 

 

Vin & Natur Calcarius 1 (77369) 3 flaskor 777:-

Calcarius är ett samarbetsprojekt i den nordligaste delen av Apulien mellan kompanjonerna Danilo Marcucci och Valentina Passalacqua. Här, strax söder om byn Apricena, har hennes familj sedan länge drivit blandat jordbruk i ansenlig skala, med såväl vinodling som frukt och grönsaker. I slutet av 1990-talet beslöt sig Valentina för att konvertera hela verksamheten med 80 hektar till certifierat ekologisk odling och är sedan början av 2000-talet ledande i regionen att arbeta med biodynamiska metoder.

Vännen Danilo Marcucci växte upp i södra Umbrien, där han numera har tagit över släktens gård. Danilo är starkt engagerad i den nygamla italienska rörelsen kring genuint, autentiskt vin och är som konsulterande partner involverad i flera naturnära projekt runtom i Italien. Calcarius är hans senaste engagemang där han gör vin ihop med markernas ägare Valentina. Idén bakom det här projektet handlar inte minst om en väldigt tydlig ”terroir”.

Byn Apricena står nämligen på gammal havsbotten och jordmånen är starkt präglad av kalksten från Kimmeridge-perioden – vinmarkerna är nästan vita i färgen av all kalk. Dessutom är de en del av den omgivande nationalparken Gargano. De här karakteristiska egenskaperna tog Danilo och Valentina fasta på när de startade projektet. Vännerna valde ut de vinmarker som hade högst halt av aktiv kalciumkarbonat – drygt tio hektar av egendomens totala areal – för att skörda druvor till Calcarius. Tillsammans vill de visa upp en annan och lättare sida av Apulien och dess lokala druvsorter. Skörden sker tidigt för frisk syra.

Beställ från Systembolaget

2018 Orange Puglia - Calcarius

Vitt vin (orange) på falanghina som odlats i vit kalksten (Kimmeridgian). Spontan jäsning med skalmaceration i små öppna tankar utan temperaturkontroll, därefter kort lagring i ståltank. Ingen filtrering. Servera vinet vid 8-10 grader och drick det samma dag som det öppnats. Buteljerat på literflaska.

2018 Rosa Puglia - Calcarius

Rosato på negroamaro som odlats i vit kalksten (Kimmeridgian). Direkt pressning. Spontan jäsning och kort lagring i ståltank. Servera vinet runt 8-10 grader, en öppnad flaska håller sig bra ett par dagar. Buteljerat på literflaska.

2018 Rosso Puglia - Calcarius

Rött vin på negroamaro som odlasts i vit kalksten (Kimmeridgian). Spontan jäsning i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll med fyra dagars skalmaceration. Kortare lagring i ståltank. Drick lätt kylt vid ca 16 grader, en öppnad flaska håller sig bra ett par dagar. Buteljerat på literflaska.

Vin & Natur 28 (81558) 6 flaskor SLUT!1428:-

Den här lådan innehåller sex olika viner. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!

Beställ från Systembolaget

Crémant d'Alsace Extra Brut - Jean-Pierre Rietsch

Familjen Rietsch har en lång historia inom vinscenen i Alsace, de har varit aktiva i flera generationer. Under de tidigare åren var det inte enbart druvor de odlade utan även andra spannmål, frukt och tobak. Idag är det Jean-Pierre och hans fru Sophie samt hennes syster med man som står för lejonparten av arbetet. Familjens vineri, en renässansbyggnad från 1576, är belägen i Mittelbergheim vid foten av Vogeserna. De odlar på 12 hektar fördelat på fem olika lägen och markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008. Jordmånen består av kalkblandad lerjord och där odlar de flera av områdets typiska druvor. Deras Crémant d´Alsace är gjort på druvorna auxerrois, chardonnay, pinot gris från årgångarna 2015 och 2016. Efter lagring på tank buteljeras vinet i samband med skörden 2017, då tillsattes färsk druvmust till flaskorna för att sätta igång en andra jäsning. Resultatet blev ett torrt mousserande vin med fina bubblor, smaken är fruktig med inslag av brioche. Servera kylt, 8-10 grader och håller bra efter öppning med korrekt förslutning.

2018 Sauvignon - Hervé Villemade

Hervé Villemade tog i slutet av 1990-talet över den gamla familjedomänen med vinmarker i hjärtat av Cheverny nära Touraine i östra Loire. Där odlar han många av områdets typiska druvor som växer upp i lerjordar med flinta och silex. Domänen är ekologiskt certifierad. Det här vinet på sauvignon blanc från 25 år gamla stockar har spontanjäst på tank och fått en liten tillsats av svavel vid buteljering. Resultatet är ett fruktigt och friskt vitt vin med inslag av persikor fläder, krusbär och citrusfrukt. Servera vinet runt 8 grader. En öppnad flaska håller sig ett par dagar i kylskåpet.

2015 l'Air Innocent - Domaine de la Fessardière

Jérôme Dumanois och Emeline Bergeron är två unga agronomer som nyligen etablerat sig i distriktet Muscadet Sèvre-et-Maine i västra Loire. Deras gård ligger byn Vallet och går under namnet Domaine de la Fessardière. Den här domänen om 17 ha har varit ekologiskt certifierad ändå sedan 1997. Det var Michel Sauvion, den tidigare vinmakaren, som konverterade till ekologisk odling för att öka kvaliteten och arbeta närmare naturen. Jérôme och Emeline träffade Michel för första gången 2014, och vinälskare som de var, blev de övertygade av Michels vin och alla kunskaper som han glatt delade med sig av.

Gårdens vinmarker är belägna på sluttningar med ljusa jordar av stenblandad lera och skiffer. Deras vin l’Air Innocent är gjort av den traditionella druvsorten melon som är så typisk för distriktet Muscadet. Druvorna skördades för hand från 60-åriga stockar. Efter naturlig sedimentering fick musten jäsa spontant i tank med full malolaktisk omvandling. Vinet fick sedan utvecklas på sin jästfällning under sex månader. Smaken är torr och frisk med inslag av mogen citrusfrukt och salta sensationer av mineral. Serveras bäst vid 10-12 grader och håller sig friskt i flera dygn efter öppning.

2017 Bourgogne Rouge - La Sœur Cadette

I Vézelay, i norra delen av Bourgogne, har man producerat vin under en lång tid men största delen av produktionen har sålts till det lokala kooperativet.
När Domaine de la Cadette skapades 1987 nyplanterades vingårdarna och odlingen ställdes om till ekologisk. Inom familjen Montanet förfogar man i dag över ytterligare två domäner, Montanet-Thoden och La Sœur Cadette. Idag är det Catherine och Jean´s son Valentin som är den drivande kraften bakom de tre egendomarna. Valentin tillbringade mer eller mindre hälften av sina tidiga år antingen ute bland vinrankorna med Jean eller i köket hos mammans l’Auberge och vinutbildning fick Valentin i Schweiz. Det här är en Bourgogne Rouge från La Sœur Cadette, framställd på pinot noir som köpts in från likasinnade vinbönder i Mâcon och som jästs och lagrats på ståltank. Frukt och mineralitet i symbios, ett lite lättare vin med stor fräschör. Drick nu eller lägg undan ett par år. Servera vid 16 grader. Vinet håller bra i flera dagar efter öppning.

2016 Rouge de Causse - Le petit domaine de Gimios

Pierre Lavaysse och hans mamma Anne-Marie bor och gör vin på 5 hektar runt den lilla byn St Jean de Minervois nere i Södra Frankrike. Sedan 70-talet har Anne-Marie odlat grönsaker och haft kor som gett mjölk till smör, yoghurt och ost. Steget till att göra vin var naturligt för henne och sedan tidigt 2000-tal har hon tappat sitt egna vin. Arbetet görs efter biodynamiska principer. Det enda som används för att skydda mot sjukdomar är avkok på örter och ett te på grapefruktkärnor. I källaren litar hon helt på sin frukt och alla viner växer upp och buteljeras helt utan några tillsatser. I dom högt belägna och kalkrika vinmarkerna odlas framförallt den gröna druvan muscat men i två av vinmarkerna växer även massor av blå druvor, däribland cinsault, alicante, grenache, carignan, aramon och mourvedre. Rouge de Causse är gjort på drygt tio av dessa mer eller mindre kända lokala druvsorter som pressats tillsammans och växt upp på ståltank. Rouge de Causse är rent och eleganta med frisk syra och en lätt utveckling i frukten. Vinet går bra att lägga undan och lagras i upp till 5 år. Servera vid ca 16-18 grader, som godast om den dricks upp samma dag.

2017 La Traviesa Tinto - Barranco Oscuro

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor i Las Alpujarras i sydöstra Spanien, en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer vad gäller ekologisk odling och vin utan tillsatser. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem väldigt mycket om platsens speciella terroir. Här, 1300 meter över havet, odlas en lång rad lokala och internationella druvsorter på ungefär tolv hektar. Jorden består av skiffer och lera och klimatet är väldigt torrt, med mycket vind. Det är en plats med många extremer, med det genomgående temat att den ger otrolig fräschör till viner som kommer så här långt söderifrån. Det här röda vinet är gjort av garnacha och tempranillo som lagrats åtta månader på gamla 500 liters ekfat. Vinet är lätt att ta till sig med härlig frukt och fin fräschör. Servera vid 16 grader, som godast om den dricks upp samma dag.

2015 Fidèle Brut Nature - Vouette & Sorbée (70343) Beställs i kolli om 3 flaskor SLUT! 587:-

Liksom resten av Champagne har den södra delen, Côte des Bar, en lång historia med vinodling. Men 1908, när man behövde definiera gränserna för hela regionen, ville flera av de stora husen i Reims och Épernay i eget intresse utesluta departementet Aube. Som ett slags kompromiss fick området bära namnet ”Champagne Deuxième Zone” – en förödmjukelse som inte upphörde förrän 1927. Samtidigt har vinbönderna i Côte des Bar alltid varit en viktig – om än anonym – leverantör av druvmaterial till storhusen och ofta stått för en bärande del av deras blandningar.

Landskapet i Côte des Bar ser annorlunda ut än i norr. Det är mer omväxlande och leende lantligt med kullar och dalar, skogsdungar och blandat jordbruk. Flera av vinbyarna ligger utmed floden Seine och dess tillflöden Arce och Ource. Även nere i marken ser det ganska så annorlunda ut. Närheten till norra Bourgogne och Chablis gör att Côte des Bar har snarlika jordmåner av kalksten och kalkrik lera, som brukar kallas ”kimmeridgien” och ”portlandien”. Ändå har chardonnay bara en liten andel av planteringarna – här är det sedan gammalt pinot noir som dominerar.

Côte des Bar har under de senaste åren fått en hel del uppmärksamhet tack vare sin spirande rörelse av vinodlare som vågat ta steget att bli självständiga odlarproducenter, inspirerade av föregångare som Anselme Selosse. En av de allra första i området – och numera en av de mest omsusade – var och är Bertrand Gautherot. Efter att ha arbetat som industridesigner åt modehusen i Paris kom han hem 1993 och tog över familjens lilla egendom. Det första han gjorde var att sluta med herbicider. Snart lärde han känna biodynamiska pionjärer som Pierre Larmandier och Jérôme Prevost och lade efter hand om sina odlingsmetoder i än mer naturlig riktning, med full biodynamisk certifiering 2001.

Men att framställa sin egen champagne är inte helt enkelt, om man aldrig har gjort det förr. Det var vännen Anselme Selosse som gav självförtroende och stöd att vinifiera den första årgången 2001. Med närliggande Bourgogne som inspiration handlar det då oftast om en årgång, en druvsort och ett ursprung. För Bertrand Gautherot är ursprunget den lilla byn Buxières-sur-Arce och hans sex vinmarker där. På tal om begreppet ”terroir” menar Gautherot att det är något ganska föränderligt, som människan kan påverka med sina odlingsmetoder – ansvarslösa eller varsamma. Han talar hellre om ”climats” eller ”lieux-dits” i betydelsen specifika lägen med en historisk bakgrund. Vouette & Sorbée är familjen Gautherots äldsta vinmarker som fått ge namn åt domänen.

Bertrand Gautherot gör fem olika champagner. Druvorna pressas långsamt i en traditionell 4000 kilos Coquard-press som ger musten en lätt oxidation. Någon tillsats av socker (chaptalisering) kommer inte på fråga – det skulle heller inte behövas eftersom frukten har såpass hög mognad. Jäsningen sker sedan spontant i använda bourgogne-fat under tio månader. Faten har tidigare använts av vinmakande vänner i Bourgogne, bland andra Arnaud Ente i Meursault. Här tillsätts endast en minimal dos svavel.

Beställ från Systembolaget

2015 Fidèle Brut Nature - Vouette & Sorbée

Fidèle är framställt av pinot noir från vinmarkerna Vouette, Chatel och Fonnet med jordmån av Kimmeridge-lera och kalksten. Förutom den aktuella årgången innehåller Fidèle också en liten andel (5-10%) från en årgångsblandning (réserve perpetuelle) som påbörjades 2001 och ligger i en stor ekliggare (foudre). Den lätt oxidativa stilen och reservvinet bidrar till fina toner av utveckling. Fidèle har alltid en vacker kopparton i glaset. Ingen chaptalisering och ingen filtrering. Demeter- och Agriculture Biologique cert. sedan 2001. Degorgerad 24 september 2018 utan tillsatt dosage. Drick nu eller spara i upp till fem år.

Vin & Natur Champagne 6 (71184) 3 flaskor 1580:-

Den här lådan innehåller tre olika Champagner. Perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra Champagner!


2014 Polisy Blanc de Blancs Brut Nature - Champagne André Beaufort

Familjen Beaufort har gjort vin i Champagne i flera generationer. Allt började med André Beaufort 1933. I slutet av sextiotalet bestämde sig André och hans son Jacques för att helt sluta med syntetiska besprutningsmedel, då Jacques fått problem med allergier efter arbetet i vingårdarna. Beaufort blev en av de första ekologiskt certifierade vinproducenterna i Champagne 1971. Idag har Jacques lämnat över huvudansvaret för domänen till tre av sina söner. Man odlar pinot noir och chardonnay på 1,6 hektar i Ambonnay och 5,5 hektar i Polisy som ligger i den sydligaste delen av Champagne. Denna champagne är gjord på 100% chardonnay skördat i Polisy från årgång 2014. Degorgerad i november 2017. Vinet är mycket torrt och friskt med generös frukt och mineralisk avslutning! Vinet har inte någon dosage.

2011 Sève Blanc de Noirs - Olivier Horiot

Olivier och Marie bor i byn Les Riceys bara ett stenkast från Bourgogne i den sydligaste delen av Champagne. Här är jorden lik den i Chablis, bestående av en blandning av kalksten och leran Kimmeridgian och Portland. Olivier har gjort vin här sedan år 2000, innan dess gick alla familjens druvor till det lokala kooperativet. Paret jobbar med många olika vinmarker i området och separerar druvorna i uppväxten för att kunna skilja olika terroir. Förutom flera Champagner framställer Horiot även några av Champagnes främsta stilla viner. Den här Champagnen kommer från den fantastiska vinmarken En Barmont i Riceys och består av 100% pinot noir från skörden 2011. Vinet har jäst på gamla fat och flyttades för en andra jäsning på flaska i augusti 2012 därefter har det legat på jästfällning fram till degorgering i mars 2017!! Vinet är rikt och komplext med tyngd och spänst i syran. Avslutningen är mycket lång. Vinet har inte någon dosage.

NV Rosé de Meunier - Laherte Frères

Familjen Lahertes egendom ligger i Chavot, Coteaux Sud d´Epernay. Idag är det den unga och passionerade Aurélien som är ansvarig för arbetet. Vinrankorna kommer i första hand och Aurélien har sedan några år lagt om till biodynamisk odling, att plöja och syresätta marken vår och höst är en självklarhet. Vinerna jäser och lagras i gamla bourgognefat och är mycket torra, fruktiga och komplexa. Det här är en av tre av Lahertes roséchampagner, framställd på 100% pinot meunier. Vinets färg kommer delvis från skalmaceration men också genom att 10% rött vin adderats. Basen i vinet är årgång 2015 och 50% av vinet utgörs av vin från 2014 som legat på fat. Vinet degorgerades i juli 2017 har låg 2,5 gram dosage. Resultatet är en frisk och bärig rosé med inslag av nypon, hallon och körsbär. Avslutningen är lång och uppfriskande.

2017 Petit Jo La Roche Buissière (74813) Beställs i kolli om 6 flaskor171:-

Vinet framställs på mestadels grenache som blandats med lite syrah från ekologiskt certifierade vinmarker i södra Rhône. Petit Jo är en pigg favorit som du smidigt kan beställa i beställningssortimentet.

Beställ från Systembolaget

2017 Petit Jo – La Roche Buissière

Vinet kommer från södra Rhône närmare bestämt från byn Faucon. Egendomen har varit i familjen Jolys ägo sedan början på 1970-talet. Idag är det Antoine som tillsammans med sin fru Laurence driver gården. Sedan 1980 har familjens sjutton hektar vinmark odlats ekologiskt. Vingårdarna ligger på hög höjd, upp mot 450 meter över havet och här växer grenache, syrah, cinsault, mourvèdre och lite merlot. Just det här vinet är framställt på 75 % grenache och 25 % syrah från tjugofem år gamla vinstockar. Efter att stjälkarna avlägsnats och vinet pressats har vinet jäst och lagrats i neutrala cementtankar. Den för området höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol ger ett ovanligt fruktigt och friskt rött vin.

2016 Il Rosso - Vini Conestabile della Staffa (73641) Beställs i Kolli om 6 flaskor203:-

Detta röda vin kommer från Umbrien och är gjort på mestadels sangiovese som har en fruktig smak med fin struktur.

Beställ från Systembolaget

2016 Il Rosso - Vini Conestabile della Staffa

I utkanten av Montemelino i Umbrien producerar Danilo Marcucci vinet "Il Rosso" på handskördade sangiovese och sagrantinodruvor.
Markerna sköts ekologiskt; i källaren arbetar Danilo efter gamla principer och helt utan tillsatser.
Vinet är spontanjäst och växer upp på tank. Det här är ett riktigt livligt rödpang med rejäl frukt och struktur.

Blanc de Blancs Brut Nature Laherte Frères (78299) Beställs i kolli om 3 flaskor 438:-

Champagnen är torr och frisk med ett härligt mineraldjup – perfekt som fördrink!

Beställ från Systembolaget

NV Blanc de Blancs Brut Nature – Lahert frères

Familjen Lahertes egendom ligger i Chavot, Coteaux Sud d´Epernay. Idag är det den unga och passionerade Aurélien som är ansvarig för arbetet. Vinrankorna kommer i första hand och Aurélien har sedan några år lagt om delar av vinmarkerna till biodynamisk odling, att plöja och syresätta marken vår och höst är en självklarhet. Vinerna jäser och lagras i gamla bourgognefat och är mycket torra, fruktiga och komplexa. Det här är familjens blanc de blancs som framställts på chardonnay, utan någon tillsatt dosage. Ett mycket friskt och mineralrikt vin.

Beställning

Beställning görs på Systembolagets hemsida genom beställningssortimentet eller privatimporten. I BS har vi alltid några intressanta artiklar tillgängliga: blandade lådor, 3- eller 6-pack med favoriter (bilderna till höger).

För privatimport går det bra att plocka fritt – vi har inget minimikrav, men ser helst en beställning om minst sex flaskor för att fördela kostnader för plock och frakt. I prislistan för privatkunder hittar du mer information om fraktkostnader och om hur du beställer.

Restaurangprislistan presenterar hela vårt sortiment, medan privatprislistan för närvarande är mer begränsad vad gäller antalet artiklar. Detta eftersom Systembolagets administrativa hantering kring privatimport av varje enskild artikel i nuläget är relativt komplicerad och tidskrävande. Det mesta är ändå möjligt att lösa och förhoppningsvis blir det enklare med tiden!

För alla önskemål och frågor angående beställning, kontakta emil.persson@vinnatur.se