Beställning

Vi pausar privatimporten under semestertider. Under perioden 8 juli till 8 augusti har vi ingen möjlighet att administrera nya förfrågningar om privatimport. Vi lanserar istället nya blandade lådor måndag kl 10.00 varje vecka i beställningssortimentet för att stilla er törst. Håll er uppdaterade här på hemsidan eller på Instagram.

Beställning görs på Systembolagets hemsida genom beställningssortimentet eller privatimporten. I BS har vi alltid några intressanta artiklar tillgängliga: blandade lådor, 3- eller 6-pack med favoriter (bilderna till höger).

För privatimport går det bra att plocka fritt – vi har inget minimikrav, men ser helst en beställning om minst sex flaskor för att fördela kostnader för plock och frakt. I prislistan för privatkunder hittar du mer information om fraktkostnader och om hur du beställer.

Restaurangprislistan presenterar hela vårt sortiment, medan privatprislistan för närvarande är mer begränsad vad gäller antalet artiklar. Detta eftersom Systembolagets administrativa hantering kring privatimport av varje enskild artikel i nuläget är relativt komplicerad och tidskrävande. Det mesta är ändå möjligt att lösa och förhoppningsvis blir det enklare med tiden!

För alla önskemål och frågor angående beställning, kontakta emil.persson@vinnatur.se

 

Prislista Privatkund

Lanseringar TSE Systembolaget

Lamoresca, Sicilien TSE augusti

Säljstart: 2019-08-16
2018 Nerocapitano  nr 95545 198 kr

 

 

Vin & Natur Bubbel 2 (79760) 3 flaskor Säljstart: 2019-07-15 kl 10.00828:-

Den här lådan innehåller tre vita mousserande viner. Två av dem är framställda enligt ”méthode ancestrale” (pétillant naturel) och det tredje med en egen variant av ”méthode traditionelle”.

Beställ från Systembolaget

1 x 2018 Pet'Sec Blanc - Les Capriades

Det här mousserande vita vinet kommer från Faverolles-sur-Cher, en liten by öster om Tours i Loiredalen. Här startade Pascal Potaire Les Capriades för fjorton år sedan, och med tiden blev även Pascals vän Moses Gadouche involverad. Tillsammans gör de vin från sju hektar planterade med lokala druvsorter och vårdade enligt ekologiska principer. Projektet har ända från början gått ut på att att göra flaskjästa viner med naturliga bubblor, en stil som brukar kallas pétillant naturel eller kort och gott “pet’nat”. I deras lilla vineri som ligger insprängt i berget jäser druvmusten spontant i gamla fat och glasfibertankar. Vinet buteljeras sedan innan det jäst ut helt, för att låta jäsningen som producerar bubblorna avslutas på flaska. Slutligen skiljs vinet från sin jästfällning genom degorgering och korkas om. Just Pet’Sec Blanc är framställt av chenin blanc, menu pineau och chardonnay - delvis egenodlade druvor och delvis inköpt frukt. Det är ett charmigt bubbel med fruktigt och friskt uttryck, som serveras kylt vid 8-10 grader i vanliga vinglas. Håller lätt flera dygn efter öppning och kommer med praktisk återförslutningsbar stopper.

1 x 2017 Ri-Fol - Ezio Cerruti

Ezio Cerruti huserar i den lilla byn Castiglione Tinella, mellan Asti och Langhe i Piemonte. Där odlar han sju hektar med 60-åriga stockar av moscato. Vinet växer i branta sluttningar på drygt 400 meters höjd. Redan 1982 tog Ezio över den här egendomen som sedan länge drivs ekologiskt. Fram till ganska nyligen gjorde han i stort sett bara ett vin, det söta passito ‘Sol’. Numera gör han dessutom ett torrt vin av moscato, och så det här vinet som fått namnet ‘Ri-Fol’. Det är ett bubbel framställt enligt ‘méthode ancestrale’ baserat på moscato bianco som först jäst i cementtank och sedan fått jäsa klart i flaskan. Vinet är typiskt för moscato aromatiskt åt apelsinhållet med härlig fräschör och inslag av tropisk frukt. Serveras vid 8-10 grader och dricks med fördel upp samma dag som det öppnats.

1 x 2015 BO Brut Nature - Barranco Oscuro

Familjen Valenzuela bor i Las Alpujarras, en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien, drygt 1300 meter över havet. Barranco Oscuro är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer när det gäller ekologisk odling och vin utan tillsatser. Man odlar en lång rad lokala och internationella druvsorter på ungefär tolv hektar.
BO Brut Nature är ett vitt bubbel av den lokala druvsorten vigiriega. Först har vinet jäst ut i ståltank, och sedan blandats med sent skördad druvmust från samma växtsäsong för en andra jäsning i flaskan tills moussen fått tillräckligt tryck. Slutligen degorgerades flaskorna och korkades om. Även detta vin bör drickas samma dag som det öppnats.

Vin & Natur Champagne 8 (78753) 3 flaskor Säljstart: 2019-07-08 kl 10.001728:-

Den här lådan innehåller tre olika viner från Champagne. Perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra champagner!

Beställ från Systembolaget

1 x 2016 Les Semblables - Champagne Clandestin

Benoit Doussot gör vin i byn Buxières-sur-Arce i den södra delen av det stora området Champagne. Han har tillsammans med Bertrand Gautherot från Vouette & Sorbée startat detta projekt där de köper ekologiska druvor från de närmaste grannbyarna i Côte des Bar. Les Semblables är ren pinot noir från vinmarker med nordlig exponering och kalkhaltiga jordar. Druvorna kommer från olika lieux-dits med jordmån av kimmeridgien. Vinet har jäst spontant och mognat i medelstora fat och foudre innan buteljering för andra jäsning. Sexton månader på jästfällningen i flaska. Degorgerad 18-09-09 utan dosage (brut nature). Årgång 2016 är andra året för detta projekt.

1 x 2014 ’Les Beaudiers’ Rosé de Saignée - Laherte Frères

Familjen Lahertes egendom ligger i byn Chavot, Coteaux Sud d’Epernay. Sedan 2005 är unge Aurélien helt ansvarig för arbetet. Vinrankornas hälsa kommer i första hand och Aurélien har sedan några år lagt om delar av vinmarkerna till biodynamisk odling - att plöja och syresätta markerna vår och höst är en självklarhet. Alla viner jäser och lagras i gamla bourgognefat och görs i en stil som är torr, stramt fruktig, mineralisk och komplex.

Det här är Lahertes roséchampagne av pinot meunier från ett enskilt vingårdsläge med 50-65 år gamla stockar. Vinets färg lockas fram genom en kortare skalmaceration (saignée-metod). De avstjälkade druvorna fick 12-14 timmars urlakning och jäste sedan spontant i använda fat, utan malolaktisk omvandling, med sex månaders lagring på jästfällningen innan buteljering. Därefter fyra år i flaska ’sur lattes’ innan den degorgerades för hand i februari 2018 med cirka 3 g/l dosage (Extra Brut).

1 x 2013 Cuvée Millésimée - Christophe Mignon

Christophe är femte generationens vinbonde i Festigny, Vallée de la Marne. Hans 6,3 hektar odlingar planterades av farfarsfar och är utspridda över trettio olika lägen i området. Den här delen av Champagne är känd för sin stora andel pinot meunier, och Christophe är specialist - 90 procent av hans odlingar består av druvsorten. Resten är pinot noir och chardonnay.

Pinot meunier mår bra i lerjorden här, som är rik på den kalkrika sedimentära stensorten ”tuffeau”, som har sitt ursprung i 90 miljoner år gammal havsbotten. Tuffeau liknar krita och har en utomordentlig förmåga att behålla fukt samt hålla en sval temperatur.

Pinot meunier står fortfarande lite i skuggan av pinot noir och chardonnay som traditionellt är mer ansedda. Men det mesta handlar ju egentligen om odlaren. Mignon är en av en handfull vinbönder - i gott sällskap med Jérôme Prevost och Aurélien Laherte - som gör meunier-baserad champagne på samma nivå som regionens största namn. Det här vinet kommer från 40-åriga stockar av meunier i ett läge med syd/sydvästlig exponering och jordmån av lera, silt och kalksten. Flaskorna har vilat fyra år på sin jästfällning och degorgerades 18-10-25 utan dosage (Brut Nature).

Vin & Natur Rosé 1 (76787) 3 flaskor Säljstart: 2019-07-08 kl 10.00777:-

Den här lådan innehåller tre olika roséviner varav ett mousserande:

Beställ från Systembolaget

1 x 2018 Giac’Bulles - Domaine Giachino

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. De håller hus i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer men kommer ursprungligen från Piemonte. Sedan 1988 drivs domänen av Frédéric Giachino, efter att han tagit över en och en halv hektar av sin farfar. Vinmarkerna ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches. Frédérics bror David anslöt till verksamheten 2006, och sonen Clément kom med 2015.

Giachino odlar en mångfald druvsorter, bland annat gamay, persan och mondeuse, och i synnerhet jacquère som växer på hela sex hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006 och biodynamiskt (via Demeter) sedan 2013. Brödernas och Cléments kärlek till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer präglar vinerna.

Giac’Bulles är en pétillant naturel rosé (‘méthode ancestrale’) framställd av jacquère och mondeuse. Innan jäsningen får musten klarna/sedimentera kallt. Därefter jäser vinet med hjälp av druvornas egna jäststammar i ståltankar vid högst 16 graders temperatur. Buteljeringen görs innan vinet jäst ut, sedan jäser det vidare under sju månader på flaska. Färgen är ljusast tänkbara rosa, som rabarbervatten. Balansen bjuder på frisk syra som nästan maskerar en liten restsötma och befriande låg alkohol (9%). Svårt läskande - som gjort för en varm sommardag!

1 x 2018 Rosato - Lamoresca

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Känslan är att befinna sig mitt ute i ingenstans. En av få referenspunkter är vulkanen Etnas topp, som sträcker sig mot himlen i horisonten. Namnet härstammar från egendomens uråldriga olivträd som ger oliver av sorten 'Moresca' till Lamorescas olivolja. Det hela startade med att Filippo Rizzo köpte en olivlund med den här sortens träd runt år 2000. Idag odlar han fem hektar olivträd och ungefär fem hektar vin.

Filippo Rizzo jobbade tidigare i restaurangbranschen både på Sicilien och i Belgien - dit han flyttade för kärleks skull - innan han bestämde sig för att göra vin och olivolja på Sicilien. En annan belgare, Frank Cornelissen, hade redan emigrerat till vulkanen Etnas sluttningar med samma planer. Filippo arbetade hos Frank, som senare blivit en av den naturliga vinvärldens förgrundsfigurer, medan han startade upp sin egen vingård.

I markerna odlas i första hand frappato, men även nero d’avola, grenache och vermentino. De äldsta vinrankorna är ungefär femtio år gamla, medan majoriteten är runt tio. Vinmarkerna med frappato ligger högst upp och består mest av sand, medan resterande rankor växer i en blandning av lera och sand. Alla odlingar sköts med ekologisk certifiering.

I källaren vill Filippo bara visa upp förra årets arbete i vingården. Hans rosato är gjord av frappato och nero d’avola i ungefärliga proportioner 70/30, plus en skvätt moscato. Vinet får jäsa spontant och utvecklas i betongtankar utan temperaturkontroll eller några som helst tillsatser under vinifieringen. Aromatiken är floral, typiskt för ingående druvsorter, med vackra toner av rosenblad och apelsinblom, röda körsbär och smått bittra blodapelsiner. Höjden över havet bidrar till uppfriskande pigg syra och återhållsam alkohol.

1 x 2018 Rosé - Hervé Villemade

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade och hans syster med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger utspridda över byarna Cellettes, Chitenay och Fougères-sur-Bièvre, i hjärtat av appellationen Cheverny.

Hervé Villemade gick ut skolan och var beredd att göra vin precis som hans far hade gjort före honom. Han tog över 1995 och jobbade på i tre år innan han valde att låta gräset växa, började att plöja markerna och åter skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade genom Ecocert.

Jordarna i området har skapats genom avlagringar från floden Loire. De präglas av sand, lera och flinta. Villemade odlar sauvignon, chardonnay och romorantin för de vita, pinot noir, gamay och côt för de röda och rosén, samt menu pineau och pineau d'aunis för mousserande.

Alla viner får växa upp på ett avslappnat sätt utan intervention. Villemades lättsamma och fint fruktiga rosé är framställd av pinot noir och gamay (här inköpt frukt) som fått jäsa spontant med druvornas egna jäststammar i tank. Vinet fick en försiktig filtrering samt en minimal tillsats av svavel innan buteljering. Det kan utan problem sparas något dygn i öppnad flaska.

2018 Susucaru Rosato (73362) Beställs i kolli om 6 flaskor299:-

Belgaren Frank Cornelissen har en bakgrund som vinhandlare i Bryssel. Efter sitt första besök på vulkanen Etnas nordsluttningar år 2000 bestämde han sig för att flytta dit på heltid och odla vin. Valet föll slutligen på Etna efter att Frank hade funderat grundligt över bästa tänkbara oförstörda plats på planeten Jorden att göra storslagna viner.

Etna är ett relativt svalt område, vars klimat skiljer sig en hel del från resten av Sicilien. Geologiskt sett handlar det om vulkanisk basalt, lava och sand. De norra dalgångarna på Etna är framförallt kända för sina gamla odlingar av nerello mascalese. Druvsorten ger eleganta och intensiva röda viner med ljusare färg och tanniner som är strukturerade åt nebbiolo-hållet. Vid sidan av de röda produceras det mindre mängder vitt, i Franks fall runt 7000 flaskor av hans totalt cirka 100 000.


2018 Susucaru Rosato - Frank Cornelissen

Susucaru Rosato är en karaktärsfull rosé av både blå och gröna druvsorter från höjderna på Etnas nordsluttningar: malvasia, moscadella, inzolia, och så givetvis nerello mascalese. 2018 var en ovanligt kall och regnig årgång. En del av frukten från de högsta och vanligen finaste lägena mognade inte fullt ut och blandades istället i de enklare vinerna. Årets version har därför en extra frisk syra och för området förvånansvärt låg alkohol. För stabilitetens skull har Susucaru Rosato denna gång fått en tillsats av svavel om 25 mg/l.

Vin & Natur 29 (76875) 6 flaskor 1404:-

Den här lådan innehåller sex olika viner. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!

Beställ från Systembolaget

2016 Don Giachino Méthode Traditionnelle - Domaine Giachino

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent som håller hus i den lilla bergsbyn La Palud, belägen på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Sedan 1988 drivs domänen av Frédéric Giachino efter att han tog över halvannan hektar av sin farfar. Vinmarkerna ligger i byarna Chapareillan, Aprémont och Les Marches. Brodern David anslöt till verksamheten 2006 och sonen Clément 2015. Inom familjen Giachino har det varit självklart att inte använda kemi vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. 2006 blev egendomen ekologiskt certifierad och 2013 biodynamisk.

De 1,5 hektaren var i början tillräckliga men utökades efterhand till nio hektar. 2015 tog över ytterligare fem hektar (3,8 ha mondeuse och 1,5 ha altesse) från legenden Michel Grisard/Domaine Prieuré Saint-Christophe. Bland annat odlar man gamay, persan och i synnerhet jacquère, som utgör hela sex hektar. Den totala produktionen är ungeför 40 000 flaskor per år. Brödernas och Cléments kärlek till området, de lokala druvsorterna, och känslan för detaljer präglar vinerna. Crémant de Savoie är framställt av jacquère från skörden 2016. Druvorna pressades direkt och musten fick fyra dygns kall sedimentering. Vinet jäste spontant i rostfria ståltankar vid högst 16 graders temperatur. Avslutningsvis två år sur lattes innan degorgering. Torrt och läskande, perfekt kylt en varm sommardag.

2016 Côtes du Jura Au Château - Les Vignes de Bry

Claude Buchot driver egendomen 'Les Vignes de Bry' i byn Maynal, i södra delen av Jura. Han planterade sina första vinrankor på familjens ägor redan 1974. På den tiden var det betesmark för familjens kor. Ända sedan starten är hans marker helt fria från kemikalier, och familjen var därmed bland de första i området att odla ekologiskt. Claude har länge setts som en av de ekologiska pionjärerna, men har på senare år också intresserat sig för att skapa vin helt utan tillsatser.

Hans vinodlingar omfattar sex hektar där jordmånen består av lera och kalksten. I huvudsak görs vinerna 'sous voile’ - det vill säga att faten inte toppas upp, så att vinerna utvecklas under en slöja av jäst (flor). Men det här vinet på chardonnay är gjort i stilen ”ouillé” (alltså upptoppade fat, utan påverkan av syre). Det är ett elegant, torrt och friskt vin med inslag av mineral och gula äpplen. Servera kylt, 8-10 grader. Håller ett par dagar i kylen efter öppning.

2018 Carica L´Asino - Az. Agr. Carussin

Familjeföretaget Carussin drivs av föräldrarna Bruna Ferro och Luigi Garberoglio, samt sönerna Matteo och Luca. De huserar i byn San Marzano Olivieto, Piemonte. Carussin gör vin av barbera, moscato och nebbiolo, men även lite mindre kända druvsorter som grignolino, cortese och den riktigt sällsynta carica l'asino som ursprungligen kommer från Ligurien. Totalt har man ungefär femton hektar vinodlingar som alla är ekologiskt certifierade och sköts med biodynamiska metoder.

I Piemonte är det idag inte särskilt vanligt att odla vin med den naturliga filosofi som familjen Carussin hyllar. Av 42 vingårdar i trakten runt San Marzano är det bara två som arbetar ekologiskt. Det här vita vinet är framställt av Carica l'asino, favorita, sauvignon blanc, och cortese alto monferrato från vinmarker som planterades 1954. Vinet har jäst spontant i tank utan temperaturkontroll, klarning eller filtrering. Vinet är torrt med en för området pigg syra. Dricks bra direkt, gärna vid 8-10 grader och håller flera dygn efter öppning.

2018 La Chaussée Rouge - La Grange aux Belles

Marc Houtin, Julien Bresteau och Gérald Peau är trion som driver egendom La Grange aux Belles, som grundades av Marc 2004, Julien anslöt 2008 och slutligen 2016 blev även Gérald partner. Deras vision har varit från starten att driva ett hållbart jordbruk med största respekt för miljön, vilket resulterade i att hela vingården blev ekologiskt certifierad 2011. Domänen ligger i Soulaines-sur-Aubance (Anjou), strax söder om Angers i Loire.

Där har de idag hand om 15 ha vinmark med schist- och lerjordar som mestadels är planterade med gamla stockar av områdestypiska druvsorter. Det här vinet är gjort av grolleau och cabernet franc med 'macération carbonique’ för att framhäva den saftiga röda frukten, och som legat en kortare tid på tank. Det är ett vin som har mycket parfym i doften och är lätt i stilen med fokus på röd frukt. Får gärna drickas svalt och håller något dygn i öppen flaska.

2018 Il Rosso da Tavola - Collecapretta

Familjen Mattioli bor i den lilla byn Spoleto i södra Umbrien, där de har gjort vin i tre generationer. Åtminstone sedan 1100-talet har kullarna ovanför dalgången varit uppodlade med diverse lokala druvsorter - bland annat sangiovese, trebbiano spoletino, malvasia, sagrantino, barbera och ciliegiolo. Familjens egna vingårdar ligger på ungefär femhundra meters höjd. Jorden där är en blandning av järnrik lera och kalk och i vingårdarna använder familjen enbart kompost från sina egna djur.

Familjens odlingar sträcker sig över åtta hektar, men bara drygt fem är för vin. Resten är planterade med olivträd, farro och korn. Ett bra år gör man kanske åtta tusen flaskor. Det här vinet av sangiovese har legat i cementtank och jäst med sin egen jäst helt utan tillsatser, inte ens lite svavel. Ett smakrikt och elegant rött vin med en frisk fruktig avslutning. Vinet är gott nu, gärna vid 16 grader, och bör drickas samma dag som det öppnats.

2017 Varetúo - Barranco Oscuro

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor i Las Alpujarras i sydöstra Spanien, en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada, ungefär 1300 meter över havet. Familjen är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer vad gäller ekologisk odling och vin utan tillsatser. Man odlar en lång rad lokala och internationella druvsorter på ungefär tolv hektar. Varetúo är framställt av tempranillo från La Contraviesa. Stockarna är planterade 1996 i flera olika vinmarker där jordmånen består av stening schist och lera. Varetúo är helt enkelt det lokala namnet på druvan tempranillo.

Hela klasar får macerera under 4-5 dagar i rostfri ståltank, där jäsningen börjar spontant utan tillsats av jäst eller andra produkter. Det finns ingen styrning av jästemperaturen, men höstkvällarnas kyla lugnar ner processen. Vinet mognar under tolv månader i äldre ekfat i en underjordisk källare. Vinet har filtrerats varsamt för att skilja ut fasta partiklar, men det kan fortfarande finnas en lätt fällning i flaskan. Därför är det klokt att låta vinet stå upp ca en timme före servering, så att fällningen faller till botten. Drick nu eller spara i upp till fyra år. Servera vinet vid 16-18 grader.

Vin & Natur Domaine Derain 1 (79819) 3 flaskor SLUT!1314:-

Dominique Derain är idag veteran och legend på den naturliga vinscenen. Han startade sin yrkesbana som tunnbindare, men insåg efter några år att han ville komma närmare vinet än så. 1988 fick Dominique och hans numera ex-fru Cathérine möjlighet att förvärva 5,5 hektar mark runtomkring Saint-Aubin och ta över den gamla prästgården i byn.

Utöver markerna i Saint-Aubin – som ger mer vitt vin än rött – odlar Dominique fina rödvinslägen i Mercurey, Pommard och Gevrey-Chambertin. Dessutom en aligoté från gamla stockar i Puligny-Montrachet! Idag brukar man åtta hektar, med det nionde nyss planterat. Redan från starten har man jobbat biodynamiskt i markerna och naturligt i källaren. Många är de bönder som hälsat på hos Dominique genom åren för att prata naturlig vinmakning och hur man dyngar ihop den bästa komposten.

Efter varsam handskörd i små tråg av plast framställs Derains vita viner med direkt pressning av hela friska druvklasar. Musten får jäsa spontant i äldre ekfat (minst fem år gamla) och vinet får sedan utvecklas på sin jästfällning till strax innan nästa skörd. De röda vinerna jäser i öppna ekståndare med hela klasar och mognar i fat under sju till tolv månader. Vanligen behövs ingen filtrering och endast minimala tillsatser svavel innan buteljering.

Sedan ett par år tillbaks har Dominique lämnat över ansvaret för driften till det yngre paret Julien Altaber och Carole Schwab, som båda tidigare arbetat på gården och nu också driver Domaine Sextant i samma by. Även som delvis pensionerad är Dominique fortfarande med och jobbar i vingårdar och källare. Domaine Derains viner har såväl spänst och fräschör samtidigt som de är både saftiga och finstämda.

Beställ från Systembolaget

2017 Bourgogne Blanc 'La Combe' – Domaine Derain

75-åriga chardonnay stockar från vinmarken La Combe i byn Puligny-Montrachet, med jordmån av djup kalkfattig brun lera. Spontan jäsning och tio månaders lagring på jästfällningen i äldre fat (minst fem år gamla). Lätt filtrering med kiselgur. Biodynamisk (Ecocert & Demeter). Drick nu eller spara i upp till 5 år.

2017 Saint-Aubin Rouge 'Le Ban' – Domaine Derain

Pinot noir planterad 1989 från vinmarken Le Ban i byn Saint-Aubin med jordmån av rödbrun lera och kalksten. Spontan jäsning i öppna ekståndare med sexton dagars maceration. Tolv månaders lagring i äldre fat (minst fem år gamla). Drick nu eller spara i upp till 8 år.

2017 La Plante Chassey Mercurey – Domaine Derain

85% pinot noir och 15% pinot beurot från 110-åriga stockar i Mercurey. Vinmarkerna består av kalkhaltig lera, märgel och kalksten. Spontan jäsning i öppna ekståndare med tretton dagars maceration. Sju månaders lagring i äldre fat (minst fem år gamla). Biodynamisk (Ecocert & Demeter). Drick nu eller spara i upp till tio år.

Vin & Natur Calcarius 1 (77369) 3 flaskor 777:-

Calcarius är ett samarbetsprojekt i den nordligaste delen av Apulien mellan kompanjonerna Danilo Marcucci och Valentina Passalacqua. Här, strax söder om byn Apricena, har hennes familj sedan länge drivit blandat jordbruk i ansenlig skala, med såväl vinodling som frukt och grönsaker. I slutet av 1990-talet beslöt sig Valentina för att konvertera hela verksamheten med 80 hektar till certifierat ekologisk odling och är sedan början av 2000-talet ledande i regionen att arbeta med biodynamiska metoder.

Vännen Danilo Marcucci växte upp i södra Umbrien, där han numera har tagit över släktens gård. Danilo är starkt engagerad i den nygamla italienska rörelsen kring genuint, autentiskt vin och är som konsulterande partner involverad i flera naturnära projekt runtom i Italien. Calcarius är hans senaste engagemang där han gör vin ihop med markernas ägare Valentina. Idén bakom det här projektet handlar inte minst om en väldigt tydlig ”terroir”.

Byn Apricena står nämligen på gammal havsbotten och jordmånen är starkt präglad av kalksten från Kimmeridge-perioden – vinmarkerna är nästan vita i färgen av all kalk. Dessutom är de en del av den omgivande nationalparken Gargano. De här karakteristiska egenskaperna tog Danilo och Valentina fasta på när de startade projektet. Vännerna valde ut de vinmarker som hade högst halt av aktiv kalciumkarbonat – drygt tio hektar av egendomens totala areal – för att skörda druvor till Calcarius. Tillsammans vill de visa upp en annan och lättare sida av Apulien och dess lokala druvsorter. Skörden sker tidigt för frisk syra.

Beställ från Systembolaget

2018 Orange Puglia - Calcarius

Vitt vin (orange) på falanghina som odlats i vit kalksten (Kimmeridgian). Spontan jäsning med skalmaceration i små öppna tankar utan temperaturkontroll, därefter kort lagring i ståltank. Ingen filtrering. Servera vinet vid 8-10 grader och drick det samma dag som det öppnats. Buteljerat på literflaska.

2018 Rosa Puglia - Calcarius

Rosato på negroamaro som odlats i vit kalksten (Kimmeridgian). Direkt pressning. Spontan jäsning och kort lagring i ståltank. Servera vinet runt 8-10 grader, en öppnad flaska håller sig bra ett par dagar. Buteljerat på literflaska.

2018 Rosso Puglia - Calcarius

Rött vin på negroamaro som odlasts i vit kalksten (Kimmeridgian). Spontan jäsning i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll med fyra dagars skalmaceration. Kortare lagring i ståltank. Drick lätt kylt vid ca 16 grader, en öppnad flaska håller sig bra ett par dagar. Buteljerat på literflaska.

2017 Petit Jo La Roche Buissière (74813) Beställs i kolli om 6 flaskor171:-

Vinet framställs på mestadels grenache som blandats med lite syrah från ekologiskt certifierade vinmarker i södra Rhône. Petit Jo är en pigg favorit som du smidigt kan beställa i beställningssortimentet.

Beställ från Systembolaget

2017 Petit Jo – La Roche Buissière

Vinet kommer från södra Rhône närmare bestämt från byn Faucon. Egendomen har varit i familjen Jolys ägo sedan början på 1970-talet. Idag är det Antoine som tillsammans med sin fru Laurence driver gården. Sedan 1980 har familjens sjutton hektar vinmark odlats ekologiskt. Vingårdarna ligger på hög höjd, upp mot 450 meter över havet och här växer grenache, syrah, cinsault, mourvèdre och lite merlot. Just det här vinet är framställt på 75 % grenache och 25 % syrah från tjugofem år gamla vinstockar. Efter att stjälkarna avlägsnats och vinet pressats har vinet jäst och lagrats i neutrala cementtankar. Den för området höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol ger ett ovanligt fruktigt och friskt rött vin.

2016 Il Rosso Vini Conestabile della Staffa (73641 Beställs i Kolli om 6 flaskor TILLFÄLLIGT SLUT!!203:-

Detta röda vin kommer från Umbrien och är gjort på mestadels sangiovese som har en fruktig smak med fin struktur.

Beställ från Systembolaget

2016 Il Rosso - Vini Conestabile della Staffa

I utkanten av Montemelino i Umbrien producerar Danilo Marcucci vinet "Il Rosso" på handskördade sangiovese och sagrantinodruvor.
Markerna sköts ekologiskt; i källaren arbetar Danilo efter gamla principer och helt utan tillsatser.
Vinet är spontanjäst och växer upp på tank. Det här är ett riktigt livligt rödpang med rejäl frukt och struktur.

Blanc de Blancs Brut Nature Laherte Frères (78299) Beställs i kolli om 3 flaskor 438:-

Champagnen är torr och frisk med ett härligt mineraldjup – perfekt som fördrink!

Beställ från Systembolaget

NV Blanc de Blancs Brut Nature – Lahert frères

Familjen Lahertes egendom ligger i Chavot, Coteaux Sud d´Epernay. Idag är det den unga och passionerade Aurélien som är ansvarig för arbetet. Vinrankorna kommer i första hand och Aurélien har sedan några år lagt om delar av vinmarkerna till biodynamisk odling, att plöja och syresätta marken vår och höst är en självklarhet. Vinerna jäser och lagras i gamla bourgognefat och är mycket torra, fruktiga och komplexa. Det här är familjens blanc de blancs som framställts på chardonnay, utan någon tillsatt dosage. Ett mycket friskt och mineralrikt vin.

Beställning

Vi pausar privatimporten under semestertider. Under perioden 8 juli till 8 augusti har vi ingen möjlighet att administrera nya förfrågningar om privatimport. Vi lanserar istället nya blandade lådor måndag kl 10.00 varje vecka i beställningssortimentet för att stilla er törst. Håll er uppdaterade här på hemsidan eller på Instagram.

Beställning görs på Systembolagets hemsida genom beställningssortimentet eller privatimporten. I BS har vi alltid några intressanta artiklar tillgängliga: blandade lådor, 3- eller 6-pack med favoriter (bilderna till höger).

För privatimport går det bra att plocka fritt – vi har inget minimikrav, men ser helst en beställning om minst sex flaskor för att fördela kostnader för plock och frakt. I prislistan för privatkunder hittar du mer information om fraktkostnader och om hur du beställer.

Restaurangprislistan presenterar hela vårt sortiment, medan privatprislistan för närvarande är mer begränsad vad gäller antalet artiklar. Detta eftersom Systembolagets administrativa hantering kring privatimport av varje enskild artikel i nuläget är relativt komplicerad och tidskrävande. Det mesta är ändå möjligt att lösa och förhoppningsvis blir det enklare med tiden!

För alla önskemål och frågor angående beställning, kontakta emil.persson@vinnatur.se