Tyskland – Franken

Stefan Vetter

Franken är ett tyskt vinområde lite vid sidan av. Inte minst för att det hör till delstaten Bayern, till skillnad från alla andra tyska vinregioner. Klimatet är mer kontinentalt, med strängare kontraster mellan vintrar och somrar. Landskapet definieras i stora drag av floden Main, som böjer sig fram i triangel och kvadrat – kantiga former som givit namn åt delområdena.

”Mainviereck” är den västraste delen, med terrasser av röd sandsten och pinot noir som viktigaste druvsort. Det centrala området, närmare regionhuvudstaden Würzburg, kallas för ”Maindreieck” och domineras av marin kalksten (”Muschelkalk”) med silvaner som favoritdruva. Silvaner brukar beskrivas som aromatiskt neutral, men desto mer transparent för terroir.

Stefan Vetter odlar drygt fyra hektar i byarna Gambach och Castell. Främst handlar det om ett brant terrassläge i Gambach vid namn Kalbenstein. Marken ligger precis på gränsen mellan de röda sandstensjordarna i Mainviereck och den marina kalkstenen i Maindreieck. Därför får vinerna distinkt varierande uttryck beroende på hur bergarten skiftar – till och med i samma vingård.

Silvaner står för tre fjärdedelar av planteringarna – resten är müller-thurgau, riesling och spätburgunder (pinot noir). Sluttningarna är så pass branta att allt arbete med jord och vinrankor måste utföras för hand. Stefan och hans hustru Katja arbetar under växtsäsongen med ett team på tre till sex vingårdsanställda och har aldrig nyttjat några syntetiska produkter, bara minimalt med den traditionella mixen av kopparsulfat och släckt kalk mot svampangrepp.

Druvorna skördas vid lagom mognad i små plasttråg, av ett arbetslag på 8-12 personer, och pressas långsamt en gammal horisontalpress. I källaren jäser musten av egen kraft i använda medelstora ekfat. De enklare vinerna får ligga ett knappt år – alltid utan att jästfällningen rörs om – medan de bägge ’Steinterrassen’ och de lägesspecifika vinerna CK (Casteller Kirchberg) och GK (Gambacher Kalbenstein) vilar sig i form i nästan två år.

Med sin minimalistiska inställning – inte minst när det gäller tillsatser av svavel – är Stefan Vetter en pionjär för naturliga metoder i Franken. Hans viner ger en uppenbarelse av hur silvaner också kan vara. För att citera Eric Asimov på New York Times: ”pure, textured, deep and intense, with lingering flavors so mineral you can’t help but visualize the stony, unyielding terrain and the winemaker’s determination to push it to the extreme.”

 

Mer att läsa i artikeln från Punch november 2019.

Viner

Müller-Thurgau 2021
Namn:Müller-Thurgau 2021
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Gambach, Maindreieck (Landwein Main)
Färg:Vitt
Druvsort:Müller-Thurgau, delvis egna druvor från yngre rankor och delvis inköpt frukt från en granne
Jord:Sidodal till floden Main, samt terrasser vid Main och ovanför byn Gambach. Jordmån av mestadels kalksten och en mindre andel röd sandsten.
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Press:Horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i använda 300- och 500-liters fat, med full malolaktisk omvandling. Ett års vila på jästfällningen utan omrörning. Avslutande jäsning och lagring i rostfri ståltank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Alkohol:9 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Müller-Thurgau 'Steinterrassen' 2021
Namn:Müller-Thurgau 'Steinterrassen' 2021
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Gambacher Kalbenstein, Maindreieck (Landwein Main)
Färg:Vitt
Druvsort:Müller-Thurgau (egen frukt från äldre stockar)
Jord:Terrasser utmed floden Main med jordmån av marin kalksten och röd sandsten
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i använda 300- och 500-liters fat, med full malolaktisk omvandling. Ett års vila på jästfällningen utan omrörning. Endast en omdragning innan buteljering. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Alkohol:9,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Müller-Thurgau 'Steinterrassen' 2020
Namn:Müller-Thurgau 'Steinterrassen' 2020
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Gambacher Kalbenstein, Maindreieck (Landwein Main)
Färg:Vitt
Druvsort:Müller-Thurgau (egen frukt från äldre stockar)
Jord:Branta terrasser utmed floden Main med jordmån av marin kalksten och röd sandsten
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i använda 300- och 500-liters fat, med full malolaktisk omvandling. Ett års vila på jästfällningen utan omrörning. Endast en omdragning innan buteljering. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling 'APG' 2021
Namn:Riesling 'APG' 2021
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Michelbacher Apostelgarten, Alzenau (Landwein Main)
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling
Jord:Branta terrasser i söderläge ovanför floden Kahl (ett biflöde till Main). Jordmån av vittrad granit, till skillnad från resten av Vetters lägen.
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i använda 500-liters fat, med full malolaktisk omvandling. Tolv månaders vila på jästfällningen utan omrörning. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Alkohol:9,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sylvaner 2021
Namn:Sylvaner 2021
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Gambach, Maindreieck (Landwein Main)
Färg:Vitt
Druvsort:Silvaner, delvis egen frukt och delvis inköpt från en granne
Jord:Branta terrasser utmed floden Main med jordmån av marin kalksten och röd sandsten.
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i använda 500-liters fat, med malolaktisk omvandling. Tolv månaders vila på jästfällningen utan omrörning. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Alkohol:9 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sylvaner Steinterrassen 'Sandstein' 2020
Namn:Sylvaner Steinterrassen 'Sandstein' 2020
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Gambach, Maindreieck
Färg:Vitt
Druvsort:Silvaner, från 20- till 45-åriga stockar
Jord:Terrasser utmed floden Main med jordmån av röd sandsten ('Buntsandstein')
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Press:Horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i använda 300- och 500-liters fat, med malolaktisk omvandling. Arton månaders vila på jästfällningen utan omrörning. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sylvaner Steinterrassen 'Muschelkalk' 2020
Namn:Sylvaner Steinterrassen 'Muschelkalk' 2020
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Gambacher Kalbenstein, Maindreieck
Färg:Vitt
Druvsort:Silvaner, från 20- till 45-åriga stockar (85% egen frukt, resten inköpt)
Jord:Terrasser utmed floden Main med jordmån av marin kalksten (Muschelkalk)
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Press:Horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i använda 300- och 500-liters fat, med full malolaktisk omvandling. Arton månaders vila på jästfällningen utan omrörning. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sylvaner 'Himmelslücke' 2020
Namn:Sylvaner 'Himmelslücke' 2020
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Översta delen av Gambacher Kalbenstein, Maindreieck
Färg:Vitt
Druvsort:Silvaner
Jord:De högst belägna terrasserna i söderläge ovanför floden Main med jordmån av marin kalksten ("Muschelkalk")
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i använda 300- och 500-liters fat, med full malolaktisk omvandling. Arton månaders vila på jästfällningen utan omrörning. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Alkohol:10,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sylvaner CK 'Keuper' 2020
Namn:Sylvaner CK 'Keuper' 2020
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Casteller Kirchberg, Steigerwald
Färg:Vitt
Druvsort:Silvaner, planterade 1958
Jord:Brant söderläge med skiktad gipslera från yngre Trias-perioden (Keuper) ovanpå röd sandsten, ett par meter ner i marken.
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Press:Handdriven korgpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i använda 300- och 500-liters fat, med full malolaktisk omvandling. Två års vila på jästfällningen utan omrörning. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sylvaner CK 'Keuper' 2017
Namn:Sylvaner CK 'Keuper' 2017
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Casteller Kirchberg, Steigerwald
Färg:Vitt
Druvsort:Silvaner, planterade 1958
Jord:Brant söderläge med skiktad gipslera från yngre Trias-perioden (Keuper) ovanpå röd sandsten, ett par meter ner i marken.
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Press:Handdriven korgpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i använda 300- och 500-liters fat, med full malolaktisk omvandling. Två års vila på jästfällningen utan omrörning. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:20-25
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Alkohol:10 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sylvaner 'GK' 2017
Namn:Sylvaner 'GK' 2017
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Gambacher Kalbenstein, Maindreieck
Färg:Vitt
Druvsort:Silvaner
Jord:Terrasser utmed floden Main med jordmån av marin kalksten (Muschelkalk)
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Press:Handdriven korgpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i använda 300- och 500-liters fat, med full malolaktisk omvandling. Två års vila på jästfällningen utan omrörning. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:20-25
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sylvaner 'Rosenrain' 2020
Namn:Sylvaner 'Rosenrain' 2020
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Gambach
Färg:Vitt
Druvsort:Silvaner, från oympade rankor planterade 1931-1934
Jord:Terrasser i söderläge utmed floden Main med jordmån av marin kalksten (Muschelkalk) och röd sandsten (Buntsandstein).
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Press:Handdriven korgpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i använda 300- och 500-liters fat, med full malolaktisk omvandling. Arton månaders vila på jästfällningen utan omrörning. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Gamba 2021
Namn:La Gamba 2021
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Gambach, Maindreieck (Deutscher Landwein)
Färg:Rosé
Druvsort:Blauer portugieser, müller-thurgau
Jord:Terrasser utmed floden Main med jordmån av marin kalksten (Muschelkalk) och röd sandsten (Buntsandstein).
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Uppväxt:Direkt pressning samt kort maceration i tank. Ett halvårs lagring på jästfällningen utan omrörning. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Alkohol:8,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Spätburgunder Steinterrassen 2021
Namn:Spätburgunder Steinterrassen 2021
Vinbonde:Stefan Vetter
Region:Tyskland - Franken
Ursprung:Gambacher Kalbenstein
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir (0,2 ha)
Jord:Terrasser utmed floden Main. Två parceller där jordmånen domineras av marin kalksten.
Odling:Ekologiskt certifierad sedan 2013, med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar varvade med delvis avstjälkade/krossade druvor. Jäsningen och macerationen skedde i öppna plastkar och varade åtta-tio dagar utan aktiv extraktion, bara med lätta nedtryckningar för att hålla skalhatten fuktig. Efter pressning fick vinet vila tolv månader i ett begagnat 500-litersfat. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (12-20 mg/l) innan buteljering
Alkohol:9 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion