Pierre Fenals föddes i Alger och utbildade sig inom molekylärbiologi, men hamnade till slut på affärssidan av modebranschen i Paris. Efterhand blev han hängivet intresserad av vin och vinodling. Slumpen ville att han skulle hitta en bok av Rudolf Steiner, biodynamikens fader, överst i en bokhög på en av stadens traditionella loppmarknader.
Fenals har berättat hur han som vetenskapsman kände sig utmanad att förstå Steiners teorier. Under de följande åren fördjupade han sig i biodynamiken och fick pröva den i levande livet på sin svärfars gård. 2002, vid 52 års ålder, sa Pierre upp från sitt jobb i modeindustrin, sålde sin och hustruns lägenhet i centrala Paris, och flyttade till Bourgogne för att lära sig att göra vin.
I Beaune påbörjade Fenals en utbildning till oenolog, men valde att lämna den under andra året. Istället praktiserade han hos en rad bönder vars ideal han delade: Jean-Louis Trapet i Gevrey-Chambertin, Marcel Lapierre i Villié-Morgon, och till slut, fram till 2010, som källarmästare hos Emmanuel Giboulot utanför Beaune.
2008 hade Pierre Fenals turen att komma över en lagerbyggnad i grå betong alldeles i utkanten av byn Saint-Aubin, bara några hundra meter från veteranen Dominique Derain. Samtidigt fick han möjlighet att köpa tre hektar prima mark i Maranges och Hautes-Côtes de Beaune, och med de här markerna startade han 2009 egendomen Maison en Belles Lies.
Idag odlar Fenals fyra egna hektar i Bourgogne och har långtidskontrakt på ytterligare knappt fyra i Bourgogne samt fyra i ett sammanhängande läge i Quincié, Beaujolais. Han ser fram emot att så småningom utöka sin egendom med ett par hektar till. Fortfarande arbetar Fenals nästan helt själv i sina egna vingårdar, och de lägen där han köper frukt tas om hand enligt hans önskemål. Alla marker är ekologiskt certifierade via Ecocert.
Fenals gör elva viner allt som allt. De fem vita är Bourgogne Aligoté, Bourgogne Blanc, Monthélie, Santenay, och Corton-Charlemagne. De sex röda: L’Étrange (en vingård med gamay, pinot noir och chardonnay samplanterade), Beaujolais-Villages, Hautes-Côtes de Beaune, Aloxe-Corton ’Les Caillettes’, Corton ’Les Perrières’, Maranges, samt Maranges 1er Cru ’Les Clos Roussots’.
Alla marker brukas enligt biodynamiska principer, med hjälp av egen kompost och egna örtteer. Fenals pinot noir skördas i fas med stigande måne och lakas ur under en måncykel, i öppna ekståndare med hela klasar och stjälkar, innan de pressas när månen går ned, på den dag då cykeln är över. De röda vinerna ligger på fat av varierande ålder (från nya till fyra år gamla) och ser inga tillsatser förutom i undantagsfall en minimal dos svavel mot slutet. De vita vinerna jäser i bourgognefat, även de på ett roterande schema från nya till fyra år gamla.
Gårdens namn då? Jo, det betyder ungefär ”huset med den fina jästfällningen” och kommer sig av att forna tiders munkar i Bourgogne brukade gnugga faten invändigt med förra årets fällning. Så finns det också något väldigt klassiskt med vinerna från Maison en Belles Lies.
Läs här om vårt besök hos Pierre Fenals i november 2021.
Certifierad ekologisk produktion