Frankrike – Alsace

Yannick Meckert

Yannick Meckerts föräldrar är från Alsace och Bourgogne, så han har vuxit upp med ett ben i vardera området. Efter studier i vitikultur och enologi i Beaune och Montpellier arbetade han ett kort tag med familjens domän, men bruket av kemikalier och tillsatser fick honom snart att inse att det var fel plats för honom. Istället jobbade han vidare för folk som Philippe Pacalet, Patrick Meyer och André Ostertag, Claus Preisinger, Charles Dufour och Le Coste, med flera. Trots sin ringa ålder är Yannick en vida berest ung man med mängder av erfarenhet och ett omfattande nätverk.

Meckert arbetar med tre och en halv hektar i Obernai och Heiligensten – marker som är planterade med riesling, sylvaner och gewurztraminer, auxerrois, pinot gris och pinot noir. Jordarna består huvudsakligen av vulkanisk sandsten och blå skiffer. Dessutom har han en parcell om 0,12 ha med pinot noir i Vallée d’Ouche (strax väster om Hautes-Côtes de Beaune). Yannick drygar ut produktionen med inköpt frukt, och även om han helst arbetar med egna vinrankor gör markpriserna det rimligt att köpa fina druvor från en knapp hektar hos en väninna i Alsace. Hon odlar riesling och pinot noir med biodynamiska metoder, utan traktor och med låga skördeuttag.

En källa till inspiration är Jules Chauvet – den mytomspunne forskaren som lade grunderna till naturlig vinmakning i modern tid. I sin källare inne i byn Rosheim vinifierar Yannick med hela klasar och använder i stort sett samma metod för både pinot noir, gewurztraminer och pinot gris. De hela druvklasarna får macerera utan ingrepp i ungefär en vecka och fottrampas sedan ett par gånger om dagen tills alkoholjäsningen är över. De vita vinerna görs med direkt pressning för att uttrycka sin särskilda terroir. Vinerna får mogna ett år eller mer, utan några tillsatser längs med vägen till flaska.

Yannick Meckert framstår som en vinmänniska med solklar talang, och även om 2021 bara är hans andra årgång under egen etikett berättar vinerna tydligt nog om sin kvalitet. Det är nu inte helt konstigt med tanke på all den erfarenhet han hunnit samla på sig, och liksom sina mentorer och förebilder arbetar han med ett känsligt sinne för detaljerna. Yannicks stil är energisk och mångfasetterad och full av löften för framtiden!

Yannick om 2021:

”Difficult year due to climate change, particularly wet and cloudy, which says life and implies fungus, therefore mildew and powdery mildew which induces considerable losses. In return for lively and therefore fast fermentations. Due to low sunshine, the vine has made little use of its malique to self-regulate. The wines then took some time to do the malolactic fermentation. This gives wines with tension but also silky and coated, unlike 2020 on more raw tartaric acidities. In order to adapt I extended the fermentations in whole grapes before pigéage which reduces my amounts of malique under the action of enzymes.

The year 2021 is representative of the vintages before 2013, that is to say before the impact of global warming which is likely to be catastrophic for the farmer immersed in a very uncertain future. Life and wine is a ”Yin” and a ”Yang”, the ”Yin” of a cloudy spring (low pressure) and water (life) so vegetation and the ”Yang”” of an uncovered summer (high pressure and heat) and therefore fruiting, flowering, cosmos. 2021 was more representative of a ”Yin” year.

Big changes in the vine this year, I no longer use sulfur or copper, the treatments are based on lactic acid bacteria or zeolite (clay) in total 4 treatments for 2021. In addition this year there is no more sowing or tillage, I let the grass grow entirely everywhere. To allow such competition with grass I changed the pruning of the vines from Guyot double to Cordon.”

Viner

Une Couleur: Bleu 2021
Namn:Une Couleur: Bleu 2021
Vinbonde:Yannick Meckert
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Obernai, Alsace (Vin de France)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar auxerrois, pinot noir och pinot gris (samt ca 2 hl muscat)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Pétillant naturel (méthode ancestrale). Degorgerat i augusti 2022.

"It's my grapes, 1/3 Auxerrois, 1/3 Pinot noir 1/3 Pinot gris with probably 2 hl of Muscat that I never mentioned since it's a very small plot, the Muscat was macerated in on open vat with just a plastic lid to cover the top, also I let it go a bit funky, volatile and acetate in order to give the pet nat a hint of tension and flavours."
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Spicy 2022
Namn:Spicy 2022
Vinbonde:Yannick Meckert
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Obernai, Alsace (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Auxerrois, pinot noir, pinot gris (lika delar) samt en skvätt muscat
Jord:Lera och blå skiffer
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:"Vin de bistrot". Direkt pressning av druvor från rankor som drabbats av hagel. Spontan jäsning och elva månaders lagring på jästfällningen i tank. Ingen klarning eller filtrering.


Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
A l'ombre des jeunes vignes en fleur 2021
Namn:A l'ombre des jeunes vignes en fleur 2021
Vinbonde:Yannick Meckert
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Obernai, Alsace (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Auxerrois, samt en liten andel muscat
Jord:Hälften på skiffer, hälften på lera.
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Hälften direktpress från blå skiffer 2021. Hälften 2021 från lera, med tio dagars maceration samt solera från 2019 och 2020. Elva månaders lagring i använda fat (från åren 2013 och 2014). Ingen klarning eller filtrering
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Deux Couleurs: Blanc 2020
Namn:Deux Couleurs: Blanc 2020
Vinbonde:Yannick Meckert
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Obernai, Alsace (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Auxerrois och sylvaner (0,3 ha + 0,25 ha)
Jord:Vulkanisk sandsten och blå skiffer
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning av auxerrois skördad 7 september, adderad till redan jäsande direktpressad must av auxerrois från skörden 2 september. Spontan jäsning i äldre medelstora fat. Sylvaner med 25 dygns maceration av hela druvor och elva månaders lagring på jästfällningen i sjuåriga lätt rostade fat. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:35 hl/ha + 40 hl/ha
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ceci n'est pas un Vin de France 2022
Namn:Ceci n'est pas un Vin de France 2022
Vinbonde:Yannick Meckert
Region:Frankrike - Alsace
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:"Vin de garde". Direkt pressning samt 5 % maceration. Spontan jäsning och elva månaders oxidativ lagring i foudre. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Skriv ut informationsblad
La Colline aux Schistes 2020
Namn:La Colline aux Schistes 2020
Vinbonde:Yannick Meckert
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Obernai, Alsace (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling
Jord:Blå skiffer
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:"Vin de garde". Direkt pressning, spontan jäsning och två års oxidativ lagring 'sous voile' i större ekliggare (Alsace-foudre). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Deux Couleurs: Orange 2022
Namn:Deux Couleurs: Orange 2022
Vinbonde:Yannick Meckert
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Obernai, Alsace (Vin de France)
Färg:Orange
Druvsort:Lika delar traminer och gewurztraminer samt en tiondel pinot gris
Jord:Vulkanisk sandsten och blå skiffer
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:De tre druvsorterna vinfierades var för sig. Sju-åtta dygn med hela klasar, sedan pigéage två gånger dagligen i två veckor, alltså totalt 23 dygn. Elva månaders lagring i ekliggare (foudre). Pinot gris i äldre barriques. Slutligen blandades de tre delarna innan buteljering utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Grrrr 2022
Namn:Grrrr 2022
Vinbonde:Yannick Meckert
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Obernai och Reichsfeld (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Två olika lägen. Alluviala sediment samt vulkanisk sandsten.
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:"Vin de bistrot". Lägena vinifierades separat. Spontan jäsning av hela druvklasar. Sju dygns inledande passiv maceration ("semi-carbo"), därefter nio dygn med nedtryckning av skalhatten två gånger dagligen - alltså totalt sexton dygn. Efter pressning mognade vinet elva månader på jästfällningen i äldre fat. Buteljerat utan klarning eller filtrering.

"Vin très concentré par la chaleur."

Tillsatser:Inga tillsatser
Skriv ut informationsblad
Deux Couleurs: Rouge 2020
Namn:Deux Couleurs: Rouge 2020
Vinbonde:Yannick Meckert
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Obernai, Alsace (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir och pinot gris, från 50-åriga stockar (0,3 ha + 0,3 ha)
Jord:Lera
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i öppen tank, sex/åtta dygns passiv maceration och därefter sju/tio dygn med fottrampning två gånger dagligen. Elva månaders lagring på jästfällningen i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:30 hl/ha
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,2 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Baisers Volés 2021
Namn:Baisers Volés 2021
Vinbonde:Yannick Meckert
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Solenberg, Reichsfeld, Alsace (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, 35-åriga och 45-åriga stockar
Jord:Blå skiffer och vulkanisk sandsten (Permian och Vosges med vulkaniska lager efter upprepade omvälvningar)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Vinifierat i två separata delar.

Blå skiffer: spontan jäsning av hela klasar med tio dygns inledande maceration 'semi-carbonique', därefter pigéage en gång dagligen i elva dagar, alltså totalt 17 dygn. Elva månaders lagring i 500-liters demi-muid från 2014.

Vulkanisk sandsten: spontan jäsning av hela klasar med sex dygns inledande maceration 'semi-carbonique', därefter pigéage en gång dagligen i elva dagar, alltså totalt 21 dygn. Elva månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat (från 2013/2014).
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sable Rose 2022
Namn:Sable Rose 2022
Vinbonde:Yannick Meckert
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Solenberg, Reichsfeld, Alsace (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från 45-åriga stockar (0,4 ha)
Jord:Vulkanisk röd sandsten (Permian/Vosges) med vulkaniska lager efter upprepade omvälvningar.
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:"Vin de garde". Spontan jäsning av hela druvklasar. Sju dygns inledande passiv maceration 'semi-carbonique', därefter elva dygn med nedtryckning av skalhatten två gånger dagligen - alltså totalt arton dygn. Efter pressning mognade vinet elva månader på jästfällningen i äldre bourgognefat (tillverkade 2013 och 2014). Buteljerat utan klarning eller filtrering.

"Je n'ai rien changé sur la manière de vinifié sauf que l'année est tellement chaude que le vin est très concentré. 
Le vin va se fermer il va falloir attendre."
Tillsatser:Inga tillsatser
Skriv ut informationsblad
Sable Rose Rouge Aérien 2020
Namn:Sable Rose Rouge Aérien 2020
Vinbonde:Yannick Meckert
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Solenberg, Reichsfeld, Alsace (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från 45-åriga stockar (0,4 ha)
Jord:Vulkanisk röd sandsten (Permian/Vosges)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:"Vin de garde". Skördat 11 september 2020. Spontan jäsning av hela druvklasar i öppen tank, med sex dygns passiv maceration och därefter elva dygn med fottrampning två gånger dagligen. Efter pressning mognade vinet elva månader på jästfällningen i äldre bourgognefat (från 2013/2014). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,4 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion