Italien – Emilia

Cinque Campi

Den lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och tidigare varit ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.

Familjen har tre olika vinmarker. Främst det historiska österläget vid namn ’Cinque Campi,’ dessutom en något yngre mark som vetter åt väster kallad ’Le Marcone’, och slutligen de nyare lägena ’Botteghe’ och ’La Bora Lungo’ som båda har nordvästlig exponering. De flesta av rankorna planterades under tiden strax efter andra världskriget med massalt urval från ännu äldre stockar. Bitvis rör det sig om helt lokala druvsorter som malbo gentile, spergola, lambrusco grasparossa och lambrusco barghi, och därutöver andra sorter som marzemino och moscato.

Filosofin handlar om att odla och framställa vin i enlighet med naturen. Det innebär inte minst ekologiska metoder med certifiering, men samtidigt en mer djupgående omsorg om balansen i jorden och ekosystemet. I källaren betyder det att arbeta helt utan tillsatser och filtrering.

Efter krossning får druvorna jäsa med sina egna jäststammar i öppna ekfat eller ståltankar, beroende på vintyp. De vita/orangea ligger tre till fem dagar på skalen och jäser utan temperaturkontroll. Urlakningen av de röda sträcker sig från tio till trettio dagar med daglig överpumpning, följt av en skonsam pressning i vertikalpress. Andra jäsningen i flaska sker med hjälp av ojäst druvmust, utan tillsatt jäst och med uppåt ett år på jästfällningen innan degorgering.

cinquecampi.it

Viner

Terbianc 2019
Namn:Terbianc 2019
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Trebbiano dell'Emilia IGT)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Trebbiano, från 85-åriga stockar
Jord:Kalkhaltig lera, rik på kisel och gips
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Vino Spumante Metodo Classico. Spontan jäsning i ståltank med fyra dagars skalmaceration och sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en tillsats av ojäst druvmust. Därefter låg flaskorna 8-12 månader 'sur lattes' innan degorgering utan dosage. Produktion: 3520 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Particella 128 2019
Namn:Particella 128 2019
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Vino Spumante Metodo Classico)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Spergola, planterade 1940-1945
Jord: Kalkhaltig lera, rik på kisel och gips
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vertikalpress
Uppväxt:"Vino Spumante Metodo Classico Dosage Zero". Spontan jäsning i ståltank med tre dagars maceration och sex månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat med tillsats av ojäst druvmust. 8-12 månader i flaska 'sur lattes' innan degorgering. Ingen dosage.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Particella 128 2018
Namn:Particella 128 2018
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Vino Spumante Metodo Classico)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Spergola, planterade 1940-1945
Jord: Kalkhaltig lera, rik på kisel och gips
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vertikalpress
Uppväxt:"Vino Spumante Metodo Classico Dosage Zero". Spontan jäsning i ståltank med tre dagars maceration och sex månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat med tillsats av ojäst druvmust. 8-12 månader i flaska 'sur lattes' innan degorgering. Ingen dosage.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
L'Artiglio 2017
Namn:L'Artiglio 2017
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Vino Spumante Metodo Classico Dosage Zero)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Spergola och moscato, planterade 1940-1945
Jord:Kalkhaltig lera, rik på kisel och gips
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Méthode ancestrale. Spontan jäsning i ståltank med tre dagars maceration och tolv månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat med tillsats av ojäst druvmust. Tre år i flaska 'sur lattes' innan degorgering utan dosage.
hl/ha:45
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:330ml
Skriv ut informationsblad
Bora Lunga 2019
Namn:Bora Lunga 2019
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Trebbiano dell'Emilia IGT)
Färg:Orange
Druvsort:Spergola (90%) och moscato giallo (10%)
Jord: Kalkhaltig lera, rik på kisel och gips
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i ståltank med tre dagars skalmaceration och tolv månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Produktion: 2277 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Cinquecampi Rosso 2019
Namn:Cinquecampi Rosso 2019
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Lambrusco dell’Emilia IGP)
Färg:Mousserande Rött
Druvsort:Lambrusco grasparossa (60%), malbo gentile (20%) och marzemino (20%), planterade 1970-1980
Jord:Österläge med jordmån av sand, silt och lera
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med tio dagars maceration i öppna fat och sex månader på jästfällningen i tank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat med tillsats av ojäst druvmust. 8-12 månader i flaska 'sur lattes' innan degorgering utan dosage. Produktion: 10813 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rio degli Sgoccioli 2019
Namn:Rio degli Sgoccioli 2019
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia
Färg:Mousserande Rött
Druvsort:Lambrusco barghi, planterade 1940-1945
Jord:Sand, silt och kalkhaltig lera
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Vino Rosso Spumante Metodo Classico. Spontan jäsning i ståltank med tre dagars maceration och sex månader på jästfällningen. Buteljerat med tillsats av ojäst druvmust, utan klarning eller filtrering. 8-12 månader 'sur lattes' innan degorgering. Ingen dosage. Produktion: 1547 flaskor och 120 magnum.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rio degli Sgoccioli 2017
Namn:Rio degli Sgoccioli 2017
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia
Färg:Mousserande Rött
Druvsort:Lambrusco barghi, planterade 1940-1945
Jord:Sand, silt och kalkhaltig lera
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Vino Rosso Spumante Metodo Classico. Spontan jäsning i ståltank med tre dagars maceration och sex månader på jästfällningen. Buteljerat med tillsats av ojäst druvmust, utan klarning eller filtrering. 8-12 månader 'sur lattes' innan degorgering. Ingen dosage.
hl/ha:45
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Tribülê
Namn:Tribülê
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia
Färg:Sött Vitt
Druvsort:Moscato bianco, malvasia och moscato giallo
Jord:Kiselrik lerjord
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Passito. Tre månaders torkning av druvklasarna utomhus på ställningar under nät. Spontan jäsning i ståltank med sju dagars maceration och tolv månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14,5 %
Volymer:500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion