Italien – Emilia

Cinque Campi

Den lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och tidigare varit ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.

Familjen har tre olika vinmarker. Främst det historiska österläget vid namn ’Cinque Campi,’ dessutom en något yngre mark som vetter åt väster kallad ’Le Marcone’, och slutligen de nyare lägena ’Botteghe’ och ’La Bora Lungo’ som båda har nordvästlig exponering. De flesta av rankorna planterades under tiden strax efter andra världskriget med massalt urval från ännu äldre stockar. Mestadels rör det sig om helt lokala druvsorter som malbo gentile, spergola, lambrusco grasparossa och lambrusco barghi, och därutöver andra sorter som marzemino och moscato.

Filosofin handlar om att odla och framställa vin i enlighet med naturen. Det innebär inte minst ekologiska metoder med certifiering, men samtidigt en mer djupgående omsorg om balansen i jorden och ekosystemet. I källaren betyder det att arbeta helt utan tillsatser och filtrering.

Efter krossning får druvorna jäsa med sina egna jäststammar i öppna ekfat eller ståltankar, beroende på vintyp. De vita/orangea ligger tre till fem dagar på skalen och jäser utan temperaturkontroll. Urlakningen av de röda sträcker sig från tio till trettio dagar med daglig överpumpning, följt av en skonsam pressning i vertikalpress. Andra jäsningen i flaska sker med hjälp av ojäst druvmust, utan tillsatt jäst och med uppåt ett år på jästfällningen innan degorgering.

cinquecampi.it

Viner

Terbianc 2020
Namn:Terbianc 2020
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Trebbiano dell'Emilia IGT)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Trebbiano, från 85-åriga stockar
Jord:Kiselhaltig lera och gips
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vertikalpress
Uppväxt:'Vino Spumante Metodo Classico'. Spontan jäsning i öppen ståltank med fem dygns skalmaceration. Efter pressning vilade vinet sex månader på jästfällningen i betongtank. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en inblandning av ojäst druvmust. Därefter låg flaskorna 8-12 månader 'sur lattes' innan degorgering utan dosage. Produktion: 2908 flaskor och 181 magnum.

"A sparkling white with hints of white fruits, honey, orange; mineral and full bodied."
Tillsatser:Inga tillsatser (<10 mg/l so2)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Particella 128 2022
Namn:Particella 128 2022
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Vino Spumante Metodo Classico)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Spergola, planterade 1940-1945
Jord:Kiselhaltig lera och gips
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vertikalpress
Uppväxt:"Vino Spumante Metodo Classico Dosage Zero". Basvinerna jäste spontant i tankar av stål och beting med tre till fem dagars skalmaceration. Efter pressning vilade vinet sex månader på jästfällningen i betongtank. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en inblandning av ojäst druvmust. Därefter låg flaskorna tolv månader 'sur lattes' innan degorgering utan dosage. Produktion: 7731 flaskor och 210 magnum.
Tillsatser:Inga tillsatser (<10 mg/l so2)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
L'Artiglio 2018
Namn:L'Artiglio 2018
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Spergola dell'Emilia IGP Spumante)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Spergola (90 %) samt moscato giallo (10 %), båda planterade 1940-1945
Jord:Kiselhaltig lera och gips
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:"Vino Spumante Metodo Classico Dosage Zero". Spontan jäsning i ståltank med fem dygns skalmaceration. Efter pressning vilade vinet tolv månader på jästfällningen i betongtank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat med en inblandning av ojäst druvmust. Tre år i flaska 'sur lattes' innan degorgering utan dosage.
Tillsatser:Inga tillsatser (<10 mg/l so2)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
L'Artiglio 2017
Namn:L'Artiglio 2017
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Spergola dell'Emilia IGP Spumante)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Spergola (90 %) samt moscato giallo (10 %), båda planterade 1940-1945
Jord:Kiselhaltig lera och gips
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:"Vino Spumante Metodo Classico Dosage Zero". Spontan jäsning i ståltank med fem dygns skalmaceration. Efter pressning vilade vinet tolv månader på jästfällningen i betongtank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat med en inblandning av ojäst druvmust. Tre år i flaska 'sur lattes' innan degorgering utan dosage.
hl/ha:45
Tillsatser:Inga tillsatser (<10 mg/l so2)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bora Lunga 2021
Namn:Bora Lunga 2021
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Trebbiano dell'Emilia IGT)
Färg:Orange
Druvsort:Spergola (90%) och moscato giallo (10%)
Jord: Kiselhaltig lera och gips
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i ståltank med fem dygns skalmaceration. Efter pressning vilade vinet tolv månader på jästfällningen i betongtank. Ingen klarning eller filtrering. Produktion: 2913 flaskor och 210 magnum.

"A still aromatic white with hints of dried flowers, apple, passion fruit... fresh and mineral."
Tillsatser:Inga tillsatser (<19 mg/l so2)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Fuorleggero 2022
Namn:Fuorleggero 2022
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Lambrusco dell’Emilia IGP)
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Lambrusco grasparossa
Jord:Österläge med kiselrik jordmån av sand, silt och lera
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vertikalpress
Uppväxt:'Vino Spumante Metodo Classico'. Direkt pressning och spontan jäsning i öppen ståltank. Sex månaders vila på jästfällningen i betongtank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en inblandning av ojäst druvmust. Därefter låg flaskorna 8-12 månader 'sur lattes' innan degorgering utan dosage. Produktion: 5544 flaskor och 238 magnum.
Tillsatser:Inga tillsatser (<10 mg/l so2)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Cinquecampi Rosso 2022
Namn:Cinquecampi Rosso 2022
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Lambrusco dell’Emilia IGP)
Färg:Mousserande Rött
Druvsort:Lambrusco grasparossa (60%), malbo gentile (20%) och marzemino (20%), planterade 1970-1980
Jord:Österläge med kiselrik jordmån av sand, silt och lera
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med sju dygns maceration i öppen ståltank. Efter pressning vilade vinet sex månader på jästfällningen i betongtank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat med en inblandning av ojäst druvmust. 8-12 månader i flaska 'sur lattes' innan degorgering utan dosage. Produktion: 10 617 flaskor och 204 magnum.

"A sparkling red with hints of red fruits and moss; mineral; quite tannic and full bodied."
Tillsatser:Inga tillsatser (<10 mg/l so2)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Cinquecampi Rosso 2020
Namn:Cinquecampi Rosso 2020
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Lambrusco dell’Emilia IGP)
Färg:Mousserande Rött
Druvsort:Lambrusco grasparossa (60%), malbo gentile (20%) och marzemino (20%), planterade 1970-1980
Jord:Österläge med kiselrik jordmån av sand, silt och lera
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med sju dygns maceration i öppen ståltank. Efter pressning vilade vinet sex månader på jästfällningen i betongtank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat med en inblandning av ojäst druvmust. 8-12 månader i flaska 'sur lattes' innan degorgering utan dosage.
Tillsatser:Inga tillsatser (<10 mg/l so2)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rio degli Sgoccioli 2022
Namn:Rio degli Sgoccioli 2022
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia (Vino Rosso Spumante Metodo Classico)
Färg:Mousserande Rött
Druvsort:Lambrusco barghi, planterade 1940-1945
Jord:Sand, silt och kalkhaltig lera
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:"Vino Rosso Spumante Metodo Classico". Spontan jäsning i ståltank med tre dygns skalmaceration. Efter pressning vilade vinet sex månader på jästfällningen i betongtank. Buteljerat med en inblandning av ojäst druvmust, utan klarning eller filtrering. 8-12 månader 'sur lattes' innan degorgering. Ingen dosage. Produktion: 2008 flaskor och 189 magnum.
Tillsatser:Inga tillsatser (<10 mg/l so2)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Tribülê 2018
Namn:Tribülê 2018
Vinbonde:Cinque Campi
Region:Italien - Emilia
Ursprung:Puianello di Quattro Castella, Emilia
Färg:Sött Vitt
Druvsort:Moscato bianco, malvasia och moscato giallo
Jord:Kiselhaltig lera och gips
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Passito. Tre månaders torkning av druvklasarna utomhus på ställningar under nät ("Fruttaia"). Spontan jäsning i ståltank med sju dygns skalmaceration. Efter pressning vilade vinet tolv månader på jästfällningen i ståltank. Ingen klarning eller filtrering.

"An aromatic sweet muscat wine with hints of apricot, fig and citrus fruits; fresh and very full bodied."
Tillsatser:Inga tillsatser (<10 mg/l so2)
Alkohol:14 %
Volymer:500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion