Italien – Sicilien

Gustinella

”Är du Gustinellos barnbarn?”

Det var början på Sonia Gambinos förälskelse i vingårdarna i Maletto. Alla byns gamlingar som nyfiket följde hennes framfart ställde samma fråga för att klura ut var hon hörde hemma. Inte så konstigt egentligen, eftersom varenda en av dem kände Peppe Gustinello.

Sonias farfar var nämligen den person som ägde och tog hand om stadens ”palmento” – ett slags föregångare till bykooperativet – som vid skördetid förvandlade bybornas druvor till vin. Och som genom ett trollslag, nästan 40 år senare, upprepar sig historien. Låt vara med en generation överhoppad, en återresa på 1340 kilometer, samt en mängd otroliga sammanträffanden. Så föddes källaren Gustinella.

Maletto är en liten medeltida stad på 960 meters höjd utmed de nordvästra sluttningarna av Etna. Den är förhållandevis isolerad eftersom riksvägen passerar på avstånd snarare än genom staden. På så vis lever den i skuggan av mer kända grannstäder som Bronte och Randazzo. Den ligger dessutom lite på kanten, med Etna DOP på ena sidan och PDO Pistachio på den andra.

Sonia Gambino är född i Bronte och uppvuxen i Milano. Det var på en universitetsutbildning i gastronomi som hon förtjusade sig i vinet. Inspirerad av vinupplevelser från Bartolo Mascarello och Giovanni Canonica utbildade hon sig på vinuniversitetet i Montpellier och landade inom kort ett jobb i Bordeaux som assisterande vinmakare på Léoville-Las Cases. Efter en sväng i Chile var hon tillbaka hos släkten på Sicilien när pandemin plötsligt slog till och gjorde det omöjligt att resa.

Gustinellas viner är utpräglade bergsviner, framställda av lokala druvsorter som växer i norrlägen på 1000 till uppåt 1300 meters höjd. Rankorna är bitvis urgamla och de olika druvsorterna växer huller om buller, precis som förr i tiden. Arbetet utförs helt och hållet för hand, med maximal respekt för druvorna, och utan enologiska produkter sånär som på minimala tillsatser so2 innan buteljering.

Sonia berättar: ”When I arrived here many people told me ”There is nothing in Maletto”. But I have found a treasure, made up of an uncontaminated and powerful nature, of an ancient and precious agricultural culture. Here I discovered centuries-old vineyards very rich in almost lost varieties of colors, perfumes, energy, immersed in the woods and intertwined with cherry and walnut trees. I decided to become its ’keeper’, and transform its fruits into authentic, artisanal and totally natural wines.”

Foto: Giacomo Bruno

Viner

Jungìmmune Vino Bianco 2022
Namn:Jungìmmune Vino Bianco 2022
Vinbonde:Gustinella
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Bronte och Maletto, nordvästra Etna (tio små parceller)
Färg:Vitt
Druvsort:Samplantering av ett dussintal lokala sorter, men huvudsakligen grecanico dorato (70 %) med mindre andelar minella, madama bianco, moscatella, albanella och trebbiano samt några oidentifierade lokala sorter ("nu sacciu"). Rankornas ålder varierar mellan 40 och 120 år - alla beskurna "ad alberello" (som fristående buske)
Jord:Norrsluttningar på 1000-1150 meters höjd
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Manuell korgpress
Uppväxt:Handskörd i början av oktober. Avstjälkade och lätt mosade druvor fick inledningsvis åtta timmars skalkontakt vid låg temperatur innan pressning. Musten jäste sedan spontant i rostfri ståltank med malolaktisk omvandling och ett års vila på jästfällningen. Under tiden i tank fick vinet frekventa omrörningar av fällningen samt tre omdragningar innan buteljering.

"A selection of autochthonous white berried grapes grown in the high vineyards of Maletto (between 1000 and 1200 meters above sea level), where there are old vines of Grecanico Dorato, a specific biotype of Grecanico originally from this area of Etna, vinified together with other local varieties (Minnella, Albanella, Moscatella, Trebbiano and other minor vines not yet identified).
The grapes are gently crushed-destemmed and then left to macerate for a couple of days on the skins. Fermentation is spontaneous and takes place in stainless steel vats. The refinement is about ten months in steel and six months in the bottle."
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (totalt 22 mg/l so2)
Alkohol:11,7 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Jungìmmune Vino Rosato 2022
Namn:Jungìmmune Vino Rosato 2022
Vinbonde:Gustinella
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Maletto, nordvästra Etna
Färg:Rosé
Druvsort:Samplantering av ett tiotal lokala sorter, men huvudsakligen grenache noir och nerello mascalese samt några oidentifierade lokala sorter ("nu sacciu").
Jord:Norrläge på närmare 1300 meters höjd
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Manuell korgpress
Uppväxt:Manuell avstjälkning över ett raster av trä. Druvsorterna vinifieras tillsammans och jäser spontant med kort maceration i rostfri ståltank. Efter pressning vilade vinet tio månader i rostfri ståltank med omrörning av jästfällningen för att bygga upp vinets textur och balansera syran. Buteljerat utan klarning eller filtrering.

"A wine obtained from a single vineyard located at almost 1300 meters above sea level, surrounded by woods. About 10 different native varieties pressed directly and spontaneously fermented in stainless steel vats. The refinement in steel is marked by bâtonnage in order to give softness and balance the high acidity due to the altitude, which also allows this wine, like all Maletto wines, a high aging capacity. The refinement is about ten months in steel and six months in the bottle."
Tillsatser:Minimal tillsats so2 (20 mg/l) innan buteljering
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Vino di Confine 2022
Namn:Vino di Confine 2022
Vinbonde:Gustinella
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Contrada Nave, Bronte/Maletto, nordvästra Etna
Färg:Rött
Druvsort:Samplantering av ett dussintal lokala sorter, men huvudsakligen grenache noir ("granazzu", 40 %) och grecanico dorato (lokal grön druvsort, 30 %) samt minnella, madama bianca, nerello mascalese, trebbiano, alicante bouchet och flera oidentifierade lokala sorter ("nu sacciu"). Rankornas ålder varierar mellan 50 och 120 år - alla beskurna "ad alberello", som fristående buske.
Jord:Liten vingård i norrläge på 1100 meters höjd
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Manuell korgpress
Uppväxt:Handskörd och manuell avstjälkning över ett raster av trä. De gröna och blå druvsorterna vinifieras tillsammans och jäser spontant med bara ett par dygns maceration. Efter pressning vilar vinet tio månader i betongtankar (30 %) och damejeanne (70 %). Två omdragningar innan buteljering utan klarning eller filtrering.

"The symbolic wine of Maletto, obtained from grapes grown in a small vineyard at 1100 meters above sea level, where centenary vines coexist with the ancient Etna sapling system. A dozen different varieties of white abacca (mainly Grecanico Dorato) and black (mainly Grenache) vinified together, as no oenological practice teaches, but as local tradition dictates. After the manual destemming carried out with the help of a perforated wooden frame made by a craftsman, the grapes are gently pressed and macerated for a couple of days. Once the natural fermentation, carried out by indigenous yeasts, has been completed, it is aged in concrete barrels and demijohns for about ten months and in the bottle for about six months."
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (totalt <10 mg/L so2)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Jungìmmune Vino Rosso 2022
Namn:Jungìmmune Vino Rosso 2022
Vinbonde:Gustinella
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Bronte och Maletto, nordvästra Etna (tio små parceller)
Färg:Rött
Druvsort:Samplantering av ett dussintal lokala sorter, men huvudsakligen grenache noir ("granazzu", cirka 70% ) med mindre andelar nerello mascalese, tintonero samt några oidentifierade lokala sorter ("nu sacciu")
Jord:Norrsluttningar på 1000-1150 meters höjd
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Manuell korgpress
Uppväxt:Handskörd i slutet av oktober. Manuell avstjälkning över ett raster av trä. De olika parcellerna vinifieras var för sig, och de hela bären jäser spontant med 22-32 dygns maceration i ståltank. Under urlakningstiden görs en nedtryckning av skalhatten dagligen. Efter omdragning och lätt pressning vilar vinet tolv månader i tankar av rostfritt stål (40 %), emaljerad betong (40 %) samt i damejeanne (20 %). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.

"The main vine in this wine is Grenache, in dialect Granazzu, present on this side of Etna since the mid-1800s, brought from France at the time of the Duchy of Nelson, which included the town of Maletto. Together with it, grapes from some centenary vines of Nerello Mascalese, TintoNero and other minor vines not yet fully identified are also harvested, which are commonly found in the ancient mixed vineyards of Maletto. The grapes are harvested by hand and gently pressed and destemmed in steel vats where they are left to macerate on the skins for about 25 days. After racking and a light pressing of the pomace, the wine ages for about twelve months in steel, concrete and demijohns, followed by about six months in the bottle."
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (totalt <10 mg/L so2)
Alkohol:13,3 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion