Frankrike – Champagne

Thomas Perseval

Thomas Perseval odlar två och ett halvt hektar i byn Chamery  – Petite Montagne de Reims –  där jordarna består av en blandning av lera, sand och kalk. Här växer pinot noir, chardonnay och meunier samt små andelar petit meslier, arbane och pinot blanc. De tre sistnämnda var förr i tiden vanliga i området, och flera unga odlare som Perseval vill nu återuppväcka intresset för dem.

Det var Thomas farföräldrar som grundade domänen under 1970-talet. På den tiden såldes druvorna till de stora husen, men under åttiotalet började hans föräldrar att buteljera sina egna viner. Efter utbildning till vinmakare och praktik hos en biodynamisk odlare i Bourgogne återvände Perseval till familjedomänen 2003 och påbörjade vad som skulle bli nästa steg: ett mer noggrant sätt att jobba i vinmarkerna, mindre påverkan på vinerna i källaren, lägre dosage, samt konvertering till ekologisk odling. Omställningen startade 2009, och den första ekologiskt certifierade årgången blev 2012 – viner som släpptes 2015.

Perseval är del av en ny generation vinbönder i Champagne – hantverkare som istället för att sälja sina druvor till de stora champagnehusen börjat buteljera sitt eget vin från de fantastiska marker som ofta funnits i familjerna i generationer, och börjat fokusera på vad olika terroir och årgång kan ge för uttryck i flaskan. Rörelsen brukar kallas ”grower champagne” – vin som buteljeras och säljs av vinbönder som själva odlar sina druvor, vilket alltså tidigare varit en ovanlighet i Champagne. Odlarchampagnerna har med sina terroirdrivna uttryck under de senaste tio åren förändrat synen på vad champagne kan vara.

Vi träffade Thomas via en gemensam vän som vi arbetat med ända sedan starten, Aurélien Laherte i Chavot. Han tipsade om en sympatisk kille som fokuserade på jobbet i vinmarkerna och verkade göra allt på ett så naturligt sätt som möjligt. När vi besökte Chamery fick vi smaka viner från fat och flaska, och promenerade omkring i de små vingårdar som ligger precis bakom Thomas hus och källare. Perseval använder avkok av örter för att skydda vinrankorna mot skadedjur och uppmuntrar blandad växtlighet i vinmarkerna för att lufta jorden och berika den med all sorts biologisk aktivitet.

Thomas Perseval har precis börjat visa vad hans marker kan ge, och resultaten är redan fantastiska.

thomas-perseval.fr

Viner

Brut Tradition Premier Cru 2016
Namn:Brut Tradition Premier Cru 2016
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir (40%), meunier (40%) och chardonnay (20%)
Jord:Tre lägen med nordostlig till nordlig exponering. Jordmån av kalkrik lera, sand och kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i tankar och använda fat med elva månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad augusti 2017. 40 månader sur lattes. Degorgerad december 2020 utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chamery 1er Cru ’Le Village’ 2017
Namn:Chamery 1er Cru ’Le Village’ 2017
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit Le Village, Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Norrläge mitt i sluttningen, strax ovanför byn. Jordmån av kalkrik lera. 34-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i emaljerade tankar och använda fat, med full malolaktisk omvandling och åtta månader på jästfällningen. Buteljerad i maj 2018 utan klarning eller filtrering. 45 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand i februari 2022 utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chamery 1er Cru ’Le Village’ 2015
Namn:Chamery 1er Cru ’Le Village’ 2015
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit Le Village, Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Norrläge mitt i sluttningen, strax ovanför byn. Jordmån av kalkrik lera. 34-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i emaljerade tankar och använda fat, med full malolaktisk omvandling och åtta månader på jästfällningen. Buteljerad i maj 2016 utan klarning eller filtrering. 45 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand i februari 2020 utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chamery 1er Cru ’Le Village’ 2012
Namn:Chamery 1er Cru ’Le Village’ 2012
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit Le Village, Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Norrläge mitt i sluttningen, strax ovanför byn. Jordmån av kalkrik lera. 32-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i emaljerade tankar och använda fat, med full malolaktisk omvandling och tolv månader på jästfällningen. Chaptalisering 0,5°. Buteljerad i september 2013 utan klarning eller filtrering. . 65 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand i februari 2019 utan dosage (Brut Nature).
hl/ha:60
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chamery 1er Cru ’La Pucelle’ 2016
Namn:Chamery 1er Cru ’La Pucelle’ 2016
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit La Pucelle, Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier
Jord:Vid basen av sluttningen, nedanför byn. Jordmån av sand och kalksten. 58-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat med full malolaktisk omvandling och tio månaders lagring på jästfällningen. Ingen chaptalisering. Buteljerad i juli 2018 utan klarning eller filtrering. 38 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand i november 2021 utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chamery 1er Cru ’La Pucelle’ 2015
Namn:Chamery 1er Cru ’La Pucelle’ 2015
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit La Pucelle, Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier
Jord:Vid basen av sluttningen, nedanför byn. Jordmån av sand och kalksten. 58-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling och tio månaders lagring på jästfällningen. Ingen chaptalisering. Buteljerad i juli 2016 utan klarning eller filtrering. 38 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand i november 2019 utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chamery 1er Cru ’La Pucelle’ 2014
Namn:Chamery 1er Cru ’La Pucelle’ 2014
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit La Pucelle, Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:85% pinot meunier, 15% pinot noir
Jord:Vid basen av sluttningen, nedanför byn. Jordmån av sand och kalksten. 57-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling och åtta månaders lagring på jästfällningen. Ingen chaptalisering. Buteljerad i maj 2015 utan klarning eller filtrering. 45 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand 19-02-28 utan dosage (Brut Nature).
hl/ha:37,5
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chamery 1er Cru ’La Masure’ 2014
Namn:Chamery 1er Cru ’La Masure’ 2014
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit La Masure, Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:80% pinot noir och 20% chardonnay (samplanterat)
Jord:Nordöstläge mitt i sluttningen, i höjd med byn. Jordmån av kalkrik lera och sand. 45-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling och åtta månaders lagring på jästfällningen. Ingen chaptalisering. Buteljerad i maj 2015 utan klarning eller filtrering. 45 månader sur lattes. Degorgerad för hand 19-02-28 utan dosage (Brut Nature).
hl/ha:35
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chamery 1er Cru ’Le Hazat’ 2014
Namn:Chamery 1er Cru ’Le Hazat’ 2014
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit Le Hazat, Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, planterade mellan 1994 och 2004
Jord:Sand, silt och kalkhaltig lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i emaljerad tank, med full malolaktisk omvandling och åtta månaders lagring på jästfällningen. Ingen chaptalisering. Buteljerad i maj 2015 utan klarning eller filtrering. . 57 månader sur lattes. Degorgerad i februari 2020 utan dosage (Brut Nature)
hl/ha:65 hl/ha
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Grande Cuvée 2012
Namn:Grande Cuvée 2012
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, meunier och chardonnay (lika delar)
Jord:Tre lägen med nordostlig till nordlig exponering. Jordmån av kalkrik lera, sand och kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i tankar och använda fat med åtta månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i september 2013. 30 månader sur lattes. Degorgerad i mars 2016 utan dosage men med 3 g/l naturligt restsocker (Extra Brut).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Skriv ut informationsblad
Chamery 1er Cru ’La Masure’ Rosé de Saignée 2015
Namn:Chamery 1er Cru ’La Masure’ Rosé de Saignée 2015
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit La Masure, Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:80% pinot noir, 20% chardonnay (samplanterat)
Jord:Nordöstläge mitt i sluttningen, i höjd med byn. Jordmån av kalkrik lera och sand. 45-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med tolv timmars skalmaceration och åtta månaders lagring på jästfällningen i använda barriques (228 liter). Ingen chaptalisering. Buteljerad i augusti 2016 utan klarning eller filtrering. 32 månader sur lattes. Degorgerad i april 2019 utan dosage (Brut Nature).
hl/ha:35 hl/ha
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ingen tillsats av so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion