Frankrike – Champagne

Thomas Perseval

Thomas Perseval är del av en ny generation vinbönder i Champagne – hantverkare som istället för att sälja sina druvor till de stora husen buteljerar sitt eget vin från de fantastiska marker som ofta funnits i familjerna i generationer, och fokuserar på vad terroir och årgång kan ge för olika uttryck i flaskan. Rörelsen brukar kallas ”grower champagne” – vin som buteljeras och säljs av vinbönder som själva odlar sina druvor, vilket alltså tidigare varit en ovanlighet i Champagne. Odlarchampagnerna har under de senaste femton åren förändrat synen på vad champagne kan vara.

Perseval odlar två och ett halvt hektar i byn Chamery  – som ingår i Petite Montagne de Reims –  där jordarna består av en blandning av lera, sand och kalk. Här växer pinot noir, chardonnay och meunier samt små andelar petit meslier, arbane och pinot blanc. De tre sistnämnda sorterna var förr i tiden vanliga i området, och flera unga odlare som Perseval vill nu återuppväcka intresset för dem.

Det var Thomas farföräldrar som grundade domänen under 1970-talet. På den tiden såldes alla druvor till de stora champagnehusen, men under 1980-talet började hans föräldrar att buteljera sina egna viner. Efter utbildning till vinmakare och praktik hos en biodynamisk odlare i Bourgogne återvände Perseval till familjegården 2003 och inledde vad som skulle bli nästa steg: ett mer noggrant sätt att jobba i vinmarkerna, konvertering till ekologisk odling, mindre påverkan på vinerna i källaren och lägre dosage. Omställningen startade 2009, och den första ekologiskt certifierade årgången blev 2012 – viner som släpptes 2015.

Vi träffade Thomas via en gemensam vän som vi arbetat med ända sedan starten, Aurélien Laherte. Han tipsade om en sympatisk kille som fokuserade på jobbet i vinmarkerna och verkade göra allt på ett så naturligt sätt som möjligt. När vi besökte Thomas i Chamery fick vi smaka viner från fat och flaska, och promenerade omkring i de små vingårdar som ligger precis bakom hus och källare. Perseval använder avkok av örter för att skydda vinrankorna mot skadedjur och uppmuntrar en blandad flora  i vinmarkerna för att syresätta jorden och berika den med all sorts biologisk aktivitet.

Med en handfull årgångar bakom sig visar Thomas Perseval vad hans marker kan ge, och resultaten är redan fantastiska.

thomas-perseval.fr

Viner

Art'Terre 2016
Namn:Art'Terre 2016
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chamery Premier Cru, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir (40%), meunier (30%) och chardonnay (30%)
Jord:Tre lägen med nordostlig till nordlig exponering. Jordmån av kalkrik lera, sand och kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i tankar och använda fat med elva månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i augusti 2017. 40 månader sur lattes. Degorgerad för hand i december 2020 utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12, 5%
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
’Le Village’ 2017
Namn:’Le Village’ 2017
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit Le Village, Chamery 1er cru, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Norrläge mitt i sluttningen, strax ovanför byn. Jordmån av kalkrik lera. 34-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i emaljerade tankar och använda fat, med full malolaktisk omvandling och åtta månader på jästfällningen. Buteljerad i augusti 2018 utan klarning eller filtrering. 34 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand i juni 2021 utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
’Le Village’ 2015
Namn:’Le Village’ 2015
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit Le Village, Chamery 1er cru, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Norrläge mitt i sluttningen, strax ovanför byn. Jordmån av kalkrik lera. 34-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i emaljerade tankar och använda fat, med full malolaktisk omvandling och åtta månader på jästfällningen. Buteljerad i maj 2016 utan klarning eller filtrering. 45 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand i februari 2020 utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
’Le Village’ 2012
Namn:’Le Village’ 2012
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit Le Village, Chamery 1er cru, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Norrläge mitt i sluttningen, strax ovanför byn. Jordmån av kalkrik lera. 32-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i emaljerade tankar och använda fat, med full malolaktisk omvandling och tolv månader på jästfällningen. Chaptalisering 0,5°. Buteljerad i september 2013 utan klarning eller filtrering. . 65 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand i februari 2019 utan dosage (Brut Nature).
hl/ha:60
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
’La Pucelle’ 2016
Namn:’La Pucelle’ 2016
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit La Pucelle, Chamery 1er Cru, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier
Jord:Vid basen av sluttningen, nedanför byn. Jordmån av sand och kalksten. 58-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat med full malolaktisk omvandling och tio månaders lagring på jästfällningen. Ingen chaptalisering. Buteljerad i juli 2018 utan klarning eller filtrering. 38 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand i november 2021 utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
’La Pucelle’ 2015
Namn:’La Pucelle’ 2015
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit La Pucelle, Chamery 1er cru, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier
Jord:Vid basen av sluttningen, nedanför byn. Jordmån av sand och kalksten. 58-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling och tio månaders lagring på jästfällningen. Ingen chaptalisering. Buteljerad i juli 2016 utan klarning eller filtrering. 38 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand i november 2019 utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
’La Pucelle’ 2014
Namn:’La Pucelle’ 2014
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit La Pucelle, Chamery 1er cru, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:85% pinot meunier, 15% pinot noir
Jord:Vid basen av sluttningen, nedanför byn. Jordmån av sand och kalksten. 57-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling och åtta månaders lagring på jästfällningen. Ingen chaptalisering. Buteljerad i maj 2015 utan klarning eller filtrering. 45 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand 19-02-28 utan dosage (Brut Nature).
hl/ha:37,5
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
’La Masure’ 2014
Namn:’La Masure’ 2014
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit La Masure, Chamery 1er cru, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:80% pinot noir och 20% chardonnay (samplanterat)
Jord:Nordöstläge mitt i sluttningen, i höjd med byn. Jordmån av kalkrik lera och sand. 45-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling och åtta månaders lagring på jästfällningen. Ingen chaptalisering. Buteljerad i maj 2015 utan klarning eller filtrering. 45 månader sur lattes. Degorgerad för hand 19-02-28 utan dosage (Brut Nature).
hl/ha:35
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
’Le Hazat’ 2014
Namn:’Le Hazat’ 2014
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit Le Hazat, Chamery 1er cru, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, planterade mellan 1994 och 2004
Jord:Sand, silt och kalkhaltig lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i emaljerad tank, med full malolaktisk omvandling och åtta månaders lagring på jästfällningen. Ingen chaptalisering. Buteljerad i maj 2015 utan klarning eller filtrering. . 57 månader sur lattes. Degorgerad i februari 2020 utan dosage (Brut Nature)
hl/ha:65 hl/ha
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Grande Cuvée 2012
Namn:Grande Cuvée 2012
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chamery, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, meunier och chardonnay (lika delar)
Jord:Tre lägen med nordostlig till nordlig exponering. Jordmån av kalkrik lera, sand och kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i tankar och använda fat med åtta månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i september 2013. 30 månader sur lattes. Degorgerad i mars 2016 utan dosage men med 3 g/l naturligt restsocker (Extra Brut).
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12 %
Skriv ut informationsblad
’La Masure’ Rosé de Saignée 2015
Namn:’La Masure’ Rosé de Saignée 2015
Vinbonde:Thomas Perseval
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit La Masure, Chamery 1er cru, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:80% pinot noir, 20% chardonnay (samplanterat)
Jord:Nordöstläge mitt i sluttningen, i höjd med byn. Jordmån av kalkrik lera och sand. 45-åriga stockar.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med tolv timmars skalmaceration och åtta månaders lagring på jästfällningen i använda barriques (228 liter). Ingen chaptalisering. Buteljerad i augusti 2016 utan klarning eller filtrering. 32 månader sur lattes. Degorgerad i april 2019 utan dosage (Brut Nature).
hl/ha:35 hl/ha
Tillsatser:Minimal tillsats so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ingen tillsats av so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion