Frankrike – Jura

Thomas Jacquin

Thomas Jacquin är en ung vinbonde baserad i Marnoz, en stillsam liten by tio kilometer norr om Arbois. Under perioden 2010-2012 utbildade han sig i Bourgogne varvat med praktik hos Vincent Latour i Meursault. Åren därpå förflyttade han sig till Jura och kompletterade sin yrkesutbildning samtidigt som han med praktiserade hos Stéphane Tissot, där han också stannade kvar fram till 2018. På senare år har Thomas jobbat vidare hos Cathérine Hannoun och Alice Bouvot för att få det hela att gå ihop.

Det var 2017 som Thomas Jacquin startade upp sin egen domän med strax under en hektar planterade med ungefär lika delar poulsard och savagnin. Parcellen är belägen på sluttningarna väster om Arbois där jordarna består av märgel från Trias-perioden. Thomas brukar sin mark enligt biodynamiska riktlinjer och använder vilda örter som han plockar själv för att skydda sina vinrankor mot angrepp. Minimalistiska metoder i källaren ger rena och precisa viner utan tillsatser.

Viner

Arbois Savagnin 2020
Namn:Arbois Savagnin 2020
Vinbonde:Thomas Jacquin
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit 'En Changouin' (Arbois AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Savagnin (0,47 ha) planterade 1995-2000
Jord:Västerläge i mjuk sluttning med märgel och kalksten från Trias-perioden
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan certifiering
Press:Manuell korgpress
Uppväxt:Skördat i slutet av september. En blandning av direkt press och maceration. 90 % av druvklasarna krossades och pressades varefter musten gick direkt till tank utan "débourbage" (klarning genom sedimentering). Jäsningen började spontant med druvornas egna jäststammar. Vinet drogs sedan om för att jäsa ut och vila två år på jästfällningen. Den sista tiondelen av druvorna avstjälkades för hand och fick macerera tre veckor innan pressning och två års vila i medelstora fat. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Tony truand 2020
Namn:Tony truand 2020
Vinbonde:Thomas Jacquin
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit 'En Changouin', Arbois (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Poulsard, från rankor planterade 1990 (0,47 ha)
Jord:Västerläge i mjuk sluttning med märgel och kalksten från Trias-perioden
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder.
Press:Manuell korgpress
Uppväxt:Avstjälkning för hand 'au crible'. Jäsningen förlöpte spontant med druvornas egna jäststammar och fyra veckors maceration i tank. Under tiden gjordes inga aktiva insatser sånär som på ett par "pigéages" (nedtryckningar av skalhatten). Efter pressning i manuell korgpress fick vinet vila ett år på jästfällningen i rostfri ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion