Domaine Didon

Första gången unge David Didon fick lära sig om biodynamisk odling var 1995, när han tog en halvårskurs på lantbruksskolan i Beaujeu (den enda som undervisade i ämnet på den tiden). Efter skolan arbetade han på olika ekologiska bondgårdar i Alsace, samt på en vingård i Lorraine. Det var den också första gången han överhuvudtaget kom i kontakt med vinodling - dessutom hos en äldre pionjär för ekologiska metoder i området.

David fortsatte med att plugga vin i Beaune, där han träffade sin blivande hustru Naïma, och paret bestämde sig gemensamt för att stanna kvar och slå rot i Bourgogne. 2001 blev David anställd hos Etienne de Montille i Volnay med uppdraget att konvertera egendomen till biodynamisk odling. Tack vare sin bekantskap med Julien Altaber och Dominique Derain blev han efterhand nyfiken på att lära sig vinifiera utan tillsatser.

För att förverkliga sina drömmar om biodynamisk odling och minimal intervention i källaren tog Naïma och David över en gammal gård i Chassey-le-Camp. Den lilla byn hör till AOC Bouzeron som är Bourgognes enda village-appellation för aligoté. Närmaste granne är förresten Aubert de Villaine, som gjort viktiga insatser för druvsorten ifråga.

Didons vingård är en sammanhängande parcell om två hektar med pinot noir, pinot blanc och aligoté. Det var en lokal bonde som planterade rankorna med ett massalt urval under perioden mellan 1947 och 1960. Vinmarken hade då legat i träda ända sedan innan första världskriget och vinlusens härjningar. Efter omplanteringen har jorden plöjts regelbundet med häst, så att rankorna kunnat utveckla djupa rötter. Läget är en lieu-dit (historisk vinmark) vid namn ’Vignes Blanches’. Den ligger i en sluttning som vänder sig mot öster, med en jordmån av tät lera och kalksten, och är erkänd som en av de allra bästa i byn. Didons odlingsmetoder är fullt ut biodynamiska, dock utan certifiering.

I källaren börjar arbetet med hela druvklasar (alltså en variant av semi-carbonique) som får en relativt kort maceration. För närvarande får vinerna mogna under nio månader på jästfällningen i använda fat, men man siktar på att förlänga den tiden med ett par månader. Alla omdragningar sker försiktigt så att man inte ska behöva filtrera. Paret framställer fyra olika viner: en pétillant naturel av aligoté, en bourgogne aligoté, en bourgogne blanc av pinot blanc, samt en bourgogne rouge av pinot noir som är det första vinet från Didon vi presenterar i Sverige.

Viner

Ursprung: Chassey-le-Camp
Druvsort: Pinot noir
Jord: Östsluttning med jordmån av lera & kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning och maceration med hela klasar (semi-carbonique). Nio månaders lagring i äldre bourgognefat.
Tillsatt SO²: Inget tillsatt
Odling: Biodynamisk utan cert.
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: