Frankrike – Bourgogne

Domaine Didon

Första gången unge David Didon fick lära sig om biodynamisk odling var 1995, när han tog en halvårskurs på lantbruksskolan i Beaujeu (den enda som undervisade i ämnet på den tiden). Efter skolan arbetade han på olika ekologiska bondgårdar i Alsace, samt på en vingård i Lorraine. Det var också den första gången han överhuvudtaget kom i kontakt med vinodling – dessutom hos en äldre pionjär för ekologiska metoder i området.

David fortsatte med att plugga vin i Beaune, där han träffade sin blivande hustru Naïma, och paret bestämde sig gemensamt för att stanna kvar och slå rot i Bourgogne. 2001 blev David anställd hos Etienne de Montille i Volnay med uppdraget att konvertera hela egendomen till biodynamisk odling (David arbetar än så länge fortfarande kvar på heltid där). Tack vare sin bekantskap med Julien Altaber och Dominique Derain blev han efterhand nyfiken på att lära sig vinifiera utan tillsatser.

För att förverkliga sina drömmar om biodynamisk odling och minimal intervention i källaren tog Naïma och David över en gammal gård i Chassey-le-Camp i Côte Chalonnaise. Den lilla byn hör till AOC Bouzeron, som är Bourgognes enda village-appellation för aligoté. I grannskapet verkar förresten även Aubert de Villaine, som gjort viktiga insatser för druvsorten.

Didons vinmark är en sammanhängande parcell om två hektar, varav än så länge 1,2ha är besatta med pinot noir, pinot blanc och aligoté. Det var en lokal bonde som planterade rankorna med massalt urval under perioden 1947-1960. Vinmarken hade då legat i träda ända sedan innan första världskriget och vinlusens härjningar. Alltefter omplanteringen har jorden plöjts regelbundet med häst, så att rankorna kunnat utveckla djupa rötter. Läget är en lieu-dit (historisk vinmark) vid namn ’Vignes Blanches’. Den ligger i en sluttning som vänder sig mot öster, med en jordmån av tät gul kalklera och kalksten, och är erkänd som en av de allra bästa i byn. Didons odlingsmetoder är fullt ut biodynamiska, dock utan certifiering.

I källaren börjar arbetet med hela druvklasar som pressas direkt för de vita och får ungefär tio dagars maceration för de röda. För närvarande får vinerna mogna under nio månader på jästfällningen i använda fat, men man siktar på att förlänga den tiden med ett par månader. Alla omdragningar sker försiktigt så att man inte ska behöva filtrera. Paret framställer fem olika viner: en pétillant naturel av aligoté, en bourgogne aligoté, en bourgogne blanc av pinot blanc, en bourgogne rouge av pinot noir (det första av Didons viner vi presenterade i Sverige), och till sist en bourgogne rouge ”Cuvée Longue” som fått ett års extra lagring på fat.

Viner

Vin Mousseux 2018
Namn:Vin Mousseux 2018
Vinbonde:Domaine Didon
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Vignes Blanches, Chassey-le-Camp, Côte Chalonnaise
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Aligoté, från minst 40-åriga stockar
Jord:Högt och relativt brant österläge med jordmån av röd lera och kalksten (1,2 ha)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Aligoté 2018
Namn:Bourgogne Aligoté 2018
Vinbonde:Domaine Didon
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Vignes Blanches, Chassey-le-Camp, Côte Chalonnaise
Färg:Vitt
Druvsort:Aligoté, från minst 40-åriga stockar
Jord:Högt och relativt brant österläge med jordmån av röd lera och kalksten (1,2 ha)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Blanc 2018
Namn:Bourgogne Blanc 2018
Vinbonde:Domaine Didon
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Vignes Blanches, Chassey-le-Camp, Côte Chalonnaise
Färg:Vitt
Druvsort:Pinot blanc, från minst 40-åriga stockar
Jord:Högt och relativt brant österläge med jordmån av röd lera och kalksten (1,2 ha)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Rouge 2018
Namn:Bourgogne Rouge 2018
Vinbonde:Domaine Didon
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Vignes Blanches, Chassey-le-Camp, Côte Chalonnaise
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från minst 40-åriga stockar
Jord:Högt och relativt brant österläge med jordmån av röd lera och kalksten (1,2 ha)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med hela klasar i glasfibertank. Nio månaders lagring i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Rouge 2017
Namn:Bourgogne Rouge 2017
Vinbonde:Domaine Didon
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Vignes Blanches, Chassey-le-Camp, Côte Chalonnaise
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Högt och relativt brant österläge med jordmån av röd lera och kalksten (1,2 ha)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med hela klasar i glasfibertank. Nio månaders lagring i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Rouge 'Cuvée Longue' 2017
Namn:Bourgogne Rouge 'Cuvée Longue' 2017
Vinbonde:Domaine Didon
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Vignes Blanches, Chassey-le-Camp, Côte Chalonnaise
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från minst 40-åriga stockar
Jord:Högt och relativt brant österläge med jordmån av röd lera och kalksten (1,2 ha)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med hela klasar i glasfibertank. Lagring i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion