Alexandre Jouveaux är utbildad fotograf och arbetade tidigare med sin kamera åt modehuset Chânel. Längtan ut på landsbygden fick honom 1995 att lämna Paris och flytta till Bourgogne, med en dröm om att själv kunna göra vin. I början jobbade han extra som lärare på den lokala vinskolan och lyckades få köpa sin första vinmark i Mâconnais (Préty) 1999. Han bor med sin tillika vinmakande hustru Maryse Chatelin i byn Uchizy, men har även ett par vinmarker i Viré och Tournus.
Alexandre odlar huvudsakligen chardonnay, men har också några små parceller med pinot noir och gamay. Hans förhållningssätt är utpräglat minimalistiskt, med ekologiskt jordbruk utan certifiering och en ostressad uppväxt i gamla liggare. När tiden är mogen buteljeras vinerna utan vare sig klarning, filtrering eller tillsatser. Jouveaux skulle kunna ansöka om AOP Mâcon (med tillägg för byn) men gör alla sina viner som ’Vin de France’ eftersom han ogillar byråkrati och standardisering samt önskar främja vinets frihet. Allt som allt blir det ungefär 6000 flaskor årligen.
Jouveauxs viner är ofta på den reduktiva sidan som unga, men utvecklas påtagligt väl med lagring tack vare den knivskarpa kalkstenssyran och intensiva mineraliteten. Det finns en grundläggande renhet i uttrycket som står sig starkt i längden.
Certifierad ekologisk produktion