Frankrike – Loire

Claire & Florent Bejon

Claire och Florent Bejon driver sin lilla egendom i byn Saint-Germain-sur-Vienne (nära Chinon). Den ligger lummigt inbäddad på en kulle med grottor utgrävda i den kalksten som kallas ’tuffeau’. Deras källare är en grotta som förr i tiden varit bostad, och på radion spelas klassisk musik för de mognande vinerna – något som ytterligare förstärker känslan av att kliva in i det förflutna. Det finns ett lugn på platsen som understryker omsorgen och konstnärligheten i Bejons verk.

Paret har nu gjort eget vin i drygt femton år och delar sitt projekt fullt ut. Båda är aktiva i varje steg av vinframställningen – från ekologiskt vingårdsarbete och handskörd till varsam vinifiering. Florent jobbade tills alldeles nyligen heltid som kringresande buteljerare och är specialist på att buteljera viner som har minimalt eller inget tillsatt svavel, så han tar givetvis hand om flaskningarna medan Claire sysselsätter sig med export och beställningar.

På senare tid har markerna utvidgats till fem hektar små parceller i omgivningarna till Saint-Germain-sur-Vienne – på båda sidor om Vienne, strax innan floden rinner ut i Loire. Druvorna pressas för hand, jäser i glasfibertankar och lagras på gamla fat, och alla buteljeringar sker helt utan tillsatser. Även om flera av deras lägen ingår i appellationen Chinon, görs allt under den frihetliga etiketten Vin de France. Det känns gott att börja presentationen med paret Bejons drickvänliga basvara!

Pain Perdu 2020 är en ren och härligt karakteristisk cabernet franc från en parcell i söderläge i Beaumont-en-Veron, ovanför högra stranden av Vienne. Jordmånen består dels av lera på kalksten i nedre delen av läget, dels av vindburen sand i de övre delarna. Stockarna är genomsnittligen fyrtio år gamla. Hela druvklasar skördades för hand och fick jäsa spontant i tank med ett par veckors maceration. Efter pressning mognade vinet i såväl tank, äldre fat som amfora av terrakotta. Buteljeringen gjordes utan klarning och filtrering – och helt utan tillsatser.

Viner

Pain Perdu 2020
Namn:Pain Perdu 2020
Vinbonde:Claire & Florent Bejon
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Beaumont-en-Véron, Chinon (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Cabernet franc, från 40-åriga stockar (1,5 ha)
Jord:En parcell i söderläge ovanför högra stranden av floden Vienne. Lera på kalksten i nedre delen av läget och vindburen sand i de övre delarna.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i tank med ett par veckors maceration "semi-carbonique". Vidare lagring i tank, äldre fat och amfora av terrakotta. Ingen klarning eller filtrering.

"PAIN PERDU
Cuvée issue d’une parcelle de 1,5 ha de cabernet franc. Située sur la commune de Beaumont-en-Véron, rive droite de la Vienne, ces vignes sont âgées de 40 ans. Sur ce terroir le calcaire affleure sur les bas de parcelles, les hauts sont constitués de sables éoliens.
Macération douce de grappes entières. Les fermentations et l’élevage se font dans 3 contenants différents: cuve, barriques et jarres à grès.
Sans sulfites ajoutés."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,8 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion