Bugey är ett litet vinområde med lång historia som ligger inklämt mellan Jura, Savoie och krökarna i det övre loppet av floden Rhône. Det alpnära landskapet här är bergigt, bördigt och fantastiskt vackert. François Grinand arbetade tidigare som pianolärare vid ett musikkonservatorium, men började att göra naturligt vin i Bugey redan 1993 och buteljerar under namnet La Vigne du Perron sedan 2009.
François har sina tre hektar planterade i branta sluttningar präglade av vertikala kalkstensklippor och nedrasat kalkgrus. Vinmarkerna kan bara nås till fots och allt arbete sker för hand. Druvsorterna han odlar är roussette, chardonnay, mondeuse, gamay och pinot noir. Vanligen skördas pinot och gamay i slutet av september, medan mondeuse och de gröna sorterna får vänta till mitten av oktober. Alla viner jäser spontant i glasfibertankar och får mogna i gamla fat innan de landar i flaska helt utan tillsatser. Lika elegant som klunkvänligt och lagringsbart!
Häromåret kom den brittiska vinskribenten Wink Lorch med sin bok ”Wines of the French Alps” där du kan läsa mer om Bugey och La Vigne du Perron.
Certifierad ekologisk produktion