Hervé Villemade

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade och hans syster med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger utspridda över byarna Cellettes, Chitenay och Fougères-sur-Bièvre i hjärtat av appellationen Cheverny. 

Ett par generationer tidigare, 1939, hade farfar Désiré och farmor Gilberte startat gården Moulin Neuf som ett blandat jordbruk. 1976 började deras son Henri att sälja buteljerade viner under egen etikett. Jordbruket hade då hunnit mekaniseras med maskinskörd.

Hervé Villemade gick ut skolan och var beredd att göra vin precis som hans far hade gjort före honom. Han tog över 1995 och jobbade på i tre år innan han valde att låta gräset växa, började att plöja markerna och åter skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.

Jordarna i området har skapats genom avlagringar från floden Loire. De präglas av sand, kisel, lera och flinta. Villemade odlar sauvignon, chardonnay och romorantin för de vita vinerna, pinot noir, gamay och côt för de röda och rosén, samt menu pineau och pineau d'aunis för mousserande.

Alla viner får växa upp på ett avslappnat sätt med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt, och får bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. De vita vinerna uppvisar fullmogen frukt i rena och tillgängliga uttryck, medan de röda är lätta och eleganta.

Viner

Ursprung: Touraine (Vin de France)
Druvsort: Pinot noir & gamay, inköpta druvor
Uppväxt: Spontan jäsning i tank. Lätt filtrering.
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Touraine, Loire
Druvsort: Chenin blanc, chardonnay & menu pineau
Jord: Lerjordar med stor andel flinta (silex)
Uppväxt: Pétillant naturel (méthode ancestrale)
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Touraine, Loire
Druvsort: Sauvignon blanc från 25-åriga stockar
Jord: Lerjordar med stor andel flinta (silex)
Uppväxt: Spontan jäsning med malolaktisk omvandling. Fem månaders lagring i tank.
hl/ha: 25
Tillsatt SO²: 15 mg/l vid flaskning
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Cheverny
Druvsort: Chardonnay & sauvignon blanc
Jord: Lerjordar med stor andel flinta (silex)
Uppväxt: Spontan jäsning med malolaktisk omvandling. Lagring i tank.
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Cour-Cheverny
Druvsort: Romorantin
Jord: Lerjordar med stor andel flinta (silex)
Uppväxt: Spontan jäsning i en stor ekliggare (foudre) och cementtank.
Tillsatt SO²: 10mg/l
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Cour-Cheverny
Druvsort: Romorantin från 52-åriga stockar
Jord: Sandigare jordmån med inslag av kisel.
Uppväxt: Spontan jäsning, 80% i 500-liters akaciafat, 20% i 228-liters ekfat.
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Ursprung: Cour-Cheverny
Druvsort: Romorantin från 51-åriga stockar
Jord: Lerjordar med stor andel flinta (silex)
Uppväxt: Spontan jäsning, 80% i 500-liters akaciafat, 20% i 228-liters ekfat.
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Cheverny
Druvsort: Pinot noir & gamay
Jord: Lera & flinta (silex)
Uppväxt: Spontan jäsning i tank och lagring i äldre ekfat.
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Cheverny
Druvsort: Pinot noir (85%) och gamay (15%) från rankor med 20-39 års ålder.
Jord: Lite tyngre lerjordar med inslag av flinta (silex)
Uppväxt: Spontan jäsning i ekståndare med varsam pigéage. Lagring i äldre ekfat.
Volymer: 750ml
Ursprung: Touraine, Loire (Vin de France)
Druvsort: Côt (malbec) från 23-åriga rankor
Uppväxt: Spontan jäsning i tank med ett par veckors maceration och kortare elevage. Ingen filtrering.
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Ursprung: Cheverny
Druvsort: Pinot noir 80%, gamay 20%
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i 500-liters ekfat.
hl/ha: 38
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 1500ml

Bilder

Fler Bönder: