Frankrike – Beaujolais

Christian Ducroux

Veteranen Christian Ducroux kommer från en gammal familj av vinbönder i byn Lantignié i västra Beaujolais, där han odlar drygt fyra hektar på vittrad röd granit. Christian har en imponerande lång historia med naturliga metoder i vinmarker och källare – mer än fyrtio år. Redan 1980 fick han sin formella ekologiska certifiering, och fem år senare även sin biodynamiska certifiering via Demeter.

Samtidigt som kulturen kring naturligt vin tog fart under 1980-talet runt ett gäng karismatiska odlare några kilometer österut i Villié-Morgon, jobbade Christian Ducroux stillsamt vidare i sitt eget lilla hörn av Beaujolais, med snarlika metoder. Gården är också i stora drag en självförsörjande farm som producerar sin egen vegetabiliska kompost.

Christian är helt inriktad på arbetet med jordarnas hälsa, eftersom levande jordar är en förutsättning för levande viner med uttryck av terroir. För att undvika kompaktering av marken utförs en ansenlig del av arbetet med hjälp av ardennerhästarna Hewan och Kaina, samt en oxe. Oxen drar långsammare än hästarna och gör det möjligt att vara mer noggrann med plogen. För att respektera mikrofloran och inte trötta ut marken plöjer Christian numera bara två-tre gånger om året.

Vinrankorna är mestadels över sextio år gamla, och han framhåller själv de låga skördeuttagen (25-30 hektoliter per hektar) samt en hög densitet av vinrankor (10 000 per hektar – sélections massales) som avgörande för kvaliteten. Jorden här består helt av vittrad röd granit. För var femte rad av vinrankor har Ducroux planterat fruktträd – äpplen, päron, aprikoser, körsbär, plommon – och buskar för att öka den biologiska mångfalden, och på marken får vildgräs, klöver, kvävefixerande baljväxter, örter och blommor avlösa varandra för att ge näring till jorden och jästkulturerna.

Så långt som bara är möjligt undviker Christian kopparsulfat på vinrankan, eftersom tungmetaller inte bryts ned utan anrikas i jorden. Istället använder han sig av biodynamiska preparat som örtteer och bockhornsklöver för att motverka oidium och peronospora. Han skördar i flera omgångar, då fruktmognaden kan skilja sig beroende på hur mycket annan växtlighet som finns runt vinrankorna på olika ställen.

Målet är att skörda mogna druvor med låga sockernivåer som översätter i modesta alkoholhalter. Jäsningarna börjar vanligen med en ”pied de cuve” – alltså en spontan förjäsning av druvor som plockats en vecka tidigare än resten. Ducroux tillsätter ingenting i sina viner, inte ens svavel innan buteljering. Förr om åren använde han ståltankar för jäsning, men har nu gått över till glasfiber och cement då han tycker att det ger mer precisa uttryck. För mognadslagringen används tankar, äldre bourgognefat och foudres. Fram till 2006 buteljerades vinerna inom appellationen Regnié, men numera struntar Christian i byråkratin och nöjer sig med Vin de France.

Med sin långa erfarenhet gör Christian Ducroux viner som är täta, komplexa och lagringsdugliga. På sistone ser vi ett generationsskifte där sonen Thibaut blir alltmer drivande i domänens arbete medan pappa så sakteliga förbereder sig för livet som pensionär. Från och med årgång 2024 är det Thibauts namn som står på etiketterna!

Viner

Cuvée Thibault 2022
Namn:Cuvée Thibault 2022
Vinbonde:Christian Ducroux
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Pinot gris med en mindre andel riesling, samt lite jacquère
Jord:Vittrad granit och lera
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Press:Manuell korgpress tillverkad 1873
Uppväxt:Långsam pressning. Spontan jäsning i tank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljering i februari.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Esquisse Rosé 2023
Namn:Esquisse Rosé 2023
Vinbonde:Christian Ducroux
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Färg:Rosé
Druvsort:Gamay, från genomsnittligen 60-åriga stockar
Jord:Nordostläge om 4 ha på 400 meters höjd, med jordmån av vittrad röd granit. Den högst belägna parcellen brukar användas till rosé.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Press:Manuell korgpress tillverkad 1873
Uppväxt:Tidig skörd och direkt långsam pressning. Spontan jäsning i tank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljering i februari.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Prologue 2023
Namn:Prologue 2023
Vinbonde:Christian Ducroux
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från genomsnittligen 60-åriga stockar
Jord:Nordostläge om 4 ha på 400 meters höjd, med jordmån av vittrad röd granit
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Press:Manuell korgpress tillverkad 1873
Uppväxt:Jäsning av hela klasar i tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars macération semi-carbonique. Cuvéen baseras på den självrunna musten. Efter pressning utjäsning och lagring i glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering. Tidig buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Exspectatia 2022
Namn:Exspectatia 2022
Vinbonde:Christian Ducroux
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från genomsnittligen 60-åriga stockar
Jord:Nordostläge om 4 ha på 400 meters höjd, med jordmån av vittrad röd granit.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Press:Manuell korgpress tillverkad 1873
Uppväxt:Jäsning av hela klasar i sluten tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars macération semi-carbonique. Cuvéen baseras på must från den första pressningen. Efter pressning jäser vinet ut och och får mogna minst sex månader i äldre 500-litersfat (5-8 år gamla). Buteljerat utan klarning eller filtrering.

Etikettens text i engelsk översättning: "Exspectatia: third form of time, that which assures the presence of liberty in the time of creation (Augustinus, 5th Century). Small domaine on pink granite. Cepage Gamay. In order to accompany the vine in its evolution, the mares Hewan and Kaina take an active part: in plowing, favoring the microbial activity and controlling the natural grasses; in the transport of the harvest and in the pulverization of tisanes and preparations of biodynamic agriculture which favor the underlying rhythms of life. Unfiltered wine, without addition of sulfites."

Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Patience 2022
Namn:Patience 2022
Vinbonde:Christian Ducroux
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från genomsnittligen 60-åriga stockar
Jord:Nordostläge om 4 ha på 400 meters höjd, med jordmån av vittrad röd granit
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Press:Manuell korgpress tillverkad 1873
Uppväxt:Jäsning av hela klasar i sluten tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars macération semi-carbonique. 'Cuvée de Garde' av must från andra och tredje pressningen. Efter pressning jäser vinet ut och mognar minst tolv månader i äldre 500-litersfat (5-8 år gamla). Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Patience 2020
Namn:Patience 2020
Vinbonde:Christian Ducroux
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från genomsnittligen 60-åriga stockar
Jord:Nordostläge om 4 ha på 400 meters höjd, med jordmån av vittrad röd granit
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Press:Manuell korgpress tillverkad 1873
Uppväxt:Jäsning av hela klasar i sluten tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars macération semi-carbonique. 'Cuvée de Garde' av must från andra och tredje pressningen. Efter pressning jäser vinet ut och mognar minst tolv månader i äldre 500-litersfat (5-8 år gamla). Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Patience 2019
Namn:Patience 2019
Vinbonde:Christian Ducroux
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lantigné, Beaujolais (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från genomsnittligen 60-åriga stockar
Jord:Nordostläge om 4 ha på 400 meters höjd, med jordmån av vittrad röd granit.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Ecocert & Demeter)
Press:Manuell korgpress tillverkad 1873
Uppväxt:Jäsning av hela klasar i sluten tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars macération semi-carbonique. 'Cuvée de Garde' av must från andra och tredje pressningen. Efter pressning jäser vinet ut och mognar minst tolv månader i äldre 500-litersfat (5-8 år gamla). Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion