Weststeiermark är det minsta av de tre delområdena i södra Österrike. Det är ett grönt landskap vid utlöparna av de österrikiska alperna (Koralpe). Höga kullar och djupa dalar böljar fram på 400-500 meters höjd ända ned mot den slovenska gränsen. Klimatet påverkas både av alperna i väster, den pannoniska slätten i nordost och närheten till Adriatiska havet i söder. Det innebär mer regn och ett soligare/varmare klimat än i andra vinområden i Österrike, men ändå gott om svalka från bergen nattetid. Växtsäsongen är lång, och skörden sker ofta inte förrän i oktober.
Mitt i det här paradiset lever och verkar Franz Strohmeier. Vinmarken i byn Lestein är dokumenterad sedan 1400-talet, och familjegården har en bakgrund med blandad odling och djurhållning. Franz och hans numera ex-fru Christine träffades i slutet av 1980-talet på vinuniversitetet i Klosterneuburg, och har sedan ett par decennier med biodynamisk filosofi återknutit till ett äldre polykulturellt förhållningssätt där allt levande uppmuntras att befinna sig i symbios.
Området runt staden Stainz – sydväst om regionhuvudstaden Graz – har sin alldeles egna druvsort: blauer wildbacher. Av den har bönderna sedan långa tider gjort ett rosa vin vid namn ”Schilcher”. Hantverket är erkänt svårt att bemästra, eftersom syran i blauer wildbacher lätt kan bli obalanserat hög. Strohmeier har lagt stor möda på att göra sitt allra bästa med Schilcher och betraktar stilen som en viktig del av den regionala identiteten (Weststeiermark kallas ofta Schilcherland). De här rosa vinerna görs både som stilla och lätt mousserande (”frizzante”).
Strohmeier odlar allt som allt tio hektar vin, mestadels i jordar med variationer på temat gnejs. Knappt två hektar arrenderas av grannfamiljen Gschiel i byn Stainz. Det här läget heter Sonnenhügel, och som namnet (”solkullen”) berättar, så är det en brant och perfekt exponerad södersluttning på uppåt 500 meters höjd. I hembyn Lestein växer några hektar blauer wildbacher som främst används till Schilcher. Slutligen har omfattar domänen fem hektar på ungefär 500 meters höjd i byn Bad Gams. Här växer sauvignon, pinot blanc, blauer wildbacher, zweigelt, muskateller och chardonnay.
Skördeuttagen är låga, bara 10-20 hl per hektar. Druvorna skiljs vanligen från sina stjälkar och jäsningarna startar alltid spontant. Musten behandlas inte på något sätt – vare sig till eller från – för att druvornas inneboende karaktär ska översättas så troget som möjligt. Burgunder-sorterna och Schilcher pressas i stort sett utan skalkontakt, medan sauvignon blanc och de röda vinerna jäser på skalen. Alla viner utom de rosa Schilcher mognar i ekfat – röda i 225-liters barriques, och vita i 500-liters demi-muids. Lagringstiderna varierar från knappt ett till uppåt fyra år.
Strohmeier presenterar sina tillsatsfria viner under devisen ”Trauben, Liebe und Zeit”. Om vi ska sammanfatta upplevelsen i bara två ord: liv och energi.
Certifierad ekologisk produktion