Österrike – Steiermark

Strohmeier

Weststeiermark är det minsta av de tre delområdena i södra Österrike. Det är ett grönt landskap vid utlöparna av de österrikiska alperna (Koralpe). Höga kullar och djupa dalar böljar fram på 400-500 meters höjd ända ned mot den slovenska gränsen. Klimatet påverkas både av alperna i väster, den pannoniska slätten i nordost och närheten till Adriatiska havet i söder. Det innebär mer regn och ett soligare/varmare klimat än i andra vinområden i Österrike, men ändå gott om svalka från bergen nattetid. Växtsäsongen är lång, och skörden sker ofta inte förrän i oktober.

Mitt i det här paradiset lever och verkar Franz Strohmeier. Vinmarken i byn Lestein är dokumenterad sedan 1400-talet, och familjegården har en bakgrund med blandad odling och djurhållning. Franz och hans numera ex-fru Christine träffades i slutet av 1980-talet på vinuniversitetet i Klosterneuburg, och har sedan ett par decennier med biodynamisk filosofi återknutit till ett äldre polykulturellt förhållningssätt där allt levande uppmuntras att befinna sig i symbios.

Området runt staden Stainz – sydväst om regionhuvudstaden Graz – har sin alldeles egna druvsort: blauer wildbacher. Av den har bönderna sedan långa tider gjort ett rosa vin vid namn ”Schilcher”. Hantverket är erkänt svårt att bemästra, eftersom syran i blauer wildbacher lätt kan bli obalanserat hög. Strohmeier har lagt stor möda på att göra sitt allra bästa med Schilcher och betraktar stilen som en viktig del av den regionala identiteten (Weststeiermark kallas ofta Schilcherland). De här rosa vinerna görs både som stilla och lätt mousserande (”frizzante”).

Strohmeier odlar allt som allt tio hektar vin, mestadels i jordar med variationer på temat gnejs. Knappt två hektar arrenderas av grannfamiljen Gschiel i byn Stainz. Det här läget heter Sonnenhügel, och som namnet (”solkullen”) berättar, så är det en brant och perfekt exponerad södersluttning på uppåt 500 meters höjd. I hembyn Lestein växer några hektar blauer wildbacher som främst används till Schilcher. Slutligen har omfattar domänen fem hektar på ungefär 500 meters höjd i byn Bad Gams. Här växer sauvignon, pinot blanc, blauer wildbacher, zweigelt, muskateller och chardonnay.

Skördeuttagen är låga, bara 10-20 hl per hektar. Druvorna skiljs vanligen från sina stjälkar och jäsningarna startar alltid spontant. Musten behandlas inte på något sätt – vare sig till eller från – för att druvornas inneboende karaktär ska översättas så troget som möjligt. Burgunder-sorterna och Schilcher pressas i stort sett utan skalkontakt, medan sauvignon blanc och de röda vinerna jäser på skalen. Alla viner utom de rosa Schilcher mognar i ekfat – röda i 225-liters barriques, och vita i 500-liters demi-muids. Lagringstiderna varierar från knappt ett till uppåt fyra år.

Strohmeier presenterar sina tillsatsfria viner under devisen ”Trauben, Liebe und Zeit”. Om vi ska sammanfatta upplevelsen i bara två ord: liv och energi.

strohmeier.at

Viner

Cat-silver N°4 (2022)
Namn:Cat-silver N°4 (2022)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Lestein/Stainz/Bad Gams (Wein aus Österreich)
Färg:Vitt
Druvsort:Alla sorter som Strohmeier har planterade: sauvignon blanc, pinot blanc, chardonnay, bronner, muscaris, büten-muskateller, souvignier gris, zweigelt, blauer wildbacher, cabernet jura, merlot, rösler, regent.
Jord:Jordmån av vittrad glimmerskiffer ("Katzensilber", eller som vi säger: kattguld), lerjordar (Opok) och gnejs med hög halt av järn och kisel.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Frukt från första skördeomgången i alla vinmarker. Full avstjälkning. Spontan jäsning med varierande grad av skalmaceration och direkt pressning. Full malolaktisk omvandling och åtta månaders lagring på jästfällningen i använda ekfat (500/600 liter). Ingen klarning eller filtrering. Tidig buteljering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (15 mg/l)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Weiss N°11 (2020)
Namn:Weiss N°11 (2020)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Lestein/Bad Gams/Stainz (Österreichischer Wein)
Färg:Vitt
Druvsort:Pinot blanc (70 %) och chardonnay (30 %)
Jord:Jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela druvklasar. Spontan jäsning. Full malolaktisk omvandling och nio månaders lagring på jästfällningen i använda ekfat (500/600 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Shine N°1 (2020)
Namn:Shine N°1 (2020)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams
Färg:Vitt
Druvsort:Sauvignon blanc
Jord:Jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela fullt mogna druvklasar. Spontan jäsning, malolaktisk omvandling och tolv månaders lagring på jästfällningen i använda ekfat (500/600 liter). Ingen klarning eller filtrering.

“Shine, just like Sonne, is 100% Sauvignon blanc. So the sun is shining again here with 100% Sauvignon blanc, but this time with no skin fermentation. Therefore, TLZ Sonne shows the more expressive side of the grape, while TLZ Shine is a bit more elegant and straightforward.”
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lysegrøn N°8 (2020)
Namn:Lysegrøn N°8 (2020)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams/Stainz
Färg:Vitt
Druvsort:Pinot blanc
Jord:Gräsbeklädda sluttningar på cirka 500 meters höjd. Jordmån av vittrad gnejs med hög järnhalt och ytskikt av matjord (humus)
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning. Spontanjäsning med full malolaktisk omvandling. Ett års lagring i använda ekfat (500/600 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lysegrøn N°7 (2019)
Namn:Lysegrøn N°7 (2019)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams/Stainz
Färg:Vitt
Druvsort:Pinot blanc
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Jordmån av vittrad gnejs med hög järnhalt och ytskikt av matjord (humus)
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning. Spontanjäsning med full malolaktisk omvandling. Ett års lagring i använda ekfat (500/600 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Gelb N°6 (2019)
Namn:Gelb N°6 (2019)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay (90%) och sauvignon blanc (10 %)
Jord:Gräsbeklädda sluttningar på cirka 500 meters höjd. Stenig jordmån på berggrund av gnejs, med hög halt järn och kisel.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontanjäsning med fyra timmars inledande skalkontakt, sedan full avstjälkning och pressning. Malolaktisk omvandling och 14 månaders lagring i använda ekfat (500 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Gelb N°4 (2017)
Namn:Gelb N°4 (2017)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay (90%) och sauvignon blanc (10 %)
Jord:Gräsbeklädda sluttningar på cirka 500 meters höjd. Stenig jordmån på berggrund av gnejs, med hög halt järn och kisel.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontanjäsning med fyra timmars inledande skalkontakt, sedan full avstjälkning och pressning. Malolaktisk omvandling och 14 månaders lagring i använda ekfat (500 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Blanc d'Orange N°4 (2022)
Namn:Blanc d'Orange N°4 (2022)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Stainz (Perlwein Österreich)
Färg:Mousserande Orange
Druvsort:Sauvignon blanc (45%), pinot blanc (40%) och zweigelt (15%)
Jord:Gräsbeklädda sluttningar på cirka 500 meters höjd. Jordmån av vittrad gnejs med hög halt järn och kisel, samt ett gott skikt av matjord (humus)
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:"Semi-frizzante". Avstjälkade druvor. De gröna sorterna jäste spontant i tank med tre veckors skalmaceration. Zweigelt fick en mjuk direkt pressning och jäste sedan i fat. Båda jäsningarna genomgick full malolaktisk omvandling, och vinerna låg åtta månader på jästfällningen innan assemblage. Ingen klarning eller filtrering innan buteljering. Andra jäsning i flaska ("méthode traditionelle") till 2,5 bars tryck. Ingen degorgering.
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamiskt rörsocker. Ingen tillsats av svavel.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Gratitude N°1 (2020)
Namn:Gratitude N°1 (2020)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams, Stainz
Färg:Orange
Druvsort:Souvignier gris och muscaris
Jord:Jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med sex veckors skalmaceration. Full malolaktisk omvandling och tolv månaders lagring på jästfällningen i ett använt ekfat (500 liter). Ingen klarning eller filtrering.

Ett nytt tillskott till Strohmeiers Trauben, Liebe und Zeit. Framställt av så kallade PiWi-sorter (hybrider särskilt framtagna för att vara motståndskraftiga mot svampsjukdomar, alltså väldigt användbara för ekologiska odlare i fuktiga klimat som Weststeiermark). På frågan om namnet svarar Franz: "för att vi bör känna tacksamhet för allt som är bra i livet!"
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sonne N°7 (2018)
Namn:Sonne N°7 (2018)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams
Färg:Orange
Druvsort:Sauvignon blanc
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Stenig jordmån på berggrund av gnejs, med hög halt av järn och kisel.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning med fyra veckors skalmaceration. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen i använda 500-liters fat (en tredjedel akacia, två tredjedelar ek). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Schiller Frizzante (2023)
Namn:Schiller Frizzante (2023)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Lestein, Sankt Stefan ob Stainz (Österreichischer Perlwein)
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Blauer wildbacher
Jord:Gräsbeklädda sluttningar med lerjordar (Opok)
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:Från skörden 2022. Fyra timmars skalkontakt vid pressning. Spontan jäsning i använda fat med full malolaktisk omvandling och sex månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat under kronkapsyl.
Tillsatser:Tillsats av biodynamiskt rörsocker och biodynamisk jäst för andra jäsningen i flaska (2,5 bar). Ingen tillsats av so2.
Restsötma:Pneumatisk horisontalpress
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lys-rød N°33 (2022)
Namn:Lys-rød N°33 (2022)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Lestein, Sankt Stefan ob Stainz (Wein aus Österreich)
Färg:Rosé
Druvsort:Blauer wildbacher
Jord:Gräsbeklädda sluttningar med lerjordar (Opok)
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:Tidigare med "Schilcher" på etiketten. Avstjälkning och 8-10 timmars skalkontakt i samband med pressningen. Spontanjäsning med full malolaktisk omvandling. Sex månaders lagring på jästfällningen i använda 600-liters ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:20 mg/l so2 innan buteljering
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Karmin N°10 (2019)
Namn:Karmin N°10 (2019)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams (Österreichischer Wein)
Färg:Rosé
Druvsort:Blauer wildbacher
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:3-4 timmars skalkontakt i samband med pressning. Spontanjäsning med full malolaktisk omvandling. Åtta månaders lagring på jästfällningen i använda ekfat (500/600 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Roter Frizzante N°2 (2021)
Namn:Roter Frizzante N°2 (2021)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Lestein, Sankt Stefan ob Stainz
Färg:Mousserande Rött
Druvsort:Zweigelt
Jord:Branta sluttningar på 400 meters höjd med lerjord (Opok)
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Full avstjälkning. Delvis hela bär, delvis mosad frukt, som fick macerera tills jäsningen startat. Efter pressning fick vinet jäsa ut sex månader i tank och använda fat innan det buteljerades utan klarning eller filtrering för andra jäsningen under kronkapsyl. Flaskorna har inte degorgerats.
Tillsatser:Tillsats av biodynamiskt rörsocker och biodynamisk jäst för andra jäsningen i flaska (2,5 bar). Ingen tillsats av so2.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rot N°9 (2018)
Namn:Rot N°9 (2018)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams
Färg:Rött
Druvsort:Zweigelt, samt en liten andel blauer wildbacher (5 %)
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Jordmån av vittrad gnejs med hög halt järn och kisel, samt ett gott skikt av matjord (humus)
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontanjäsning med hela klasar och stjälkar och fyra veckors skalmaceration. Full malolaktisk omvandling och 24 månaders lagring i mestadels använda ekfat (225/300/500 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Indigo N°3 (2017)
Namn:Indigo N°3 (2017)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams
Färg:Rött
Druvsort:Blauer wildbacher
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Jordmån av vittrad gnejs med hög halt järn och kisel, samt ett gott skikt av matjord (humus)
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontanjäsning med avstjälkade druvor och tre veckors skalmaceration. Full malolaktisk omvandling och arton månaders lagring i mestadels använda ekfat (225/300/500 liter) samt en liten andel fat av akacia. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion