Österrike – Steiermark

Strohmeier

Weststeiermark är det minsta av de tre delområdena i södra Österrike. Det är ett grönt landskap vid utlöparna av de österrikiska alperna (Koralpe). Höga kullar och djupa dalar böljar fram på 400-500 meters höjd ända ned mot den slovenska gränsen. Klimatet påverkas både av alperna i väster, den pannoniska slätten i nordost och närheten till Adriatiska havet i söder. Det innebär mer regn och ett soligare/varmare klimat än i andra vinområden i Österrike, men ändå gott om svalka från bergen nattetid. Växtsäsongen är lång, och skörden sker ofta inte förrän i oktober.

Mitt i det här paradiset lever och verkar paret Franz och Christine Strohmeier. Deras vinmark i byn Lestein är dokumenterad sedan 1400-talet, och deras familjegård har en bakgrund med blandad odling och djurhållning. Franz och Christine träffades i slutet av 1980-talet på vinuniversitetet i Klosterneuburg, och har sedan ett par decennier med biodynamisk filosofi återknutit till ett äldre polykulturellt förhållningssätt där allt levande uppmuntras att befinna sig i symbios.

Området runt staden Stainz – sydväst om regionhuvudstaden Graz – har sin alldeles egna druvsort: blauer wildbacher. Av den har bönderna sedan långa tider gjort ett rosa vin vid namn ”Schilcher”. Hantverket är erkänt svårt att bemästra, eftersom syran i blauer wildbacher lätt kan bli obalanserat hög. Strohmeiers har lagt stor möda på att göra sitt allra bästa med Schilcher och betraktar stilen som en viktig del av den regionala identiteten (Weststeiermark kallas ofta Schilcherland). De här rosa vinerna görs både som stilla och lätt mousserande (”frizzante”).

Paret odlar allt som allt tio hektar vin, mestadels i jordar med variationer på temat gnejs. Knappt två hektar arrenderas av grannfamiljen Gschiel i byn Stainz. Det här läget heter Sonnenhügel, och som namnet (”solkullen”) berättar, så är det en brant och perfekt exponerad södersluttning på uppåt 500 meters höjd. I hembyn Lestein växer några hektar blauer wildbacher som främst används till Schilcher. Slutligen har paret fem hektar på ungefär 500 meters höjd i byn Bad Gams. Här växer sauvignon, pinot blanc, blauer wildbacher, zweigelt, muskateller och chardonnay.

Skördeuttagen är låga, bara 10-20 hl per hektar. Druvorna skiljs vanligen från sina stjälkar och jäsningarna startar alltid spontant. Musten behandlas inte på något sätt – vare sig till eller från – för att druvornas inneboende karaktär ska översättas så troget som möjligt. Burgunder-sorterna och Schilcher pressas i stort sett utan skalkontakt, medan sauvignon blanc och de röda vinerna jäser på skalen. Alla viner utom de rosa Schilcher mognar i ekfat – röda i 225-liters barriques, och vita i 500-liters demi-muids. Lagringstiderna varierar från knappt ett till uppåt fyra år.

Strohmeier presenterar sina tillsatsfria viner under devisen ”Trauben, Liebe und Zeit”. Om vi ska sammanfatta Strohmeiers viner i bara två ord, så får det bli: liv och energi. Vi är oerhört glada att äntligen få representera vår vinbonde nummer ett i Österrike!

strohmeier.at

Viner

Schilcher Frizzante (2019)
Namn:Schilcher Frizzante (2019)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Lestein, Sankt Stefan ob Stainz
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Blauer wildbacher
Jord:Lerjord (Opok)
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:Från skörden 2019. 10-12 timmars skalkontakt vid pressning. Spontan jäsning i tank med full malolaktisk omvandling. Ingen klarning, men lätt filtrering. Buteljerat under kronkapsyl.
Tillsatser:Tillsats av biodynamiskt rörsocker och biodynamisk jäst för andra jäsningen i flaska (2,5 bar). Ingen tillsats av so2.
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Cat-silver No 1 (2019)
Namn:Cat-silver No 1 (2019)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Lestein/Bad Gams/Stainz
Färg:Vitt
Druvsort:Sauvignon blanc, pinot blanc, chardonnay, bronner, muscaris, büten-muskateller, souvignier gris, zweigelt, blauer wildbacher, cabernet jura, merlot, rösler, regent
Jord:Jordmån av vittrad glimmerskiffer ("Katzensilber", eller som vi säger: kattguld) och gnejs med hög halt av järn och kisel.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:Frukt från första skördeomgången i alla vinmarker. Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling och lagring på jästfällningen i använda ekfat (500/600 liter). Ingen klarning eller filtrering. Tidig buteljering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 (20 mg/l)
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Weiss N°8 (2017)
Namn:Weiss N°8 (2017)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Lestein/Bad Gams/Stainz
Färg:Vitt
Druvsort:Pinot blanc 70%, chardonnay 30%
Jord:Jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:Spontan jäsning. Full malolaktisk omvandling och nio månaders lagring på jästfällningen i använda ekfat (500/600 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Gelb N°5 (2018)
Namn:Gelb N°5 (2018)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay (90%) och sauvignon blanc (10 %)
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Stenig jordmån på berggrund av gnejs, med hög halt järn och kisel.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:Spontanjäsning med fyra timmars inledande skalkontakt, sedan full avstjälkning och pressning. Malolaktisk omvandling och 14 månaders lagring i använda ekfat (500 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lysegrøn N°6 (2018)
Namn:Lysegrøn N°6 (2018)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Pinot blanc
Färg:Vitt
Druvsort:Bad Gams/Stainz
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Jordmån av vittrad gnejs med hög järnhalt och ytskikt av matjord (humus)
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:Spontanjäsning med full malolaktisk omvandling. Ett års lagring i använda ekfat (500/600 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Blanc d'Orange N°1 (2019)
Namn:Blanc d'Orange N°1 (2019)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams/Stainz
Färg:Mousserande Orange
Druvsort:Sauvignon blanc, pinot blanc och lite zweigelt
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Jordmån av vittrad glimmerskiffer och gnejs med hög halt av järn och kisel
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:"Semi-frizzante". Spontan jäsning i fat. Ingen klarning eller filtrering. Andra jäsning i flaska (méthode traditionelle).
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamiskt socker
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sonne N°7 (2018)
Namn:Sonne N°7 (2018)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams
Färg:Orange
Druvsort:Sauvignon blanc
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Stenig jordmån på berggrund av gnejs, med hög halt av järn och kisel.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning med fyra veckors skalmaceration. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen i använda 500-liters fat (en tredjedel akacia, två tredjedelar ek). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sonne N°6 (2017)
Namn:Sonne N°6 (2017)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams
Färg:Orange
Druvsort:Sauvignon blanc
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Stenig jordmån på berggrund av gnejs.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:Spontan jäsning med fyra veckors skalmaceration. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen i använda 500-liters fat (1/3 akacia, 2/3 ek). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Karmin N°9 (2018)
Namn:Karmin N°9 (2018)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams
Färg:Rosé
Druvsort:Blauer wildbacher
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:3-4 timmars skalkontakt i samband med pressning. Spontanjäsning med full malolaktisk omvandling. Åtta månaders lagring på jästfällningen i använda ekfat (500/600 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Karmin N°8 (2017)
Namn:Karmin N°8 (2017)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams
Färg:Rosé
Druvsort:Blauer wildbacher
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Jordmån av vittrad gnejs med hög halt av järn och kisel.
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:3-4 timmars skalkontakt i samband med pressning. Spontanjäsning med full malolaktisk omvandling. Åtta månaders lagring på jästfällningen i använda ekfat (500/600 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lys-Rød N°30 (2019)
Namn:Lys-Rød N°30 (2019)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Lestein, Sankt Stefan ob Stainz
Färg:Rosé
Druvsort:Blauer wildbacher
Jord:Lerjord (Opok)
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:F.d. "Schilcher". Avstjälkning och 8-10 timmars skalkontakt i samband med pressningen. Spontanjäsning med full malolaktisk omvandling. Sex månaders lagring på jästfällningen i använda 600-liters ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:20 mg/l so2 innan buteljering
Alkohol:10,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rot N°8 (2017)
Namn:Rot N°8 (2017)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams
Färg:Rött
Druvsort:Zweigelt (75 %) och blauer wildbacher (25 %)
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Jordmån av vittrad gnejs med hög halt järn och kisel, samt ett gott skikt av matjord (humus)
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:Spontanjäsning med hela klasar och stjälkar och fyra veckors skalmaceration. Full malolaktisk omvandling och nio månaders lagring i mestadels använda ekfat (500/600 liter). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Indigo N°3 (2017)
Namn:Indigo N°3 (2017)
Vinbonde:Strohmeier
Region:Österrike - Steiermark
Ursprung:Bad Gams
Färg:Rött
Druvsort:Blauer wildbacher
Jord:Sluttningar på cirka 500 meters höjd. Jordmån av vittrad gnejs med hög halt järn och kisel, samt ett gott skikt av matjord (humus)
Odling:Ekologisk och biodynamisk (Austria Bio Garantie)
Uppväxt:Spontanjäsning med avstjälkade druvor och tre veckors skalmaceration. Full malolaktisk omvandling och arton månaders lagring i mestadels använda ekfat (225/300/500 liter) samt en liten andel fat av akacia. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion