Namn: | ISAAC 2021 |
---|---|
Vinbonde: | Vin Noé |
Region: | Frankrike - Bourgogne |
Ursprung: | Mercurey och Saint-Amour (Vin de France) |
Färg: | Rött |
Druvsort: | Gamay och pinot noir, lika delar |
Jord: | Två lägen i Mercurey, det ena högre med en ovanlig blandning av kalksten och granit, det andra nere i dalen med lerjord. Ett läge i Saint-Amour på vittrad granit. |
Odling: | Ekologisk utan cert. |
Press: | Vertikalpress |
Uppväxt: | Spontan jäsning av hela druvklasar i öppen tank med maceration om åtta dygn (pinot noir) samt arton dygn (gamay). Efter pressning drogs vinerna om till använda små fat och tank för att jäsa ut och vila ett år på hela jästfällningen. De båda druvsorterna blandades först vid omdragningen i slutet av lagringen. Buteljerat utan klarning eller filtrering. "ISAAC - A wine for my son, I made a 50/50 blend of the Bourgogne and the Beaujolais at racking. It's a small cuvée mostly intended for personal consumption. I found that the Beaujolais and the Bourgogne were very complimentary. Seeing as I love both, why not put them together ! I will continue to make an ISAAC blend until the vineyard I just planted comes into production, at which point the new vineyard will become this cuvée. I planted about 60% Pinot Noir, 20% Trousseau, 10% Pinot Gris, and 10% in total of Chardonnay, Savagnin, Aligoté and Gamay. I am excited to see what it gives." |
Tillsatser: | Inga tillsatser |
Alkohol: | 11,5 % |
Volymer: | 750ml |
De senaste åren har vi med nyfikenhet följt en spirande scen av yngre vinmakare i Bourgogne med omnejd. Ofta kommer de från andra områden eller världsdelar och har skaffat sig gedigen erfarenhet genom träget arbete på goda adresser. Slående talang, delad vänskap och inte så lite karisma är också något dessa nomader tycks ha gemensamt.
Jonathan Purcell flyttade från Kalifornien till Bourgogne för tolv år sedan. En kortare sejour på vinskolan i Beaune avlöstes med arbete hos namn som Pacalet och Croix, Montille och Matrot. 2017 startade Jon och hans vänner ett litet kollektivt vineri i Auxey-Duresses. Idag driver de alla någonting på egen hand, och 2021 fick Jonathan möjlighet att ta över en gård i Saint-Aubin.
De första åren handlade enbart om ’négoce’ – främst gamay från Beaujolais, sedan lite aligoté och efterhand även pinot noir. 2020 kunde han börja arbeta med tre fina lägen i Saint-Aubin och Puligny. De hade tidigare brukats av Jean-Jacques Morel, som nu gick i pension, och skötts med ekologiska metoder de senaste 25 åren – radikalt minimalistiska och starkt inspirerade av Masanobu Fukuoka.
För att stimulera sina rankor att ge lite mer utdelning har Jonathan börjat plöja några vändor om året, dels nere i dalgången (La Combe au Sud 1er cru) där jorden är relativt tung och lerig, men också på kalkstenshöjderna i Puligny (Le Trezin). Då har han hyrt in en kompis med häst för att göra jobbet. Det brantaste läget (La Chatenière 1er cru) får han själv plöja med vinsch. De här tre parcellerna omfattar tillsammans inte mer än 0,8 hektar.
I källaren jäser de röda vinerna med hela klasar och stjälkar i tank eller ekståndare – relativt långa macerationer med regelbunden nedtryckning av skalhatten. Efter pressning mognar alla röda i använda bourgognefat. De vita vinerna ges knappt ens en kort sedimentering innan de dras om till fat för att ha rikligt med jästfällning kvar att utvecklas på under den långsamma uppväxten. Inte sedan 2017 har Jonathan använt något tillsatt svavel.
När vi först besökte gården blev vi förtjusta i hur skickligt Jonathan spikat stilen i sina négoce-viner av gamay och pinot. Och det krävs knappast någon stjärnkikare för att se en lysande framtid kring de vita från Saint-Aubin och Puligny.