Auvergne har varit ett snudd på bortglömt vinområde fram tills ganska nyligen, men innan vinlusen stod Frankrikes centralmassiv för en ansenlig del av den franska vinproduktionen. Idag är regionen mest känd för ost, skidåkning och däcktillverkning. Auvergne räknas som en subregion till Loire, men ligger fyra hela timmars resa sydost om Angers. Det är inte bara det fysiska avståndet som separerar Auvergne från Loire – även vinerna skiljer sig ordentligt, eftersom det rör sig om helt annorlunda terroir. Jordarna här präglas främst av basalt, en bergart som har sin ursprung i gammal vulkanisk aktivitet, samt av lera och kalksten.
Marie och Vincent Tricot landade i Orcet, Auvergne 2002 efter att ha letat vinmarker under åren dessförinnan. Vincent kommer från Anjou och växte upp i en familj som aldrig arbetat med vin, medan Marie är från Beaujolais och har vinet i blodet. De träffades när de jobbade tillsammans på en vingård i utkanten av Nîmes i södra Frankrike.
Odlingarna som paret tog över var på fyra och en halv hektar med gamay d’auvergne, pinot noir och chardonnay samt små andelar sauvignon och muscat. Jordarna består av vulkanisk basalt omväxlande med kalksten och lera, och markerna har varit ekologiskt certifierade ända sedan 1972. Efterhand har paret utökat till tio hektar plus två barn, och i sann hippieanda är det döttrarna Orane och Manoë som ritar etiketterna.
Tricot gör en handfull viner årligen, lite beroende på väder och vind. Stilarna spänner från pigg kolsyrejäst gamay d’auvergne i glasfibertank till söta ’vin de paille’. Däremellan finns både fatjäst chardonnay och pinot noir som ges en längre uppväxt i gamla fat. Vinerna filtreras aldrig och sedan 2011 går de helt fria från tillsatser.
Certifierad ekologisk produktion