Frankrike – Alsace

Catherine Riss

Alsace som vinområde befinner sig just nu i en spännande fas av utveckling. Rörelsen kring naturligt vin har på senare år bubblat allt livligare, och bland de mest intressanta ur den nya generationen har särskilt ett namn utkristalliserat sig – Catherine Riss.

Catherine kommer från en familj i restaurangbranschen och har – ovanligt nog i Alsace – startat sin domän från grunden. Med en klassisk vinskolning i bagaget, det vill säga studier i vitikultur i Beaune samt enologi i Dijon, landade hon en praktikplats hos Domaine Trapet i Gevrey-Chambertin.

Efter mer praktik i södra Frankrike fick Catherine jobb på Michel Chapoutiers domän i Reichsfeld i Alsace. Här kunde hon dels lära känna de omgivningar som hon senare skulle komma att jobba i, och dels samla mer erfarenhet i källaren. Snart var hon bra sugen på att skaffa eget.

Med liv och lust tog hon över sin första vinmark 2012, och så var domänen igång. Under de inledande åren fick hon stöd av två kända namn i Mittelbergheim: Kreydenweiss och Rieffel – inte minst med att få låna källarutrymme. Nästa stora steg tog hon 2015 med den egna källaren i Bernardvillé.

Idag arbetar Catherine Riss med fyra hektar mestadels belägna i Reichsfeld – en by på höjderna uppåt Vogeserna, strax väster om Nothalten där hon också har några parceller. Sluttningarna här uppe är branta, sandstensjordarna grusiga och klimatet på 400 meters höjd svalare än vanligt i Alsace. Markerna är ekocertifierade sedan 2018 och brukas med biodynamiska metoder.

Alla druvor skördas för hand i små kassetter och tas om hand med fingertoppskänsla för de olika parcellernas egenskaper. Skördeuttagen ligger typiskt runt 35 hektoliter per hektar – lågt för Alsace, men desto bättre för koncentrationen i frukten. I källaren handlar det mest om att ge vinerna tid att uttrycka sig själva.

Om vi ska karakterisera stilen hos Catherine Riss så handlar det om balans mellan det seriösa och det lekfulla. Levande viner som är delikata, balanserade, eleganta. De tecknade etiketterna av Julien Kuntz träffar tonen på pricken.

Viner

Dessous de table 2022
Namn:Dessous de table 2022
Vinbonde:Catherine Riss
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Reichsfeld och Nothalten (Alsace AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Auxerrois (70 %) och sylvaner (30 %)
Jord:Österlägen i branta sluttningar på 350 meters höjd med grusig jordmån av sandsten
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt och långsam pressning (6h) av hela klasar. Sedimentering av musten över natt. Spontan jäsning och elva månaders vila på jästfällningen i lika delar äldre bourgognefat och tank, utan omdragningar. Buteljerat 12 juli 2023 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:20 mg/l so2 efter malolaktisk omvandling
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
De grès ou de force 2022
Namn:De grès ou de force 2022
Vinbonde:Catherine Riss
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Reichsfeld, Alsace (Alsace AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling, från rankor med 45 års ålder
Jord:Österläge i branta sluttningar på 350 meters höjd med grusig jordmån av sandsten
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt och långsam pressning (6h) av hela klasar. Sedimentering av musten över natt. Spontan jäsning med malolaktisk omvandling och elva månaders vila på jästfällningen i tank, utan omdragningar. Buteljerat 12 augusti 2023 utan klarning eller filtrering.

Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Libre comme l'air 2022
Namn:Libre comme l'air 2022
Vinbonde:Catherine Riss
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Eichhoffen (Alsace AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Sluttningar med grus och finkornig silt
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i tank - två tredjedelar hela klasar varvat med en tredjedel avstjälkade druvor. Tolv dygns maceration med överspolningar (ingen nedtryckning av skalhatten) Efter pressning jäste vinet ut och mognade i äldre 228-liters bourgognefat, utan omdragningar. Buteljerat 13 juli 2023 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:20 mg/l so2 efter malolaktisk omvandling
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Empreinte 2021
Namn:Empreinte 2021
Vinbonde:Catherine Riss
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Sohlenberg, Reichsfeld (Alsace AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Österläge i branta sluttningar på 350 meters höjd med grusig jordmån av sandsten
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i tank - hela klasar varvade med lika delar avstjälkad frukt - med två veckors maceration och några överspolningar under tiden. Efter pressning jäste vinet ut och mognade i äldre 228-liters bourgognefat, utan omdragningar. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
T’as pas du schiste 2022
Namn:T’as pas du schiste 2022
Vinbonde:Catherine Riss
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Schieferberg, Reichsfeld (Alsace AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från rankor med 15-45 års ålder
Jord:Två branta söderlägen på 380 meters höjd, strax under skogsbrynet, med jordmån av blå schist och phyllit
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i tank - två tredjedelar hela klasar varvat med en tredjedel avstjälkade druvor. Tio dygns maceration med överspolningar (ingen nedtryckning av skalhatten) Efter pressning jäste vinet ut och mognade i äldre 228-liters bourgognefat, utan omdragningar. Buteljerat 12 augusti 2023 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:20 mg/l so2 efter malolaktisk omvandling
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion