Alsace som vinområde befinner sig just nu i en spännande fas av utveckling. Rörelsen kring naturligt vin har på senare år bubblat allt livligare, och bland de mest intressanta ur den nya generationen har särskilt ett namn utkristalliserat sig – Catherine Riss.
Catherine kommer från en familj i restaurangbranschen och har – ovanligt nog i Alsace – startat sin domän från grunden. Med en klassisk vinskolning i bagaget, det vill säga studier i vitikultur i Beaune samt enologi i Dijon, landade hon en praktikplats hos Domaine Trapet i Gevrey-Chambertin.
Efter mer praktik i södra Frankrike fick Catherine jobb på Michel Chapoutiers domän i Reichsfeld i Alsace. Här kunde hon dels lära känna de omgivningar som hon senare skulle komma att jobba i, och dels samla mer erfarenhet i källaren. Snart var hon bra sugen på att skaffa eget.
Med liv och lust tog hon över sin första vinmark 2012, och så var domänen igång. Under de inledande åren fick hon stöd av två kända namn i Mittelbergheim: Kreydenweiss och Rieffel – inte minst med att få låna källarutrymme. Nästa stora steg tog hon 2015 med den egna källaren i Bernardvillé.
Idag arbetar Catherine Riss med fyra hektar mestadels belägna i Reichsfeld – en by på höjderna uppåt Vogeserna, strax väster om Nothalten där hon också har några parceller. Sluttningarna här uppe är branta, sandstensjordarna grusiga och klimatet på 400 meters höjd svalare än vanligt i Alsace. Markerna är ekocertifierade sedan 2018 och brukas med biodynamiska metoder.
Alla druvor skördas för hand i små kassetter och tas om hand med fingertoppskänsla för de olika parcellernas egenskaper. Skördeuttagen ligger typiskt runt 35 hektoliter per hektar – lågt för Alsace, men desto bättre för koncentrationen i frukten. I källaren handlar det mest om att ge vinerna tid att uttrycka sig själva.
Om vi ska karakterisera stilen hos Catherine Riss så handlar det om balans mellan det seriösa och det lekfulla. Levande viner som är delikata, balanserade, eleganta. De tecknade etiketterna av Julien Kuntz träffar tonen på pricken.
Certifierad ekologisk produktion