Frankrike – Alsace

Catherine Riss

Alsace som vinområde befinner sig just nu i en spännande fas av utveckling. Rörelsen kring naturligt vin har på senare år bubblat allt livligare, och bland de mest intressanta ur den nya generationen har särskilt ett namn utkristalliserat sig – Catherine Riss.

Catherine kommer från en familj i restaurangbranschen och har – ovanligt nog i Alsace – startat sin domän från grunden. Med en klassisk vinskolning i bagaget, det vill säga studier i vitikultur i Beaune samt enologi i Dijon, landade hon en praktikplats hos Domaine Trapet i Gevrey-Chambertin.

Efter mer praktik i södra Frankrike fick Catherine jobb på Michel Chapoutiers domän i Reichsfeld i Alsace. Här kunde hon dels lära känna de omgivningar som hon senare skulle komma att jobba i, och dels samla mer erfarenhet i källaren. Snart var hon bra sugen på att skaffa eget.

Med liv och lust tog hon över sin första vinmark 2012, och så var domänen igång. Under de inledande åren fick hon stöd av två kända namn i Mittelbergheim: Kreydenweiss och Rieffel – inte minst med att få låna källarutrymme. Nästa stora steg tog hon 2015 med den egna källaren i Bernardvillé.

Idag arbetar Catherine Riss med 3,5 hektar mestadels belägna i Reichsfeld – en by på höjderna uppåt Vogeserna, strax väster om Nothalten där hon också har några parceller. Sluttningarna här uppe är branta, sandstensjordarna grusiga och klimatet på 400 meters höjd svalare än vanligt i Alsace. Markerna är ekocertifierade sedan 2018 och brukas med biodynamiska metoder.

Alla druvor skördas för hand i små kassetter och tas om hand med fingertoppskänsla för de olika parcellernas egenskaper. Skördeuttagen ligger typiskt runt 35 hektoliter per hektar – lågt för Alsace, men desto bättre för koncentrationen i frukten. I källaren handlar det mest om att ge vinerna tid att uttrycka sig själva. Först innan buteljering får de en minimal tillsats svavel.

Om vi ska karakterisera stilen hos Catherine Riss så handlar det om balans mellan det seriösa och det lekfulla. Levande viner som är delikata, balanserade, eleganta. De tecknade etiketterna av Julien Kuntz träffar tonen på pricken. När dessutom tre av de fem viner vi nyss fått hem är gjorda av pinot noir, så ligger det nära till hands att kalla Riss för specialist på druvsorten.

Viner

Dessous de Table 2018
Namn:Dessous de Table 2018
Vinbonde:Catherine Riss
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Reichsfeld och Nothalten (Alsace AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Auxerrois och sylvaner
Jord:Högt belägna sluttningar (400 m.ö.h) med grusiga jordar
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning med maloloch elva månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
De Grès ou de Force 2018
Namn:De Grès ou de Force 2018
Vinbonde:Catherine Riss
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Reichsfeld, Alsace (Alsace AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling, från rankor med 45 års ålder
Jord:Högt belägna sluttningar (400 m.öh.) med jordmån av sandsten och grus
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Libre comme l'air 2020
Namn:Libre comme l'air 2020
Vinbonde:Catherine Riss
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Eichhoffen (Alsace AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Sluttningar med grus och finkornig silt
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning i tank, hela klasar varvade med lika delar avstjälkad frukt. Efter pressning mognade vinet i äldre 225-liters fat. Ingen klarning eller filtrering.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Empreinte 2020
Namn:Empreinte 2020
Vinbonde:Catherine Riss
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Reichsfeld, Alsace (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Högt belägna sluttningar (400 m.öh.) med jordmån av sandsten och grus
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning i tank med två veckors maceration, hela klasar varvade med lika delar avstjälkad frukt, och några överspolningar under tiden. Efter pressning mognade vinet i äldre 225-liters fat. Ingen klarning eller filtrering.
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
T’as pas du schiste 2018
Namn:T’as pas du schiste 2018
Vinbonde:Catherine Riss
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Reichsfeld, Alsace (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från rankor med 15-45 års ålder
Jord:Blå skiffer
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning i tank med arton dygns maceration, hela klasar varvade med lika delar avstjälkad frukt, och dagliga överspolningar. Efter pressning mognade vinet tolv månader i äldre 225-liters fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion