Jean-Pierre Rietsch

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace - deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie, samt hennes syster med make, som står för den största delen av arbetsinsatserna.

Familjens vineri - en renässansbyggnad från 1576 - är beläget mitt i den välbevarade byn Mittelbergheim. Man odlar vin på tolv hektar fördelade över fem olika lägen. Här finns de flesta av områdets traditionella druvsorter planterade, i varierande jordmåner som mestadels består av kalkblandad lera, kalksten och sandsten. Alla markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.

Trots den långa historien finns det inget konservativt med tillvägagångssätten, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör vita viner med skalmaceration och experimenterar med lagring i solera, och vid sidan av vinodlingen har familjen också en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och stor hängivelse.

Rietsch Crémant d’Alsace är framställd av auxerrois, chardonnay och pinot gris från årgångarna 2015 och 2016. Efter spontan jäsning och lagring i tank buteljeras vinet i samband med skörden 2017, då man tillsatte färsk druvmust till flaskorna för att sätta igång en andra jäsning. Resultatet blev ett torrt mousserande vin med fina bubblor och fruktig smak med inslag av brioche.

Viner

Ursprung: Mittelbergheim
Druvsort: Auxerrois, chardonnay & pinot gris
Jord: Kalkrik lera
Uppväxt: Méthode traditionelle
Tillsatt SO²: Totalt 9 mg/l
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Mittelbergheim
Druvsort: 'Edelzwicker' av auxerrois (45%) riesling (45%) & gewurztraminer (10%).
Jord: Kalkrik lera
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring på jästfällningen i tank.
Tillsatt SO²: 30 mg/l
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Alsace
Druvsort: Gewurztraminer & riesling
Jord: Kalkrik lera
Uppväxt: Skalmaceration med hela druvklasar (gewurztraminer) och direktpressning (riesling). Spontan jäsning i tank med sju månaders lagring på jästfällningen.
Tillsatt SO²: 14 mg/l
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Mittelbergheim
Druvsort: Riesling
Jord: Söderläge med kalkrik lera och oolitisk kalksten
Uppväxt: Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling. Tre års lagring på jästfällningen i foudre. Lätt filtrering genom cellulosa.
hl/ha: 41 hl/ha
Tillsatt SO²: Minimal tillsats under lagringen. 9 mg/l totalt vid buteljering.
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Wiebelsberg, Andlau
Druvsort: Riesling
Jord: Sydvästläge med jordmån av sandsten
Uppväxt: Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling. Tre års lagring på jästfällningen i foudre. Lätt filtrering genom cellulosa.
hl/ha: 37 hl/ha
Tillsatt SO²: Minimal tillsats under lagringen. 11 mg/l totalt vid buteljering.
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 1500ml
Ursprung: Mittelbergheim
Druvsort: Gewurztraminer
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Mittelbergheim
Druvsort: Pinot noir
Jord: Kalkrik lera
Uppväxt: Spontan jäsning med hela druvklasar, macération semi-carbonique, och sex månaders lagring på jästfällningen i tank.
Tillsatt SO²: 28 mg/l
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Mittelbergheim
Druvsort: Pinot Noir
Uppväxt: Spontan jäsning med hela druvklasar, macération semi-carbonique, och sex månaders lagring på jästfällningen i tank.
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: