Frankrike – Alsace

Jean-Pierre Rietsch

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie, samt hennes syster med make, som står för den största delen av arbetsinsatserna.

Familjens vineri – en renässansbyggnad från 1576 – är beläget mitt i den välbevarade byn Mittelbergheim. Man odlar vin på tolv hektar fördelade över fem olika lägen. Här finns de flesta av områdets traditionella druvsorter planterade, i varierande jordmåner som mestadels består av kalkblandad lera, kalksten och sandsten. Alla markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.

Trots den långa historien finns det inget konservativt med tillvägagångssätten, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör vita viner med skalmaceration och experimenterar med lagring i solera, och vid sidan av vinodlingen har familjen också en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och stor hängivelse.

Viner

Crémant d'Alsace 15/16
Namn:Crémant d'Alsace 15/16
Vinbonde:Jean-Pierre Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Auxerrois, chardonnay & pinot gris från skördarna 2015 och 2016.
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Méthode traditionelle. Spontan jäsning i tank. Buteljering med färsk ojäst druvmust från nästa års skörd. Degorgering utan dosage.
Tillsatser:Tillsats av jäst för andra jäsning i flaska. Minimal tillsats so2 under lagring - totalt 9 mg/l.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Tout Blanc au Litre 2018
Namn:Tout Blanc au Litre 2018
Vinbonde:Jean-Pierre Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim
Färg:Vitt
Druvsort:'Edelzwicker' av auxerrois (45%) riesling (45%) & gewurztraminer (10%).
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning och med full malolaktisk omvandling. Sex månaders mognadslagring på jästfällningen i tank. Lätt filtrering genom cellulosafilter. Buteljerat i april 2019.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering - totalt 30 mg/l so2.
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Coquette 2018
Namn:Coquette 2018
Vinbonde:Jean-Pierre Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Alsace
Färg:Orange
Druvsort:Gewurztraminer & riesling
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Skalmaceration med hela druvklasar (gewurztraminer) och direktpressning (riesling). Spontan jäsning i tank med sju månaders lagring på jästfällningen.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring - totalt 14 mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling 'Stein' 2015
Namn:Riesling 'Stein' 2015
Vinbonde:Jean-Pierre Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling
Jord:Söderläge med kalkrik lera och oolitisk kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling. Tre års lagring på jästfällningen i foudre. Lätt filtrering genom cellulosafilter.
hl/ha:41 hl/ha
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring - totalt 9 mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling Grand Cru 'Wiebelsberg' 2015
Namn:Riesling Grand Cru 'Wiebelsberg' 2015
Vinbonde:Jean-Pierre Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Wiebelsberg, Andlau
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling
Jord:Sydvästläge med jordmån av sandsten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling. Tre års lagring på jästfällningen i tank av rostfritt stål. Lätt filtrering genom cellulosa.
hl/ha:37 hl/ha
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring - totalt 11 mg/l so2.
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Demoiselle 2017
Namn:Demoiselle 2017
Vinbonde:Jean-Pierre Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim
Färg:Orange
Druvsort:Gewurztraminer
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med en andel hela druvor som fått macerera i musten under 20 dygn och genomgått malolaktisk omvandling. Sex månaders mognadslagring i foudre. Lätt filtrering genom cellulosafilter.
Tillsatser:Ingen tillsats so2 - totalt 13 mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Tout Rouge au Litre 2018
Namn:Tout Rouge au Litre 2018
Vinbonde:Jean-Pierre Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med hela druvklasar, macération semi-carbonique under 22 dygn. Sex månaders lagring på jästfällningen i tank. Lätt klarning med cellulosafilter.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 - 28 mg/l so2 totalt vid buteljering.
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Pinot Noir 2018
Namn:Pinot Noir 2018
Vinbonde:Jean-Pierre Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med hela druvklasar, macération semi-carbonique under sexton dygn. Sex månaders lagring på jästfällningen i tank. Lätt klarning med cellulosafilter.
hl/ha:54 hl/ha
Tillsatser:Ingen tillsats so2 - totalt 15 mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion