Frankrike – Alsace

Domaine Rietsch

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie, samt hennes syster med make, som står för den största delen av arbetsinsatserna.

Familjens vineri – en renässansbyggnad från 1576 – är beläget mitt i den välbevarade byn Mittelbergheim. Man odlar vin på tolv hektar fördelade över fem olika lägen. Här finns de flesta av områdets traditionella druvsorter planterade, i varierande jordmåner som mestadels består av kalkblandad lera, kalksten och sandsten. Alla markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.

Trots den långa historien finns det inget konservativt med tillvägagångssätten, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör viner av gröna druvsorter med skalmaceration och experimenterar med lagring i solera-liknande reserv. Vid sidan av vinodlingen har familjen en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och stor hängivelse.

alsace-rietsch.eu

Viner

Crémant d'Alsace 2016/17
Namn:Crémant d'Alsace 2016/17
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Auxerrois, chardonnay och pinot gris. Från skördarna 2016 och 2017.
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:En variant av méthode traditionelle. Spontan jäsning med ett års lagring i tank. Buteljering med färsk druvmust från nästa års skörd. Degorgering utan dosage (Extra Brut).
Tillsatser:Ekologisk jäst för andra jäsning i flaska. Minimal tillsats so2 under lagring.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Tout Blanc au Litre 18/19
Namn:Tout Blanc au Litre 18/19
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:'Edelzwicker' av riesling (45%), auxerrois (45%) & gewurztraminer (10%)
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling. Sex månaders mognadslagring på jästfällningen i tank. Lätt filtrering genom cellulosafilter. Buteljerat i april 2020.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (totalt 11 mg/l so2)
Alkohol:12,5 %
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Sylvaner Vieille Vigne 2018
Namn:Sylvaner Vieille Vigne 2018
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Två lägen i Mittelbergheim och Grand Cru Zotzenberg
Färg:Vitt
Druvsort:Sylvaner från gamla rankor
Jord:Kalkrik lera och märgel
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i tank med full malolaktisk omvandling. Sju månaders lagring på jästfällningen i äldre ekliggare (foudre). Lätt filtrering genom cellulosafilter.
Tillsatser:15 mg/l so2 tillsatt under lagring. Totalt 23 mg/l so2.
Alkohol:12,5%
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Quand le chat n'est pas là 2019
Namn:Quand le chat n'est pas là 2019
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim, samt grand cru Zotzenberg och lieu-dit Stierkopf
Färg:Orange
Druvsort:Pinot gris
Jord:Kalkrik lera och märgel
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Ljusrött av pinot gris. Spontan jäsning med en andel hela druvor som fått macerera i musten under fjorton dygn. Full malolaktisk omvandling. Sju månaders mognadslagring på jästfällningen i stor ekliggare (foudre). Lätt filtrering genom cellulosafilter. Buteljerat i april 2020.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring (totalt 19 mg/l so2)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Quand le chat n'est pas là 2018
Namn:Quand le chat n'est pas là 2018
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim, samt grand cru Zotzenberg och lieu-dit Stierkopf
Färg:Orange
Druvsort:Pinot gris
Jord:Kalkrik lera och märgel
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Ljusrött av pinot gris. Spontan jäsning med en andel hela druvor som fått macerera i musten under fjorton dygn. Full malolaktisk omvandling. Sju månaders mognadslagring på jästfällningen i stor ekliggare (foudre). Lätt filtrering genom cellulosafilter. Buteljerat i april 2020.
Tillsatser:15 mg/l so2 tillsatt under lagring.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pas à Pas 2019
Namn:Pas à Pas 2019
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Heiligenstein
Färg:Orange
Druvsort:Savagnin rose (Klevener de Heiligenstein)
Jord:Sluttningar med kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:"Cuvée perpétuelle". Reserv av flera äldre årgångar som fått jäsa om med senaste årgång (2019). Full malolaktisk omvandling samt viss oxidativ påverkan. Lätt filtrering genom cellulosafilter.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Coquette 2018
Namn:Coquette 2018
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Alsace
Färg:Orange
Druvsort:Gewurztraminer och riesling
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Skalmaceration med hela druvklasar (gewurztraminer) och direktpressning (riesling). Spontan jäsning i tank med sju månaders lagring på jästfällningen.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring. Totalt 14 mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Demoiselle 2019
Namn:Demoiselle 2019
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Weinberg, Heiligenstein
Färg:Orange
Druvsort:Gewurztraminer
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med en tredjedel hela druvor som fått macerera i fjorton dygn innan assemblage med resten av den direktpressade musten. Full malolaktisk omvandling. Åtta månaders mognadslagring på jästfällningen i 500-liters demi-muid samt foudre. Lätt filtrering genom cellulosafilter. Buteljerat i april 2020.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring (totalt 14 mg/l so2)
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling 'Stein' 2017
Namn:Riesling 'Stein' 2017
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Stein, Mittelbergheim
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling
Jord:Söderläge med kalkrik lera och oolitisk kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling. 32 månaders lagring på jästfällningen i foudre. Lätt filtrering genom cellulosafilter. Buteljerat i april 2020.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring (totalt 11 mg/l so2)
Restsötma:1,9 g/l
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling 'Stein' 2016
Namn:Riesling 'Stein' 2016
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Stein, Mittelbergheim
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling
Jord:Söderläge med kalkrik lera och oolitisk kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling. 29 månaders lagring på jästfällningen i foudre. Lätt filtrering genom cellulosafilter. Buteljerat i april 2019.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring, totalt 18 mg/l
Restsötma:2,6 g/l
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling 'Stein' 2015
Namn:Riesling 'Stein' 2015
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling
Jord:Söderläge med kalkrik lera och oolitisk kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling. Tre års lagring på jästfällningen i foudre. Lätt filtrering genom cellulosafilter.
hl/ha:41 hl/ha
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring - totalt 9 mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling Grand Cru 'Wiebelsberg' 2015
Namn:Riesling Grand Cru 'Wiebelsberg' 2015
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Wiebelsberg, Andlau
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling
Jord:Sydvästläge med jordmån av sandsten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling. Tre års lagring på jästfällningen i tank av rostfritt stål. Lätt filtrering genom cellulosa.
hl/ha:37 hl/ha
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring - totalt 11 mg/l so2.
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Tout Rouge au Litre 2019
Namn:Tout Rouge au Litre 2019
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim samt lieu-dit Stierkopf i Mützig (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir och pinot gris
Jord:Kalkrik lera samt sandsten med lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med hela druvklasar, macération semi-carbonique under 22 dygn. Åtta månaders lagring på jästfällningen i tank. Lätt klarning med cellulosafilter.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (totalt 17 mg/l so2)
Alkohol:12 %
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Tout Rouge au Litre 2018
Namn:Tout Rouge au Litre 2018
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med hela druvklasar, macération semi-carbonique under 22 dygn. Sex månaders lagring på jästfällningen i tank. Lätt klarning med cellulosafilter.
Tillsatser:Minimal tillsats so2. Totalt 28 mg/l so2.
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Pinot Noir 2018
Namn:Pinot Noir 2018
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med hela druvklasar, femton dygns maceration 'semi-carbonique'. Sju månaders lagring på jästfällningen i tank. Lätt filtrering genom cellulosa.
hl/ha:54 hl/ha
Tillsatser:20 mg/l so2 tillsatt. Totalt 26 mg/l so2.
Alkohol:12,1 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pinot Noir Vieille Vigne 2018
Namn:Pinot Noir Vieille Vigne 2018
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Stein, Mittelbergheim
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från minst 40-åriga stockar
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med hela druvklasar, tio dygns maceration 'semi-carbonique'. Nio månaders mognadslagring på jästfällningen i tank. Lätt filtrering genom cellulosa. Buteljerat i april 2019.
Tillsatser:20 mg/l so2 tillsatt under jäsningen. Totalt 28 mg/l so2.
Alkohol:12,4 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion