Frankrike – Alsace

Domaine Rietsch

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte främst vindruvor man odlade utan spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie, samt hennes syster med make, som står för den största delen av arbetsinsatserna.

Familjens vineri – en renässansbyggnad från 1576 – är beläget mitt i den välbevarade byn Mittelbergheim. Man odlar vin på tolv hektar fördelade över fem olika lägen. Här finns de flesta av områdets traditionella druvsorter planterade, i varierande jordmåner som mestadels består av kalkblandad lera, kalksten och sandsten. Alla markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.

Trots den långa historien finns det inget konservativt med tillvägagångssätten, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör viner av gröna druvsorter med skalmaceration och experimenterar med lagring i solera-liknande reserv. Vid sidan av vinodlingen har familjen en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och stor hängivelse.

alsace-rietsch.eu

Viner

Crémant d'Alsace R22
Namn:Crémant d'Alsace R22
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim (Crémant d'Alsace AOP)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Auxerrois (60 %), chardonnay (25 %) och pinot gris (15 %).
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:En egen variant av "méthode traditionelle". Druvorna till basvinet kommer från 2021 och skördades vid full mognad. Jäsningen skedde spontant i tank med ett års lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes med färsk druvmust från 2023 års skörd. Tolv månader 'sur lattes' innan degorgering 29 augusti 2024 utan dosage (Extra Brut).
Tillsatser:Ekologisk jästkultur för andra jäsning i flaska. Ingen tillsats av sulfiter (so2 totalt <7 mg/l)
Restsötma:0,6 g/l
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Tout Blanc 2023
Namn:Tout Blanc 2023
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim (Alsace AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:'Edelzwicker' av auxerrois (40 %), riesling (25 %) pinot gris (25 %) och sylvaner (10 %)
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela druvklasar. Spontan jäsning med malolaktisk omvandling. Åtta månaders mognadslagring på jästfällningen i tank. Buteljerat i april 2024 efter en lätt filtrering genom cellulosafilter.
Tillsatser:Minimal tillsats av sulfiter (totalt 19 mg/l so2)
Restsötma:0,7 g/l
Alkohol:12,5 %
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Entre Chien et Loup 2023
Namn:Entre Chien et Loup 2023
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Stierkopf, Mützig (Alsace AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Auxerrois
Jord:Marker vid foten av sluttningen med jordmån av kalkrik lera.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela druvklasar. Spontan jäsning med sex dygns maceration av en mindre andel hela klasar. Full malolaktisk omvandling. Åtta månaders mognadslagring på jästfällningen i större ekliggare (foudre). Lätt filtrering genom cellulosafilter.
Tillsatser:Inga tillsatser (totalt 17 mg/l so2, naturligt bildad vid jäsningen)
Restsötma:0,2 g/l
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sylvaner 'Vieille Vigne' 2023
Namn:Sylvaner 'Vieille Vigne' 2023
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Grand Cru Zotzenberg (50%) samt två andra lägen i Mittelbergheim (Alsace AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Sylvaner från gamla rankor
Jord:Kalkrik lera och märgel
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i tank med malolaktisk omvandling. Åtta månaders lagring på jästfällningen i äldre ekliggare ('foudre'). Lätt filtrering genom cellulosa. Buteljerat i april 2024.
Tillsatser:Minimal tillsats av svavel innan buteljering (so2 totalt 13 mg/l)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling 'Stein' 2022
Namn:Riesling 'Stein' 2022
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Stein, Mittelbergheim (Alsace AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling, från gamla rankor
Jord:Vinmarken är ett söderläge i mjuk sluttning nedanför byn, med jord av kalkrik lera på berggrund av oolitisk kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:De hela druvklasarna pressades direkt, sedan fick musten jäsa av egen kraft i tank med urlakning av en liten andel hela druvor. Vinet vilade åtta månader på sin jästfällning i tank och buteljerades i april 2023 efter en lätt filtrering genom cellulosa.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling 'Stein' 2017
Namn:Riesling 'Stein' 2017
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Stein, Mittelbergheim (Alsace AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling
Jord:Söderläge med kalkrik lera och oolitisk kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling. 32 månaders lagring på jästfällningen i foudre. Lätt filtrering genom cellulosa. Buteljerat i april 2020.
Tillsatser:Inga tillsatser (totalt 11 mg/l so2, naturligt bildad vid jäsningen)
Restsötma:1,9 g/l
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling Grand Cru 'Wiebelsberg' 2022
Namn:Riesling Grand Cru 'Wiebelsberg' 2022
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Wiebelsberg, Andlau (Alsace Grand Cru AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling
Jord:Brant syd/sydvästläge ovanför byn med jordmån av sand och vittrande sandsten
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:De hela druvklasarna pressades direkt, sedan fick musten jäsa av egen kraft i tank med urlakning av en liten andel hela druvor. Vinet vilade åtta månader på sin jästfällning i tank och buteljerades i maj 2023 efter en lätt filtrering genom cellulosa.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling Grand Cru 'Zotzenberg' 2019
Namn:Riesling Grand Cru 'Zotzenberg' 2019
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Grand Cru Zotzenberg, Mittelbergheim (Alsace Grand Cru AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling
Jord:Gynnsamt läge söder om Mittelbergheim, en skålad sluttning som vetter åt öster och söder. Jordmån av vittrad sandsten på järnrik kalkmärgel med goda vattenhållande egenskaper.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling. 31 månaders lagring på jästfällningen i foudre. Lätt filtrering genom cellulosa. Buteljerat i maj 2022.
Tillsatser:Inga tillsatser (totalt 9 mg/l so2, naturligt bildad vid jäsningen)
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling Grand Cru 'Zotzenberg' 2017
Namn:Riesling Grand Cru 'Zotzenberg' 2017
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Grand Cru Zotzenberg, Mittelbergheim (Alsace Grand Cru AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling
Jord:Gynnsamt läge söder om Mittelbergheim, en skålad sluttning som vetter åt öster och söder. Jordmån av kalkstensgrus på järnrik kalkmärgel med goda vattenhållande egenskaper.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Skördat 21 september 2017. Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning med full malolaktisk omvandling. 36 månaders lagring på jästfällningen i foudre. Lätt filtrering genom cellulosa. Buteljerat i oktober 2020.
hl/ha:45
Tillsatser:Minimal tillsats so2 (10 mg/l) under lagring. Totalt 15 mg/l so2.
Restsötma:1,0 g/l
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Murmure 2023
Namn:Murmure 2023
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieux-dits Stein och Zotzenberg, Mittelbergheim (Vin de France)
Färg:Orange
Druvsort:Muscat ottonel
Jord:Två lägen med kalkrik lera samt kalkrik märgel
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar med åtta dygns maceration under naturligt bildad koldioxid 'semi-carbonique'. Efter pressning vilade vinet nio månader på jästfällningen i ståltank. Lätt filtrering genom cellulosa.

"Le nez typique de ce muscat désigne clairement le cépage, avec des arômes floraux. La robe, d’une jolie couleur rose et or, est séduisante. Un peu astringente en bouche, cette cuvée évoque le bois de rafle, les zestes d’agrumes et la rose."
Tillsatser:Inga tillsatser (so2 totalt
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Quelqu'un 2018
Namn:Quelqu'un 2018
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:GC Zotzenberg, Mittelbergheim (Vin de France)
Färg:Orange
Druvsort:Sylvaner
Jord:Gynnsamt läge söder om Mittelbergheim, en skålad sluttning som vetter åt öster och söder. Jordmån av kalkstensgrus på järnrik kalkmärgel med goda vattenhållande egenskaper.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning med skalmaceration i tank, med full malolaktisk omvandling. 33 månaders lagring på jästfällningen i äldre ekliggare ("foudre").
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring (totalt 33 mg/l so2)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Quand le chat n'est pas là 2021
Namn:Quand le chat n'est pas là 2021
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Stierkopf, Mützig (Vin de France)
Färg:Orange
Druvsort:Pinot gris
Jord:Kalkrik lera och märgel
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Ljusrött skalmacererat vin av pinot gris. Spontan jäsning med en andel hela druvklasar som fått laka ur i musten under fjorton dygn. Full malolaktisk omvandling. Sju månaders mognadslagring på jästfällningen i stor ekliggare (foudre). Lätt filtrering genom cellulosafilter. Buteljerat i april 2022.
Tillsatser:Minimal tillsats innan buteljering (10 mg/l so2)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Coquette 2020
Namn:Coquette 2020
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim (Vin de France)
Färg:Orange
Druvsort:Gewurztraminer och riesling
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Skalmaceration med hela druvklasar (gewurztraminer) och direktpressning (riesling). Spontan jäsning i tank med sju månaders lagring på jästfällningen. Lätt filtrering genom cellulosafilter.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Mains Libres 2020
Namn:Les Mains Libres 2020
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Heiligenstein (Vin de France)
Färg:Orange
Druvsort:Savagnin rose (Klevener de Heiligenstein)
Jord:Sluttningar med kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar med tolv dygns maceration. Efter pressning låg vinet nio månader på jästfällningen i tank. Lätt filtrering genom cellulosa.
Tillsatser:Inga tillsatser. Totalt 13 mg/l so2.
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Demoiselle 2022
Namn:Demoiselle 2022
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Weinberg, Heiligenstein (Vin de France)
Färg:Orange
Druvsort:Gewurztraminer
Jord:Kalkrik lera och kalkrik sandsten
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med en tredjedel hela druvklasar som fått macerera elva dygn innan assemblage med resten av den direktpressade musten. Åtta månaders mognadslagring på jästfällningen i äldre ekliggare ('foudre'). Buteljerat i april 2023 efter en lätt filtrering genom cellulosa.
Tillsatser:Minimal tillsats svavel innan buteljering (so2 totalt 15 mg/l)
Restsötma:0,2 g/l
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pas à Pas (2011-2021)
Namn:Pas à Pas (2011-2021)
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Heiligenstein (Vin de France)
Färg:Orange
Druvsort:Savagnin rose ("Klevener de Heiligenstein")
Jord:Sluttningar med kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:'Réserve perpétuelle'. Tankblandning av flera äldre årgångar (2011, 2013, 2015, 2017, 2019) som fått jäsa om med senaste årgång (2021). Malolaktisk omvandling samt viss oxidativ påverkan. Lätt filtrering genom cellulosafilter.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 under lagring (so2 totalt 4 mg/l)
Restsötma:1,8 g/l
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Tout Rouge 2023
Namn:Tout Rouge 2023
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim samt lieu-dit Stierkopf, Mützig (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir och pinot gris
Jord:Kalkrik lera samt sandsten med lera
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar med åtta dygns maceration under naturligt bildad koldioxid ('semi-carbonique'). Åtta månaders lagring på jästfällningen i tank. Lätt filtrering genom cellulosafilter innan buteljering på literflaska.
Tillsatser:Inga tillsatser (so2 totalt 8 mg/l)
Restsötma:0,2 g/l
Alkohol:11 %
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Pinot Noir 2022
Namn:Pinot Noir 2022
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim (Alsace AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:De hela druvklasarna placerades i öppen tank och fick jäsa spontant med tolv dygns maceration “semi-carbonique”. Efter pressning vilade vinet sju månader på jästfällningen i tank. Innan buteljeringen i april 2023 gjordes en lätt filtrering genom cellulosa.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pinot Noir 2021
Namn:Pinot Noir 2021
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Mittelbergheim (Alsace AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:De hela druvklasarna placerades i öppen tank och fick jäsa spontant med tolv dygns maceration “semi-carbonique”. Efter pressning vilade vinet sju månader på jästfällningen i tank. Innan buteljeringen i april 2022 gjordes en lätt filtrering genom cellulosa.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pinot Noir 'Vieille Vigne' 2020
Namn:Pinot Noir 'Vieille Vigne' 2020
Vinbonde:Domaine Rietsch
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Stein, Mittelbergheim (Alsace AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från minst 40-åriga stockar
Jord:Kalkrik lera
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med hela druvklasar, tio dygns maceration 'semi-carbonique'. Nio månaders mognadslagring på jästfällningen i tank. Lätt filtrering genom cellulosa. Buteljerat i april 2019.
Tillsatser:20 mg/l so2 tillsatt under jäsningen. Totalt 28 mg/l so2.
Alkohol:12,4 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion