Claude Buchot driver sedan många år sin egen domän i byn Maynal i Sud Revermont – den allra sydligaste delen av Côtes du Jura. Han planterade sina första vinrankor på familjens ägor redan 1974. På den tiden var det betesmark för familjens kor. Ända sedan starten är hans marker helt fria från kemikalier, och familjen var därmed bland de första i området att odla ekologiskt.
Claude har länge setts som en av de ekologiska pionjärerna, men har på senare år också intresserat sig för att skapa vin utan tillsatser. Hans vinodlingar omfattar närmare sex hektar där jordmånen består av märgel (kalkrik lera) och kalksten. I huvudsak görs vinerna ”sous voile” – vilket innebär att faten inte toppas upp, så att vinerna utvecklas under en slöja av florjäst. Han gör även vita viner i stilen ”ouillé” (det vill säga upptoppade fat, utan påverkan av syre), röda viner av poulsard och pinot noir, samt Vin de Paille och Macvin.
Buchot är på väg att gå i pension men gör idag de mest intressanta vinerna under sitt verksamma liv.
Certifierad ekologisk produktion