Vin Noé – 'La Sauvage' Saint-Aubin 1er cru La Chatenière 2022

Namn:'La Sauvage' Saint-Aubin 1er cru La Chatenière 2022
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:'La Chatenière', Saint-Aubin 1er cru AOP
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, egen domän (0,2 ha)
Jord:Brant sydvästläge ovanför bydelen Gamay med mager jordmån av kalksten.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Fottrampning och därefter pressning i en cykel om tolv timmar. Lätt klarning genom sedimentering ('debourbage' ). Spontan jäsning och fjorton månaders lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

De senaste åren har vi med nyfikenhet följt en spirande scen av yngre vinmakare i Bourgogne med omnejd. Ofta kommer de från andra områden eller världsdelar och har skaffat sig gedigen erfarenhet genom träget arbete på goda adresser. Slående talang, delad vänskap och inte så lite karisma är också något dessa nomader tycks ha gemensamt.

Jonathan Purcell flyttade från Kalifornien till Bourgogne för tolv år sedan. En kortare sejour på vinskolan i Beaune avlöstes med arbete hos namn som Pacalet och Croix, Montille och Matrot. 2017 startade Jon och hans vänner ett litet kollektivt vineri i Auxey-Duresses. Idag driver de alla någonting på egen hand, och 2021 fick Jonathan möjlighet att ta över en gård i Saint-Aubin.

De första åren handlade enbart om ’négoce’ – främst gamay från Beaujolais, sedan lite aligoté och efterhand även pinot noir. 2020 kunde han börja arbeta med tre fina lägen i Saint-Aubin och Puligny. De hade tidigare brukats av Jean-Jacques Morel, som nu gick i pension, och skötts med ekologiska metoder de senaste 25 åren – radikalt minimalistiska och starkt inspirerade av Masanobu Fukuoka.

För att stimulera sina rankor att ge lite mer utdelning har Jonathan börjat plöja några vändor om året, dels nere i dalgången (La Combe au Sud 1er cru) där jorden är relativt tung och lerig, men också på kalkstenshöjderna i Puligny (Le Trezin). Då har han hyrt in en kompis med häst för att göra jobbet. Det brantaste läget (La Chatenière 1er cru) får han själv plöja med vinsch. De här tre parcellerna omfattar tillsammans inte mer än 0,8 hektar.

I källaren jäser de röda vinerna med hela klasar och stjälkar i tank eller ekståndare – relativt långa macerationer med regelbunden nedtryckning av skalhatten. Efter pressning mognar alla röda i använda bourgognefat. De vita vinerna ges knappt ens en kort sedimentering innan de dras om till fat för att ha rikligt med jästfällning kvar att utvecklas på under den långsamma uppväxten. Inte sedan 2017 har Jonathan använt något tillsatt svavel.

När vi först besökte gården blev vi förtjusta i hur skickligt Jonathan spikat stilen i sina négoce-viner av gamay och pinot. Och det krävs knappast någon stjärnkikare för att se en lysande framtid kring de vita från Saint-Aubin och Puligny.