Frankrike – Alsace

Léo Dirringer

Alsace som vinområde befinner sig i en spännande fas av generationsskiften och allt fler yngre bönder som jobbar med naturliga metoder. Länge såg det ut som att klockan stod nästan stilla – i både positiv och negativ bemärkelse – medan den tickade framåt på andra håll. På senare tid har det dock börjat bubbla ordentligt bland pelargoner och korsvirkeshus.

Léo Dirringer är en ung vinbonde i Dambach-la-Ville som snyggt illustrerar den här tendensen. Léo är född 1992 och uppvuxen i vinodlarfamiljen Ruhlmann-Dirringer, en familjedomän sedan fyra generationer. Gården omfattar fjorton hektar och disponerar en historisk källare från 1578. Markerna består dels av brantare lägen med hård granit och glimmerskiffer, dels av mjukare sluttningar med sediment, sand och rullsten.

När en ny generation ska ta över är det ofta bäst att börja i liten skala och finna sin egen väg. För Léo Dirringer inleddes den stigen med utbildning till vinmakare i Montpellier och därefter praktik hos Marie-Thérese Chappaz – en erfaren biodynamiker i Valais. Men det var mötet med en flaska osvavlad savagnin från Ganevat som gav honom modet att våga arbeta utan tillsatser.

Tillbaka på familjegården 2016 började Léo att ställa om hela jordbruket till ekologiskt. Hans första egna årgång med en handfull cuvéer i fri stil blev 2017. Sedan dess har han introducerat biodynamiska metoder i vinmarkerna, med start 2020. Nere i källarvalven gör Léo ännu sina viner sida vid sida med föräldrarnas, fast han tagit steget vidare och helt skippat svavlet.

Det här är viner med energi och drickglädje från en stigande stjärna!

 

Porträttfoto i källaren: David Neilson / @back_in_alsace

Viner

Pur Jus 2020
Namn:Pur Jus 2020
Vinbonde:Léo Dirringer
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Dambach-la-Ville (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Sylvaner (50%) auxerrois (30%) och riesling (20%)
Jord:Mjuka sluttningar med sediment, sand och rullsten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Sylvaner och auxerrois plockas, pressas och vinifieras samtidigt. Jäsningen startar med en 'pied de cuve' (spontan förjäsning). Riesling plockas två veckor senare, pressas direkt och blandas med den jäsande musten. Vinet vilade ett drygt halvår på jästfällningen i emaljerad betongtank innan det drogs om för att buteljeras i mars, utan föregående klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Virose 2020
Namn:Virose 2020
Vinbonde:Léo Dirringer
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Lieu-dit Kalkstahl, Dambach-la-Ville (Vin de France)
Färg:Orange
Druvsort:Gewurztraminer
Jord:Rakt söderläge i sluttning med manganhaltig granitjord
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Full avstjälkning. Jäsning med pied de cuve (spontan förjäsning) och fem dygns maceration innan pressning. Vinet vilade ett drygt halvår på jästfällningen i äldre ekliggare innan det drogs om för att buteljeras i slutet av mars, utan föregående klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Terre à Boire 2020
Namn:Terre à Boire 2020
Vinbonde:Léo Dirringer
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Dambach-la-Ville (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Mjuk sluttning med en åder av lerjord
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Jäsning av hela druvklasar med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och åtta dygns maceration "semi-carbonique" innan pressning. Vinet vilade ett drygt halvår på jästfällningen i äldre ekliggare innan det drogs om för att buteljeras i slutet av mars, utan föregående klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion