Vid sidan av Massa Vecchia driver Fabrizio Niccolaini tillsammans med sin fru Patrizia också Podere Aia Vecchia – en liten gård uppe i bergen ovanför Massa Marittima, 700 meter över havet. Här finns en vinmark om 0,6 hektar pinot nero som växer i karga kalkstensjordar, och dessutom cirka åtta hektar betesmarker och slåtterängar för gårdens mjölkkor. Patrizia har hand om osttillverkningen och hela gården utgör ett självförsörjande kretslopp.
Den lilla parcellen med druvor är alltså planterad på kalk, och pinot nero är erkänt svår att bemästra eftersom klasarna är så täta, känsliga för röta och svåra att få mogna. Till jäsningen använder Fabrizio sedan 2017 lokalt tillverkade kalkstenskar som står ute året runt. Tanken är att fokusera på finessen hos pinot nero. Till lagringen används damejeanner om 60 liter istället för fat. För att minska risken för reduktion (motsatsen till oxidation) byter Fabrizio mellan en vanlig kork och en gummipropp för att kontrollera syretillförseln.
2016 blev den första årgången av Aia Vecchia, och hela produktionen är knappt 1500 flaskor årligen. Stiligt strukturerad pinot noir på italienska!
Certifierad ekologisk produktion