Frankrike – Savoie

Mathieu Apffel

Mathieu Apffel växte upp i Jura. Hans familj har ingen bakgrund med vin, men ändå valde han att utbilda sig till vinmakare i Beaune och Dijon. Efter examen jobbade han hos Domaine Pignier i Jura, hos Chapoutier i Australien, och hos bland andra Domaine de l’Arlot i Bourgogne. Men det var det alpnära landskapet söder om Chambéry som fick honom att slå sig ner och själv börja göra vin i La Combe de Savoie.

Mathieus första projekt i Savoie blev en domän i samarbete med kompisen Matthieu Goury. Det höll i ett par år. Därefter gick han vidare med att jobba i vingårdarna för flera andra bönder som körde med ekologiska metoder. 2017 fick han så möjlighet att ta över en liten egendom om tre hektar i Saint-Baldoph från ett par äldre odlare som skulle dra sig tillbaka. Lagom till skörden kunde Mathieu flytta in.

Vinmarkerna är uppdelade i två områden på varsin sida av Combe de Savoie. I byn Saint-Baldoph finns tre hektar jacquère i östvända lägen planterade mellan 1950 och 1990, som geografiskt räknas till cru Apremont. I nordöstra utkanten av Chambery, i brantare söderlägen ovanför villaförorten Saint-Alban-Leysse, växer en hektar jacquère, en halv hektar altesse och mindre parceller med mondeuse och gamay. Mathieu arbetar med ekologiska metoder och planerar att vara färdig med certifieringen 2020.

2019 flyttade Mathieu Apffel sitt vineri från Saint-Baldoph till Miolans – i närheten av Fréterive – för att få tillgång till en bättre lagringskällare med rätt luftfuktighet. Alla viner får jäsa spontant med druvornas egna jäststammar i tankar av glasfiber och rostfritt stål, samt i äldre fat. Målsättningen är en frisk stil med matig textur från jästfällningen, så inga av de vita vinerna klarnas eller filtreras utan har helt medvetet ett disigt utseende. Hållbarheten säkras med hjälp av kontakten med jästresterna, och vanligen används inga tillsatser överhuvudtaget.

Vi är verkligen förtjusta i det vi har smakat så här långt och ser en vacker framtid för Mathieu!

Läs mer om Savoie här.

Nya viner i januari 2020:

Avant la Tempête

”This is a 100 % Jacquère from the Terroir of Saint Baldoph (Cru Apremont). Coming from old vines of Jacquère (70 years old) planted on sedimentary limestone soils. Good depth of fine clay and limestone gravels gives good structure and vertical dimension to this wine.

Avant la Tempête is a specific cuvée because 2018 vintage produced juices of uncommon ripeness and balance. Jacquères grapes exceeded 12% Vol which had never been seen before and acidity are quite lower than usual.

However, I think the wine as a balance with nice bitterness and strong minerality. I think it will be a interesting wine in time with quite specific personnality but cannot compare with anything usual in the region. 

Because of this specific character and as the vines were hailed 100% this year, Avant la Tempête will be a unique cuvée. Probably because of high ripeness, fermentations were very difficult and FA was very long to finish. Only the wine that was ageing in barrel finished the sugars, that is why this cuvée is 100% aged in barrel (no new oak). It was aged and bottled with no addition of SO2.”

Couleurs d’Automne

”The Gamay vineyard is located in Saint Alban Leysse. Vines are next to the Jacquère and Altesse of the “Terroir de Saint Alban” cuvée. Same shallow limestone éboulis (avalanche) soils.

We picked the grapes on the 9th of September. Very early because Gamay ripens so quickly in Savoie and especially in Saint Alban which is South exposed.I wanted to make a very juicy light Gamay because I don’t like over-extraction and over-ripeness in this sort of wine. It had four days of whole bunch maceration with no extraction at all.

Fermentations went through nicely, I just put the juice into my empty Mondeuse barrels for 3 weeks to help finish sugars. As FA and FML were finished beginning of October, I thought why not bottle it now as a little primeur. I went to bottle on 21st of October. Even though it is bottled as a primeur wine, I don’t think it really has the characteristics of it (nor the price I admit). I more see it as a “blanc de noirs” wine with a nice chalkiness expressing the terroir. It is a very small cuvée (1500 btl in total) coming from a low yielding old vineyard.

That is why I placed it as part of the rest of my range – with the same price level. I was originally thinking of calling it ”Vin Clairet” but realized that was reserved for the Bordeaux AOP. So I went back to the usual ”Vin Rouge Leger”.

Couleurs d’Automne was vinified with no SO2 and had 0,5 g/L at bottling.”

Viner

Avant la Tempête 2018
Namn:Avant la Tempête 2018
Vinbonde:Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Baldoph, Vin de Savoie Apremont (3 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Jacquère, från 70-åriga stockar
Jord:Svalt österläge vid foten av Mont Granier med djup jord av kalkstensgrus, lera och sedimentär morän från istidernas glaciärer.
Odling:Ekologisk under konversion (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:Direkt pressning av druvor med hög mognad. Långsam spontan jäsning och ett års lagring på jästfällningen i äldre fat. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering - "vin volontairement troublé".
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Léger et Ciselé 2018
Namn:Léger et Ciselé 2018
Vinbonde:Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Baldoph, Vin de Savoie Apremont (3 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Jacquère, 30-70 år gamla rankor
Jord:Svalt österläge vid foten av Mont Granier med djup jordmån av kalkstensgrus, märgel och morän från istidernas glaciärer.
Odling:Ekologisk under konversion (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning och lagring på jästfällningen i äldre fat och tankar av rostfritt stål. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering - "vin volontairement troublé". Produktion: ca 12000 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:10,5 %
Skriv ut informationsblad
Terroir de Saint-Alban 2018
Namn:Terroir de Saint-Alban 2018
Vinbonde:Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Alban-Leysse, Vin de Savoie
Färg:Vitt
Druvsort:Jacquère och altesse (1,5 ha)
Jord:Varmt och skyddat söderläge vid foten av Massif des Bauges. Grund jordmån med rasmassor av kalkstensgrus.
Odling:Ekologisk under konversion (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring på jästfällningen i äldre fat och tankar av rostfritt stål. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering - "vin volontairement troublé". Buteljerat 26 april 2019. Produktion: ca 8000 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser.
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Couleurs d'Automne 2019
Namn:Couleurs d'Automne 2019
Vinbonde:Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Alban-Leysse, Vin de Savoie
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Söderläge med grund jordmån av nedrasat kalkstensgrus från Massif des Bauges.
Odling:Ekologisk under konversion (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:"Vin de primeur". Relativt tidig skörd - 9 september. Spontan jäsning av hela klasar (fyra dagars maceration semi-carbonique utan aktiv extraktion) i tankar av glasfiber och rostfritt stål. Tre veckors lagring på jästfällningen i äldre fat som strax innan använts till mondeuse. Alkoholjäsning och malo var fullbordade redan i början av oktober. Assemblage i glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat 21 oktober, 1500 flaskor totalt.
Tillsatser:5 mg/l so2 vid buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Friand et Juteux 2018
Namn:Friand et Juteux 2018
Vinbonde:Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Alban-Leysse, Vin de Savoie
Färg:Rött
Druvsort:Mondeuse (delvis inköpt frukt)
Jord:Sydöstläge vid foten av Massif des Bauges med sedimentära kalkstensjordar.
Odling:Ekologisk under konversion (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar (åtta dagars maceration semi-carbonique) i tankar av glasfiber och rostfritt stål. Lagring på jästfällningen i äldre fat och glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat 26 april 2019. Produktion: ca 3400 flaskor.
Tillsatser:10 mg/l so2 efter skörd, inga tillsatser vid buteljering.
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion