Frankrike – Savoie

Camille & Mathieu Apffel

Mathieu Apffel växte upp i Jura. Hans familj har ingen bakgrund med vin, men ändå valde han att utbilda sig till vinmakare i Beaune och Dijon. Efter examen fick han arbete hos Domaine Pignier i Jura, hos Chapoutier i Australien, och hos Domaine de l’Arlot i Bourgogne. Men det var det storslagna landskapet söder om Chambéry som fick honom att slå sig ner och börja göra vin i Savoie.

Apffel startade sitt första projekt i Savoie tillsammans med kompisen Matthieu Goury. Det höll ett par år. Han gick vidare med att jobba i vingårdarna för andra bönder som körde med ekologiska metoder. 2017 fick han möjlighet att ta över en liten egendom om tre hektar i Saint-Baldoph, av ett par äldre odlare som skulle dra sig tillbaka. Lagom till skörden kunde Mathieu flytta in. Tre år senare, 2020, var det dags för hustrun Camille att gå helt in i verksamheten.

Parets vinmarker ligger på båda sidor av Combe de Savoie. I byn Saint-Baldoph finns tre hektar jacquère i österlägen planterade mellan 1950 och 1990, som ingår i cru-området Apremont. I nordöstra utkanten av Chambery, i branta söderlägen ovanför villaförorten Saint-Alban-Leysse, växer en hektar jacquère, en halv hektar altesse och mindre parceller med mondeuse och gamay. Camille och Mathieu arbetar med ekologiska metoder och blev färdiga med certifieringen 2021.

Alla viner får jäsa spontant med druvornas egna jäststammar i tankar av glasfiber och rostfritt stål, samt i amfora och äldre fat. Målsättningen är en frisk stil med matig textur från uppväxten ”sur lie”, så inga av de vita vinerna klarnas eller filtreras utan har helt medvetet ett disigt utseende. Hållbarheten säkras främst med hjälp av kontakten med jästfällningen, och vanligen används inga tillsatser överhuvudtaget.

Vi hade ett fantastiskt besök i vingårdar och källare i maj och ser en vacker framtid avteckna sig!

Mer läsning om Savoie här.

Viner

Avant la Tempête 2020
Namn:Avant la Tempête 2020
Vinbonde:Camille & Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Baldoph (Vin de Savoie AOP, Cru Apremont)
Färg:Vitt
Druvsort:Jacquère, från 70-åriga stockar (3 ha)
Jord:Svalt österläge vid foten av Mont Granier med djup jord av kalkstensgrus, lera och sedimentär morän från istidernas glaciärer.
Odling:Ekologisk under omställning (AB/Alpes Controlés)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Direkt pressning av druvor med högre mognad. Långsam spontan jäsning och ett års lagring på jästfällningen i lika delar äldre fat, glasfibertank och amfora. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering.

"La cuvée clé du domaine. Une Jacquère sur le terroir d’Apremont au pied du massif de la Chartreuse. Sol argilo-calcaire sédimentaire. Forte salinité et minéralité qui confèrent structure et énergie à ce cépage léger... Fermentation et élevage 1/3 en cuve, 1/3 en fûts et 1/3 grès. Non filtré - Sans sulfites ajoutés."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Terroir de Saint-Alban 2020
Namn:Terroir de Saint-Alban 2020
Vinbonde:Camille & Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Alban-Leysse (Vin de Savoie AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Jacquère och altesse, lika delar (1,5 ha)
Jord:Varmt och skyddat söderläge i sluttning vid foten av Massif des Bauges. Grund jordmån med rasmassor av kalkstensgrus.
Odling:Ekologisk under omställning (AB/Alpes Controlés)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring på jästfällningen i äldre fat (1/3) och tankar av rostfritt stål (2/3). Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering.

"Un jus de Jacquère (50%) et d’Altesse (50%) sur le terroir de Saint-Alban Leysse au pied du massif des Bauges. Eboulis calcaires et exposition plein sud pour un vin à la fois tonique et solaire. Fermentation et élevage 2/3 en cuve, 1/3 en fûts. Non filtré - Sans sulfites ajoutés."
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Soleyane Blanc 2020
Namn:Soleyane Blanc 2020
Vinbonde:Camille & Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Parves, Bugey (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Altesse
Jord:Sluttningar med kalkstensgrus, lera och sedimentär morän från istidernas glaciärer
Odling:Ekologisk (AB/Alpes Controlés)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring på jästfällningen i äldre fat (1/3) och tankar av rostfritt stål (2/3). Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering.

"100 % Altesse sur les coteaux argilo-calcaire en bord de Rhône aux portes du Bugey (commune deParves). Tension, calcaire et chair de fruit à noyaux sont les premiers mots pour décrire cette cuvée. Fermentation et élevage 2/3 en cuve et 1/3 en fûts. Non filtré - Sans sulfites ajoutés."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Détours 2019
Namn:Détours 2019
Vinbonde:Camille & Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Savoie och Jura (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Jacquère, chasselas och lite roussanne. Frukt som Mathieu fått eller köpt av vänner, efter att ha förlorat 80% av sin skörd i en hagelskur 15 juni 2019. Odlarna är Sylvain Liotard, Raphaël Saint-Germain, Fabrice Bouché, familjen Giachino, Brice Omont, Nicolas Ferrand, François Rousset, Pascal Quenard & Frédéric Péricord.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning och lagring på jästfällningen i äldre fat och tankar av rostfritt stål. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering - "vin volontairement troublé".

"This is a special cuvée made in 2019 to compensate the loss from the hail (80 % of our crop ). It is a tutti frutti wine made from grapes purchased and given by our vigneron friends around Savoie (100 % organic fruit).

The blend is 2/3 Jacquère and 1/3 Chasselas (+ a little something of Roussanne…). Direct pressing and fermentation and ageing in stainless steel. Bottled in April. No filtration. No added sulphites.

I think it tastes something of summertime, peach and white flowers. Very juicy. Just a fruit juice for fun.

Harvest 2019 was very special with nothing to pick at home. Our harvesting team travelled around Savoie to pick fruit where friends would generously let us have some. This is where the name « Détours » come from."

Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Léger et Ciselé 2018
Namn:Léger et Ciselé 2018
Vinbonde:Camille & Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Baldoph (Vin de Savoie AOP, cru Apremont)
Färg:Vitt
Druvsort:Jacquère, 30-70 år gamla rankor (3 ha)
Jord:Svalt österläge vid foten av Mont Granier med djup jordmån av kalkstensgrus, märgel och morän från istidernas glaciärer.
Odling:Ekologisk (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning och lagring på jästfällningen i äldre fat och tankar av rostfritt stål. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering - "vin volontairement troublé". Produktion: ca 12000 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:10,5 %
Skriv ut informationsblad
Soleyane Rouge 2020
Namn:Soleyane Rouge 2020
Vinbonde:Camille & Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Bugey (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Mondeuse (85 %) och pinot noir
Jord:Sluttningar med kalkgrus
Odling:Ekologisk (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:"Vin rouge léger". Spontan jäsning av hela klasar med tio dagars maceration (semi-carbonique) i tankar av glasfiber och rostfritt stål. Nio månaders lagring på jästfällningen i äldre fat och glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering.

"Un jus de Mondeuse (85%) et de Pinot Noir (15%) sur les coteaux argilo-calcaire en bord de Rhône aux portes du Bugey (Communes de Parves). Petits fruits croquants, acidité canaille pour un petit vin de copains… Fermentation et élevage 2/3 en cuve et 1/3 en fûts. Non filtré. Sulfites : 1 g/hL à la vendange."
Tillsatser:10 mg/l so2 efter skörd, inga tillsatser vid buteljering
Alkohol:10 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Couleurs d'Automne 2019
Namn:Couleurs d'Automne 2019
Vinbonde:Camille & Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Alban-Leysse (Vin de Savoie AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Söderläge med grund jordmån av nedrasat kalkstensgrus från Massif des Bauges.
Odling:Ekologisk under omställning (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:"Vin de primeur". Relativt tidig skörd - 9 september. Spontan jäsning av hela klasar (fyra dagars maceration semi-carbonique utan aktiv extraktion) i tankar av glasfiber och rostfritt stål. Tre veckors lagring på jästfällningen i äldre fat som strax innan använts till mondeuse. Alkoholjäsning och malo var fullbordade redan i början av oktober. Assemblage i glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat 21 oktober, 1500 flaskor totalt.

"The Gamay vineyard is located in Saint Alban Leysse. Vines are next to the Jacquère and Altesse of the “Terroir de Saint Alban” cuvée. Same shallow limestone éboulis (avalanche) soils.

We picked the grapes on the 9th of September. Very early because Gamay ripens so quickly in Savoie and especially in Saint Alban which is South exposed.I wanted to make a very juicy light Gamay because I don’t like over-extraction and over-ripeness in this sort of wine. It had four days of whole bunch maceration with no extraction at all.

Fermentations went through nicely, I just put the juice into my empty Mondeuse barrels for 3 weeks to help finish sugars. As FA and FML were finished beginning of October, I thought why not bottle it now as a little primeur. I went to bottle on 21st of October. Even though it is bottled as a primeur wine, I don’t think it really has the characteristics of it (nor the price I admit). I more see it as a “blanc de noirs” wine with a nice chalkiness expressing the terroir. It is a very small cuvée (1500 btl in total) coming from a low yielding old vineyard.

That is why I placed it as part of the rest of my range - with the same price level. I was originally thinking of calling it "Vin Clairet" but realized that was reserved for the Bordeaux AOP. So I went back to the usual "Vin Rouge Leger".

Couleurs d’Automne was vinified with no SO2 and had 0,5 g/L at bottling."
Tillsatser:5 mg/l so2 vid buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ô Narcisse 2020
Namn:Ô Narcisse 2020
Vinbonde:Camille & Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Jean de la Porte (Vin de Savoie AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Mondeuse
Jord:Sydöstsluttning med jordmån av kalkrik märgel på södra sidan av Massif des Bauges.
Odling:Ekologisk under omställning (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar (maceration semi-carbonique) i tankar av glasfiber och rostfritt stål. Lagring på jästfällningen i äldre fat (2/3) och glasfibertank (1/3). Ingen klarning eller filtrering.

"Une Mondeuse sur le terroir de Saint Jean de la Porte au pied du massif des Bauges. Ce coteau marno-calcaire exposé sud est produit une mondeuse intense, profonde et délicate. Fermentation et élevage 1/3 en cuve, 2/3 en fûts. Non filtré - Sans sulfites ajoutés."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Friand et Juteux 2019
Namn:Friand et Juteux 2019
Vinbonde:Camille & Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Alban-Leysse (Vin de Savoie AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Mondeuse (delvis inköpt frukt)
Jord:Sydöstläge vid foten av Massif des Bauges med sedimentära kalkstensjordar
Odling:Ekologisk under omställning (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar (åtta dagars maceration semi-carbonique) i tankar av glasfiber och rostfritt stål. Lagring på jästfällningen i äldre fat och glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 efter skörd, inga tillsatser vid buteljering
Alkohol:10 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Friand et Juteux 2018
Namn:Friand et Juteux 2018
Vinbonde:Camille & Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Alban-Leysse (Vin de Savoie AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Mondeuse (delvis inköpt frukt)
Jord:Sydöstläge vid foten av Massif des Bauges med sedimentära kalkstensjordar
Odling:Ekologisk under omställning (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar (åtta dagars maceration semi-carbonique) i tankar av glasfiber och rostfritt stål. Lagring på jästfällningen i äldre fat och glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat 26 april 2019. Produktion: ca 3400 flaskor.
Tillsatser:10 mg/l so2 efter skörd, inga tillsatser vid buteljering
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion