Frankrike – Savoie

Mathieu Apffel

Mathieu Apffel växte upp i Jura. Hans familj har ingen bakgrund med vin, men ändå valde han att utbilda sig till vinmakare i Beaune och Dijon. Efter examen jobbade han hos Domaine Pignier i Jura, hos Chapoutier i Australien, och hos bland andra Domaine de l’Arlot i Bourgogne. Men det var det alpnära landskapet söder om Chambéry som fick honom att slå sig ner och själv börja göra vin i La Combe de Savoie.

Mathieus första projekt i Savoie blev en domän i samarbete med kompisen Matthieu Goury. Det höll i ett par år. Därefter gick han vidare med att jobba i vingårdarna för flera andra bönder som körde med ekologiska metoder. 2017 fick han så möjlighet att ta över en liten egendom om tre hektar i Saint-Baldoph från ett par äldre odlare som skulle dra sig tillbaka. Lagom till skörden kunde Mathieu flytta in.

Vinmarkerna är uppdelade i två områden på varsin sida av Combe de Savoie. I byn Saint-Baldoph finns tre hektar jacquère i östvända lägen planterade mellan 1950 och 1990, som geografiskt räknas till cru Apremont. I nordöstra utkanten av Chambery, i brantare söderlägen ovanför villaförorten Saint-Alban-Leysse, växer en hektar jacquère, en halv hektar altesse och mindre parceller med mondeuse och gamay. Mathieu arbetar med ekologiska metoder och planerar att vara färdig med certifieringen 2020.

2019 flyttade Mathieu Apffel sitt vineri från Saint-Baldoph till Miolans – i närheten av Fréterive – för att få tillgång till en bättre lagringskällare med rätt luftfuktighet. Alla viner får jäsa spontant med druvornas egna jäststammar i tankar av glasfiber och rostfritt stål, samt i äldre fat. Målsättningen är en frisk stil med matig textur från jästfällningen, så inga av de vita vinerna klarnas eller filtreras utan har helt medvetet ett disigt utseende. Hållbarheten säkras med hjälp av kontakten med jästresterna, och vanligen används inga tillsatser överhuvudtaget.

Vi är verkligen förtjusta i det vi har smakat så här långt och ser en vacker framtid för Mathieu!

Läs mer om Savoie här.

Viner

Léger et Ciselé 2018
Namn:Léger et Ciselé 2018
Vinbonde:Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Baldoph, Vin de Savoie Apremont (3 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Jacquère, 30-70 år gamla rankor
Jord:Svalt österläge vid foten av Mont Granier med djup jordmån av kalkstensgrus, märgel och morän från istidernas glaciärer.
Odling:Ekologisk under konvertering (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning och lagring på jästfällningen i äldre fat och tankar av rostfritt stål. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering - "vin volontairement troublé". Produktion: ca 12000 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser.
Alkohol:10,5 %
Skriv ut informationsblad
Terroir de Saint-Alban 2018
Namn:Terroir de Saint-Alban 2018
Vinbonde:Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Alban-Leysse, Vin de Savoie
Färg:Vitt
Druvsort:Jacquère och altesse (1,5 ha)
Jord:Varmt och skyddat söderläge vid foten av Massif des Bauges. Grund jordmån med rasmassor av kalkstensgrus.
Odling:Ekologisk under konvertering (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring på jästfällningen i äldre fat och tankar av rostfritt stål. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering - "vin volontairement troublé". Buteljerat 26 april 2019. Produktion: ca 8000 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser.
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Friand et Juteux 2018
Namn:Friand et Juteux 2018
Vinbonde:Mathieu Apffel
Region:Frankrike - Savoie
Ursprung:Saint-Alban-Leysse, Vin de Savoie
Färg:Rött
Druvsort:Mondeuse (delvis inköpt frukt)
Jord:Sydöstläge vid foten av Massif des Bauges med sedimentära kalkstensjordar.
Odling:Ekologisk under konvertering (AB/Alpes Controlés)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar (åtta dagars maceration semi-carbonique) i tankar av glasfiber och rostfritt stål. Lagring på jästfällningen i äldre fat och glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat 26 april 2019. Produktion: ca 3400 flaskor.
Tillsatser:10 mg/l so2 efter skörd, inga tillsatser vid buteljering.
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion