För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det äntligen dags att starta sin egen domän 2004. Tillsammans med dåvarande partnern Charles Dagand köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig fler parceller och kunde göra fler cuvéer.
Idag odlar hon 3,6 hektar, och har dessutom dragit igång en liten négociantverksamhet med inköpt frukt för att kunna överleva med de senaste årens ofta magra skördar. Hennes egna marker ligger i Arbois’ berömda vingårdslägen som En Curon, La Mailloche, Les Nouvelles och Les Corvées. Här odlar hon alla områdets fem framstående druvsorter: chardonnay, savagnin, poulsard, trousseau och pinot noir.
Allt arbete utförs för hand med biodynamiska metoder, och Alice har nått långt i att skapa en biologisk mångfald och levande jordar. Efter skörden avstjälkas alla druvor för hand och får jäsa av egen kraft utan tillsats av svavel, jäst eller andra processhjälpmedel. Vinerna jäser vanligen i tankar av glasfiber och rostfritt stål, ibland på skalen även med gröna druvsorter, men alltid vid källarens egen temperatur. De flesta av domänvinerna är dessutom singulära uttryck för en enda mark.
Négociantvinerna har berikat utbudet med en lekfull och färgstark mångfald: muscat från Roussillon, viognier från Beaujolais, molette från Bugey, gamay från Savoie, carignan från Ardèche och grenache från Ventoux! Alla viner från Alice är såväl ekologiskt certifierade som helt utan tillsatser. För några år sen invigdes ett nytt rymligt vineri i västra utkanten av Arbois som ger bättre möjligheter att hantera den rika floran av cuvéer. Framtiden ser ljus ut!
octavin.f
Certifierad ekologisk produktion