Frankrike – Rhône

La Roche Buissière

Faucon är en medeltida sydfransk by som klättrar på en höjdsträckning mellan Les Dentelles de Montmirail och Mont Ventoux. Här ligger Domaine La Roche Buissière. Domänen har varit i familjen Jolys ägo sedan tidigt 1970-tal. Idag är Antoine Joly och hans fru Laurence de drivande krafterna. Familjen har en relativt lång historia i området, eftersom Antoines farfar var biodlare här.

Pierre Joly – Antoines pappa – levde i Paris under det stökiga sextiotalet, men efter upproren 1968 längtade han till ett stillsammare liv. Han återvände till sina rötter och planterade vinrankor, frukt- och olivträd, men behöll farfaderns bikupor och fortsatte med honungsproduktionen. Pierre var tidigt ute med ekologisk odling, en av pionjärerna i Rhône. Han började odla med giftfria metoder i mitten av sjuttiotalet och blev ekocertifierad redan 1980, fast på den tiden såldes det mesta av frukten till kooperativet.

Antoine och Laurence skördade sin första årgång 1999 och ställde snart om verksamheten från att sälja druvor till att buteljera vin under egen etikett. Sedan 2003 vinifieras alla gårdens druvor i egen regi. Paret odlar idag arton hektar i AOP Côtes-du-Rhône. Typiskt för området är markerna mestadels planterade med grenache och syrah, men även med mindre andelar cinsault och mourvèdre.

Arbetet i vingårdarna är tidskrävande, men det samvetsgranna jordbruket gör att Antoine och Laurence kan skörda fysiologiskt mogen frukt lite tidigare. På sätt får vinerna större fräschör och den läskande stil som paret eftersträvar. Flera av parcellerna ligger uppåt 450 meter över havet, vilket också gör sitt till för att skänka finess och drickbarhet snarare än alkohol och koncentration till vinerna. Jordarna består huvudsakligen av kalkrik lera, med inslag av sand, silt, märgel och kalksten. Skördeuttagen ligger på 25-35 hl/ha och en årsproduktion landar på ungefär 60 000 flaskor.

Paret Joly har egentligen inget förutbestämt recept för hur de skapar vin, men noggrannhet och hårt arbete är ledorden. Sedan får naturen ha sin gång. Det är själva äventyret som paret lever för: att olika växtsäsonger, växtplatser och druvsorter skiljer sig i uttryck från år till år.

larochebuissiere.fr

Viner

Rosé 2020
Namn:Rosé 2020
Vinbonde:La Roche Buissière
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Faucon, Vaucluse (Côtes du-Rhône AOP)
Färg:Rosé
Druvsort:Cinsault, grenache och syrah, från 25-åriga rankor
Jord:Kalkrika lerjordar med märgel och kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkning och direkt pressning. Spontan jäsning och 6-8 månaders lagring i stora betongtankar. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:12 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Petit Jo 2020
Namn:Petit Jo 2020
Vinbonde:La Roche Buissière
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Faucon, Vaucluse (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Lika delar grenache och syrah, från 20-25 år gamla stockar
Jord:Kalkrika lerjordar med märgel och kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning och lagring i stora betongtankar. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,7 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Petite Jeanne 2021
Namn:Petite Jeanne 2021
Vinbonde:La Roche Buissière
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Faucon, Vaucluse (Côtes du-Rhône AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Cinsault (40 %), grenache (40 %) och syrah (20 %)
Jord:Kalkrika lerjordar med märgel och kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkade druvor till 90%. Spontan jäsning med fyra dygns maceration. En del must av cinsault och grenache tappades av redan efter 48 timmar och en del efter 72 timmar. Efter pressning vilade vinet ett par månader i stora betongtankar. Tidig buteljering, redan i november, utan klarning eller filtrering.

"Petite Jeanne : 40% cinsault, 40% grenache, 20% syrah. This wine is made by a first blooding on cinsault and grenache 48h after the beginning of the fermentation, and a second blooding 72h after. Devatting 4 days after the beginning of fermentation. As you can imagine, it is very light and fruity, 12.5% alc. Grape juice."
Tillsatser:10 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Prémices 2021
Namn:Prémices 2021
Vinbonde:La Roche Buissière
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Faucon, Vaucluse (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache (75 %) och syrah (25 %)
Jord:Kalkrika lerjordar med märgel och kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning med sex dygns maceration. En del must av cinsault och grenache tappades av redan efter 48 timmar och en del efter 72 timmar. Efter pressning vilade vinet ett par månader i stora betongtankar. Tidig buteljering, redan i november, utan klarning eller filtrering.

"Prémices : 75% grenache, 25% syrah. For the grenache, the same way of vinification as petite petite Jeanne, except that it is spread over 6 days. Very light too, 12.5% vol, but a little more structured."
Tillsatser:10 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Flonflons 2020
Namn:Flonflons 2020
Vinbonde:La Roche Buissière
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Faucon, Vaucluse (Côtes du-Rhône AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache (70 %) och syrah (30 %)
Jord:Kalkrika lerjordar med märgel och kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning och lagring i stora betongtankar. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Gaia 2018
Namn:Gaia 2018
Vinbonde:La Roche Buissière
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Faucon, Vaucluse (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache och syrah (2,5 ha med 25-åriga stockar)
Jord:Kalkrika lerjordar med märgel och kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning med tjugo dagars maceration och mognadslagring i betongtank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Claux 2019
Namn:Le Claux 2019
Vinbonde:La Roche Buissière
Region:Frankrike - Rhône
Ursprung:Faucon, Vaucluse (Côtes du-Rhône AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Mest grenache och lite syrah
Jord:Kalkrika lerjordar med märgel och kalksten
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Tillsatser:10 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion