Familjen Suriol håller hus i byn Grabuac i Alt Penedès, och har odlat jorden i bortåt fyrahundra år. Länge handlade det om ett blandat jordbruk, men under 1980-talet började man att buteljera cava under egen etikett, och redan tio år senare påbörjades omställningen till ekologisk odling med biodynamiska metoder. På så vis var familjen pionjärer för hållbart jordbruk i området, och det här genomsyrar gårdens filosofi även när det gäller hanteringen kring energi, vatten, avfall, med mera. Idag är det Assís Suriol som har hand om driften.
En viktig del av Suriols inriktning är det ekologiska projektet Azimut. Ordet härstammar från den arabiska astronomin under tidig medeltid, och dess ursprungliga betydelse är ”riktningen”. Med sin självklara anknytning till andra vinbönder i omgivningerna har Assís Suriol skapat en etikett för lättsamma viner framställda av certifierade ekologiska druvor som köps in från goda grannar, och på så vis stöttar han dem att bedriva omsorgsfull odling. Med typiska lokala druvsorter är vinerna som skapta för både vardag och fest, och kan njutas – som Assís skulle säga – med gott samvete.
Certifierad ekologisk produktion