Spanien – Penedès

Azimut

Familjen Suriol håller hus i byn Grabuac i Alt Penedès, och har odlat jorden i bortåt fyrahundra år. Länge handlade det om ett blandat jordbruk, men under 1980-talet började man att buteljera cava under egen etikett, och redan tio år senare påbörjades omställningen till ekologisk odling med biodynamiska metoder. På så vis var familjen pionjärer för hållbart jordbruk i området, och det här genomsyrar gårdens filosofi även när det gäller hanteringen kring energi, vatten, avfall, med mera. Idag är det Assís Suriol som har hand om driften.

En viktig del av Suriols inriktning är det ekologiska projektet Azimut. Ordet härstammar från den arabiska astronomin under tidig medeltid, och dess ursprungliga betydelse är ”riktningen”. Med sin självklara anknytning till andra vinbönder i omgivningerna har Assís Suriol skapat en etikett för lättsamma viner framställda av certifierade ekologiska druvor som köps in från goda grannar, och på så vis stöttar han dem att bedriva omsorgsfull odling. Med typiska lokala druvsorter är vinerna som skapta för både vardag och fest, och kan njutas – som Assís skulle säga – med gott samvete.

suriol.com

Viner

Azimut Cava Brut Nature
Namn:Azimut Cava Brut Nature
Vinbonde:Azimut
Region:Spanien - Penedès
Ursprung:Penedés (DO Cava)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Macabeo, parellada, xarel-lo. Inköpt frukt från sex ekologiska odlare i de tre zonerna Costa, Central och Muntanya.
Jord:Parceller i södersluttning på skiftande höjd, med brisar från Medelhavet morgon och eftermiddag. Jordmånen består av kalkrik lera, silt och kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Automatiserad vertikal korgpress
Uppväxt:"Mètode tradicional". Spontan jäsning i tankar av rostfritt stål under en månads tid. Därefter drogs vinet om till betongtank för malolaktisk omvandling och tre månaders vila på jästfällningen. Buteljerat utan klarning eller filtrering för andra jäsning i flaska, med minst nio månader 'sur lattes'. Degorgerad i juni 2023 utan dosage (Brut Zéro). Produktion: ca 100 000 fl/år.
Tillsatser:Låga doser so2 (<30 mg/l). Ekologiskt rörsocker och jäst för andra jäsningen i flaska.
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Azimut Vi Blanc 2023
Namn:Azimut Vi Blanc 2023
Vinbonde:Azimut
Region:Spanien - Penedès
Ursprung:Penedés
Färg:Vitt
Druvsort:Macabeo (40 %), xarel-lo (30 %), garnatxa blanca (30 %) och moscatell (10 %), från stockar med omkring 25 års ålder. Inköpt frukt från sex ekologiska odlare i de tre zonerna Costa, Central och Muntanya.
Jord:Parceller i södersluttning på skiftande höjd, med brisar från Medelhavet morgon och eftermiddag. Jordmånen består av kalkrik lera, silt och kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Skördat i september 2022. Spontan jäsning i tankar av rostfritt stål under en månads tid. Därefter drogs vinet om till underjordiska betongtankar för tre månaders vila på jästfällningen. Buteljerat i mars 2023 efter en lätt filtrering. Produktion: 50 000 fl/år.
Tillsatser:Låga doser so2 innan buteljering (<30 mg/l)
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml, 20000ml
Skriv ut informationsblad
Azimut Brisat 2023
Namn:Azimut Brisat 2023
Vinbonde:Azimut
Region:Spanien - Penedès
Ursprung:Penedés
Färg:Orange
Druvsort:Parellada, moscatell, garnatxa blanca och sumoll blanc. Inköpt frukt från sex ekologiska odlare i de tre zonerna Costa, Central och Muntanya.
Jord:Parceller i södersluttning på skiftande höjd, med brisar från Medelhavet morgon och eftermiddag. Jordmånen består av kalkrik lera, silt och kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Skördat i september 2022. Spontan jäsning med fem dygns skalmaceration. Tre månaders lagring på jästfällningen i underjordiska betongtankar. Buteljerat december 2022 utan klarning eller filtrering.

“Brisa” betyder skalmassa på katalanska, så “Brisat” är det traditionella uttrycket for skalmacererade viner i Penedès.
Tillsatser:Låga doser so2 innan buteljering (<30 mg/l)
Alkohol:10,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Azimut Vi Negre 2020
Namn:Azimut Vi Negre 2020
Vinbonde:Azimut
Region:Spanien - Penedès
Ursprung:Penedés
Färg:Rött
Druvsort:Ull de llebre/tempranillo (40 %), garnatxa (20 %), monastrell (20 %), syrah (10 %), samsó/carignan (10%). Inköpt frukt från sex ekologiska odlare i de tre zonerna Costa, Central och Muntanya.
Jord:Parceller i södersluttning på 250 meters höjd, med brisar från Medelhavet morgon och eftermiddag. Jordmånen består av kalkrik lera, silt och kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i tankar av rostfritt stål om 150 hl. Efter pressning vilade vinet minst åtta månader i betongtank med tidvis omrörning av jästfällningen. Buteljerat efter en lätt filtrering.
Tillsatser:Låga doser so2 innan buteljering (<30 mg/l)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml, 20000ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion