Domaine la Bohème

Auvergne är ett snudd på bortglömt vinområde idag, men innan vinlusens härjningar stod Frankrikes centralmassiv för en stor del av den franska vinproduktionen. Idag är regionen mest känd för ost, skidåkning och däcktillverkning.

Området räknas som en subregion till Loire, men ligger fyra timmars resa sydost om Angers. Det är inte bara det fysiska avståndet som separerar Auvergne från Loire - även vinerna skiljer sig ordentligt eftersom det är en helt annorlunda terroir. Jordarna här präglas av basalt, lera och kalksten.

Patrick Bouju startade sin Domaine la Bohème 2004 med 1,5 hektar. Han har sedan dess letat rätt på de bästa kända och okända markerna i Puy-de-Dôme, Auvergne. Idag odlar han 4,7 hektar i byarna Egliseneuve-près-Billom, Chauriat och Corent. De är planterade med flera olika varianter av gamay, okända druvsorter som mirefleurien och limberger, samt pinot noir och chardonnay. Ute i vinmarkerna växer fruktträd samt en mångfald blommor och örter.

Merparten av stockarna är 'vieilles vignes'. Patricks äldsta marker är över 120 år gamla och tätt planterade - 10 000 rankor per hektar! - med den lokala sorten gamay d'auvergne. Druvorna är mindre och har lite tjockare skal. Generellt sett är syran högre och avkastningen lägre, så vinerna blir mer strukturerade. Allt arbete görs för hand eller med häst. För att stärka vinrankornas motståndskraft använder Patrick fermenterade extrakt och avkok av örter.

De olika parcellerna vinifieras var för sig, med så hälsosamma druvor som möjligt. Patrick låter vinerna finna sin balans i lugn och ro, och de får inga som helst tillsatser på sin väg från ranka till flaska.

Viner

Ursprung: Cournon & Puy d’Anzelle, Puy-de-Dôme
Druvsort: Gamay, 40-åriga stockar
Jord: Kalk
Uppväxt: Spontan jäsning i tank
hl/ha: 30
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Egliseneuve & Billom, Puy-de-Dôme
Druvsort: Gamay d'Auvergne, 66-116 år gamla stockar
Jord: Basalt
hl/ha: 20
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml / 3000ml
Ursprung: Auvergne
Druvsort: Pinot noir & gamay d'auvergne
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Puy-de-Dôme
Druvsort: Gamay
Jord: Vulkanisk
Uppväxt: Méthode ancestrale
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: