Det vindpinade landskapet i Corbières utmärks av vildvuxen garrique och branta kalkstensklippor. Inte minst är det berömt för katarernas hisnande befästningar från tidig medeltid. Strax söder om Mont Tauch, utmed floden Verdouble, ligger byn Padern, som också har en borgruin. I skiftet mellan 1970- och 1980-tal startade Jean-Michel Labouygues sin lilla domän Mazière här i byn, mest som en hobbyverksamhet. Jean-Michel gjorde sina viner på ett närmast arkaiskt sätt som gav dem en stark känsla av ursprung och egenart, även om de såldes under den anspråkslösa etiketten Vin de Table.
Fabrice Monnin kom först i kontakt med Padern under 1990-talet – då som geologistudent. Hans förhållande med området fördjupades under tidigt 2000-tal, då han tillsammans med sin hustru Momoko startade vinbaren Les Zinzins du Vin i Besançon. Det var i den här vevan han upptäckte vinerna från Domaine de Mazière. Fabrice blev handlöst förälskad, och snart var han Jean-Michel Labouygues främsta kund. När Jean-Michel avled 2006 fortsatte hans dotter Judith att göra vinerna i samma anda fram till 2011.
Det är nu omkring tio år sedan Fabrice och Momoko bestämde sig för att lämna sin vinbar och flytta till Padern för att ta över driften av Mazière. Deras första skörd och årgång blev 2013. Paret hade ingen större erfarenhet av att göra vin, men Fabrice hade varit med och gjort vin i Jura och genom åren hade de skaffat sig inspirerande förebilder och läromästare som Pierre Overnoy, Jean-Pierre Robinot, Claude Courtois, Bruno Schueller och Jeff Coutelou.
Sedan omstarten har domänen ökats ut till nio hektar, mestadels högt över byn på sluttningarna av Mont Tauch. Bland vinrankorna finns en stor andel stockar av massalt urval vars ålder är mellan 60 och över 100 år. Metoderna är sedan länge ekologiska, dock utan någon formell certifiering. Förutom traditionella insatser med icke-industriellt svavel och kopparsulfat använder man diverse dekokter av örter. Vildsvin är ett problem i området och kräver ständigt underhåll av stängslen runt vinmarkerna.
De viktigaste lägena är:
Le Clot d’Estan: en mark med intensivt avtryck av kalkstenen. De sekelgamla stockarna är en samplantering av dussintalet olika druvsorter. Cuvéerna Macabeu och Carignan kommer mestadels härifrån.
Le Bajungle: ett soligt och varmt söderläge som ger hög fruktmognad. Cuvée Grenache kommer huvudsakligen härifrån.
Les Gleizes: ett högt, svalt och blåsigt norrläge på cirka 500 meters höjd. Cuvée Syrah har sitt ursprung här.
Källaren är uråldrig och primitiv – här finns till exempel ingen elektricitet. Utrustningen består av en antik korgpress samt gamla bourgognefat, barriques, demi-muids och damejeanner. Vinerna får utvecklas långsamt och under lång tid. Fatlagringen varar minst ett år, ofta mer och ibland utan upptoppning, alltså ’sous voile’. Oxidativa drag (’rancio’) uppmuntras och ingår i stilen. Ibland finns också toner av gammal fatlagrad druvsprit. Den långa lagringen gör att vinerna fäller ut sina färgämnen och tanniner samtidigt som mineralsältan blir mer framträdande.
Vinerna från Mazière är ren jäst druvsaft utan tillsatser, där områdets speciella terroir samt den långa och fria uppväxten resulterar i helt egna uttryck. ”Vins à l’Ancienne”, som det står på skylten.
Certifierad ekologisk produktion