Frankrike – Champagne

Bérêche et Fils

Maison Bérêche har varit en familjeegendom ända sedan 1847, då Léon och Albert startade gården med ett par hektar vinmark i hembyn Ludes. Under många år gick det mesta av frukten till de större husen i Reims. Från 1950-talet och framåt utökades arealen med marker i Mareuil-le-Port och Festigny (Vallée de la Marne), Chigny-les-Roses och Trépail (Montagne de Reims), samt i Ormes (Petite Montagne).

Under 1970-talet började huset att själva buteljera och sälja sina egna cuvéer i valda årgångar. Men det var med den femte generationen – bröderna Raphaël och Vincent – som både jordbruksmetoderna och kvalitetsarbetet i källaren tog ett par sjumilakliv framåt. Sedan 2003 används inga som helst syntetiska bekämpningsmedel, vingårdsskötseln har lagts om enligt ekologiska riktlinjer och den levande floran har kommit tillbaka.

Idag odlar Maison Bérêche drygt elva egna hektar, plus kontrakt på ytterligare ett par. Planteringarna har nått hälsosam medelålder och är ganska jämnt fördelade mellan de tre stora druvsorterna. Elva till femton personer arbetar heltid för att ta hand om vinrankorna på allra bästa sätt. En anledning till komplexiteten i brödernas portfölj är att de kan vinifiera och blanda från uppåt 25 olika parceller med skiftande jordar. Förutom i Brut Réserve buteljeras alla ursprung separat. Sedan 2013 har man utökat med fler fina lägen i byar betecknade Grand Cru och 1er cru.

I källaren pressas och vinifieras varje läge för sig, med spontana jäsningar i mestadels använda medelstora fat fram till långt in på vintern, då temperaturerna i källaren sällan överstiger åtta grader. Den friska äppelsyran får aldrig möjlighet att omvandlas till mjukare mjölksyra, och på så vis balanseras vinernas koncentration och fyllighet av en stringent och upprätt struktur. Faten är en avgörande del av husets distinkta stil, och upplevs oerhört skickligt inarbetade i helheten. Valet att lagra buteljerna ‘sur lattes’ under naturkork är också en viktig kvalitetsorienterad detalj.

Efter mer än femton års aktivitet har Raphaël och Vincent Bérêche nått fram till den mognare fasen, då frukten av deras enträgna kvalitetsarbete skördas i form av massiv internationell efterfrågan på vinerna. Det är svårt att överskatta deras betydelse för rörelsen av odlarchampagne!

bereche.com

 

Brut Réserve är Bérêches visitkort och en av de mest ambitiösa årgångsblandade cuvéer som görs i Champagne. Kvaliteten kan föras tillbaka på en mångfald av bra lägen, seriöst jordbruk, och att stockarna är betydligt äldre än vanligt. Fördelningen mellan druvsorterna är ungefär lika delar chardonnay, meunier och pinot noir. Basvinerna jäser mestadels i fat, vilket inte är särskilt utbrett i den största cuvéen. Drygt två tredjedelar kommer från basåret, med resten reservvin från de två föregående åren. Flaskorna vilar 15-24 månader på sin jästfällning under naturkork och degorgeras med 6 g/l dosage (Brut).

Les Beaux Regards är en ren blanc de blancs från två extra prima lägen med gamla stockar i hembyn Ludes. Det ena heter ‘Les Beauxregards’ och planterades redan 1902 av Raphaëls och Vincents farfars far. Det andra läget heter ‘Les Clos’ och planterades 1970 med ett massalt urval från de egna vingårdarna. Djupa rötter i berggrund av krita ger stark karaktär åt vinet.

Rive Gauche är en blanc de noirs av pur meunier från halvsekelgamla rankor i Mareuil-le-Port och Festigny – byar som, likt namnet skvallrar om, ligger utmed vänstra stranden av Marne. Jordarna här är djupare och präglade av Marne-dalens typiska kalkleror. Rive Gauche utmärker sig med slösaktigt givande mittfrukt, lyxig nougat och tidigast drickbarhet av alla de årgångsbetecknade vinerna.

Le Cran har sitt namn efter familjens gård i bydelen Le Craon de Ludes. Den gemensamma nämnaren i cuvéen är att alla druvor kommer från Ludes 1er cru, mer specifikt från gamla vingårdar i de bästa lägena mitt i sluttningen där kritan märks som mest. Cuvéen består av lika delar chardonnay och pinot noir, och flaskorna vilar sex år ‘sur lattes’. Le Cran har alltid en storslagen komplexitet, intensitet, djup och längd.

Viner

Brut Réserve
Namn:Brut Réserve
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Egna marker i Montagne de Reims, Côte des Blancs & Vallée de la Marne (totalt 7 ha) 35% Ludes, 30% Ormes, 25% Mareuil-le-Port, 10% Trépail.
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Ungefär lika delar chardonnay, pinot noir och meunier - från minst 40-åriga stockar.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:65% från basåret (aktuell årgång 2019) samt 35% reservvin från de två föregående åren. Långsam spontan jäsning i mestadels använda fat och mindre tankar. Ingen malolaktisk omvandling, förutom reservvinet som vanligen går genom malo följande somrar. Buteljering utan föregående filtrering. 15-24 månader 'sur lattes' under naturkork. Tre degorgeringar årligen. Produktion: 70 000 fl/år, samt 2500 magnum och 300 jeroboam. Degorgerad i november 2021 med 6 g/l dosage (Brut). Magnum har basårgång 2018 och degorgerades i juli 2021. Jeroboam är baserade på årgång 2017 med degorgering i december 2021 och har alltså fått två år extra 'sur lattes'.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:6 g/l
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml, 1500ml, 3000ml
Skriv ut informationsblad
Les Beaux Regards 2018
Namn:Les Beaux Regards 2018
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dits Les Beaux Regards och Les Clos, Ludes 1er cru (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade 1902 och 1970 (sélections massales)
Jord:Mitt i sluttningen (170 möh) med 10% lutning. Lätta finkorniga leror med kalksten och flinta.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i februari 2022 med 3 g/l dosage. Produktion: 3510 buteljer
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Beaux Regards 2017
Namn:Les Beaux Regards 2017
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dits Les Beaux Regards och Les Clos, Ludes 1er cru (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade 1902 och 1970 (sélections massales)
Jord:Mitt i sluttningen (170 möh) med 10% lutning. Lätta finkorniga leror med kalksten och flinta.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i januari 2021 med 3 g/l dosage. Produktion: 3647 buteljer
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Skriv ut informationsblad
Les Beaux Regards 2016
Namn:Les Beaux Regards 2016
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dits Les Beaux Regards och Les Clos, Ludes 1er cru (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade 1902 och 1970 (sélections massales)
Jord:Mitt i sluttningen (170 möh) med 10% lutning. Lätta finkorniga leror med kalksten och flinta.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i februari 2020 med 3 g/l dosage. Produktion: 4050 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Beaux Regards 2015
Namn:Les Beaux Regards 2015
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dits Les Beaux Regards och Les Clos, Ludes 1er cru (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade 1902 och 1970 (sélections massales)
Jord:Mitt i sluttningen (170 möh) med 10% lutning. Lätta finkorniga leror med kalksten och flinta.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i januari 2019 med 3 g/l dosage. Produktion: 4340 buteljer.
hl/ha:60
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rive Gauche 2018
Namn:Rive Gauche 2018
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Parcellerna 'Maisoncelle' och 'Côte aux Chataîgners', Mareuil-le-Port, Vallée de la Marne (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, sélections massales planterade 1969
Jord:Norrlägen på cirka 200 meters höjd med 15-35% sluttning. Djup Marne-kalklera med sand, flinta och fossilrik belemnitkalk på ytan.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i november 2021 med 3g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4280 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rive Gauche 2017
Namn:Rive Gauche 2017
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Parcellerna 'Maisoncelle' och 'Côte aux Chataîgners', Mareuil-le-Port, Vallée de la Marne (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, sélections massales planterade 1969
Jord:Norrlägen på cirka 200 meters höjd med 15-35% sluttning. Djup Marne-kalklera med sand, flinta och fossilrik belemnitkalk på ytan.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i november 2020 med 3g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4407 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Skriv ut informationsblad
Rive Gauche 2016
Namn:Rive Gauche 2016
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Parcellerna 'Maisoncelle' och 'Côte aux Chataîgners', Mareuil-le-Port, Vallée de la Marne (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, sélections massales planterade 1969
Jord:Norrlägen på cirka 200 meters höjd med 15-35% sluttning. Djup Marne-kalklera med sand, flinta och fossilrik belemnitkalk på ytan.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i november 2019 med 3g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4171 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Skriv ut informationsblad
Rive Gauche 2015
Namn:Rive Gauche 2015
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Parcellerna 'Maisoncelle' och 'Côte aux Chataîgners', Mareuil-le-Port, Vallée de la Marne (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, sélections massales planterade 1969
Jord:Norrlägen på cirka 200 meters höjd med 15-35% sluttning. Djup Marne-kalklera med sand, flinta och fossilrik belemnitkalk på ytan.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i januari 2019 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4205 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rilly-la-Montagne 2018
Namn:Rilly-la-Montagne 2018
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Les Sablons', Rilly-la-Montagne, Montagne de Reims (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, planterade 1979
Jord:Norrläge i toppen av sluttningen (180 meters höjd) med 22% lutning. Tunt jordlager ovanpå kritgrund, en intensivt kalkrik jord med sand på ytan.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i december 2021 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2580 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rilly-la-Montagne 2017
Namn:Rilly-la-Montagne 2017
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Les Sablons', Rilly-la-Montagne, Montagne de Reims (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, planterade 1979
Jord:Norrläge i toppen av sluttningen (180 meters höjd) med 22% lutning. Tunt jordlager ovanpå kritgrund, en intensivt kalkrik jord med sand på ytan.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i februari 2021 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2641 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Skriv ut informationsblad
Rilly-la-Montagne 2016
Namn:Rilly-la-Montagne 2016
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Les Sablons', Rilly-la-Montagne, Montagne de Reims (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, planterade 1979
Jord:Norrläge i toppen av sluttningen (180 meters höjd) med 22% lutning. Tunt jordlager ovanpå kritgrund, en intensivt kalkrik jord med sand på ytan.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i januari 2020 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2621 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Skriv ut informationsblad
Rilly-la-Montagne 2015
Namn:Rilly-la-Montagne 2015
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Les Sablons', Rilly-la-Montagne, Montagne de Reims (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, planterade 1979
Jord:Norrläge i toppen av sluttningen (180 meters höjd) med 22% lutning. Tunt jordlager ovanpå kritgrund, en intensivt kalkrik jord med sand på ytan.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i januari 2019 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2736 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mailly Grand Cru 2016
Namn:Mailly Grand Cru 2016
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Le Chalois', Mailly-Champagne (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, sélections massales planterade 1953 (parcellen förvärvades 2011)
Jord:Fritt norrläge på 170 meters höjd med 5 % lutning. Djup jordmån av rödbrun kritlera.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 48 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2021 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2345 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mailly Grand Cru 2015
Namn:Mailly Grand Cru 2015
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Le Chalois', Mailly-Champagne (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, sélections massales planterade 1953 (parcellen förvärvades 2011)
Jord:Fritt norrläge på 170 meters höjd med 5 % lutning. Djup jordmån av rödbrun kritlera.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 48 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2020 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2169 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mailly Grand Cru 2014
Namn:Mailly Grand Cru 2014
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Le Chalois', Mailly-Champagne (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, sélections massales planterade 1953 (parcellen förvärvades 2011)
Jord:Fritt norrläge på 170 meters höjd med 5 % lutning. Djup jordmån av rödbrun kritlera.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 48 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2019 med 3,5 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2100 buteljer.
hl/ha:39
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3,5 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mailly Grand Cru 2013
Namn:Mailly Grand Cru 2013
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Le Chalois', Mailly-Champagne (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, sélections massales planterade 1953 (parcellen förvärvades 2011)
Jord:Fritt norrläge på 170 meters höjd med 5 % lutning. Djup jordmån av rödbrun kritlera.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 48 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2018 med 3,5 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3,5 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ambonnay Grand Cru 2016
Namn:Ambonnay Grand Cru 2016
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Les Tourets', Ambonnay (0,4 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, från drygt 50-åriga stockar
Jord:Syd/sydostläge mitt i sluttningen (10% lutning) på 110 meters höjd, med jordmån av djup brun kalkrik lera
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. 54 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2021 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2325 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ambonnay Grand Cru 2015
Namn:Ambonnay Grand Cru 2015
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Les Tourets', Ambonnay (0,4 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, från drygt 50-åriga stockar
Jord:Syd/sydostläge mitt i sluttningen (10% lutning) på 110 meters höjd, med jordmån av djup brun kalkrik lera
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. 54 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2020 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2349 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ambonnay Grand Cru 2014
Namn:Ambonnay Grand Cru 2014
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Les Tourets', Ambonnay (0,4 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, från drygt 50-åriga stockar
Jord:Syd/sydostläge mitt i sluttningen (10% lutning) på 110 meters höjd, med jordmån av djup brun kalkrik lera
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. 54 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2019 med 3,5 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 1992 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3,5 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Cramant Grand Cru 2016
Namn:Cramant Grand Cru 2016
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits Le Bateau och och Chemin de Chalons, Cramant (0,4 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från minst 45-åriga stockar
Jord:Två olika lägen i nordöstra respektive sydöstra delen av Cramant, med exponering nordost och sydost, på 170 och 190 meters höjd. Kalkrik lera på berggrund av krita (Campanien)
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 54 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2021 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2650 buteljer.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Aÿ Grand Cru
Namn:Aÿ Grand Cru
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits Brise Pot och Froid Terre, Aÿ, Grande Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir (80%) och chardonnay (20%)
Jord:Sydvästläge i relativt brant sluttning med 30 cm mager matjord ovanpå berggrund av krita (Campanien)
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. 78 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i november 2021 med 4 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 3880 flaskor.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:4 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Cran 2014
Namn:Le Cran 2014
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits 'Les Hautes Plantes' och 'Les Vignes Saint Jean', Ludes 1er Cru
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar chardonnay och pinot noir, planterade 1966 (0,52 ha)
Jord:Öster- och västerlägen mitt i sluttningen (220 möh) med 9% lutning. Mager jordmån av hård kalk och rikligt med krita.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. 78 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2021 med 3 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Cran 2013
Namn:Le Cran 2013
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits 'Les Hautes Plantes' och 'Les Vignes Saint Jean', Ludes 1er Cru
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar chardonnay och pinot noir, planterade 1966 (0,52 ha)
Jord:Öster- och västerlägen mitt i sluttningen (220 möh) med 9% lutning. Mager jordmån av hård kalk och rikligt med krita.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. 78 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2020 med 3 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Cran 2012
Namn:Le Cran 2012
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits 'Les Hautes Plantes' och 'Les Vignes Saint Jean', Ludes 1er Cru
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar chardonnay och pinot noir, planterade 1966 (0,52 ha)
Jord:Öster- och västerlägen mitt i sluttningen (220 möh) med 9% lutning. Mager jordmån av hård kalk och rikligt med krita.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. 78 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2019 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4194 buteljer och 220 magnum.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Cran 2011
Namn:Le Cran 2011
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits 'Les Hautes Plantes' och 'Les Vignes Saint Jean', Ludes 1er Cru
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar chardonnay och pinot noir, planterade 1966
Jord:Öst- och västläge mitt i sluttningen (220 möh) med 5% lutning. Mager jordmån av hård kalk och rikligt med krita.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. 78 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i december 2018 med 3,5 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4360 buteljer och 347 magnum.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3,5 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Reflet d'Antan
Namn:Reflet d'Antan
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Ludes 1er Cru, Trépail, Ormes, Mareuil-le-Port (0,60 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar chardonnay, pinot noir och meunier. Minst 30-åriga stockar.
Jord:Kalk, krita och sand i Ludes, djupa kalkjordar i Ormes, kalklera i Mareuil-le-Port.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning i använda fat och mindre tankar med arton månader på jästfällningen. Vidare lagring i 500-liters demi-muids. Faten utgör en solera-liknande blandning (réserve perpétuelle) som går tillbaka till 1985. 2/3 av vinet buteljeras varje år under naturkork, utan föregående filtrering. Aktuell version är baserad på årgång 2016 och degorgerad i december 2020 med 6 g/l dosage (Brut). Produktion: 3600 buteljer och 250 magnum.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:6 g/l
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Campania Remensis 2015
Namn:Campania Remensis 2015
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Ormes, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:65% pinot noir, 30% chardonnay, 5% meunier, planterade 1975
Jord:Lätta jordar med kalk och relativt djup sand
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i använda fat. Rosé d'Assemblage av vitt basvin och 5% Coteaux Champenois Rouge. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i mars 2019 med 2,5 g/l dosage (Extra Brut). 5416 flaskor och 250 magnum.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion