Frankrike – Champagne

Bérêche et Fils

Maison Bérêche har varit en familjeegendom ända sedan 1847, då Léon och Albert startade gården med ett par hektar vinmark i hembyn Ludes. Under många år gick det mesta av frukten till de större husen i Reims. Från 1950-talet och framåt utökades arealen med marker i Mareuil-le-Port och Festigny (Vallée de la Marne), Chigny-les-Roses och Trépail (Montagne de Reims), samt i Ormes (Petite Montagne).

Under 1970-talet började huset att själva buteljera och sälja sina egna cuvéer i valda årgångar. Men det var med den femte generationen – bröderna Raphaël och Vincent – som både jordbruksmetoderna och kvalitetsarbetet i källaren tog ett par sjumilakliv framåt. Sedan 2003 används inga som helst syntetiska bekämpningsmedel, vingårdsskötseln har lagts om enligt ekologiska riktlinjer och den levande floran har kommit tillbaka.

Idag odlar Maison Bérêche tretton egna hektar, plus kontrakt på ytterligare ett par. Planteringarna har nått hälsosam medelålder och är ganska jämnt fördelade mellan de tre stora druvsorterna. En person per hektar arbetar heltid för att ta hand om vinrankorna på allra bästa sätt. En anledning till komplexiteten i brödernas portfölj är att de kan vinifiera och blanda från uppåt 25 olika parceller med skiftande jordar. Förutom i Brut Réserve buteljeras alla ursprung separat. Sedan 2013 har man utökat med fler fina lägen i byar betecknade Grand Cru och 1er cru.

I källaren pressas och vinifieras varje läge för sig, med spontana jäsningar i mestadels använda medelstora fat fram till långt in på vintern, då temperaturerna i källaren sällan överstiger åtta grader. Den friska äppelsyran får aldrig möjlighet att omvandlas till mjukare mjölksyra, och på så vis balanseras vinernas koncentration och fyllighet av en stringent och upprätt struktur. Faten är en avgörande del av husets distinkta stil, och upplevs oerhört skickligt inarbetade i helheten. Valet att lagra buteljerna ‘sur lattes’ under naturkork är också en viktig kvalitetsorienterad detalj.

Efter arton års aktivitet har Raphaël och Vincent Bérêche nått fram till den mognare fasen, då frukten av deras enträgna kvalitetsarbete skördas i form av stor internationell efterfrågan på vinerna. Det är svårt att överskatta deras betydelse för rörelsen av odlarchampagne!

bereche.com

 

Brut Réserve är Bérêches visitkort och en av de mest ambitiösa årgångsblandade cuvéer som görs i Champagne. Kvaliteten kan föras tillbaka på en mångfald av bra lägen, seriöst jordbruk, och att stockarna är betydligt äldre än vanligt. Fördelningen mellan druvsorterna är ungefär lika delar chardonnay, meunier och pinot noir. Basvinerna jäser mestadels i fat, vilket inte är särskilt utbrett i den största cuvéen. Drygt två tredjedelar kommer från basåret, med resten reservvin från de två föregående åren. Flaskorna vilar 15-24 månader på sin jästfällning under naturkork och degorgeras med 6 g/l dosage (Brut).

Les Beaux Regards är en ren blanc de blancs från två extra prima lägen med gamla stockar i hembyn Ludes. Det ena heter ‘Les Beauxregards’ och planterades redan 1902 av Raphaëls och Vincents farfars far. Det andra läget heter ‘Les Clos’ och planterades 1970 med ett massalt urval från de egna vingårdarna. Djupa rötter i berggrund av krita ger stark karaktär åt vinet.

Rive Gauche är en blanc de noirs av pur meunier från halvsekelgamla rankor i Mareuil-le-Port och Festigny – byar som, likt namnet skvallrar om, ligger utmed vänstra stranden av Marne. Jordarna här är djupare och präglade av Marne-dalens typiska kalkleror. Rive Gauche utmärker sig med slösaktigt givande mittfrukt, lyxig nougat och tidigast drickbarhet av alla de årgångsbetecknade vinerna.

Le Cran har sitt namn efter familjens gård i bydelen Le Craon de Ludes. Den gemensamma nämnaren i cuvéen är att alla druvor kommer från Ludes 1er cru, mer specifikt från gamla vingårdar i de bästa lägena mitt i sluttningen där kritan märks som mest. Cuvéen består av lika delar chardonnay och pinot noir, och flaskorna vilar sex år ‘sur lattes’. Le Cran har alltid en storslagen komplexitet, intensitet, djup och längd.

Viner

Brut Réserve R21
Namn:Brut Réserve R21
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Egna marker i Montagne de Reims, Côte des Blancs & Vallée de la Marne (totalt 7 ha) 35% Ludes, 30% Ormes, 25% Mareuil-le-Port, 10% Trépail.
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Ungefär lika delar chardonnay, pinot noir och meunier - från minst 40-åriga stockar.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:65% från basåret (aktuell årgång 2020) samt 35% reservvin från de två föregående åren. Långsam spontan jäsning i mestadels använda fat och mindre tankar. Ingen malolaktisk omvandling, förutom reservvinet som vanligen går genom malo följande somrar. Buteljering utan föregående filtrering. 15-24 månader 'sur lattes' under naturkork. Tre degorgeringar årligen. Produktion: 78 000 flaskor, samt 3000 magnum och 250 jeroboam. Degorgerad i december 2023 med 6 g/l dosage (Brut). Magnum har basårgång 2020 och degorgerades i november 2023. Den större flaskan har alltså fått knappt ett år extra 'sur lattes'.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:6 g/l
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml, 1500ml, 3000ml
Skriv ut informationsblad
Les Beaux Regards 2019
Namn:Les Beaux Regards 2019
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dits Les Beaux Regards och Les Clos, Ludes 1er cru (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade 1902 och 1970 (sélections massales)
Jord:Mitt i sluttningen nära byn (170 möh) med 10% lutning. Parcellerna är delvis omgivna av murar. Lätta finkorniga leror med kalksten och flinta.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i januari 2023 med 2 g/l dosage. Produktion: 3645 flaskor.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rive Gauche 2019
Namn:Rive Gauche 2019
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Parcellerna 'Maisoncelle' och 'Côte aux Chataîgners', Mareuil-le-Port, Vallée de la Marne (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, sélections massales planterade 1969
Jord:Norrlägen på cirka 200 meters höjd med 15-35% sluttning. Djup Marne-kalklera med sand, flinta och fossilrik belemnitkalk på ytan.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i november 2022 med 2 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4426 flaskor.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rilly-la-Montagne 2019
Namn:Rilly-la-Montagne 2019
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Les Sablons', Rilly-la-Montagne, Montagne de Reims (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, planterade 1979
Jord:Nordostläge i toppen av sluttningen (180 meters höjd) med 22% lutning. Tunt jordlager ovanpå kritgrund, en intensivt kalkrik jord med sand på ytan.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i mars 2023 med 4 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2475 flaskor.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mailly-Champagne Grand Cru 2018
Namn:Mailly-Champagne Grand Cru 2018
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits 'Le Chalois', 'Les Baraquines', 'Les Côtes', Mailly-Champagne (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, sélections massales planterade 1953 (Le Chalois förvärvades 2011). Övriga två: minst 50 år gamla stockar.
Jord:Utkanten av byn nära gränsen till Verzenay. Fritt norrläge på 170 meters höjd (vid basen av sluttningen) med 5 % lutning. Djup jordmån av sand och rödbrun kritlera.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 48 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2023 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2625 buteljer.

"This magnificent plot, purchased in 2011, is located on the outskirts of the village in the direction of Verzenay. It could be said that the plot borders the vines in Verzenay. These beautiful vines are old and produce small, concentrated grapes, it's always a pleasure to taste the berries during the pre-harvest rounds, because here we have a strong identity and a wonderfully delicate Pinot Fin. This testifies to the immense complexity and consistent quality of this terroir. The deep, slightly red clay soil gives this wine the character that makes it more of a table wine than an aperitif."

2018 vintage: "Autumn and winter brought generally overcast, wet weather. Record total rainfall of 345mm (previously 338mm in 1965). The soil became heavy and sticky, which is not conducive to winter tasks in the vineyard. The rain continued until the beginning of April, but this did not hinder a good bud break around 17 April. May started very cool, but then summer arrived on the 5th with temperatures of 30°C. Full flowering occurred around 2 June, just ten days later than average. June and July were "easy" months, with little threat of disease. The bunches were plentiful and the grapes were in perfect health: a joy! Harvesting started on 30 August and ended on 9 September."
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ambonnay Grand Cru 2018
Namn:Ambonnay Grand Cru 2018
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Les Feuchères', Ambonnay (0,4 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, från minst 45-åriga stockar
Jord:Västra delen av byn, nära gränsen till Trépail. Syd/sydostläge mitt i sluttningen (10% lutning) på 110 meters höjd, med jordmån av djup brun kalkrik lera.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. 48 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2023 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2635 buteljer.

2018 vintage: "Autumn and winter brought generally overcast, wet weather. Record total rainfall of 345mm (previously 338mm in 1965). The soil became heavy and sticky, which is not conducive to winter tasks in the vineyard. The rain continued until the beginning of April, but this did not hinder a good bud break around 17 April. May started very cool, but then summer arrived on the 5th with temperatures of 30°C. Full flowering occurred around 2 June, just ten days later than average. June and July were "easy" months, with little threat of disease. The bunches were plentiful and the grapes were in perfect health: a joy! Harvesting started on 30 August and ended on 9 September."

"Ambonnay, with its cashmere base, is always very accessible, seductive in its openness, fruit, volume and power. The plot is located in the western part of
the village, near the Trépail terroir. Le Rouge et le Blanc : «beau vin enrobé, brioché en attaque, floral avec du miel et de la maturité. Finale tonique, légérement iodée et saline.»
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Cramant Grand Cru 2017
Namn:Cramant Grand Cru 2017
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits Le Bateau och och Chemin de Chalons, Cramant (0,4 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från minst 45-åriga stockar
Jord:Två olika lägen i nordöstra respektive sydöstra delen av Cramant, med exponering nordost och sydost, på 170 och 190 meters höjd. Kalkrik lera på berggrund av krita (Campanien)
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. Minst 54 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2022 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 3103 buteljer
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Aÿ Grand Cru 2015
Namn:Aÿ Grand Cru 2015
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits Brise Pot och Froid Terre, Aÿ, Grande Vallée de la Marne (0,60 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir (80%) och chardonnay (20%) från minst 50-åriga stockar
Jord:Sydvästläge i relativt brant sluttning på 280 meters höjd med högst 30 centimeter mager matjord ovanpå berggrunden av krita (Campanien)
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljering utan föregående filtrering. 78 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i oktober 2022 med 4 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 3706 flaskor.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:4 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Cran 2016
Namn:Le Cran 2016
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits 'Le Cran', Les Hautes Plantes' samt 'Les Vignes Saint Jean', Ludes 1er Cru
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar chardonnay och pinot noir, planterade 1966 (0,52 ha)
Jord:Öster- och västerlägen mitt i sluttningen (220 möh) med 9% lutning. Mager jordmån av hård kalk och rikligt med krita.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i mestadels använda 350-litersfat (de köps in nya). Ingen malolaktisk omvandling. Buteljerat utan filtrering. 78 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2023 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 3438 buteljer och 250 magnum.

"Vines planted by our grandfather on either side of the Cran de Ludes on a very chalky hillside. The Pinot faces east, towards the bottom of the 55- are plot in the Mailly-Champagne area. This Pinot gives structure to the Champagne with its fine texture and notes of blood orange, it is close to the Mailly identity but with more precision and freshness. The Chardonnay, at a slightly higher altitude, benefits from the afternoon sun, ensuring late and complete ripening. A Champagne for long cellaring, the first vintage was produced in 2004. It still bears the signature of a terroir with character and altitude."

2016 vintage: "Intense, sometimes destructive frosts from 18 April to 2 May 2016, totally destroyed 4,500 ha in Champagne (representing 14% of the harvest). Full flowering was recorded on 24 June, around ten days later than the ten-year average, and took place in favourable conditions. The start of the season was characterised by a lack of sunshine and record rainfall. The constant humidity encouraged downy mildew. Fortunately, August was warm and sunny with not much rain - ideal conditions at last! We were able to wait for our plots to reach optimal ripeness. The Pinot Noir and Meunier were definitely the success of the vintage. Le Cran was picked on the last 2 days of the harvest, on 25 & 26 September at 10.7°C. The grapes were in excellent health, with quite exceptional balance, but very low volumes."
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:3 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Reflet d'Antan
Namn:Reflet d'Antan
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Ludes 1er Cru, Trépail, Ormes och Mareuil-le-Port (0,60 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar chardonnay, pinot noir och meunier. Genomsnittligen 38-åriga stockar.
Jord:Kalk, krita och sand i Ludes, djupa kalkjordar i Ormes, kalklera i Mareuil-le-Port.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning i använda fat och mindre tankar med arton månader på jästfällningen. Vidare lagring i 500-liters demi-muids. Faten utgör en solera-liknande blandning (réserve perpétuelle) som går tillbaka till 1985. 2/3 av vinet buteljeras varje år under naturkork, utan föregående filtrering. Aktuell version är degorgerad i december 2022 med 6 g/l dosage (Brut). Produktion: 1200 magnum.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Restsötma:6 g/l
Alkohol:12,5 %
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Campania Remensis 2019
Namn:Campania Remensis 2019
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Les Montées', Ormes, Petite Montagne de Reims (3 ha)
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:65% pinot noir, 25% chardonnay, 10% meunier, planterade 1975
Jord:Lätta jordar med kalk och relativt djup sand
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Sluten horisontalpress (Coquard) 4000 kg. En full press ger 20,5 hl vin som används. De sista 5 hl ("la taille") används inte utan säljs vidare.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i använda fat. Rosé d'Assemblage av vitt basvin och 5% Coteaux Champenois Rouge. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juni 2023 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 5424 flaskor och 297 magnum.
Tillsatser:Låga doser so2 vid pressning samt efter alkoholjäsning. Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Coteaux Champenois 'Les Monts Fournois' 2020
Namn:Coteaux Champenois 'Les Monts Fournois' 2020
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Les Monts Fournois', Ludes
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Österläge mitt i sluttningen (nära Le Cran, 220 möh) med 9 % lutning. Mager jordmån av hård kalk och rikligt med krita.
Odling:Ekologiska metoder utan certifiering.
Press:Maskinell Coquard
Uppväxt:Spontan jäsning i öppen ekståndare med hela klasar och avstjälkade druvor i varvade lager. Efter pressning vilade vinet i två använda bourgognefat, varav vi valde ut det ena på plats i Ludes. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering. Produktion: 600 flaskor.
Tillsatser:Små mängder svavel efter malolaktisk omvandling samt vid assemblage.
Alkohol:12,5 %
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion