Frankrike – Champagne

Bérêche et Fils

Raphaël Bérêche tog över ansvaret för familjens egendom 2005. Markerna ligger utspridda från Festigny i Vallée de la Marne, via Trepail i östra Montagne de Reims, till Ormes i Petite Montagne och inte minst hembyn Ludes strax söder om Reims. Allt som allt äger man 9,5 hektar uppdelat på 21 parceller med skiftande jordmåner.

Rankorna i familjens vinmarker har tidigare varit besprutade med syntetiska produkter, men sedan mitten av 2000-talet låter man ogräset växa, plöjer jorden och använder biodynamiska metoder i sitt jordbruk. Raphaëls far Jean-Pierre och bror Vincent är med och delar arbetet i både mark och källare.

I källaren får musten jäsa av egen kraft till långt in på vintern. Källaren i Ludes blir aldrig varmare än åtta grader under denna period, så äppelsyran i vinerna är alltid närvarande. De olika markerna vinifieras var för sig i medelstora fat, som bidrar till husets stil med markant skickligt inarbetade fattoner. Förutom i signaturvinet Brut Réserve buteljeras de olika ursprungen separat.

bereche.com

Viner

Brut Réserve
Namn:Brut Réserve
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Egna marker i Montagne de Reims, Côte des Blancs & Vallée de la Marne (totalt 7 ha) 35% Ludes, 30% Ormes, 25% Mareuil-le-Port, 10% Trépail.
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Ungefär lika delar chardonnay, pinot noir och meunier - från minst 40-åriga stockar.
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:65% från basåret (aktuell årgång 2018) samt 35% reservvin från de två föregående åren. Långsam spontan jäsning i fat och mindre tankar. Ingen malolaktisk omvandling. 15 månader 'sur lattes' under naturkork. Tre degorgeringar årligen. Produktion: 70 000 fl/år, samt 2500 magnum och 300 jeroboam. Degorgerad i juli 2020 med 7 g/l dosage (Brut)
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Beaux Regards 2016
Namn:Les Beaux Regards 2016
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dits Les Beaux Regards och Les Clos, Ludes 1er cru (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade 1902 och 1970 (sélections massales)
Jord:Mitt i sluttningen (170 möh) med 10% lutning. Lätta finkorniga leror med kalksten och flinta.
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen malolaktisk omvandling. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i februari 2020 med 3 g/l dosage. Produktion: 4050 buteljer.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Beaux Regards 2015
Namn:Les Beaux Regards 2015
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dits Les Beaux Regards och Les Clos, Ludes 1er cru (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade 1902 och 1970 (sélections massales)
Jord:Mitt i sluttningen (170 möh) med 10% lutning. Lätta finkorniga leror med kalksten och flinta.
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen malolaktisk omvandling. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i januari 2019 med 3 g/l dosage. Produktion: 4340 buteljer.
hl/ha:60
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rive Gauche 2016
Namn:Rive Gauche 2016
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Parcellerna 'Maisoncelle' och 'Côte aux Chataîgners', Mareuil-le-Port, Vallée de la Marne (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, sélections massales planterade 1969
Jord:Norrlägen på cirka 200 meters höjd med 35% sluttning. Jordmån av djup Marne-kalklera med belemnitkalk, sand och flinta på ytan.
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning i använda fat. Ingen malolaktisk omvandling. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i november 2019 med 3g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4171 buteljer.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12 %
Skriv ut informationsblad
Rive Gauche 2015
Namn:Rive Gauche 2015
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Parcellerna 'Maisoncelle' och 'Côte aux Chataîgners', Mareuil-le-Port, Vallée de la Marne (0,45 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, sélections massales planterade 1969
Jord:Norrlägen på cirka 200 meters höjd med 35% sluttning. Jordmån av djup Marne-kalklera med belemnitkalk, sand och flinta på ytan.
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning i använda fat. Ingen malolaktisk omvandling. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i januari 2019 med 3g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4205 buteljer.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rilly-la-Montagne 2016
Namn:Rilly-la-Montagne 2016
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit Les Sablons, Rilly-la-Montagne, Montagne de Reims (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, planterade 1979
Jord:Norrläge på 180 meters höjd med 22% lutning. Tunt jordlager ovanpå kritgrund, en intensivt kalkrik jord med sand på ytan.
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning i använda fat. Ingen malolaktisk omvandling. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i januari 2020 med 3g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2621 buteljer.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12 %
Skriv ut informationsblad
Rilly-la-Montagne 2015
Namn:Rilly-la-Montagne 2015
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit Les Sablons, Rilly-la-Montagne, Montagne de Reims (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, planterade 1979
Jord:Norrläge på 180 meters höjd med 22% lutning. Tunt jordlager ovanpå kritgrund, en intensivt kalkrik jord med sand på ytan.
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning i använda fat. Ingen malolaktisk omvandling. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i januari 2019 med 3g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2736 buteljer.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mailly Grand Cru 2014
Namn:Mailly Grand Cru 2014
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Le Chalois', Mailly-Champagne (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, sélection massales planterade 1953
Jord:Fritt norrläge på 170 meters höjd med 5% lutning. Djup jordmån av mörkbrun kritlera.
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning i använda fat. Ingen malolaktisk omvandling. Minst 48 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2019 med 3,5g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 2100 buteljer.
hl/ha:39
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Mailly Grand Cru 2013
Namn:Mailly Grand Cru 2013
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'Le Chalois', Mailly-Champagne (0,40 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, sélection massales planterade 1953
Jord:Fritt norrläge på 170 meters höjd med 5% lutning. Djup jordmån av mörkbrun kritlera.
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning i använda fat. Ingen malolaktisk omvandling. Minst 48 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2018 med 3,5g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ambonnay Grand Cru 2014
Namn:Ambonnay Grand Cru 2014
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit ' Les Tourets', Ambonnay (0,4 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning i använda fat. Ingen malolaktisk omvandling. 54 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2019 med 3,5g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 1992 buteljer.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Cran 2012
Namn:Le Cran 2012
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dits 'Les Hautes Plantes' och 'Les Vignes Saint Jean', Ludes 1er Cru
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar chardonnay och pinot noir, planterade 1966
Jord:Öst- och västläge mitt i sluttningen (190 möh) med 5% lutning. Mager jordmån av hård kalk och rikligt med krita.
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning i använda 350-liters fat. Ingen malolaktisk omvandling. 78 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i juli 2019 med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4194 buteljer och 220 magnum.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Cran 2011
Namn:Le Cran 2011
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dits 'Les Hautes Plantes' och 'Les Vignes Saint Jean', Ludes 1er Cru
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar chardonnay och pinot noir, planterade 1966
Jord:Öst- och västläge mitt i sluttningen (190 möh) med 5% lutning. Mager jordmån av hård kalk och rikligt med krita.
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning i använda 350-liters fat. Ingen malolaktisk omvandling. 78 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i december 2018 med 3,5 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4360 buteljer och 347 magnum.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Reflet d'Antan
Namn:Reflet d'Antan
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Ludes 1er Cru, Trépail, Ormes, Mareuil-le-Port (0,60 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Minst 30-åriga stockar.
Jord:Kalk, krita och sand i Ludes, djupa kalkjordar i Ormes, kalklera i Mareuil-le-Port.
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning i använda fat och mindre tankar med arton månader på jästfällningen. Vidare lagring i 500-liters demi-muids. Faten utgör en solera-liknande blandning (réserve perpétuelle) som går tillbaka till 1985. 2/3 av vinet buteljeras varje år under naturkork. Aktuell version är baserad på årgång 2013 och degorgerad i december 2019 med 6g/l dosage (Brut). Produktion: 3600 buteljer och 250 magnum.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Campania Remensis 2015
Namn:Campania Remensis 2015
Vinbonde:Bérêche et Fils
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Ormes, Petite Montagne de Reims
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:65% pinot noir, 30% chardonnay, 5% meunier, planterade 1975
Jord:Lätta jordar med kalk och relativt djup sand
Odling:Traditionell med ekologiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och lagring på jästfällningen i använda fat. Rosé d'Assemblage av vitt basvin och 5% Coteaux Champenois Rouge. Minst 36 månader sur lattes under naturkork. Degorgerad i mars 2019 med 2,5 g/l dosage (Extra Brut). 5416 flaskor och 250 magnum.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). Låga doser so2.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion