Frankrike – Ardèche

Etienne Seignovert

Sedan starten 2020 gör Etienne Seignovert sina egna viner i byn Saint-Barthelemy-le-Plain, strax väster om Tournon uppför de svindlande vackra dalgångarna i departementet Ardèche. Etienne kommer från en familj i restaurangbranschen och valde tidigt att fördjupa sig i vin. Efter praktiska erfarenheter från såväl franska vinområden – bland annat Domaine Gouffier i Côte Chalonnaise – som en sväng till Nya Zeeland var han redo att gå igång som vinmakare i eget namn.

Lägena som Seignovert arbetar med ovanför Colombier-le-Vieux är omgivna av ett vilt och oförstört landskap, och helt logiskt är hans förhållningssätt inriktat på blandad odling med flera grödor och plantering av träd och buskage – allt för ett varierat ekosystem i harmonisk balans. Markerna ligger på högre höjder i form av branta terrasser planterade med syrah, merlot och gamay, marsanne och roussanne. Dessutom köper han frukt från vänner bland bönder som odlar med ekologiska metoder i Saint-Josèph, Ardèche och Savoie.

I källaren är det med lätt hand druvorna översätts till vin. Jäsningarna sker av egen kraft, mestadels i små tankar av rostfritt stål, med ett minimum av extraktion och gärna en andel direktpressad must i de röda vinerna. Faten som används är genomgående väl inkörda, oftast använda cirka tio gånger tidigare. Det enda som eventuellt adderas är en knivsudd svavel i samband med blandning månaden innan buteljering. Den här tydliga stilviljan får Etiennes viner att skina av renaste frukt och fräschör.

Etienne Seignovert på Instagram.

Viner

Murmure de l'Eau 2024
Namn:Murmure de l'Eau 2024
Vinbonde:Etienne Seignovert
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Colombier le Vieux, Ardèche samt Les Marches, Savoie (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Marsanne och jacquère, från 20- till 50-åriga stockar
Jord:Marsanne: söderläge på 450 meters höjd med jordar av vittrad granit. Jacquère: lågland med alluvial silt och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning. Druvsorterna vinifierades separat, där jacquère fick en inledande klarning genom sedimentering (débourbage). Jäsningen skedde spontant i tankar av rostfritt stål samt amforor av terrakotta (lika delar) med åtta månader på jästfällningen. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 3000 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:10,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Un Hiver sur la Lune 2024
Namn:Un Hiver sur la Lune 2024
Vinbonde:Etienne Seignovert
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Colombier-le-Vieux, Ardèche (Vin de France)
Färg:Orange
Druvsort:Viognier och roussanne i proportionerna 90/10, från 12-åriga rankor
Jord:Västerläge i sluttning på 500 meters höjd med jord av vittrad granit
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Inledande maceration av hela klasar med 24 timmar i pressen. Presscykeln varade därefter femton timmar. Musten jäste sedan spontant i äldre fat (använda tio gånger tidigare) med tio månader på jästfällningen. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 1100 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (10 mg/l) i samband med assemblage en månad innan buteljering
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Premiere Lecture 2024
Namn:Premiere Lecture 2024
Vinbonde:Etienne Seignovert
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Colombier-le-Vieux, Ardèche (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Merlot, från 12-åriga stockar
Jord:Västerläge i sluttning på 500 meters höjd med jord av vittrad granit
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:80 % av druvorna pressades direkt, och sedan fick resten av druvklasarna macerera i musten under fem dygn. Tekniken kallas "trompette" och är ett slags infusion som ger lätta och piggt fruktiga viner. Efter mjuk pressning vilade vinet åtta månader på jästfällningen i äldre fat (använda tio gånger). Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 1600 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (10 mg/l) i samband med assemblage en månad innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Gentil Monstre 2023
Namn:Gentil Monstre 2023
Vinbonde:Etienne Seignovert
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Lieu-dit Les Iles Feray, Mauves samt Colombier-le-Vieux och Villeneuve-de-Berg (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah, gamay och merlot i proportionerna 40/30/30. Stockarnas ålder är cirka 25 år.
Jord:Syrah: plant läge nedanför sluttningen med vittrad granit och lera. Gamay: sydvästläge på 480 meters höjd med jord av vittrad granit. Merlot: amfiteater med kalkstensjordar
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Merlotdruvorna pressades direkt och blandades med hela oskadade druvklasar syrah. Jäsningen skedde spontant i tank av rostfritt stål med femton dygns maceration innan pressning. Gamaydruvorna delades upp i två andelar där den ena jäste som hela oskadade klasar med femton dygns "macération carbonique" och den andra som mosade hela klasar med tio dygns traditionell maceration. Efter mjuk pressning vilade vinet åtta månader på jästfällningen i äldre fat (använda tio gånger). Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 6000 flaskor..
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (10 mg/l) i samband med assemblage en månad innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Feux du Ciel 2023
Namn:Les Feux du Ciel 2023
Vinbonde:Etienne Seignovert
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Colombier-le-Vieux, Ardèche (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah, från 15-åriga stockar
Jord:Söderläge i terrasser på 450 meters höjd med jord av vittrad granit och exponerad berggrund
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i små öppna kar (~500 kg druvor) med femton dygns maceration utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning vilade vinet arton månader på jästfällningen i äldre fat om 500 och 288 liter (använda tio-tolv gånger tidigare). Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 1900 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (10 mg/l) i samband med assemblage en månad innan buteljering
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Saint-Josèph 'En Attendant la Nuit' 2023
Namn:Saint-Josèph 'En Attendant la Nuit' 2023
Vinbonde:Etienne Seignovert
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Ardèche (Saint-Josèph AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah, från 30-åriga stockar
Jord:Söderläge i terrasser på 300 meters höjd med jord av vittrad metamorfisk granit
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i små öppna tankar av rostfritt stål (~700 kg druvor) med femton dygns maceration utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning vilade vinet arton månader på jästfällningen i äldre 500-litersfat ('demi-muids' använda tio-tolv gånger tidigare). Buteljerat utan klarning eller filtrering. Produktion: 1900 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 (10 mg/l) i samband med assemblage en månad innan buteljering
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion