Sedan starten 2020 gör Etienne Seignovert sina egna viner i byn Saint-Barthelemy-le-Plain, strax väster om Tournon uppför de svindlande vackra dalgångarna i departementet Ardèche. Etienne kommer från en familj i restaurangbranschen och valde tidigt att fördjupa sig i vin. Efter praktiska erfarenheter från såväl franska vinområden – bland annat Domaine Gouffier i Côte Chalonnaise – som en sväng till Nya Zeeland var han redo att gå igång som vinmakare i eget namn.
Lägena som Seignovert arbetar med ovanför Colombier-le-Vieux är omgivna av ett vilt och oförstört landskap, och helt logiskt är hans förhållningssätt inriktat på blandad odling med flera grödor och plantering av träd och buskage – allt för ett varierat ekosystem i harmonisk balans. Markerna ligger på högre höjder i form av branta terrasser planterade med syrah, merlot och gamay, marsanne och roussanne. Dessutom köper han frukt från vänner bland bönder som odlar med ekologiska metoder i Saint-Josèph, Ardèche och Savoie.
I källaren är det med lätt hand druvorna översätts till vin. Jäsningarna sker av egen kraft, mestadels i små tankar av rostfritt stål, med ett minimum av extraktion och gärna en andel direktpressad must i de röda vinerna. Faten som används är genomgående väl inkörda, oftast använda cirka tio gånger tidigare. Det enda som eventuellt adderas är en knivsudd svavel i samband med blandning månaden innan buteljering. Den här tydliga stilviljan får Etiennes viner att skina av renaste frukt och fräschör.
Certifierad ekologisk produktion