Namn: | Grrrr!!! 2022 |
---|---|
Vinbonde: | Yannick Meckert |
Region: | Frankrike - Alsace |
Ursprung: | Obernai och Reichsfeld (Vin de France) |
Färg: | Rött |
Druvsort: | Pinot noir |
Jord: | Två olika lägen, det ena med alluviala sediment och det andra vulkanisk sandsten. |
Odling: | Biodynamisk utan cert. |
Uppväxt: | Lägena vinifierades separat. Spontan jäsning av hela druvklasar. Sju dygns inledande passiv maceration ("semi-carbo"), därefter nio dygn med nedtryckning av skalhatten två gånger dagligen - alltså totalt sexton dygn. Efter pressning mognade vinet elva månader på jästfällningen i äldre fat. Buteljerat utan klarning eller filtrering. Meckert: ett bistro-vin. Ett slags "Brutal" där jag blandade 50 % pinot noir från alluviala jordar (med liten touch av brett!) med 50 % pinot noir från vulkanisk sandstein (med en liten volatilsyra!). Typiskt för årgången är vinet koncentrerat av värmen. "Vin de bistrot. Une sorte de Brutal ou j'ai mis du 50% Pinot noir terroir sédimentaire (avec petite BRETT) 50% Pinot noir terroir grès volcanique (petite vol). Vin très concentré par la chaleur." |
Tillsatser: | Inga tillsatser |
Alkohol: | 12,4 % |
Volymer: | 750ml |
Yannick Meckerts föräldrar är från Alsace och Bourgogne, så han har vuxit upp med ett ben i vardera området. Efter studier i vitikultur och enologi i Beaune och Montpellier arbetade han ett kort tag med familjens domän i Heiligenstein, men bruket av kemikalier och tillsatser fick honom snart att inse att det var fel plats för honom. Istället jobbade han vidare för folk som Philippe Pacalet, Patrick Meyer och André Ostertag, Claus Preisinger, Charles Dufour och Le Coste, med flera. Trots sin ringa ålder är Yannick en vida berest ung man med mängder av erfarenhet och ett omfattande nätverk.
Meckert arbetar med tre och en halv hektar i Obernai och Heiligensten – marker som är planterade med riesling, sylvaner och gewurztraminer, auxerrois, pinot gris och pinot noir. Jordarna består huvudsakligen av vulkanisk sandsten och blå skiffer. Dessutom har han en parcell om 0,12 ha med pinot noir i Vallée d’Ouche (strax väster om Hautes-Côtes de Beaune). Yannick drygar ut produktionen med inköpt frukt, och även om han helst arbetar med egna vinrankor gör markpriserna i Alsace att känns vettigt att köpa fina druvor från en knapp hektar hos en väninna i Alsace. Hon odlar riesling och pinot noir med biodynamiska metoder, utan traktor och med låga skördeuttag.
En källa till inspiration är Jules Chauvet – den mytomspunne forskaren som lade grunderna till naturlig vinmakning i modern tid. I sin källare inne i byn Rosheim vinifierar Yannick med hela klasar och använder i stort sett samma metod för både pinot noir, gewurztraminer och pinot gris. De hela druvklasarna får macerera utan ingrepp i ungefär en vecka och fottrampas sedan ett par gånger om dagen tills alkoholjäsningen är över. De vita vinerna görs med direkt pressning för att uttrycka sin särskilda terroir. Vinerna får mogna ett år eller mer, utan några tillsatser längs med vägen till flaska.
Yannick Meckert framstår som en vinmänniska med solklar talang, och även om han bara hunnit med ett fåtal årgångar under egen etikett berättar vinerna tydligt nog om sin kvalitet. Det är nu inte helt konstigt med tanke på all den erfarenhet han hunnit samla på sig, och liksom sina mentorer och förebilder arbetar han med ett känsligt sinne för detaljerna. Yannicks stil är energisk och mångfasetterad och full av löften för framtiden!