Yannick Meckert – Une Couleur: Bleu 2021

Namn:Une Couleur: Bleu 2021
Vinbonde:Yannick Meckert
Region:Frankrike - Alsace
Ursprung:Obernai, Alsace (Vin de France)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar auxerrois, pinot noir och pinot gris (samt ca 2 hl muscat)
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Pétillant naturel (méthode ancestrale). Degorgerat i augusti 2022.

"It's my grapes, 1/3 Auxerrois, 1/3 Pinot noir 1/3 Pinot gris with probably 2 hl of Muscat that I never mentioned since it's a very small plot, the Muscat was macerated in on open vat with just a plastic lid to cover the top, also I let it go a bit funky, volatile and acetate in order to give the pet nat a hint of tension and flavours."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Une Couleur: Bleu 2021

Om vinbonden

Yannick Meckerts föräldrar är från Alsace och Bourgogne, så han har vuxit upp med ett ben i vardera området. Efter studier i vitikultur och enologi i Beaune och Montpellier arbetade han ett kort tag med familjens domän i Heiligenstein, men bruket av kemikalier och tillsatser fick honom snart att inse att det var fel plats för honom. Istället jobbade han vidare för folk som Philippe Pacalet, Patrick Meyer och André Ostertag, Claus Preisinger, Charles Dufour och Le Coste, med flera. Trots sin ringa ålder är Yannick en vida berest ung man med mängder av erfarenhet och ett omfattande nätverk.

Meckert arbetar med tre och en halv hektar i Obernai och Heiligensten – marker som är planterade med riesling, sylvaner och gewurztraminer, auxerrois, pinot gris och pinot noir. Jordarna består huvudsakligen av vulkanisk sandsten och blå skiffer. Dessutom har han en parcell om 0,12 ha med pinot noir i Vallée d’Ouche (strax väster om Hautes-Côtes de Beaune). Yannick drygar ut produktionen med inköpt frukt, och även om han helst arbetar med egna vinrankor gör markpriserna i Alsace att känns vettigt att köpa fina druvor från en knapp hektar hos en väninna i Alsace. Hon odlar riesling och pinot noir med biodynamiska metoder, utan traktor och med låga skördeuttag.

En källa till inspiration är Jules Chauvet – den mytomspunne forskaren som lade grunderna till naturlig vinmakning i modern tid. I sin källare inne i byn Rosheim vinifierar Yannick med hela klasar och använder i stort sett samma metod för både pinot noir, gewurztraminer och pinot gris. De hela druvklasarna får macerera utan ingrepp i ungefär en vecka och fottrampas sedan ett par gånger om dagen tills alkoholjäsningen är över. De vita vinerna görs med direkt pressning för att uttrycka sin särskilda terroir. Vinerna får mogna ett år eller mer, utan några tillsatser längs med vägen till flaska.

Yannick Meckert framstår som en vinmänniska med solklar talang, och även om han bara hunnit med ett fåtal årgångar under egen etikett berättar vinerna tydligt nog om sin kvalitet. Det är nu inte helt konstigt med tanke på all den erfarenhet han hunnit samla på sig, och liksom sina mentorer och förebilder arbetar han med ett känsligt sinne för detaljerna. Yannicks stil är energisk och mångfasetterad och full av löften för framtiden!