Les Capriades – La Bulle Rouge 2018

Namn:La Bulle Rouge 2018
Vinbonde:Les Capriades
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Cher, Touraine
Färg:Mousserande Rött
Druvsort:Gamay teinturier
Jord:Lera med flinta (silex) och kalk i underjorden
Odling:Ekologisk (Cofraq)
Press:Pneumatisk
Uppväxt:Pétillant naturel (méthode ancestrale)
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:17 g/l
Alkohol:11 %
Volymer:1500ml

Om vinbonden

Pascal Potaire har ett garage insprängt i berget i Faverolles-sur-Cher, några mil öster om Tours i Loire. Inuti garaget finns gamla fat, glasfibertankar och en gammal vinpress – med andra ord precis vad som behövs för ett mindre vineri. Och Pascal Potaire gillar att hålla det enkelt. Han startade Les Capriades på egen hand 2005. Innan dess hade han bland annat jobbat med Nicolas Renard (Les Bois Lucas) och hjälpt till hos Noëlla Morantin. Efter ett tag kom Pascals vän Moses Gadouche in i bilden, så numera är det ett gemensamt projekt – ett projekt som helt går ut på att producera de eleganta, flaskjästa, lätt kolsyrade viner som kallas pétillant naturel, eller kort och gott ”pet’nat”.

Sedan starten har jordarna brukats enligt ekologiska principer. Idag odlar Pascal och Moses sju hektar, dessutom har man nära samarbete med ett antal bönder som levererar friska och fina druvor. Här odlas en hel radda olika druvsorter: gamay och grolleau, cabernet franc, côt och pineau d’aunis, menu pineau, chenin blanc och sauvignon.

Musten jäser i gamla fat eller i glasfibertankar, och buteljeras för fortsatt jäsning i flaska när Pascal anser densiteten vara rätt – hur mycket socker det är kvar vid buteljeringen beror alltså på hur torrt han önskar slutresultatet. Flaskorna får sedan vila, först på sidan och till sist med botten upp, alltmedan vinet jäser vidare tills det mesta av det återstående sockret har omvandlats till koldioxid och alkohol. När Pascal och Moses anser att det är klart så är det klart – men deras viktigaste ledord är tid och tålamod, så ingenting sker förhastat. Flaskorna degorgeras för hand, toppas upp med vin, och är redo att njutas i tid och otid.