La Vigne du Perron – Persanne 2015

Namn:Persanne 2015
Vinbonde:La Vigne du Perron
Region:Frankrike - Bugey
Ursprung:Villebois, Bugey
Färg:Rött
Druvsort:Mondeuse, från 18-åriga stockar
Jord:Österläge på 240 meters höjd i branta sluttningar nedanför vertikala kalkstensförkastningar. Jordmån av nedrasat kalkstensgrus.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvor som avstjälkats för hand (semi-carbonique) i öppna ekståndare med minimal pigéage. Tolv månaders lagring i äldre bourgognefat (genomsnittligen fem år gamla). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Bugey är ett litet vinområde med lång historia, som ligger inklämt mellan Jura, Savoie och krökarna i det övre loppet av floden Rhône. Det alpnära landskapet här är bergigt, bördigt och fantastiskt vackert. François Grinand arbetade tidigare som pianolärare vid ett musikkonservatorium, men började att göra naturligt vin i Bugey redan 1993 och under namnet La Vigne du Perron sedan 2009.

François har sina tre hektar planterade i branta sluttningar präglade av vertikala kalkstensklippor och nedrasat kalkgrus. Vinmarkerna kan bara nås till fots, och allt arbete sker för hand. Druvsorterna han odlar är altesse, chardonnay, mondeuse, gamay och pinot noir. Oftast skördar han pinot och gamay i slutet av september, medan mondeuse och de gröna sorterna får vänta till mitten av oktober. Allt jäser spontant i glasfibertankar och får mogna i gamla fat. Vinerna är lent eleganta och osannolikt klunkvänliga.

Nyligen utkom den brittiska vinskribenten Wink Lorch med sin bok ”Wines of the French Alps” där du kan läsa mer om Bugey och La Vigne du Perron.