Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué – 'Nuova Descriptio' 2023

Namn:'Nuova Descriptio' 2023
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Saint-Bris (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Sauvignon blanc, sauvignon gris, chardonnay och aligoté
Jord:Brun kalksten och lera av Kimmeridge-typ mättad med marina fossil (Exogyra Virgula)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. 36 timmars sedimentering av musten. Långsam spontan jäsning med full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen i tank.

De Moor: "I och med årgång 2022 ersätts 'Sans-Bruit' av 'Nuova Desciptio'. Den här nya beskrivningen av vårt arbete med de tre druvsorterna är en blandning av sauvignon från Saint-Bris, en liten cuvée av aligoté med maceration, samt tre fat med chardonnay. De klimatmässiga förändringarna, biologiska såväl som mänskliga, är förbluffande hastiga och det är därför vi inte längre kan göra vissa viner på samma sätt som vi gjorde i början. Med öppna sinnen och fullständig frihet drivs vi till att ändra på vinifikationerna för att fortsätta göra de viner vi uppskattar. Värmeböljorna i slutet av växtsäsongen försvagar populationerna av jästkulturer på druvorna och försvårar därmed jäsningarna, så maceration är ett sätt att råda bot på problemet. Hettan i början av september skruvar upp mustvikterna, ofta i mesta laget för sauvignon som får svårt att jäsa ut och då ger ett halvtorrt vin som är lite besvärligt att dricka. Det är därför vi valt att blanda, för att återskapa spänst och en vacker balans i vinet."
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage (20 mg/l)
Volymer:750ml
'Nuova Descriptio' 2023

Om vinbonden

Courgis heter byn där Alice och Olivier De Moor bor och arbetar. Paret, som båda är utbildade enologer, köpte sina första vinmarker i Chablis 1989 efter att ha lärt känna varandra när de arbetade hos en större producent i appellationen. De började med att plantera tre parceller: Coteau de Rosette, Bel Air och Clardy. Redan från start bestämde de sig för att bruka jorden utan kemikalier, med biodynamiska influenser, och är ekologiskt certifierade sedan 2005.

Den kalkrika marken i området är mättad med fossiler av snäckor, musslor, ostron, sjöborrar och andra avlagringar från havet som täckte hela området för miljontals år sedan. Första årgången från De Moors unga vinrankor blev 1994. Ett par år senare kunde paret få långtidskontrakt på vinmarker i byarna Chitry och Saint-Bris. I Chitry planterades två större parceller vid namn ’Champagne’ och ’Châtillon’ med chardonnay och aligoté. I Saint-Bris växer mestadels sauvignon blanc från 1945, samt aligoté planterade redan 1902!

Alice och Olivier odlar idag tio hektar som de själva sköter om, varav två premier cru-lägen som paret tog över 2017. Från och med 2009 har de också en liten négociantverksamhet vid namn ’Le Vendangeur Masqué’ som köper in druvor till flera cuvéer. Hit går också frukt från egna marker som är under omställning till ekologisk certifiering. Alla viner utom den enklaste aligotén får jäsa i äldre bourgognefat, utan tillsats av vare sig främmande jästkulturer eller so2. Först innan buteljering får vinerna en liten nypa svavel. De uttrycker sig rent och fritt redan som unga, men har också bevisligen stor potential till utveckling över tid.

aetodemoor.fr