Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué – Chenagre 2021

Namn:Chenagre 2021
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Le Boisset, Caseneuve, Luberon (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache, från Domaine d'Alloïs
Jord:Kalkrik märgel, sand och morän
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Skördat sjunde oktober. Spontan jäsning av hela klasar i tank med sexton dygns maceration och endast två nedtryckningar av skalhatten ('pigéage'). Temperaturen i tanken hölls nere på femton grader. Efter pressning 25 oktober fick vinet jäsa ut i tank innan det drogs om till fat 8:e november. Efter nio månaders vila blandades faten i tank innan vinet slutligen buteljerades 22-11-13 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 vid assemblage
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Chenagre 2021

Om vinbonden

Courgis heter byn där Alice och Olivier De Moor bor och arbetar. Paret, som båda är utbildade enologer, köpte sina första vinmarker i Chablis 1989 efter att ha lärt känna varandra när de arbetade hos en större producent i appellationen. De började med att plantera tre parceller: Coteau de Rosette, Bel Air och Clardy. Redan från start bestämde de sig för att bruka jorden utan kemikalier, med biodynamiska influenser, och är ekologiskt certifierade sedan 2005.

Den kalkrika marken i området är mättad med fossiler av snäckor, musslor, ostron, sjöborrar och andra avlagringar från havet som täckte hela området för miljontals år sedan. Första årgången från De Moors unga vinrankor blev 1994. Ett par år senare kunde paret få långtidskontrakt på vinmarker i byarna Chitry och Saint-Bris. I Chitry planterades två större parceller vid namn ’Champagne’ och ’Châtillon’ med chardonnay och aligoté. I Saint-Bris växer mestadels sauvignon blanc från 1945, samt aligoté planterade redan 1902!

Alice och Olivier odlar idag tio hektar som de själva sköter om, varav två premier cru-lägen som paret tog över 2017. Från och med 2009 har de också en liten négociantverksamhet vid namn ’Le Vendangeur Masqué’ som köper in druvor till flera cuvéer. Hit går också frukt från egna marker som är under omställning till ekologisk certifiering. Alla viner utom den enklaste aligotén får jäsa i äldre bourgognefat, utan tillsats av vare sig främmande jästkulturer eller so2. Först innan buteljering får vinerna en liten nypa svavel. De uttrycker sig rent och fritt redan som unga, men har också bevisligen stor potential till utveckling över tid.

aetodemoor.fr