Vincent Wallard – Le Beaujognier Oxydatif 2018

Namn:Le Beaujognier Oxydatif 2018
Vinbonde:Vincent Wallard
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Pierres Dorées, södra Beaujolais (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Viognier, inköpt frukt (Jean-François Debourg)
Jord:Sand med inslag av kalk.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning samt oxidativ uppväxt i glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,7 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Vincent Wallard är en äventyrlig profil på den progressiva vinscenen. Han var med om att grunda Terroirs Wine Bar – en av de första vinbarerna i London med fokus på naturliga viner. Under perioden 2005 till 2011 bodde han i Argentina, och i mars 2011 gjorde han sina första viner av inköpta ekologiska druvor av  malbec från Maipú i Mendoza.

Efterhand sökte sig Vincent vidare mot kalkrika marker på hög höjd i Gualtallary. De här vinerna görs i ett samarbete med kompanjonen Emile Hérédia och buteljeras under etiketten ”Quatro Manos”. Vid sidan av vinmakandet startade han 2013 upp en liten import av småskaliga hantverksviner från Chile och Argentina till Europa.

2015 flyttade Wallard hem till Frankrike och slog sig ner som négociant i byn Chouzé-sur-Loire. Här gör han vin av inköpt frukt från bönder som delar hans ideal, både i närområdet (bland annat Chinon och Saumur) och lite längre bort. Druvsorterna han arbetar med är främst chenin blanc och cabernet franc, samt grolleau och gamay. Wallards viner är framställda helt utan tillsatser i stilar som är lika komplexa som drickvänliga!

winesofthecordillera.com

winesofthecordilleracom.wordpress.com