Champagne La Parcelle – La Parcelle de Connigis R17 'sans soufre'

Namn:La Parcelle de Connigis R17 'sans soufre'
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Connigis, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier från en parcell (0,3 ha)
Jord:Brant västerläge med djup Marne-lera
Odling:Biodynamisk, tredje året av omställning till Demeter-certifiering.
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling. Tio månaders lagring på jästfällningen med batonnage enligt månkalendern. Buteljerat i juli 2018 utan föregående klarning eller filtrering. Degorgerat utan dosage december 2020.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ingen dosage (Brut Nature)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Vallée de la Marne följer floden med samma namn på dess slingrande väg västerut mot Paris. Västra delen av Champagne är ett landskap av rullande kullar, rara byar och vingårdar på bägge sidor om floden – ofta i brantare sluttningar än på andra håll i Champagne. Kritan når inte lika nära jordytan och täcks gärna av ett djupare lager kalkrik lera. Området är sedan gammalt bekant för druvsorten pinot meunier – eller meunier, kort och gott.

Sedan tjugo år driver paret Stéphanie Chevreux och Julien Bournazel ett företag som utför vingårdsarbete åt flera andra producenter – stora som små. De är specialiserade på ekologiska och biodynamiska metoder, och efterfrågan på deras tjänster är sedan länge stabilt hög. Efterhand lyckades de spara ihop tillräckligt för att ha råd att förvärva egen mark, och 2012 kunde de ta över 0,4 hektar gamla stockar meunier i en brant sluttning ovanför Barzy-sur-Marne, en av byarna i den västra delen av Champagne. Vid tillfället för köpet hade de redan haft hand om vinmarken de senaste femton åren. Den kompletterades snart med en lott om 0,3 hektar i Connigis.

La Capella är dels namnet på en stjärna, dels det latinska ordet för getens killing – gårdens symbol, som återfinns på varje flaska. Det här är ren meunier från backen ovanför Barzy eller parcellen i Connigis, spontanjäst i använda fat med åtta månader på jästfällningen. Ingen chaptalisering, ingen klarning eller filtrering, minimala tillsatser av svavel. Flaskorna roterade och degorgerade för hand, utan dosage. Hela produktionen landar i runda tal på 3000 flaskor om året.

En vingård, en druvsort, en årgång. Inga kompromisser.

facebook.com/champagnechevreuxbournazel