Namn: | Tony truand 2020 |
---|---|
Vinbonde: | Thomas Jacquin |
Region: | Frankrike - Jura |
Ursprung: | Lieu-dit 'En Changouin', Arbois (Vin de France) |
Färg: | Rött |
Druvsort: | Poulsard, från rankor planterade 1990 (0,47 ha) |
Jord: | Västerläge i mjuk sluttning med märgel och kalksten från Trias-perioden |
Odling: | Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder. |
Press: | Manuell korgpress |
Uppväxt: | Avstjälkning för hand 'au crible'. Jäsningen förlöpte spontant med druvornas egna jäststammar och fyra veckors maceration i tank. Under tiden gjordes inga aktiva insatser sånär som på ett par "pigéages" (nedtryckningar av skalhatten). Efter pressning i manuell korgpress fick vinet vila ett år på jästfällningen i rostfri ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering. |
Tillsatser: | Inga tillsatser |
Alkohol: | 12,5 % |
Volymer: | 750ml, 1500ml |
Thomas Jacquin är en ung vinbonde baserad i Marnoz, en stillsam liten by tio kilometer norr om Arbois. Under perioden 2010-2012 utbildade han sig i Bourgogne varvat med praktik hos Vincent Latour i Meursault. Åren därpå förflyttade han sig till Jura och kompletterade sin yrkesutbildning samtidigt som han med praktiserade hos Stéphane Tissot, där han också stannade kvar fram till 2018. På senare år har Thomas jobbat vidare hos Cathérine Hannoun och Alice Bouvot för att få det hela att gå ihop.
Det var 2017 som Thomas Jacquin startade upp sin egen domän med strax under en hektar planterade med ungefär lika delar poulsard och savagnin. Parcellen är belägen på sluttningarna väster om Arbois där jordarna består av märgel från Trias-perioden. Thomas brukar sin mark enligt biodynamiska riktlinjer och använder vilda örter som han plockar själv för att skydda sina vinrankor mot angrepp. Minimalistiska metoder i källaren ger rena och precisa viner utan tillsatser.