François Rousset-Martin – Savagnin 'Veine Bleue de Bacchus’ 2018

Namn:Savagnin 'Veine Bleue de Bacchus’ 2018
Vinbonde:François Rousset-Martin
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit 'Clos Bacchus', Menétru-le-Vignoble (AOP Côtes du Jura)
Färg:Vitt
Druvsort:Savagnin, från 45-åriga stockar (1,11 ha)
Jord:Österläge med kalksten, lera och kalkmärgel
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning och två års lagring på hela jästfällningen i äldre fat (228, 400, 500 och 1100 liter) med upptoppning (ouillé). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml

Om vinbonden

Familjen Rousset-Martin äger allt som allt fjorton hektar, varav hälften inom appellationen Château-Chalon – Juraområdets mest mytomspunna terroir. Här skapas de största exemplen av Vin Jaune – det historiska gula vinet som vilar under en slöja av jäst. 2006 tog François Rousset-Martin över ansvaret för de marker med vilka hans farfars far René Martin lagt grunden.

Markerna sköts med ekologisk praktik och biodynamiska metoder, fast utan certifiering. François far sålde de flesta druvorna till kooperativet och gjorde bara lite vin till familjen. Idag arbetar François med drygt 4,5 hektar. Han har nyplanterat några marker och säljer resten av druvorna. Målet är att göra vin från cirka tio hektar, för att kunna utforska olika stilar och jordar i området. Nyfikenhet, smak och intresse driver honom i hans arbete.

François gör idag vin i fyra olika källare med olika temperaturförhållanden (ej kontrollerade) och luftfuktighet. En av dem lämpar sig bättre för de oxidativa vinerna som ligger under flor, en annan lämpar sig bättre för de viner där Francois toppar upp faten, en tredje för det vin som jäser i ståltank, och ytterligare en fjärde för flasklagring.

Arbetet i källaren är passivt vad gäller manipulation. Vinerna smakas av efter hand, och utifrån det avgörs vilka fat som ska toppas upp och i vilka som syrekontakten ska få spela en större roll. En av många fantastiska saker med Rousset-Martins produktion är att vi här kan prova Château-Chalon, Juras mest berömda ursprung, i områdets alla olika uttryck. Både med syrekontakt och flor (’sous voile’) samt upptoppat (’ouillé’).

Att visa alla sidor av Château-Chalon är vad som ser ut att bli François livsverk. Genom att toppa upp faten blir han tvungen att klassa ned vinerna till Côtes du Jura, eftersom den sortens vinmakning inte tillåts inom AOC Château-Chalon. Men François är bestämd på den punkten: han vill bara göra vin som uttrycker växtplatsen på bästa sätt, och tillsätter därför absolut ingenting i sina viner – oftast inte ens svavel.

I sin källare lagrar Rousset-Martin fortfarande stora årgångar från sin farfars tid, ända tillbaks till slutet av andra världskriget. Kontakta oss gärna vid intresse för dessa unika rariteter.

En intressant intervju med François Rousset-Martin finns att läsa här.

Porträttfoto i källaren:  Johan Tollgerdt