Michel Guignier – Moncailleux 2016

Namn:Moncailleux 2016
Vinbonde:Michel Guignier
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Moulin-à-Vent (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från över 60 år gamla stockar.
Jord:Vittrad granit med hög halt av mangan
Odling:Biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i sluten emaljerad betongtank, med tio dagars maceration. Ett års lagring i äldre foudres om 20-40 hl. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml

Om vinbonden

Väster om Fleurie, och norr om Chiroubles, ligger byn Vauxrenard. För att komma upp hit tvingas resenären korsa ett mindre bergspass. Ovanför en vacker dalgång vid foten av Centralmassivet hittar vi Michel Guigniers farm. Den ligger på höjden och lite för sig själv, med skogen i ryggen, utan några andra angränsande vinodlingar.

Michel Guignier är fjärde generationens vinbonde och odlar gamay på drygt fyra hektar runt sin gård i Vauxrenard (hembyn är klassificerad som Beaujolais-Villages). Dessutom har han några parceller om sammanlagt ett par hektar i byarna Moulin-à-Vent och Fleurie. Markerna ligger mestadels högre än vad som är vanligt i området, uppåt 500 meters höjd.

Guignier tog över fädernesgården 1976 och har arbetat biodynamiskt sedan 2001. På hans gård är kor, hästar, höns och kaniner en lika självklar del av livet som vinrankorna. Både korna och Michels häst Bistère, som hjälper honom att plöja, vandrar fritt genom vinmarkerna och bidrar till den biologiska mångfalden på sitt naturliga sätt.

Förr i tiden sålde familjen alla sina druvor till ett lokalt kooperativ. När Michel kom tillbaka från sin militärtjänst 1978 provade han att vinifiera och buteljera lite av gårdens vin själv, och sålde flaskorna vid sidan av. När han gick vidare med att göra eget vin fullt ut började han snart ifrågasätta de kemikalier och tillsatser som fått stort genomslag vid den här tiden. Förändringen skedde gradvis, men genom att träffa andra odlare som arbetade utan tillsatser – främst Christian Ducroux – fick Guignier självförtroende att börja jobba först ekologiskt, och sedan biodynamiskt. 2006 var sista året han använde tillsatt svavel.

Idag är Guignier certifierad för både ekologisk och biodynamisk odling. Han ser sig själv mer som en bonde än en vinmakare och planerar i framtiden att plantera mer spannmål för att baka sitt eget bröd. Dessutom vill han jobba med fler djur och utöka sin grönsaksträdgård.

Trots att Guignier bara odlar 4,5 hektar så gör han en ganska lång rad viner, för att visa upp varje vingårds unika kvaliteter. Han menar att graniten i jorden häromkring uppför sig olika för varje del, ibland mer kompakt och ibland mer vittrad eller porös, vilket ger skiftande uttryck i druvorna.

Alla Michels viner, även hans lättsamma primeur-buteljeringar, växer upp i äldre fat. De har genomgående en fantastisk parfym, en saftig lätthet och läskande tanniner. De utvecklas också påfallande bra med flera års lagring.

vignebioguignier.com